Yaşam alanlarında en sık kullanılan temizlik gereçleri arasında yer alan bulaşık süngerleri, bulaşık makinesi olsun olmasın pek çok çeşidi olması sebebiyle mutlaka her evde bulunan bir üründür. “Bulaşık süngeri nedir?” sorusuna verilebilecek en sade yanıt "Deniz süngerleri gibi doğal veya selüloz ile poliüretan gibi sentetik ürünlerden elde edilen temizlik gereçlerdir." olur. Saplı, eldivenli, oluklu, fileli, mıknatıslı bulaşık süngeri gibi birçok alternatif sunan süngerler, bulaşık yıkamadan ocak silmeye, banyo küveti temizlemeden ayna silmeye kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Yerli ve yabancı markalar tarafından farklı tasarımlara sahip olarak kullanıcıların beğenisine sunulan bulaşık süngerleri, kullanıcıların yorulmasını önlemek ve zaman tasarrufu sağlaması için birçok özelliğe sahiptir. Klasik bulaşık süngeri olarak bilinen ve bir tarafından sarı yumuşak sünger, diğer yanında ise sert yeşil bir katman bulunan süngerin tamamen sert katmandan oluşan veya tamamen yumuşak sünger formunda olan çeşitleri de bulunur. Kullanım alanlarına ve kullanım amaçlarına uygun özelliklerde üretilen bulaşık süngerleri, gözenekli yapısı sayesinde deterjanların daha kolay ve daha hızlı köpürmesini sağlar. Klasik bir beze kıyasla daha fazla köpük üreten söz konusu süngerler, bulaşıkların kolay temizlenmesini ve deterjanın daha verimli kullanılmasında önemli bir rol oynar. Özellikle temizlenmesi zor olan dibi tutmuş ve yoğun lekelerin yer aldığı tencerelerden kolaylıkla çizilebilen hassas kristal bardaklara kadar tüm bulaşıkların mümkün olan en kolay şekilde temizlenmesi için üretilen bulaşık süngerleri, uygun deterjanlar ile birlikte kullanıldığında çok daha yüksek performans gösterir. Fiyat açısından oldukça uygun seçenekler vadeden bulaşık süngeri markaları, gelişen üretim teknolojileri sayesinde sürekli yeni modeller üreterek kullanıcıların beğenisine sunmaya devam eder.
Bulaşık Süngeri Özellikleri
Fiber sünger olarak da adlandırılan bulaşık süngerleri; selüloz, polyester ve poliüretan malzemeler kullanılarak üretilir. Sentetik, başka bir ifadeyle yapay olan bu süngerlerin yanı sıra bir deniz canlısı olan süngerlerden yapılan doğal bulaşık süngerleri de bulunur. Süngerleri, sıradan bezlerden ayıran en önemli özellikleri, su tutma kapasitelerinin yüksek olması ve köpük oluşturmayı sağlayan gözenekli yapılarıdır. Bazı süngerlerde büyük delikler halinde yer alan gözenekler bazı süngerlerde ise minik noktalar şeklinde olabilir. Tamamen süngerin yapım malzemesine göre değişen gözenek yapısı süngerin ne kadar köpük üreteceği hakkında bilgi verir. Bu noktada çok sayıda minik gözenekli yapıda olan süngerler daha fazla suyu ve deterjanı muhafaza ederek çok miktarda köpük üretirken büyük gözenekli süngerler daha az köpük üretir. Köpük üretiminde etkin rol oynayan sünger gözenekleri, su hava ve deterjanı bir araya getirerek köpük oluşturur. Öte yandan yumuşak gözenekli yapıya sahip olmayan bulaşık süngerleri de vardır. Tamamen tel benzeri plastik yapılardan oluşan veya alüminyum tellerden oluşan ova süngerleri de bulaşık süngeri çeşitleri arasındadır. Bu süngerler ise tellerin arasındaki boşluk sayesinde su, deterjan ve köpük tutar.
Lekeli ve kirli yüzeyleri ovarak temizlemek için üretilen bulaşık süngerleri, modelden modele değişen farklı özelliklere sahiptir. Kiminin sert bir ova yüzeyi varken kimi ise plastik bir tutma sapına sahiptir. Bulaşık süngeri özellikleri, süngerin kullanım alanına uygun olup olmadığı konusunda pek çok bilgi verir. Örneğin, tel bulaşık süngeri olarak adlandırılan ve alüminyumdan yapılan ürün, teflon ve cam bulaşıklar için uygun değildir. Öte yandan bulaşık süngeri örme modeller ise daha çok bardak ve tabak yıkamak için üretilir. Çizilmemesi gereken yüzeylerdeki zorlu lekeleri temizlemek için üretilen ve yüzeylerde çizilmelere neden olmayan bulaşık süngerleri de vardır. Kullanıcılara çok fazla seçenek vadeden söz konusu gereçler, pembe, yeşil, mor, renkli, siyah, gri bulaşık süngeri gibi farklı renk seçenekleri de sunar. Bazı renklere sahip olan bulaşık süngerler farklı özelliklere sahiptir. Bu süngerlere verilebilecek en iyi örnek siyah bulaşık süngerlerdir. Kullanıcılara iki farklı şekilde sunulan siyah bulaşık süngerlerinden biri yumuşak yüzeye ve minik gözenekli yapıya sahip olmasına rağmen hassas yüzeyler de inatçı lekeleri temizlemek için idealdir. Diğer ise oldukça sert bir yüzeye sahip olduğu için hassas olmayan yüzeyler için uygundur.
Bulaşık Süngeri Çeşitleri
Evden ofise tüm yaşam alanlarında temizlik yapmak amacıyla farklı çeşitleri kullanılan bulaşık süngerleri, yapıldıkları malzemelere göre farklı çeşitleri olan temizlik gereçleridir. Genel olarak doğal ve yapay olarak iki seçenek sunan süngerler arasında farklı malzemelerden üretilenler de vardır. İçerdikleri malzemeye göre bulaşık süngeri çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Doğal Bulaşık Süngeri: Bir deniz canlısı olan süngerden elde edilen bulaşık süngerleri, doğal süngerler olarak adlandırılır. İçinde sünger dışında herhangi bir madde ve malzeme bulunmayan bu süngerlerin dışında bitki köklerinden elde edilen süngerler de vardır.
- Selülozik Bulaşık Süngeri: Bitki özlerinden üretilen sünger su ile temas ettiğinde yumuşayarak yüzeylerin çizilmeden temizlenmesini sağlar. Dengeli bir köpük oluşturması sebebiyle de durulama kolaylığı sağlar.
- Sentetik Bulaşık Süngeri: Poliüretan sünger olarak da bilinir. İçinde poliüretanın yanı sıra selüloz ve polyester de bulunur. Yoğun köpük üreten bu bulaşık süngerlerinin farklı özelliklere sahip modelleri olduğu gibi renkleri de vardır.
- Mikrofiber Bulaşık Süngeri: Çift katmandan oluşan mini liflerden üretilen mikrofiber süngerler özel bir dokuya sahip olan bu sünger bulaşık yıkamadan mutfak ve banyo temizliğine kadar oldukça geniş bir kullanım alanına hitap eder. Yüzeyleri çizmeden temizlediği için teflondan inox’a pek çok yüzey temizliği için uygundur.
- Silikon Bulaşık Süngeri: Cilt temizleme süngerlerinin büyük bir versiyonu olan bu silikon süngerlerin bir yüzeyi kedi dili görünümündeki ince çıkıntılara sahiptir. Hem köpürme hem de aşındırma sağlayan bu yüzey sayesinde bulaşıkları çizmeden temizler.
Tüm bu süngerlerin yanı sıra kabak lifi olarak da adlandırılan ve tamamen doğal olan süngerler de bulaşık yıkama amacıyla kullanılan ürünlerdir. Genel olarak banyolarda keselenmek ve ölü, hücrelerden arınmak için kullanılan kabak lifleri, su ile temas ettiğinde yumuşaması ve yoğun köpük üretmeleri sebebiyle hassas bulaşıkların ve yüzeylerin temizliğinde de yüksek performans gösteren ürünlerdir.
Bulaşık Süngeri Modelleri
Bulaşık süngeri büyük boy, büyük, küçük boy, ince, kalın gibi farklı ölçülerde üretildiği gibi kullanım alanına göre özelleştirilmiş modeller olarak da kullanıcıların beğenisine sunulur. Saplı süngerlerden eldivenli tasarımlara, deterjan haznesi bulunanlardan oluklu olanlara kadar en sık tercih edilen bulaşık süngeri modelleri şunlardır:
- Mıknatıslı Bulaşık Süngeri: Klasik bulaşık süngerlerine küçük mıknatıslar eklenerek elde edilen bu ürün, mıknatıslı cam silme aparatları ile aynı çalışma sistemine sahip olup cam şişe ve biberon gibi ince ve derin bulaşıkların temizlenmesini sağlar.
- Oluklu Bulaşık Süngeri: Kullanıcılara konforlu bir tutuş sağlamak için iki yanında oluklar bulunur. Bir tarafında aşındırıcı etkiye sahip sert bir katman bulunurken diğer tarafında ise yumuşak gözenekli bir sünger vardır. Genel olarak oluklu bulaşık süngeri 5'li, 10'lu paketler halinde kullanıcıların beğenisine sunulan pratik ürünlerdir.
- Eldivenli Bulaşık Süngeri: Pratik bir şekilde bulaşık yıkamak için geliştirilen bu sünger, tamamen bulaşık eldiveni görünümdedir. Kullanıcılara iki alternatif sunan eldivenin iç kısmında silikon uzantılar veya aşındırıcı sünger katmanı bulunur.
- Telli Bulaşık Süngeri: Halk arasında bulaşık teli veya tel bulaşık süngeri olarak da bilinen bu ürün hassas yüzeyler için üretilmemiş olup zorlu leke ve kalıntıları temizlemeye yarar. Klasik olan modeli alüminyum tellerden oluşurken ürünün hassas yüzeylere zarar vermeyen ve tamamen plastikten üretilen modeli de vardır.
- Hazneli Bulaşık Süngeri: Bir tutma sapı, tutma sapının uç kısmında sünger ve süngerin üzerinde yer alan deterjan haznesinden meydana gelen ürün, bulaşık yıkarken ihtiyaç duyulan deterjanı otomatik olarak sağlar. Bu sayede süngerdeki köpük hiçbir zaman tükenmez.
- Simli Bulaşık Süngeri: Dekoratif bir görünüme de sahip olan simli bulaşık süngerinin iç kısmında klasik bir sünger yer alırken dışında ise parlak ince metalden örülmüş bir katman bulunur. Sihirli bulaşık süngeri olarak da adlandırılan bu ürünler, zorlu lekeler kolaylıkla temizlenmesini sağlar.
- Renkli Bulaşık Süngerleri: Renkli bulaşık süngerleri, klasik bulaşık süngerinin renkli versiyonları olabileceği gibi tamamen aşındırıcı yüzeye sahip de olabilir.
- Saplı Bulaşık Süngeri: Bulaşık fırçası ile aynı tasarıma sahip olan bu sünger, kullanıcının ellerini kirletmeden bulaşık yıkamasını sağlar. Deterjan hazneli modelleri olduğu gibi telli modelleri de bulunur.
Bulaşık Süngeri Kullanım Alanları
Genel olarak kirli bulaşıkları yıkamak için kullanılan bulaşık süngerleri oldukça geniş bir kullanım alanı bulunan temizlik gereçleridir. Farklı kullanım alanlarına uygun olarak üretilen bulaşık süngeri telli, sihirli, hazneli, simli, saplı, oluklu ve eldivenli gibi pek çok alternatif sunar. Evlerden ofislere, restoranlardan kafeteryalara kadar tüm yaşam alanlarında kullanılan bulaşık süngerleri, ocaktan davlumbaza, tost makinesinden mutfak tezgahına kadar mutfaktaki tüm temizlik uygulamalarında kullanılır. Mutfakların yanı sıra aşındırıcı etkisi sebebiyle banyolarda da sık sık faydalanılan bulaşık süngerleri, küvet temizliğinden lavabo ovmaya, fayans beyazlatmadan duş başlığını parlatmaya kadar pek çok işe yarar. Yoğun köpük oluşturan yapısı sebebiyle halı silme, ayna ve cam temizleme, ayakkabı boyama gibi farklı amaçlarla da kullanılan bulaşık süngerlerinin yoğun aşındırıcı yüzeye sahip olanları sert yüzeylerdeki boya kalıntılarının temizlenmesinde de fayda sağlar.
Eldiven görünümde olan eldivenli bulaşık süngerlerinin silikon olanları duvar silmeden araba yıkamaya kadar pek çok temizlik uygulamasında kullanılırken aşındırıcı yüzeye sahip olanları ise kablo temizliğinde avantaj sağlar. Çok fazla modeli bulunan bulaşık süngerleri, çok amaçlı temizlik gereçleri arasında yer alır.
Tel Bulaşık Süngeri Modelleri
Dibi tutmuş tencereden kenarlarında yanmış yağlar bulunan fırın tepsilerine kadar en zorlu bulaşıkları daha az efor sarf ederek temizlemeye yarayan tel bulaşık süngerleri, farklı modelleri ile öne çıkar. Sarılmış ince alüminyumdan elde edilen yuvarlak bir formda olan klasik bulaşık telinden aynı görünüme sahip olan plastik bulaşık teline kadar birçok seçenek sunan bu gereçlerin ortak amacı zorlu lekeler temizlenmesidir. Plastik bulaşık telleri, teflon, cam ve inox gibi kolay deforme olabilen yüzeylerde kullanılırken çelik çaydanlık ve çelik tencereleri temizlemek için de alüminyum bulaşık telleri tercih edilir. Bu teller, yüksek aşındırıcı etkiye sahip olduğu için mutlaka bulaşık eldiveni ile kullanılması önerilir. Ayrıca alüminyumdan yapılan tel süngerlerin çamaşır suyu ve yağ çözücü gibi kuvvetli deterjanlar ile kullanılması, minimum düzeyde de olsa tele zarar vereceği için temas ettiği yüzeyde siyah lekeler bırakmasına neden olur.
Tel bulaşık süngeri olarak adlandırılan örme teller ile kaplı süngerler de vardır. Bulaşık teline kıyasla çok daha sık ve ince çıkıntılara sahip olan bu tellerin aşındırıcı etkisi de daha azdır. Dolayısıyla porselenden cama kadar pek çok yüzeyi temizlemek için kullanıma uygundur. Siyah bulaşık süngeri olarak adlandırılan süngerler arasında tel içeren ürünler de yer alır. Çok zorlu kir ve lekeler için ideal olan siyah bulaşık süngerleri, aynı zamanda parlatıcı etkiye de sahiptir. Bu özelliği sebebiyle çelik çaydanlıkların temizlenmesinde sıkça tercih edilen bir temizlik gerecidir.
Selülozik Bulaşık Süngeri Avantajları
Tamamen ağaç liflerinden üretilen selülozik bulaşık süngeri, doğal olması ve kullanım ömrü dolduğunda doğada tamamen yok olması sebebiyle çevre dostu bir kullanım sağlar. Selülozik dokuya sahip olduğu için yüksek sıvı emiciliği bulunan söz konusu sünger, kolay durulanması ve hızlı kuruması ile dikkat çeker. Dünyaca ünlü temizlik gereçleri üreticileri tarafından farklı modelleri geliştirilerek kullanıcıların beğenisine sunulan selülozik süngerler, bulaşığın yanı sıra banyo süngeri yapımında da kullanılır. Islandığında tamamen yumuşadığı için çizmeyen bulaşık süngeri olarak adlandırılır ve hassas yüzeylerin temizliği için idealdir. Tıpkı klasik bulaşık süngeri modellerinde olduğu gibi ekstra aşındırıcı bir katmana sahip olan selülozik süngerler, teflondan cama kadar kolay çizilebilen bulaşıkların temizliğinde kullanıma uygundur.
Modern üretim teknolojileri sayesinde üretim aşamasında da çevre dostu bir süreç geçiren selülozik süngerler, açık kahverengi renkleri ile dikkat çeker. Tamamen doğal olarak üretildiği ve sadece ağaç lifleri içerdiği için herhangi bir boya ve koku maddesi de içermez. Yumuşak kısmının yoğun oluklu bir yapısı vardır ve bu kısım kolay köpük üretir. Ancak yine oluklu yapı sayesinde kolay durulanır ve kolay kurur. Bu özellikleri sayesinde uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Özel üretim aşamalarından geçirilerek kullanıcılara sunulan selülozik bulaşık süngeri modelleri fiyat açısından ulaşılabilir ürünlerdir. Organik, doğal, vegan ve bitkisel ürünlerin mutlaka pahalı olacağı şeklindeki genel inanışa kıyasla oldukça uygun fiyatlara sahip olan selülozik bulaşık süngerleri, hemen her bütçeye hitap ederek uygun fiyata doğa dostu bir kullanım vadeder. Bu ürünler genellikle doğal içerikli bulaşık deterjanları ile birlikte kullanılır.
Bütçe Dostu Bulaşık Süngeri Fiyatları
Onlarca farklı marka tarafından üretilerek kullanıcılara sunulan bulaşık süngerleri, pratik kullanım sağlayan modelleri sebebiyle oldukça geniş bir ürün yelpazesi sunar. Dolayısıyla geniş bir fiyat aralığına sahiptir. Üretim malzemesi, modeli, ekstra fonksiyonları, kullanım ömrü gibi kriterlere göre farklı fiyatlandırmalar yapılsa da genel olarak bulaşık süngeri fiyatı açısından her zaman uygun olan temizlik gereçleri arasındadır. Uygun fiyatları ile öne çıkan sentetik bulaşık süngerleri hem ulaşılabilirlik hem de fiyat açısından avantajlı seçenekler sunarken doğal, bitkisel ve selülozik bulaşık süngerleri,farklı malzemelerden üretilmeleri ve özel üretim süreçleri nedeniyle farklı bir fiyatlandırma ile kullanıcılara sunulur.
1.Bulaşık süngeri neden yapılır?
Sentetik ve doğal bulaşık süngerleri farklı malzemelerden üretilir. Doğal süngerler arasında ağaç liflerinden, kabak lifinden, deniz canlısı olan süngerden üretilen bulaşık süngerleri yer alırken sentetik bulaşık süngerleri ise poliüretan, selüloz ve polyester kullanılarak üretilir.
2.Bulaşık süngeri seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Bulaşık süngeri satın almadan önce sünger ile ne tür bulaşıklar yıkanacağı ve hangi tür yüzeylerin temizliğinde kullanılacağının belirlenmesi gerekir. Örneğin, teflonlar için hassas yüzeylere uygun, çizmeyen bulaşık süngerleri idealken çelik çaydanlıklar için telli bulaşık süngerleri seçilebilir. Bu sebeple mutlaka yüzeye uygun sünger modelleri tercih edilmelidir.
3.Bulaşık süngeri nasıl kullanılır?
Bulaşık süngerleri ile temizliğe başlamadan önce süngerin ıslatılarak yumuşatılması önerilir. Daha sonra da bulaşık türüne uygun deterjan ile yoğun bir köpük elde edilir. Süngerin kullanımı sona erdiğinde ise köpüklerinden arındırılıp kuruyabileceği bir tel üzerine bırakılması tavsiye edilir.