Saçlarınıza istediğiniz şekli vermek, yumuşatmak, düzenlemek ve yıpranmaları, kırılmaları, elektriklenmeyi önlemek için size uygun olan saç fırçasını seçebilmek önemlidir. Hem günlük kullanımlarda, hem de özel durumlarda; saç tipinize, uzunluğuna veya yapısına bağlı olarak farklı çeşitte saç fırçaları arasından size en uygun olanları seçmek ve onları doğru kullanmak, görünüşünüz açısından mutlaka fark yaratacaktır.
İçerdiği Malzemeye Göre Saç Fırçası Çeşitleri
Bir saç fırçasının en önemli özelliği, içerisindeki kıllar için kullanılan malzemedir. Bunlar, hem saçınızı çözecek hem de doğal yağları dağıtacak kadar güçlü olmalı, ancak saça zarar verecek kadar sert olmamalıdır. Değişik fırça tiplerinin arasından sizin için doğru kombinasyonu bulmak, saçınızın olabildiğince yumuşak ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.
-Sentetik Saç Fırçası
Sentetik saç fırçaları, naylon veya plastik olabilirler, genellikle daha kalın saçlar için kullanılırlar. Naylon saç fırçaları sert yapıları kalın saçlara nüfuz ederek size daha rahat kontrol imkanı sağlar. Kuru ve daha kıvırcık saçlarınız varsa da iyi bir seçenek olabilir. Saçtaki dalgalanmaları yumuşatır ve kabarmayı azaltır. Karmaşık saçları açmada da etkilidir. Elektriklenmeyi azaltırlar. Geniş aralıklı plastik saç fırçaları ise kısa ve ince saçlar için tercih edilebilir.
-Ahşap Saç Fırçası
Birçok fırça, mevcut stili bozmadan şekillendirilmiş saçları korumaya odaklanan ahşap kıllara sahiptir. Kılları yumuşaktır, pürüzsüzdür ve keskin köşelerden arındırılmıştır. Ahşap saç fırçaları, kuru veya kırılgan saçların yanı sıra, çok az fırçanın üstesinden gelebileceği kıvırcık saçlar için de oldukça naziktir. Bu fırçayı kullandığınızda, özellikle aşağıya doğru fırçalamaya saç derisinden başlayarak daha uzun fırça darbelerine doğru ilerlerseniz, daha az takılma ve saç kırılması fark edersiniz. Bu fırçalar, saçınızdaki elektrik yükünü arttırmaz, çünkü nötr veya negatif yüke sahiptirler. Böylece saçınızın canlı ve pürüzsüz kalmasını sağlar. Bu da saçınızın ve saç derinizin genel sağlığına yardımcı olur.
-Bambu Saç Fırçası
Bambu, dünyadaki en sürdürülebilir kaynaklardan ve çevreye duyarlı bitkilerden biridir. % 100 biyolojik olarak geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmıştır. Saçınızda kayarak her bir saç teli boyunca kafa derisinden gelen doğal yağları artırarak daha parlak, daha parlak bir görünüm sağlar. Doğal kauçuk tamponlu ve yumuşak bambu kıllara sahip bu saç fırçası, saç derisini uyarır ve masaj yapar. Bambu saç fırçası saç derisine masaj yaparak sebum üretimini artırır, bu da daha yumuşak ve parlak saçlar anlamına gelir. Ayrıca bölgeye kan akışını artırarak saçı güçlendirmeye ve genel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Daha sağlıklı saçlar daha az kırılır ve daha hızlı uzar.
Metal Saç Fırçası
Metal saç fırçası, inatçı ve ciddi şekilde dağınık saçların üstesinden gelir. Bunlar, keskin noktaları azaltmak için plastik uçlara da sahip olabilir. Bu fırçalar, özellikle kalın ve uzun saçlardaki şekillendirilmiş dokuyu öldürmeden taramak için iyi bir seçimdir.
Kullanım Amaçlarına Göre Saç Fırçaları
Şekillendirme, yumuşatma, toplama, düzleştirme, dolaşık saçları açma ve fön çekme gibi amaçlarına göre birçok saç fırçası mevcuttur:
-Kürek Saç Fırçası
Piyasada en yaygın kullanılan standart fırçalardandır. Çok işlevli kürekleri, saç derisini yumuşatmak, parlatmak ve canlandırmak için tasarlanmıştır. Dolaşık saç açıcı fırçalara çok benzerdir, genellikle düğümlenmiş saçların üstesinden gelmek için daha iyi çalışan sentetik kıllarla birlikte bulunurlar. Kürek saç fırçaları, özellikle dalgalı saçlar olmak üzere tüm saç tiplerine uygundur ve ıslak veya kuru saçları kırılmadan yumuşatmak için ideal bir yöntemdir. Sert görünümlü ancak yumuşak plastik kıllara sahiptir.
-Yuvarlak Saç Fırçası
Yuvarlak saç fırçaları, kalın ve güçlü saçlar için iyi bir seçimdir. Pürüzleri giderirler ve daha kalın saçları yumuşatmak için çalışırlar. Bu fırçalar, hem ahşap hem de metal yapıda olabilir, ahşap olanlar daha çok yumuşatmaya ve hacim kazandırmaya odaklanır. Metaller ise ıslak saçta daha fazla etkilidir, ısıyla birleşir, saçı şekillendirmek ve kırık fönler için iyi bir seçenektir. Bazı yuvarlak saç fırçaları kırık fönlerinizi iyileştirmek ve elektriklenmeyi azaltmak için iyon teknolojisine sahiptir. Her uzunlukta ve kalınlıkta saçın üstesinden gelmek için bu fırçalardan çok çeşitli boyutlarda mevcuttur. Daha küçük yuvarlak fırçalar daha sıkı bukleler yaratırlar.
-Termal Saç Fırçası
Termal saç fırçaları, ısıyı ileten malzemelerden yapıldığı için daha verimli bir şekilde fönlemenize yardımcı olabilir. Saçın kuruma süresini hızlandırmaya yardımcı olan ve saça daha az ısı hasarı veren magnezyum alaşımlı bir gövdeye sahiptir. Naylon kılları, pürüzsüz, hacimli bir yüzey oluşturmayı kolaylaştıran üstün kavrama sağlar. Fırçanın etrafına küçük saç kısımlarını sararak dalgalanmalar oluşturmak için de idealdir. Termal fırçalar çoğu saç tipinde etkilidir. Saçlara şekil verip düzleştirirken, aynı zamanda onları yumuşatır.
-Yastık Saç Fırçası
Bu tip şekillendirici fırçalar en iyi ıslak saçta veya kırık fön yaparken kullanılır. Saçı yumuşatmak ve statik elektriği azaltmak için çalışırlar. Kısa saçlarda da oldukça etkilidir, ıslak saçı daha nazikçe tarar. Yastık saç fırçaları da statik elektriğe yatkın saçlar için iyi bir seçimdir. Elektriklenme ile mücadele eder ve saçınızı ipeksi pürüzsüz görünüme kavuşturur.
Taraklar
Saçlarınızın sağlığı açısından hem saç bakımı, hem de şekillendirme anlamında taraklar ilk aklınıza gelen bakım ürünlerindendir. Bugün piyasada yetişkinler ve çocuklar için saçları basitçe taramak ve şık görünmek için kullanılan birçok farklı tarak çeşidinin içerisinden saçınız için en kullanışlı olanı tercih etmek önem arz ediyor.
Tarak Çeşitleri
-Sık dişli tarak
Sık dişli taraklar, birbirine çok yakın dişlere sahip olduğu için saçlarınızı özenli bir biçimde düzenlemek için uygun bir seçenektir. Sıkıca yerleştirilmiş bu dişler, özellikle ince telli saçlarınıza şekil verme açısından, sizin veya kuaförünüz için kullanışlıdır. Ayrıca saç bitlerini bulup bunlardan kurtulmak ve bit yumurtalarını daha verimli bir şekilde almak için de kullanılmaktadır.
-Tırmık tarak
Adını tırmık gibi görünmesinden almıştır. Dişleri birbirine çoğu taraktan daha uzakta ve daha kalın olup tırmık görünümü yaratır. Saçınız örgü halinde karmaşık bir hal almışsa, bu tarakla çözüp düzeltebilirsiniz. Kıvırcık veya kabarmış saçları olan birçok kişi, özellikle gün içerisinde rüzgara maruz kaldıktan sonra eve geldiğinde saçlarının açılmasına yardımcı olmak için bu tarağı düzenli olarak kullanır. Tırmık tarak kalın ve karmaşık saçlarda daha kolay hareket eder. Birçok türünde kullanımı çok daha kolay ve daha hızlı hale getiren bir tutamaç bulunur.
-Geniş dişli tarak
Geniş dişli taraklar, adını uzun saçların çözülmesinde veya ıslak saçın taranmasında çok yardımcı olan geniş aralıklı dişlerden alır. Islak veya nemli saçlar kuru saça göre daha zayıf ve kırılmaya daha yatkın olduğundan, bu tarak daha naziktir ve saçınızdaki bölünmüş uçların sayısını azaltır. Karışık ıslak saçlarda ve hatta düğümlü saçlarda kullanmak için geniş dişli tarak idealdir. Saç kremi veya diğer saç ürünlerini ıslak saçınızla taramak istediğinizde de etkilidir.
-Sıçan kuyruğu tarağı
Saçınızı ayırmaya yarayan uzun ve ince bir sapa sahiptir. Saçınızı renklendirmek için ayırmak, folyoya sarmak, saçınızı kalıcı hale getirmek için bölümler halinde kıvırmak ve saçı bir düzleştirme demiriyle şekillendirmek için yaygın olarak kullanılır. Sıçan kuyruğu tarağının saçlarını taramak için kullanılan kısmı ince bir diş bölümü vardır ve ayrıca saçın bölümler haline ayrılmasına yardımcı olur.
-İğne kuyruklu tarak
Sıçan kuyruğu tarağı ile benzerlik gösteren bu tarak, saçınızı ayırırken daha da ince ve uzun olan bir sapa sahiptir. Saçın belirli kısımlarını yakalamaya yardımcı olduğu için saçı merdanelere veya bukle maşasına hazırlarken de etkili çalışır. Bu tip taraklar aynı zamanda birçok kuaförün ve evdeki kişilerin saçlarını düz bir demir ile düzleştirirken tercih ettikleri seçimdir.
-Berber tarağı
Çoğunlukla berberler tarafından, erkeklerin ve çocukların saçlarını keserken ve şekillendirirken çok sık kullanılırlar. Ayrıca kuaförler de kadın müşterilerinin saçlarını keserken ve düzeltirken taraktan yardım alırlar. Kuaför veya berberin, üzerinde çalıştıkları kişinin kafasına çok yaklaşmadan ve makasla kazara yaralamadan saçı kesmesine olanak sağlayan berber tarağı, geniş veya ince dişli uçlara sahiptir.
-Cep tarağı
Cebinize sığacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Çeşitli nedenlerle kullanımınıza uygun hale getirmek için geniş diş bölümü ve ince diş alanı sunar. Dışarıdayken saçınızı düzeltmek veya hareket halindeyken saçınızı çözmek için cep tarağı uygun bir seçenektir. Birçoğu sağlam ve dayanıklıdır, bu nedenle uzun süre dayanır.
Saç Bakımınız İçin Doğru Saç Fırçası Nasıl Seçilir?
Doğru saç fırçası seçmek, saçlarınızın bakımı açısından önemlidir. Piyasada her saç tipine göre saç fırçası mevcuttur. Eğer düğümlenmiş saçlarınızı açmak istiyorsanız kürek fırçaları, kalın ve güçlü saçlarınız için sentetik kıllı yuvarlak fırçaları, saçlarınızı fönleyip düzleştirmek için termal fırçaları, saçınızdaki elektrik yükünü azaltmak için ahşap kıllı fırçaları, ıslak saçları şekillendirmek için yastık fırçaları ve saç derisine masaj yaparak yumuşaklığı artırmak için bambu kıllı saç fırçalarını tercih edebilirsiniz.
Saçınız İçin En Uygun Tarak Hangisidir?
Saç tipinize uygun tarağı kullanmanız, istediğiniz saç görünümüne ulaşmada fark yaratabilir. Örneğin ince telli saçlarınız ve saçlarınızdaki bitleri önlemek için sık dişli tarakları, kalın ve dolaşık saçları açmak için tırmık tarakları, elektriklenmeyi önlemek ve ıslak saçlarınız için geniş dişli tarakları, ve saçlarınızı ayırmak için sıçan kuyruklu tarakları almak sizin için en uygun seçeneklerdir.
Saç Fırçası Nasıl Temizlenir?
Eğer saç fırçasından beklediğiniz verimi almak istiyorsanız onları belirli aralıklarla temizlemelisiniz. Öncelikle fırçanın diplerindeki uzun saçları veya tüyleri alın. Sonrasında bir kaba ılık suyla birlikte sabun veya şampuan döküp köpürtün. Etkili temizlik için 1-2 çay kaşığı karbonat da dökebilirsiniz. Fırçalarınızı 5 dakikada suda bekletin. Yastık tabaklı fırçaların sadece kıllarını batırıp temizleyin. Fırçalarınız çok kirliyse diş fırçası da kullanabiliriz. Duruladıktan sonra kurumaya bırakın.