Navigasyon Fiyatları
Navigasyon Nedir?
Navigasyon kelimesi Türkçe’ye yol rehberi olarak çevrilebilmektedir. Harita bilgisi ile konum bilgisi kullanılarak rota belirlemeye yardımcı bir sistemdir. Bir noktada bir notaya gidebilmek için, hangi araçla ve hangi yolların kullanılabileceği bilgisini sunar. Navigasyon cihazının çeşidine göre buna ek bilgiler de sunulabilmektedir. Örneğin; trafik yoğunluğu, yolun ne kadar sürede gidilebileceği gibi bilgiler de öğrenilebilmektedir.
Navigasyon sistemlerinin kullanılmaya başlanmasındaki ilk amaç askeridir. Savaş zamanlarında askerler sırt çantası boyunda, GPS sinyallerini toplamak için gerekli antenleri taşımaktaydılar. Günümüzde ise gelişen teknoloji sayesinde çok daha az kaplayan, telefonlara dahi sığan sistemler kullanılmaktadır.
Pusula da bir navigasyon sistemi olarak düşünülebilmektedir. Ancak bu sistem çok daha basit düzeyde işlemektedir ve görece daha az ve öz bilgi sunmaktadır. Kuzey, güney gibi yönleri göstererek kişilere yardımcı olmaktadır.
Navigasyon Sistemi Nasıl Çalışır?
Navigasyon sistemi üç temel bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm donanım bölümüdür. Donanım, GPS adı verilen sinyalleri kullanarak konumu belirlemeye yaramaktadır. Bu konum bilgisi sayesinde bulunulan konum ile ulaşılmak istenen konumlar arasında bilgiler oluşturulur. Diğer iki bölümü oluşturan yazılım ve harita bu donanımda çalışır. Genellikle dokunmatik ekranlarda kullanılmaktadır.
İkinci bölüm ise yazılımdır. Navigasyon cihazından alınan konum bilgisini görsel olarak harita üzerinde gösterilmeye yaramaktadır. Gösterilen rotayı sesli olarak yönlendirme yapabilmektedir. Dolayısıyla yazılım için donanım ve haritayı birleştiren sistem denilebilir.
Harita ise, navigasyonun en önemli, en kritik bölümüdür. Harita ile bulunulan konumdan ulaşılacak konuma kadar olan yol seçenekleri hakkında bilgi sağlanmaktadır. Ne kadar sürede gidileceği, hız bilgileri, yoldaki trafik durumu, yasaklar gibi bilgiler buradan edinilir.
Navigasyon aslında çeşitli sistemlerin birbiri ile uyumlu olarak çalışmasına bağlıdır. Çeşitli bilgileri birleştirerek yol rehberliği yapar. Burada bilgilerin doğru ve güncel olması, konum bilgisinin doğru alınması oldukça önemlidir. Bu nedenle navigasyon cihazı kaliteli olmalıdır.
Navigasyon sisteminde bir rota seçildikten sonra rota araçla takip edilir. Bu esnada navigasyon cihazı sesli yönlendirmeler yapmaktadır. Cihazın gösterdiği rota dışında bir yola girildiğinde, cihaz otomatik olarak bulunulan konumdan hedef konuma yeni bir rota oluşturmaktadır. Bu özellik sayesinde duraklamadan, yeni ayar yapılmasına gerek kalmadan hedefe doğru gidilebilir.
Cihazın özelliklerine göre haritada belirli konumlar işaretlenerek kaydedilebilmektedir. Bu sayede işaretli yerlerin harita bilgisine kolayca ulaşılabilmektedir. Sevilen ve sık gidilen konumlar favorilere eklenebildiği gibi, gitmek istenilen yerler de işaretlenebilmektedir.
GPS Nedir?
Global Positioning System ifadesinin kısaltması olarak kullanılan GPS, Türkçe’ye küresel konumlandırma sistemi olarak çevrilmektedir. Bu sistemde, dünya yörüngesine gönderilen uyduların elde ettiği bilgiler kullanılmaktadır. Güncel bilgilere göre dünya yörüngesinde konum bilgisi sağlamak için kullanılan 31 aktif uydu bulunmaktadır. Uydular sürekli bir biçimde yörüngede hareket ederek dünya üzerindeki istasyonlara radyo sinyalleri göndermektedir.
GPS sisteminde konumun doğru olarak verilmesi için üçlü sistem kullanılmaktadır. Bu sistem, en az 3 adet uydudan alınan sinyale bağlı olarak tam konumun belirlenmesine dayanmaktadır. Üç uydu bilgisinin kullanılması, verilen konum bilgisinin doğru olması için büyük önem taşımaktadır.
Navigasyon Nerelerde Kullanılır?
Navigasyon denildiğinde ilk akla gelen bir noktadan bir noktaya ulaşım için çeşitli araçlar aracılığıyla ve araçsız olarak tüm seçenekleri sunan bir sistemdir. Bu yüzden yürüyerek gidilecek bir rota için de navigasyon kullanılabilmektedir. Alternatif yollara bakılarak en kısa ve en keyifli rota seçilebilir.
Yürümek dışında ulaşım için metro, tramvay, otobüs, özel araç veya taksi gibi seçenekler bulunmaktadır. Navigasyon cihazları her biri araç için rota belirleyebilmektedir. Ayrıca yolculuk süreleri de görülerek istenilen konuma en kısa sürede nasıl ulaşılacağı bilgisi de edinebilmektedir.
Navigasyon cihazlarının bazılarında otobüs, metro gibi ulaşım araçlarının saatleri, kalktıkları duraklar ve yolculuk esnasında gidilecek duraklar da belirtilmektedir. Ne kadar gelişmiş bir navigasyon alınırsa ulaşım da o kadar kolaylaşacaktır. Aksi takdirde daha önce bilinmeyen, hiç gidilmemiş bir konuma ulaşmak oldukça zor olabilmektedir.
Ancak navigasyon denildiğinde pusulalar da önemli bir yer tutmaktadır. Kolayca ulaşılabilir oluşları, fiyat açısından görece ucuz oluşları nedeniyle fazlasıyla tercih edilmektedir. Pusuladan alınan bilgilerin yeterli olduğu durumlarda daha karmaşık cihazlara gerek kalmamaktadır.
Navigasyon Cihazı Nasıl Seçilmelidir?
Navigasyon cihazı seçilirken cihazdan beklenenler belirlenmelidir. Örneğin; yalnızca harita üzerinde rota göstermesi yeterli midir yoksa sesli yönlendirme yapması da istenmekte midir? Yalnızca yön belirtmesi, kuzey ve güney gibi ana yönler ile bulunulan konumların dereceli olarak görülebilmesi yetmekte midir? Bu soruların cevaplarına göre tekne navigasyonu seçilmelidir.
Cihazın kullanılacağı alana bağlı olarak boyutu ve şekli de önemli olabilmektedir. Taşınabilir bir cihaz seçilmesi pratik oluşu, her yerde kullanabilmesiyle avantaj sağlamaktadır.
Kimi navigasyonlar yalnızca rota belirleyip yönlendirme yaparak kişiyi hedefe ulaştırmaktadır. Kimi navigasyonlar ise rota belirlemenin yanı sıra rotalardaki yol bilgilerini de sunmaktadır. Yoldaki trafik durumu, yolda sıkıntılı bir durum varsa bu durumla ilgili uyarılar, yolculuk süresi, rotadaki ilgi çekici ve en çok ziyaret edilen noktalar gibi çeşitli bilgiler edinilebilmektedir. Bu nedenle navigasyon cihazından beklenilenler belirlenerek ona göre seçim yapılmalıdır.
Navigasyonlar, kullanım alanlarına göre farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Örneğin; araç içinde kullanılan navigasyon ile uçakta kullanılan navigasyonlar birbirlerinden farklıdır. Benzer şekilde telefonlarda kullanılan navigasyon cihazları da farklıdır. Burada kriter, navigasyon cihazının kullanım amacı ve kullanım şeklidir.
Tekne Navigasyonu Nedir?
Günümüzde navigasyon için telefonlara ve tabletlere çeşitli uygulamalar indirilebilmektedir. Ancak bu uygulamalar her zaman tamamen güvenilir olmayabilmektedir. En büyük dezavantajları ise internetin çekmediği, şarjın bittiği ve şarj edilme imkanının olmadığı durumlarda telefon veya tabletlerin kullanılamıyor olmalarıdır. Bu nedenle güvenilir bir seçenek olamamaktadırlar. Bu tarz aksiliklerin önüne geçmek için deniz taşıtı içerisinde internetten bağımsız bir tekne navigasyon aracının olması önemlidir.
İnternetten bağımsız, kullanışlı bir yön bulma aracı olarak pusulalar her teknede bulunması gereken yol rehberleridir. Ne tarafın kuzey ne tarafın güney olduğu gibi yön bilgisinin yanı sıra bulunulan konum olarak bu yönlerin neresinde kalındığı derecelerle de görülebilmektedir.
Tekne Navigasyonu Nasıl Seçilmelidir?
Öncelikle navigasyon cihazının kullanılacağı alan belirlenerek istenilen büyüklük netleştirilmelidir. Antenleri sayesinde konum belirleyecek olan bu cihazlar, genellikle ekranlara yansıtılarak kullanılmaktadır. Ek olarak tekne navigasyon cihazları elektrik tüketen cihazlar olduklarından tekne aküsünün gücüne dikkat edilmelidir.
Pusula seçiminde ise, çok küçük olmaması kullanım açısından kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca istenildiğinde ışığı açılabilen pusulalar geceleri veya karanlık bölgelerde kullanım açısından avantajlıdır. Karanlık bölgelerde, pusulayı görmek için yakılabilecek bir ışık olmadığında oldukça tehlikeli durumlar yaşanabildiğinden bu özelliğe dikkat edilebilir.
Tekne Navigasyonu Pahalı mıdır?
Tekne navigasyonları çok çeşitli özelliklere sahip olabilmektedir. Basit bir navigasyon cihazı uygun fiyatlı bulunabilirken daha özellikli, gelişmiş navigasyon cihazları ise daha pahalı olacaktır. Dolayısıyla tekne navigasyonu fiyatları değişkendir. Ancak pusulalar navigasyon cihazlarına göre çok daha uygun fiyatlı kalmaktadır.
Tekne Navigasyonu Nasıl Çalışır?
Tekne navigasyonu açıldığında cihaz tarafından öncelikle bulunulan konum belirlenmektedir. Konum belirlendikten sonra hedeflenen konum seçilmektedir. Ardından cihaz bir rota çizmektedir ve süreç boyunca rotanın neresinde olunduğu konum bilgisi kullanılarak gösterilmektedir. Pusulalarda ise cihaz otomatik olarak yön bilgisi vermektedir. Herhangi bir açma kapama, yönlendirmeye gerek yoktur.
Tekne Navigasyonu Şart mıdır?
Deniz, şehir içindeki yollar gibi olmadığından bulunulan yerin belirlenmesi, referans noktalar alınarak konumun tespit edilmesi oldukça zordur. Bu nedenle navigasyon cihazları, bulunulan konumun belirlenmesi açısından önemlidir. Pusulalar hem ekonomik oluşları hem de pratik ve hızlı yön bilgisi vermeleriyle ön plana çıkmaktadır.