İşletim Sistemleri

Bilgisayarlar bir programlama mantığı ve bu mantığa bağlı olarak yürütülecek işlemleri komuta eden kodlar ile çalışırlar. Kodların farklı kombinasyon ve dizilimleri farklı işlemleri yürütür, farklı yanıtlar alınmasına olanak sağlarlar. Her sistemin ihtiyacı farklılık göstereceğinden, ihtiyaca göre tercihler yapılması gerekmektedir. Bu noktada farklı özelliklerdeki bilgisayar işletim sistemleri devreye girmektedir.

İşletim Sistemi Fiyatları

Bilgisayarlar, kullanım amaçlarına göre şekillendirilmiş donanım ve işlemsel kabiliyetleri ile adlandırılırlar. Dolayısıyla bu kabiliyetleri yerine getirecek sistemler farklılık göstermekte, ihtiyaca göre seçilecek işletim sistemi fiyatları da farklılık göstermektedir. İşletim sistemleri; sunucu olarak çalıştırılabilecek sistemler ve kullanıcı taraflı çalıştırılacak işletim sistemleri olarak ayrıldığı için fiyatları kategorize etmekte yararlanılabilecek en etkili yöntem kullanılmak istenen işletim sistemi türünü belirlemektir.

Sunucu tabanlı işletim sistemleri, sunucu olarak kullanılacak bilgisayarlara ve data üniteleri için tercih edilirlerken, diğer işletim sistemleri de tamamen kullanıcı tabanlı ve buna göre düzenlenmiş arayüz ile kullanıcılarla buluşurlar. Bir sistemin yayınlanan versiyonu bir sonrakine göre daha gelişmemiştir. İşletim sistemleri sürekli olarak güncellenerek maksimum performans ve güvenlik amaçlanmaktadır. Dolayısıyla en son çıkarılmış olan işletim sistemi önceki sürüm üzerinde bulunmuş açıkları, sistem problemlerini ve diğer kullanıcı problemlerini ya da ihtiyaçlarını çözmek üzere geliştirilmişlerdir. İşletim sistemleri, yapımcıları tarafından daima kontrol altında tutulan yazılımlardır. Günümüz koşullarında tercih edilebilecek birçok işletim sistemi bulunmakla beraber, içlerinden bazıları diğerlerine göre ve hizmet ettikleri kullanım amacına göre popülerlik kazanabilmektedir.

İşletim Sistemi Nedir

Kullanım amacı ve sağladıkları imkanlar doğrultusunda işletim sistemleri, bilgisayarın anakartının üzerinde yer alan donanımların birbirleriyle entegreli olarak çalışabilmesi, hesaplama, grafik ve barındırma gibi faaliyetleri sürdürebilmesine olanak sağlayan yazılımları ifade etmektedir. Ayrıca bunlara ilave olarak harici çevre birimlerinin de tam uyumlu olarak çalışabilmesi gerekmektedir. Bütün işletim sistemlerinde ortak nokta, donanımların entegreli olarak çalışması kısmıdır. Bir bilgisayarın donanımsal açıdan ihtiyacı olan bazı temel noktalar vardır. Bunlar sağlandığı takdirde işletim sistemi olarak adlandırdığımız yazılımlar harekete geçerek sistemli halde çalışmaya başlarlar. Böylelikle kullanıcılar da bilgisayarları verimli bir şekilde kullanma olanağı elde etmiş olurlar.

Kullanılış açısından ele alınacak olursa hemen hemen bütün işletim sistemleri kolaylıkla öğrenilebilecek, herhangi birinde gerçekleştirilen faaliyetlerin yapılabilmesine olanak sağlayacak kolaylığa sahiptir. İhtiyaçlara göre şekillenen bu yazılımlar, temelinde bir kod ve bu kod dizisini ifade eden algoritmalar ile çalıştıklarından kullanıcılarının bilgisayar bilgisine, ihtiyacına ve kullanmakta olduğu donanımlara göre farklılık göstermektedir.

İşletim Sistemi Çeşitleri

Bilgisayarınız içerisinde bulunan donanımlara göre farklılık gösterebilen işletim sistemi çeşitleri, ihtiyaçlarınıza ve yazılım bilginize göre de çeşitlilik kazanacaktır. İşletim sistemleri, açık kaynak kodlu olanlar yani geliştirmeye açık olanlar veya açık kaynak kodlu olmayan sınırlı kullanım sunan sistemler olarak ayrılırlar. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri kullanıcısının istekleri doğrultusunda yapısında ve arayüzünde geliştirmelere olanak sunduğu gibi farklılaştırılmış versiyonlarıyla da tüketicilerle buluşurlar.

Açık kaynak kodlu olsun veya olmasın bütün işletim sistemleri günümüz şartlarında mutlaka büyük kullanıcı kitlesi edinmiş, ihtiyaçlar doğrultusunda sunulmuş yazılımlardır. Ancak bazı yazılımlar sadece belirli markaların donanımlarıyla entegreli çalışmaktadırlar. Buradan hareketle işletim sistemlerini listeleyecek olursak; ihtiyaca göre farklılık göstermekle beraber Windows, Pardus, Mac OS X şeklinde sıralama yapmak mümkündür.

Bir işletim sisteminin kullanılabilirliğindeki en temel nokta olan güncellik ve güvenlik, olmazsa olmaz program ve uygulamalar eşliğinde, sistemler tarafından sağlanmaktadır. İhtiyaçlar doğrultusunda tercih edilecek tüm sistem yazılımları bu noktada birbirinden kişisel tercih ve görüşlere göre ayrılarak milyonlarca kullanıcıya hizmet vermektedirler.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Bilgisayar İşletim Sistemleri

16 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Güncel Değerlendirme
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
DSACategoryId/2147483646/41/139