Kauçuk, mantar, deri, lastik ve kompozit malzemelerden imal edilen fren pabuçları, jant üzerinden frenleme yapan mekanizmalarda kullanılır. Gidon üstüne monte edilmiş fren kolu yardımıyla sağlanan sıkma işlemi, fren ayaklarını birbirine yaklaştırarak tekerleklerin yavaşlamasını ve durmasını sağlar. Pabuçlar, kinetik enerjiyi termal enerjiye dönüştürerek frenleme fonksiyonunu yerine getirir. Frenleme işlemi, sınırlı bir kuvvetle ve kısa bir süre için uygulanır. Gerekli durumların dışında, frene fazla basılı tutmak veya çok sert kullanmak pabuçların daha erken yıpranmasına neden olur. Aralıklı ve hafif fren yaparak pabuç ömrünü artırabilmek mümkündür. Dönen janta temas eden fren pabucu; geleneksel bisiklet modellerinde, yol, yarış, şehir ve tur bisikletlerinde sıklıkla tercih edilir. Fren pabuçları, kapalı fren sistemlerinden farklı olarak sürekli hava aldığı için, yapılan her frenden sonra hem pabuç hem de ısınan jant hızla soğur.
Fren pabucunun ve genel olarak jant fren mekanizmalarının bakımı ve tamiri son derece basit, hızlı, ucuz ve rahattır. Pabuç, tekerleği her iki yönden sıkıştırdığı için genellikle aynı oranda aşınır. Aşınan pabucun yenisi ile değiştirilmesi, sürüş konforu ve güvenliği açısından oldukça önemlidir. Üretici firmalar, tıpkı araç lastiklerinde olduğu gibi pabuçlara da üretim tarihini yazarlar. Fazlasıyla sertleşen ve özelliğini yitiren pabuçların kullanılmaması gerekir. Sertleşen veya azalan lastik ya da kauçuk dokusu, fren mesafesinin önemli ölçüde uzamasına neden olur. Ayrıca frenleme esnasında jant yüzeyinin fazla zorlanmasından dolayı, çember üzerinde deformasyonlar ve esnemeler görülebilir. Ayrıca, eski pabuçlar fren yapıldığında can sıkıcı bir ses çıkarır. Bu durum hem sizin hem de çevrenizdeki sürücülerin dikkatini dağıtabilir.
Fren pabucunu değiştirmek tahmin ettiğinizden çok daha kolaydır. Pabucu değiştirmeden önce fren mekanizmasının ya da diğer adıyla fren ayaklarının yapısını ve şeklini kontrol etmekte fayda vardır. Klasik bisiklet modellerinde daha çok V tetikçi mekanizması kullanılır. "V" tipi mekanizmalarda, genellikle fren teli üst noktadan çıkarılır. Fren telini üst noktadan manüel olarak ayırdıktan sonra fren ayaklarını açabilirsiniz. Lokma seti veya en uygun anahtar ile fren ayağına bağlı olan pabuçları kolaylıkla çıkarıp yerine yenilerini takabilirsiniz. "U" tip veya lastik gergili jant fren sistemlerinde de aynı adımları uygulayabilirsiniz. Pabucu takıp jant üzerinde merkezleme işlemini de yaptıktan sonra, bisikletinizi daha güvenli ve performanslı bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Fren sıkıldığında jant yüzeyine temas eden pabuçların, lastiğe çok yakın olmamasına dikkat etmekte fayda vardır. Değiştirme işleminin ardından jant aralığında kalan fazla boşluğu ise, alyans yardımıyla fren ayağı üzerinden rahatlıkla ayarlayabilirsiniz .
Fren pabucu fiyatları; ürünün türüne, markasına, kartuş için kullanılan malzemenin kalitesine ve tasarım unsurlarına bağlı olarak farklılık gösterir. Kauçuk ve deri malzemelerden imal edilen ürünler ve özel grup set parçaları içinde yer alan modeller, klasik ürünlere kıyasla daha yüksek fiyat bandına sahiptir. Lastik ya da kauçuk malzemenin metal yüzeye monte edildiği modellerde, eskiyen iki pabucun da demonte yapıdaki metal ayak parçası ile birlikte değiştirilmesi gerekir. Pabuç kartuşu değiştirilebilen modellerde ise, metal parçanın yenilenmesine ihtiyaç yoktur. Pabucun yüzeyi, jantı daha iyi kavrayabilmesi için tırtıklı veya oluklu bir şekilde dizayn edilir. Oluklu yapı, tetikleme mekanizmasının daha dengeli çalışmasını sağladığı gibi, jantın ısınmasını ve yorulmasını azaltmaya da katkıda bulunur. Eskiyen pabuçları, kullanmakta olduğunuz bisikletinizin türüne ve jant özelliklerin göre yenileyebilirsiniz. Kategori içinden Shimano, Ritchey, XLC ve ZİPP gibi markaların fren pabuç çeşitlerine ulaşabilir; ihtiyacınıza en uygun modeli detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.