Grafik kartları, bilgisayarların daha hızlı grafik ve görüntü üretmesini sağlar. Bir grafik kartının kendi işlemcisi, GPU veya grafik işlem birimi vardır. Ekran kartı anakarta ve monitöre bağlanır. Bu, kartın CPU'dan (merkezi işlem birimi) bilgi kabul etmesini ve monitöre çıkış göndermesini sağlar. Eğer bir oyuncuysanız, ekran kartı sizin için en önemli bileşendir. İşlemciyle birlikte gelen entegre veya yerleşik ekran kartları da mevcuttur fakat bunlar harici ekran kartları kadar performans vermezler. Yerleşik ekran kartları bu günlerde eskiye oranla daha güçlü hale gelse de performans bakımından harici ekran kartlarının güçlü donanımsal yapısıyla boy ölçüşemezler. Grafik ya da diğer adıyla ekran kartları günümüz bilgisayarlarda sadece oyunlar için değil, tasarım ve render programları için de olması gereken bir donanımdır. Üst düzey grafik yazılımları, uygulamalar ve bilimsel laboratuvarlarda çalışmak için kullanılırlar. Profesyonel çalışmalar için kullanılan bu grafik kartları doğası gereği biraz farklıdır ve buna iş istasyonu grafik kartları denir. Ekran kartları kullanıcıya sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle aynı zamanda önemli bir yatırımdır. Herkes bilgisayarları için ekran kartı satın almayabilir. Bunun nedeni, birçok insanın buna ihtiyaç duymadığını düşünmesi ve yerleşik ekran kartlarının kullanım amaçlarına hizmet edebileceğidir. Bu bir dereceye kadar doğru olabilir, fakat  giriş seviyesi bile olsa  bir grafik kartına sahip olmanın çokça avantajları ve faydaları vardır.

 

Ekran Kartının Avantajları veya Faydaları

Genel Sistem Performans Artışı

Ekran kartına sahip olmanın ana avantajlarından biri, bilgisayarınızın performansında genel bir artışa yol açmasıdır. Harici bir grafik kartı tüm grafik işleme veya grafikle ilgili görevleri gerçekleştirdiğinden CPU'dan yani işlemciden yükü alır. Ayrıca, harici ekran kartı bilgisayar belleğinden veya normal RAM'den çok daha hızlı olan kendi video belleğiyle birlikte geldiğinden RAM'i grafik verilerinden kurtarır. Tümleşik grafik çözümü, toplam grafik belleğinizin bir bölümünü azaltabilecek tüm grafik bilgilerini ve verilerini depolamak için sistem belleğini (RAM) alır. Oysa bir grafik kartının, grafikle ilgili tüm görevleri ve işlemleri gerçekleştirmek için kendi belleği vardır. Harici ekran kartları, grafiklerle ilgili görevleri yerleşik ekran kartlarına göre çok daha yüksek performanslarda gerçekleştirmektedir. Yerleşik bir grafik çözümü genellikle tüm grafik işleme ve hesaplamalar için CPU'ya bağımlıdır, bu nedenle CPU'nun bir kısmını ve dolayısıyla tüm sistemin genel performansını azaltabilen grafikler sağlamaya devam eder. Grafik Kartı CPU'ya bağlı değildir ve grafikle ilgili tüm işlemleri gerçekleştirmek için kendi  GPU'suna (Grafik İşlem Birimi) sahiptir.

 

Grafik Performans Artışı

Harici bir ekran kartı dahili ekran kartlarından daha fazla özelliğe sahiptir ve bu sayede grafik uygulamalarında ve yazılımlarında çok daha iyi performans sunar. Grafik tabanlı yazılımlarınızı (Adobe Illustrator vb.), Photoshop gibi fotoğraf düzenleme yazılımlarını, video düzenleme yazılımlarını daha doğru bir şekilde çalıştırabilir ve daha iyi performans sağlayabilir. İyi bir ekran kartıyla Full HD ya da Blu-ray filmleri daha iyi kalitede izleyebilirsiniz. Bir HTPC oluşturuyorsanız, en iyi ev sineması deneyimine sahip olmak için iyi bir grafik kartı gerekir. HTPC için pasif olarak soğutulmuş bir ekran kartı almanız tavsiye edilir çünkü tamamen sessiz çalışır ve film izleme deneyimini mahvetmez. Çok sayıda HD ve Blu-ray film izliyorsanız, bir ekran kartı yüksek çözünürlüklü video ve film izleme deneyiminizi arttırmada yardımcı olur. Güçlü GPU'ya sahip bir bilgisayarda, fotoğraflara karmaşık filtreler ekelemek ve videolara özel efektler uygulamak önemli ölçüde daha az zaman alır. Bu, daha az bekleme, daha fazla zaman yaratma anlamına gelir. Gelişmiş ekran kartları, bu uygulamaları 4K ekranlar da dahil olmak üzere daha yüksek çözünürlüklü ekranlarda çalıştırırken gelişmiş performans sağlar.

 

Daha İyi Oyun Deneyimi

Yerleşik veya entegre grafik kartları, günümüz AAA oyunlarını desteklemez. Bu oyunları çalıştırabilseniz bile, her zaman oynanabilir kare hızları elde edemeyeceğiniz için mümkün olan en düşük ayarlarda oynamanız gerekir. Ancak, orta sınıfta iyi bir grafik kartınız varsa, gecikmesiz oynanabilir kare hızlarıyla orta ve yüksek ayarlarda en son çıkan oyunları oynayabilirsiniz. Yani PC'nizdeki her oyunu oynamak isteyen biriyseniz, özel bir grafik kartı olmadan bunu yapamazsınız. Eğer tutkulu bir oyuncuysanız, iyi bir ekran kartı bilgisayarınız ve oyunlar için oldukça gereklidir. Öte yandan oyun oynamak sizin için önemli olmayabilir, ancak GPU'lu bir bilgisayara sahip olmak çocuklarınızı tasarım programlarına teşvik edebilir. Bunun nedeni, popüler oyun geliştirme araçlarının GPU'nun gücünden yararlanmasıdır. Sıradan bir oyuncu olsanız bile, orta seviye bir ekran kartına sahip olmak oyun deneyiminizi çok daha yüksek bir seviyeye çıkarabilir. Bunun nedeni; yerleşik bir ekran kartının, giriş seviyesi harici bir ekran kartının performansından çok daha düşük olmasıdır. Harici ekran kartı kullanmak, video oyunu performansının artmasıdır. İki veya daha fazla kart aynı 3D görüntüleri oluşturduğunda, PC oyunları ek filtrelerle daha yüksek kare hızlarında ve daha yüksek çözünürlüklerde çalışır. Bu ekstra kapasite oyunlardaki grafiklerin kalitesini artırır. Çoğu grafik kartı oyunları 1080p çözünürlüğe kadar işler. Birden fazla grafik kartıyla oyunlar, çözünürlüğün dört katını sunan 4K ekranlar gibi daha yüksek çözünürlüklerde çalışır. Ayrıca, birden fazla grafik kartı birden çok monitörü çalıştırabilir.

 

3D Yazılımlarda Performans Artışı ve Gelişmiş Sürücü Desteği

Bir grafik tasarımcısıysanız veya Phototoshop, Maya, ağır video düzenleme araçları vb. gibi yüksek kaliteli grafikler ve 3D uygulamalar kullanıyorsanız, ekran kartına sahip olmak işinizi gerçekten hızlandırabilir ve bu üst uçta daha iyi performans ve doğru sonuçlar elde edebilirsiniz. Ekran kartı, yeni işletim sistemleri, oyunlar ve uygulamalar için daha iyi sürücü desteğine sahiptir. Bunun nedeni, GPU üreticilerinin zaman zaman en yeni işletim sistemleri ve oyunlarla güncel tutmak için grafik kartları için en son sürücüleri yayınlamasıdır. Harici ekran kartları, entegre grafiklerinizle karşılaştırıldığında daha iyi sürücü desteği ve uyumluluğa sahiptir. Farklı veya daha yeni bir işletim sistemine geçtiğinizde, bilgisayarınızda bazı belirli grafik uygulamalarını çalıştırmak istediğinizde bu çok kullanışlıdır. PC'nizde çift ya da daha fazla monitör çalıştırmak istiyorsanız, harici bir ekran kartına ihtiyacınız vardır. Giriş seviyesi veya orta seviye bir ekran kartı bu görev için fazlasıyla yeterli olacağından, birden fazla monitör kullanımı için üst seviye bir grafik kartına ihtiyacınız yoktur.

 

Daha Fazla Özellik

Harici bir ekran kartı, yerleşik ekran kartlarında normalde bulamayacağınız özellikler ile birlikte gelir. Kripto para birimlerine yatırım hakkında iki kez düşünmek isteyebilirsiniz, ancak madencilik yazılımı, GPU'nuzu bitcoin, Ethereum ve diğerlerini üretmek için kullanabilir. Gelişmiş özelliklerden bazıları, grafikle ilgili çalışmalarınız için çok kullanışlı olabilir. Giriş seviye ekran kartları, sanal gerçeklik veya VR özelliği de dahil olmak üzere çok fazla gelişmiş özelliğe sahip orta sınıf ve üst seviye ekran kartlarına kıyasla daha az özellik ile birlikte geldiğinden özelliklerin sayısı karttan karta değişir. PC'niz için grafik kartı almak, oyunları beğenip beğenmemeniz her zaman iyi bir fikirdir. Daha düşük bütçeniz varsa, bir giriş seviyesi ekran kartı tercih edilebilir ancak bütçe kısıtlaması yoksa, iyi bir orta seviye grafik kartı beraberinde bir çok özellikle birlikte gelecektir. Harici bir ekran kartına sahip olmak, oyun oynuyor olsanız da olmasanız da her zaman avantajlıdır.

 

 

 

 

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Sapphire Ekran Kartı Fiyatları

23 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Grafik Bellek
Toplam 23 / 23 ürün
DSACategoryId/2147483646/8/204/sapphire