Oto Koltuğu Fiyatları
Otomobillerde, çocuk koltuklarının kullanılmasının gerekliliği, en hassas konudur. Bunun nedeni, seyahat sırasında araç içinde bulunan çocuklu ebeveynlerin, güvende olmalarıdır. Ufak bir dalgınlık halinde, oluşabilecek bir kaza anında, araç içerisinde şiddetle savrulmasını, etrafa çarpmasını engellemektedir. Bu yüzden,önceden önlem alınması, fazlasıyla önlemdir. Her yolculuk sırasında, mutlaka çocuğumuzu koltuğuna oturtmalı ve kemerini bağlamalıyız. Çocuklar, çabuk sıkıldıklarından ve çok hareketli olduklarından dolayı, hem koltuğa oturmaktan sıkılıyorlar, hem arabada yolculuk yapmaktan uzun süre keyif almıyorlar. Özellikle, anne ya da babasıyla yalnız yolculuk yapan çocuklar, bu esnada sürücünün de dikkatini dağıtır ve stres ortamı oluşturur. Bu yüzden, hem uzun süreli yolculukları yalnız yapmamalıyız, hem de kısa kısa seyahatler yaparak, çocuklarımıza yolculuğu sevdirmeliyiz kısa mesafelerde buna alıştırmalıyız.
Otomobillerde, çocuk koltukları sol arka koltuğa konumlandırılmalıdır. Çocuk koltuklarını, eğer sağ arka koltuğa konumlandırırsak, koltuğun ön kısmında bulunan hava yastığının, mutlaka kapatılması gerekmektedir. Çünkü sürücünün, hava yastığının patlaması durumunda, bu patlamadan sağ arka koltukta etkilenecektir. Bu tarz durumlarda, çocuğa gelebilecek zararı engellemek, ya da en aza indirmek için, bu şekilde bağlama ve koltuğu konumlandırma uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Otomobilde Güvenli Yolculuk Yapabilmek İçin Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir
Otomobilde, çocuklarımızla güvenli yolculuk yapabilmenin başında gelen öncelikli kuralımız, güvenliğimiz olmalıdır. Ebeveyn olarak, çocuğumuzla araç kullanırken ilk dikkat etmemiz gereken konu,çocukların güvenliği olmalıdır. Çocuklar, kendilerine zarar gelebilecek durumlarda savunmasız ve korunmasız olabilirler. Çocukların, her alanda istedikleri tek şey oyun, eğlenceli müzikler dinlemek, keyifli bol kahkahalı sohbetler etmektir. Anne veya babalarının, onlara sürekli bir şeyler anlatmaları gibi alanlarda, yolculuk yapmak, zaten onlara oldukça keyif verecektir. Her zaman bunu yapamıyor olsak da, çocuklar sadece oyunla beslenir ve mutlu olurlar. Bu ortam sağlandığında, genellikle sıkılmadıkları için yolculuk sırasında sorun çıkarmadıkları görülmüştür. Çocuklara, bunu sağlamak isteyen her ebeveyn araç içindeki dikkatini de korumak zorundadır. En ufak bir dalgınlık anında, oluşabilecek bir kazada savrulma veya şiddetli çarpma gibi,sonucu kötü olabilecek anlar yaşanabilir. Bu tarz durumlarda, çocuklar araçtan fırlayabilirler ve ölümcül trafik kazalarına yol açmış olabiliriz. Bu yüzden,yasa gereği zaten araç içi çocuk koltuğunu, zorunlu hale getirmişlerdir. Ayrıca, yasa gereği zorunluluk olsa da olmasa da, kendi güvenliğimiz ve seyahat esnasında, çocuklarımızla güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmemiz için, tüm güvenlik önlemlerine uymalıyız. Otomobil koltuğunuzu, aracımıza güvenli bir şekilde yerleştirmeliyiz. Her seferinde araç koltuğunu, otomobile tak çıkart yapan ebeveynler bazen uğraşmak istemezler ve kısa süreli yolculuk yapacakları düşüncesiyle, arabaya koltuğu yerleştirmezler. Bu durumlarda, çocuklarını kucaklarında tutarlar ve araç içinde çocuğu kucakta taşımak son derece güvensizdir. Bu ortamı oluşturduğumuz anlarda, hiç ummadığımız ve sonu keşke yapmasaydım diyebileceğimiz olaylara sebebiyet verebilir. Bu yüzden, aracımıza eğer küçükse yada herhangi bir sebepten dolayı, oto koltuğunu takıp çıkarıyor olma konusunda sorun yaşıyorsanız, öncelikle o durumu ortadan kaldırmamız gereklidir. Yaşanması kötü olaylarla karşılaşmamak adına, bu konu önemlidir.
Bu yüzden, mesafe ne olursa olsun, bu durumların yaşanmaması adına,birçok ebeveynin hassas davranmadığından dolayı,bu konu yasada yer almaktadır. Çocuklara 12 yaşına kadar,otomobillerde araca kontrollü bir şekilde monte edilmiş, otomobil koltuğunda oturma zorunluluğu getirilmiştir.Karayolları trafik kanunlarına göre, otomobilde seyahat edilecek çocuğun, boyu bir 50 cm den kısa ve 36 kg altındaki ise, çocukların ebeveyni tarafından yapılan yolculuğu sırasında, araç içi çocuk oto koltuğu kullanılması, zorunlu hale getirilmiştir. Bu durumda, çocuklarımızın yaklaşık olarak 12 yaşlarına gelene kadar, araç içi oto koltuğu kullanması gerektiği anlamına gelmektedir.
Oto Koltuğu Ne Zaman Kullanılmalı?
Bebekler, dünyaya geldikten sonra12 ay veya 9 kg ağırlığına erişmişlerse, bu kilogram aralığına kadar, bebek arabalarında, portatif olarak kullanılan ve aynı zaman da, oto araç koltuğu olarak da kullanılabilen,koltukları kullanmalılar. Otomobilimizin koltuğuna, monte edilebilen ana kucağı ile güvenli seyahat edebiliriz. Bu yaş aralığına kadar, bebek arabalarında bulunan puseti, aynı zamanda otomobil koltuklarında kullandığımız için, güvenli bir oto koltuğu arama sürecine girmeyiz. Çocuğumuz, büyüdükçe ve bu puseti kullanamayacağımız ağırlığına ulaştığında, boy ve kilosuna uygun, güvenli bir oto koltuğu edinebiliriz. Aslında; bu durumda bebek arabası alırken de, bu özelliği göz önünde bulundurmamız bize avantaj sağlayacaktır. Çünkü yeni doğan bebeklerin, yani bir yaşından küçük bebeklerin, omurga ve duruş sağlıkları açısından, tam olarak dik oturmamaları gereklidir. Bu oturuş pozisyonunu, doğru orantılı tutabilmek için, bebek oto koltuklarının 30° eğimli olmasına dikkat etmeliyiz. 1 yaşından küçük bebeklerimizle, 30 dakikadan fazla yolculuk yapmamaya özen göstermeliyiz.
Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bebek oto koltuğu alırken, bebeğinizin yaşına ve kilosuna uygunluğunu göz önünde bulundurmalısınız. Arabanızda,kemer bağlantı sistemi, bulunuyorsa eğer, seçeceğiniz herhangi bir bebek araba modeli, aracınıza uyumlu olacaktır. Araçlarda bulunan, güvenli montaj mekanizmaları mevcuttur. Bu mekanik sisteminin, olmadığı araçlarda ise, bebek koltukları, arabanızın emniyet kemeri ile sabitlenmelidir. Bu şekilde sabitlemek yerine, montaj mekanizması olan, araç modeline sahip olmalıyız. 2013 yılından sonra, üretilen tüm otomobillerde,güvenli montaj mekanizma sistemi olması zorunlu hale getirilmiştir.
Araç Güvenlik Testini Geçmiş Oto Koltukları Neden Önemlidir?
Bebekler için üretilen oto koltuklarının, Avrupa standartlarında ki çarpışma testlerinden, olumlu puanla geçmiş olması, dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmelidir. Bu testlerden, başarılı bir şekilde geçmiş olan bebek oto koltuklarının üzerinde, testten geçtiklerine dair test logosunu görebiliriz, bu testi yapan güvenilir kuruluşlar bulunmaktadır.Otomobil koltuklarında, ilk dikkat edilmesi gereken konu, güvenlik aşamasındaki noktaya, dikkat ettikten sonra, ürünün konfor noktasına da dikkat etmemiz gerekmektedir. Koltuk için kullanılan kumaşın, nefes alan bir kumaş olmasına dikkat etmeliyiz. Diğer kumaş çeşitleri, bebeğinizin normalden fazla terlemesine ve hasta olmasına sebebiyet verecektir. Bu durumda, yolculuk sırasında hem bebeği huzursuz edecek, hem de sağlığı için olumsuz vücut denge değişikliği sağlayacaktır. Aynı zamanda, seçeceğimiz koltukta boyun koruması olup olmadığına daha dikkat etmeliyiz. Beş noktadan çıkan emniyet kemerine sahip olmalıdır. Çocuğumuzun,sağlık açısından oto koltuklarının, döşeme kumaşları, muhakkak çıkarılıp yıkanabilir bir kılıfı olmalıdır. Yaşanabilecek, herhangi olumsuz durumlara karşı, oto koltuğu kumaşının alev almayan bir kumaş çeşidi ile kaplanmış olmasına dikkat etmeliyiz. Oto koltuğu satın almadan önce, kullanma talimatını aracınıza kurulum yapmadan önce, dikkatle okumalısınız. Bebek oto koltuklarında, iki farklı kilogram seçenekleri bulunmaktadır.9 ile 18 kg ve 9 ile 36 kg olmak üzere, iki çeşittir. Ancak,9 -18 kg için olan, her zaman daha ideal kullanıma sahiptir.Bu ağırlık ölçüsünde olan, koltuk üzerinde beş emniyet kemeri bulunmamaktadır. Güvenlik yastığı bulunan bu koltuklarda, çocuklar genelde oturmuyorlar. Ayrıca yatış pozisyonunda oldukları için, çok konforlu olmuyorlar.
Oto Koltuğunda Oturmayan Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı?
Oto koltuğunda oturmayan çocuklar için ne yapmalıyız? Pekçok ebeveynin yaşadığı bu sorun, yolculuk esnasında araç içinde çocukların, oto koltuğunda oturmamak için direnmeleridir. Sıklıkla bebeklerde bu isteksizlik görülür. Çünkü bebekler, ten temasından uzak kalınca kendilerini tedirgin hissederler, ebeveyni ile ten ve göz teması kuramadığında,huzursuzluk çıkarabilir. Bu durum,bebek de paniğe ve ağlama krizine yol açabilir. Her yolculukta,yaşanabilen bu krizler, çocuğunuzla keyif alarak nasıl çözülebilir. Araç içerisinde, oto koltuğu kullanımının yasal bir zorunluluk olduğunu tekrar hatırlatmalıyız. Çocuğunuzu doğduğu andan itibaren, araç koltuğunda otururken, en az iki yaşına gelene kadar, arkaya dönük olarak oturtturmalısınız. Bu durum, çocuğunuzla göz teması kurmanızı ve çocuğunuzun, sizi görmesini engeller. Sonuç böyle olsa da, güvenlik açısından yapılan çarpışma testlerinde en yüksek seviyede, bu oturuş pozisyonunun daha güvenli olduğu kanıtlanmıştır. Bu tarz olumsuz durumların yaşanmasına, yol açmamak için bu güvenlik önlemlerini almayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Bebeğinizin arkası size dönük oturuyorken, göz temasını kaybetmemek adına ışıklı sesli aynalı oyuncaklarla bebeğinizi takip edebilirsiniz. Çocuğunuz uykuya daldığı anlarda, aracınızı kullanırken kontrolü ve dikkatinizi kaybetmeden bu aynadan, bebeğinizi izleyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz, kendisini daha güvende hissedeceğinden dolayı, uykusuna deliksiz devam eder. Yolculuklarımızı, çocuklarımızın öğlen uyku saatlerine denk getirirsek, öğlen uykusunu da zamanın da uyuyan çocuklar, gün içinde daha keyifli olurlar. Gittiğiniz yerde, daha uyumlu olup vakit geçirirler, hem de dönüş yolunda huysuzluk göstermezler. Bu tarz yolculuklarda, bebeğinizin sevdiği ışıklı, hareketli ve renkli oyuncakları yanınıza almanız, onun arka koltukta oyalanmasına yardımcı olacaktır. Evde, keyifle uzun süreli oynadığı oyuncaklar veya ışıklı sesli kitapları da kullanabilirsiniz.
Kaçıncı Aydan İtibaren Koltuk Yönü Öne Doğru Kullanılır?
Bebeğiniz, tam anlamıyla başını taşıyabilir, dik durabildiği döneme girdiğinde, oto koltuğunu öne doğru çevirebilirsiniz. Bazı ebeveynler, buna dikkat etmiyorlar ama bebeğin hem boyun duruşu hem de, gelişim sırasında, nasıl alışkanlıklar edinirseniz o şekilde devam eder. Bebek doğduğu ve hastaneden çıkarıldığı ilk andan itibaren, oto koltuğunu kullanmalısınız. Bebeğinizin, altıncı ya da dokuzuncu ayından itibaren, öne doğru dönük koltuğa geçiş yapabilirsiniz.
Oto Koltuğu Yükseltisi Ne İçin Önemlidir?
Çocuğunuz için, oto koltuğu yükseltisi kullanmanızın asıl amacı, araba koltuğuna oturan çocukların, koltuk seviyesinden yukarıda olmalarını sağlamaktır. Bunun amacı ise, çocuğunuzu emniyet kemeri ile güvenli bir şekilde bağlaya bilmeniz içindir. Çocuklarınız, doğrudan koltuğa oturtulduklarında, emniyet kemerini, bağlamak için boyları kısa kalmaktadır. Oto koltuğu yükseltisi, oluşabilecek herhangi bir kaza sırasında, çocuğunuzun kemer içerisinden çıkmasını engeller. Çocuk sabit kalır böylece, ortalama dört yaşından, 11 yaşına kadar, oto koltuk yükselticisi, kullanmaları zorunludur. Trafik kazalarında, meydana gelen çocuk ölüm oranlarının, koltuk yükselticiler sayesinde büyük oranda azaldığı görülmüştür. Diğer bir olumlu tarafı da, yolculuk boyunca koltukta alçak oturan çocuklar, hem camdan dışarı bakarak keyifli yolculuk yaparlar, hem de anne ve ya babalarıyla istedikleri an göz teması kurabilirler. Kendilerini daha güvende hissederler, tartışılmaz ki, her şeyin en iyisini ve en rahatını çocuklarımıza sağlamak isteriz. Satın alacağımız otomobil, koltuk modellerine karar verirken, çevremizdeki kullanıcılardan ve de aracımıza olan uyumundan, güvenlik açısından birçok araştırmalar yapmalısınız.
Başlıca Oto Koltuğu Ölçüleri
Çeşit ve seçenek bakımından,oldukça fazla x oto koltuk, ölçü ve fiyatları, en minimum düzeyden başlayarak, yüksek rakamlarda da artış gösterebiliyor. Bu çeşitlilik ve fiyat farklılığı arasında, dikkat edilmesi gereken en önemli konu güvenlik, konforlu bel boyun oturuşu ve terletmeyen, leke tutmayan kumaş olmasına yer vermeliyiz. Bunun dışında oluşan fiyat farklılıkları, tamamen marka tercihi ve kişinin ihtiyacını karşılamasına bağlıdır.