Bebek Yuvası Ne Zaman Alınmalı?
Bebek yuvası için doğru zaman aralığı, yirmi ile otuzuncu hafta olarak önerilebilir. Hamileliğin otuzuncu haftasından sonra annenin hareket kabiliyeti azalacağından ve mağazaları dolaşmakta zorlanacağından yirmi ile otuzuncu hafta aralığındaki zaman diliminde bebek yuvası alınabilir. Bunlara ilave olarak yirmi beşinci haftadan sonra bebeklerin erken doğum riskini de göz önüne alarak bebek yuvası, bu dönemden önce alınmış olmalıdır. Olası bir erken doğum sürprizinde hastane sonrası eve geldikten sonra bebek yuvanızın olmaması, zorlayıcı olabilir.
Bebek Yuvası Nasıl Kullanılmalı?
Koli içerisinde teslim alacağınız bebek yuvasını, bebeği yatırmadan en az bir gün önce kutusundan çıkarmanız, ürünün havalanması açısından önem arz etmektedir. Bebek yuvanızı, ince bir örtü yada battaniye ile kullanabilirsiniz. Bebek yuvanızı düz bir zeminde kullandığınızdan da emin olmalısınız. Bebeğinizi yuvaya sırtüstü yatırdıktan sonra bebeğinizin daha rahat uyuyabilmesi için yuvanın boyunu bebeğinizin boyuna göre ayarlamalısınız. Bebeğinizi yatırdıktan sonra ayağının yere değdiğinden emin olmalısınız. Bebeğinizi bir yerden bir yere taşırken bebek yuvasını asla yanlarından tutarak taşımamalısınız. Aksi takdirde çocuğunuzu ciddi yaralanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakabilirsiniz. Bebek yuvaları, 0-9 ay aralığında kullanılmalıdır.
Bebek Yuvası Boyutları Ne Olmalı?
Bebek yuvalarının boyları, ayarlanabilmektedir. Bebeğinizin boyuna göre yuvanın boyunu istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Bebek Yuvası Araba Koltuğu Gibi Kullanılabilir mi?
Araba koltuğu, seyahatiniz sırasında bebeğinizin güvenli bir yolculuk yapmasını sağlar. Her araba koltuğu, belli standartlara sahip olmanın yanı sıra özel güvenlik testlerinden de geçmektedir. Ancak; bebek yuvaları, asla araba koltuğu özelliği taşımamaktadır. Dolayısıyla araba koltuğu yerine kullanılmaması gerektiği özellikle akılda tutulmalıdır. Bebek yuvaları, sadece, bebeğinizin dünyaya geldikten sonra günde en az yirmi saat uykuda geçen süresini daha konforlu hâle getirmek üzere tasarlanmıştır.
Bebek Yuvası Seçimi Nasıl Yapılır?
Bebek yuvaları, bebek doğduktan sonra birkaç ay yatak yerine kullanılabilecek ürünler olup, yurt dışında "baby-nest" olarak ifade tanımlanır. Bebek yuvalarının en önemli özelliği, bebeğe anne karnındaymış hissini yaşatmasıdır. Bebek yuvası alırken de kumaşının pamuklu olması, önem arz eder. Pamuklu kumaş, bebeğinizin terlemesinin önüne geçtiği gibi rahat bir uyku uyumasını da sağlar.
Bebek Yuvası Nerelerde Kullanılabilir?
Bebek yuvaları; bebek karyolası, bebek beşiği, bebek arabası, ebeveynlerin yatağı başta olmak üzere düz zeminler üzerinde kullanılabilir. Düz bir zemine kurulumu yapıldıktan sonra bebeğinizin sırtüstü olarak yatırıldığından da emin olmalısınız.
Bebek yuvasını ebeveyn yatağında anne ile baba arasında kullanmak istediğinizde ebeveyn olarak uyku getiren ilaç ya da alkol alınmamamış olması gerekmektedir. Aksi takdirde bebeğinizin ciddi şekilde yaralanmasına sebep olabilirsiniz.
Bebek Yuvası Yerine Yorgan/Minder/İnce Yastık Kullanılamaz Mı?
Yorgan, minder gibi yumuşak zeminler, bebek yuvası ürününe benziyor gibi görünse de bebek yuvası gibi kullanılması durumunda bebeğinizin ağzını ve burnunu kapatarak nefes almasını engelleme riskini taşımaktadır. Bebeğinizin, doğduktan sonraki ilk dokuz ay boyunca sert bir zeminde yatması gerekmektedir. Bu nedenle bebeğinizin ilk dokuz ayında bebek yuvası kullanmanız gerekmektedir.
Bebek Yuvasına Bebeğinizi Yatırırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Bebek yuvasına bebeğinizi yatırmadan önce vücut sıcaklığının çok yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra bebeğinize, onun vücut ısısını yükseltebilecek kadife, polar gibi kalın kumaşlardan üretilmiş kıyafetler giydirmekten de kaçınmalısınız. Bebek yuvasını kurduğunuz odanın oda sıcaklığını da 20-23 derece olarak ayarlamanız gerekmektedir. Buna ilave olarak, bebeğiniz bebek yuvasında uyurken ağzına emzik verebilirsiniz; ancak, bebek yuvasında uyurken bebeğinizin boynuna emzik asmamanız gerekmektedir.