Kaşık mamalar, anne sütünden sonra bebekleriniz için en önemli gıdalar arasında yer alıyor. Doktorlar tarafından aksi önerilmediği sürece kaşık mamalar da diğer ek gıdalar gibi bebeklerinize 6. aydan sonra verilmelidir. Kaşık mama çeşitlerini, anne sütünün yetersiz olduğu ya da bebeklerin yeterli seviyede süt emmediği dönemlerde uzman denetiminde kullanılabilirsiniz. Bununla birlikte 6. aydan itibaren, içerdiği meyve ve tahıl özleri sayesinde beslenmeyi destekleyici olarak da kullanabilirsiniz. Birçok farklı marka tarafından geliştirilen kaşık mamaların bazı çeşitleri biberonla kullanıma uygunken, bazıları ise katı olarak tüketilir.
Kaşık Mamaların Yararları
Kaşık mama türlerinin içinde bulunan tahıl ve meyve özleri, bebeklerinizin sağlıklı beslenmesinde önemli yer tutan besinlerdir. Tercih ettiğiniz markaların sütle birlikte kullanılması onlara yüksek protein değeri katar. 6. aydan itibaren kaşık mamalarla katı gıdaya geçen bebeklerinizin çiğneme refleksleri gelişerek çeneleri güçlenir. Bebeklere çeşitli vitamin ve mineral desteği vermek isterseniz muz, armut, elma gibi farklı meyvelerin kullanıldığı ürünleri tercih edebilirsiniz. Kaşık mamaları bir ek gıda olduğunu unutmadan öğün sayılarını ayarlayarak bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Şeker ve tatlandırıcıların kullanılmadığı kaşık mamalarda bal, yoğurt, pekmez gibi doğal ürünler kullanılır. Bu özelliği bebeklerinizin tat alma duyularını geliştirir ve gelişimlerine olumlu etki eder.
Kaşık Mamaların Özellikleri
Kaşık mamaların kilo alma sorunu olan bebeklerinizin güç kazanması ve büyümesinde önemli yeri vardır. Beslenme konusunda farklı ihtiyaçları olan bebekler için pek çok değişik alternatifin yer aldığı mamalar arasından seçim yapabilirsiniz. Kaşık mamalar kalsiyum, demir mineralleri başta olmak üzere B6 ve B12 gibi bebekler için gerekli olan vitaminlere sahiptir. Bebeklerinizin ihtiyaç duyduğu bu vitamin ve mineralleri en faydalı şekilde alması için mamaların farklı öğünlerde ve farklı ölçülerde kullanılması önerilir.
Sütlü Meyveli Pirinç Tahıllı Mamaları besleyiciliği yüksek olduğu için diğer gıdalarla aynı anda kullanmamanız, bunun yerine ara zamanlarda tek başına ayrı bir öğün şeklinde vermeniz tavsiye edilir. Kaşık mamalar, aileler tarafından genellikle kahvaltı ve gece beslenmesinde kullanılır. Bazı bebeklerin gece uykusu sorunu olduğu için özel beslenme gerekebilir. Bu gibi durumlarda bebeklerinizin beslenmesinde, özel hazırlanan organik iyi geceler maması veya sütlü rezeneli mama gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. Kaşık mamaları uygun zamanda uygun miktarlarda uygulamanız, bebeklerinizin daha huzurlu olmasına katkı sağlar.
Kaşık Mamaların Hazırlanması ve Kullanımı
Kaşık mama çeşitlerini, hem sıvı hem de katı gıda şeklinde hazırlayabilirsiniz. Kaşık mamaların hazırlanışı genel olarak birbirine benzer olsa da kutu üzerindeki talimat ve uyarılara dikkat ederek hazırlanmanız en etkili sonucu almanızı sağlar. Markaların kutularında yer alan ölçü kapları kullanılarak belirlenen su veya süte katılan mamalar, bebeklerinizin seveceği kıvamı yakalamanız konusunda size yardımcı olur. Bu mamaları, organik özleri nedeniyle beslenme zamanı geldiğinde hazırlamalısınız. Uzun süre saklanması önerilmeyen kaşık mamaların hazırladıktan sonra 1-2 saat içinde tüketilmesi gerekir. Su ya da süt ile hazırlanması yönünde markalara göre farklılık gösteren kaşık mamaları hazırlarken bu ayrıma dikkat etmeniz önemlidir.
Kaşık Mamalar Hangi Dönemlerde Kullanılmalıdır?
Doktorunuz tarafından aksi belirtilmediği sürece kaşık mamaları 6-36 ay arasındaki bebeğinizin beslenmesinde kullanabilirsiniz. Fakat bebeğin gelişim durumu, fiziksel ihtiyaçları doğrultusunda bu süreyi 4. veya 5. aydan itibaren başlatıp 24. ayda sonlandırmak yine doktor denetiminde mümkündür. Anne sütü sonrası meyve, sebze, çorba çeşitleri, yoğurt gibi yiyeceklerle tanışan bebeğiniz bu süreçte sınırlı öğünlerde kaşık mamalara ihtiyaç duyar. Muhallebiye alternatif besin olan kaşık mamaları, hangi dönemlerde ne kadar kullanacağınızı doktorunuza danışmayı sakın unutmayın.