Çift taraflı bantlar ev ve iş yerlerinde duvara çivi çakmadan tablo, pano gibi dekoratif eşyaların asılmasında en çok kullanılan ekipmanlar arasında yer alır. Çift taraflı bant alırken kullanacağınız yüzey ve bandın maksimum taşıma kapasitesini göz önünde bulundurabilirsiniz.
Çift Taraflı Bant Nerelerde Kullanılır?
Duvarınıza zarar vermek istemiyorsanız ya da duvarınız çivi çakmaya uygun değilse ya da asmak istediğiniz eşyanızın kopçası bulunmuyorsa çift taraflı bantlar yardımınıza koşar. Plastik, deri, beton gibi pek çok yüzeye uygun olan çift taraflı bantları saat, duvar rafı, poster, pano ya da çerçeve gibi pek çok eşyanın montelenmesi için kullanabilirsiniz.
Hangi Çift Taraflı Bant Alınmalı?
Çift taraflı bant alırken amaca uygun ürün seçmek son derece önemlidir. Öncelikle bandı hangi yüzeyde kullanacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Çoğu çift taraflı bant beton yüzeyler için uygundur ancak deri ve plastik gibi farklı bir yüzeyde kullanacaksanız bandın bu yüzeylere uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Çift taraflı bantların farklı renkleri bulunur, kullanacağınız nesneye göre şeffaf ya da renkli bantları kullanabilirsiniz.
Her çift taraflı bandın taşıma kapasitesinin aynı olmadığını unutmamalı, monte etmek istediğiniz eşyanın ağırlığına uygun bir bant kullanmalısınız. Bandın taşıma kapasitesinin nesnenin ağırlığından fazla olması sıkıntıya neden olmaz, aksine eşyanızın daha güçlü yapışmasını sağlar. Taşıma kapasitesinden daha ağır nesneleri montelemeniz ise bir süre sonra bandın nesneyi tutamamasına neden olabilir. Ayrıca bandı kullanacağınız yerin nem ve sıcaklık değerlerine uygun güçteki ürünleri tercih etmenizde fayda vardır.
Çift Taraflı Bant Nasıl Kullanılır?
Çift taraflı bantların kullanımı son derece kolay olmakla beraber bazı püf noktalara dikkat etmek monte işleminin daha sağlam olmasını sağlar.
- Kirli yüzeylere uygulanan çift taraflı bantlarda tutuş gücü azalır. Bu nedenle bandı kullanmadan önce hem yüzeyin hem de monte edilecek eşyanın temizlenmesi gerekir. Ayrıca yüzeylerin nemli olmadığından emin olmalısınız.
- Eşyanın monte edileceği alan ve eşyadan hangisinin daha sert olduğunu belirlemelisiniz. Bandın tek tarafındaki koruyucuyu çıkarıp sert olan yüzeye yapıştırmalısınız.
- Çift taraflı bant kullanırken yapılan en büyük hataların başında, bandı eşyanın kenarlarına yapıştırmak gelir. Cismin yapıştırılacak bölümüne paralel ya da dik şekilde bant yapıştırmak eşya ile yüzey arasındaki bağı artırır.
- Bandın tek yüzeye yapıştığından emin olduktan sonra diğer taraftaki koruyucuyu da çıkarabilir ve ikinci tarafın yapıştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Banda ne kadar basınç uygulanırsa tutuş gücü o kadar yüksek olur. Bu nedenle yapıştırma işlemi sonunda nesnenin üzerine iyice basıp beklemeniz yapışkanlığı artırır.
Çift Taraflı Bant Kaç Kg Taşır?
Çift taraflı bandın taşıyabileceği maksimum ağırlık ürüne göre değişiklik göstermekle birlikte 20-50 kg arasındadır. Üretimde kullanılan madde, yapıştırıcı cinsi ve işçilik gibi ayrıntılar tutuş gücünün değişimine neden olabilir. Çift taraflı bant alırken monte etmek istediğiniz nesnenin ağırlığını göz önünde bulundurarak uygun taşıma kapasitesindeki bantları tercih etmelisiniz.
Çift Taraflı Bant Nasıl Çıkarılır?
Çift taraflı bandın çıkarılması da yapıştırılması kadar kolaydır. Öncelikle nesneyi banttan ayırıp, ardından bandı yavaşça tek yöne doğru çekerek duvardan çıkarabilirsiniz. Ancak kimi zaman dış etmenler nedeni ile bandın duvara yapışık kalma riski bulunur. Eğer bandı yüzeyden çıkaramıyorsanız ısıtabilirsiniz. Yüzey suya dayanıklı ise sıcak su değil de ütü ya da saç kurutma makinesi yardımıyla yüzeyi iyice ısıtabilirsiniz. Nadir de olsa nem, kir gibi nedenlerden dolayı bandı çıkaramayabilirsiniz. Bu durumda çift taraflı bantları çıkarmak için özel olarak üretilen bant temizleyicileri kullanabilirsiniz.