Defter çeşitleri eğitim ve iş hayatının olmazsa olmaz malzemelerinden biridir. Yazılar ya da notlar yazmak, çizimler yapmak gibi farklı amaçlar için ortaya konulan defter çeşitleri değişik tasarımlara sahip olan boş kağıtların bir araya getirilmesi ve birleştirilmesi ile oluşturulur. Sadece okul ve ofislerde değil evlerde de defterlere rastlamak mümkündür. Ancak en yoğun kullanımı öğrenciler tarafından gerçekleşir. Eğitim ve öğretim yılı başladığı andan itibaren öğrenciler için defter alışverişi başlar. Satın alınan defterlere ilk dersten itibaren yazılar yazılır, notlar alınır. İş hayatında ya da okul hayatında çizimler ile uğraşanlar için de defterler en büyük yardımcıdır. Farklı boyutlara sahip olan defterler sayesinde bu çizimler rahatlıkla yapılabilir. Defterler çok sayıda ve büyük boyutlarda olması durumunda çanta yardımıyla rahatlıkla taşınabilir. Çantalar aynı zamanda defterleri dış ortamdan gelen darbe ve diğer tehlikelere karşı korumak için de oldukça kullanışlı bir üründür. Defterler içerisinde bazı ürünler kendi yapıları itibariyle kolay zarar görmez. Özellikle sert kapak kısmı olan defterler oldukça sağlam ve dayanıklıdır. Bunlardan biri eskiz defterlerdir. Bu defterlerin farklı çeşitlerini bulmak mümkündür. En çok tercih edileni ise kullanım kolaylığından dolayı spiralli defter çeşitleridir. Ayrıca bu defter çeşitleri boyut bakımından da birbirinden ayrılır. Tasarım açısından defterin çok farklı yapılara sahip çeşitleri bulunmaz. Ancak ürün kullanışlı bir defter olması ile oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Daha önceki dönemlerde spiral teknolojisinin yerine telli tasarımlar kullanmış fakat bunlar zamanla yerini spiralli ürünlere bırakmıştır. Telli defterler tasarım açısından spiralli çeşitlere göre daha geride kalan bir ürün olsa da dayanıklılık açısından spiralli defterlerden daha iyi konumdadır. Sağlamlık ve dayanıklılığın daha önemli olduğu yerlerde telli defter kullanımı devam eder. Özellikle işi gereği hareket halinde ve sürekli not tutmak durumunda olan çalışanlar küçük boyutlarda telli defterleri kullanırlar. Farklı tasarımlardan hoşlanan kullanıcılar için ise izometrik defter çeşitleri bu kategorideki yerini almış durumdadır. İzometrik defterlerde kullanılan model kişinin kendi tarzını yansıtan bir tasarım ile ortaya çıkar.
Defter kullanarak not almak farklı noktalarda fayda sağlayan bir eylemdir. İlk bakışta not almak unutulmaması gereken bilgilerin kesin ve güvenli biçimde saklanması olarak görünse de yazma sırasında bilgilerin görsel hafızaya atılmasına da katkı sağlar. Aynı zaman da görsel hafızaya atarken ikinci kez gözden geçirilmesi söz konusu olduğundan bilgiler daha kolay şekilde pekişir. İnsan hafızası ne kadar güçlü olursa olsun bazen unutma durumu ile karşılaşabilir. Unutulmasa bile bazı bilgilerin hatırlanması için beyin içerisinde birbiriyle bağlantılı bir eylemlerin olduğu bir süreç işler. Bilgiler durumlarda hatırlanamayabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına bilgilerin yazıya dökülmesi oldukça önemlidir. Beyinde tutulan bilgilerin her biri kalıcı hafızaya atılmayabilir. Böyle durumlarda ilerleyen zaman ile birlikte geçici hafızada yer alan bilgiler gereksiz bilgi etiketi ile hafızadan silinir. Gerek duyulması halinde ise bu bilgileri hatırlamak mümkün olmaz. Bu nedenle eğitim ya da çalışma hayatında önem arz eden bilgiler mutlaka ve mutlaka yazıya aktarılmalıdır. İş ya da okul hayatında başarı yakalamış insanların hemen hemen hepsinin bilgileri hafızada tutmak yerine not alarak sürece devam ettiği bilinir. Gelişen teknoloji mobil cihazlar ya da bilgisayar gibi ortamlarda not alabilme imkanını sağlamıştır. Ancak bu tarz cihazlar ile tutulan notlar görsel hafıza açısından katkı sağlamayan davranışlardır. Defter ve kalem ile küçük ama etkili notlar alınabilir. Bu durumlarda bazen deftere bakmadan bile bilginin hatırlanması mümkün olur. Bazı durumlarda not almak için kısıtlı bir zaman bulunur. Bu zaman içerisinde bilgisayar ya da başka bir mobil cihaz açarak not almaya çalışmak daha uzun bir vakit alır. Ancak elde bulunan küçük bir not defteri ve kalem ile çok kısa sürede bu işi başarmak mümkün olur. Tüm bunların dışında okul yıllarında yapılmaya başlanan bir alışkanlık ile bazı özel notlar ve püf noktaları gibi önemli ayrıntılar defterin kenar ve köşelerine not alınır. Bu noktalara alınan notlar hem daha kolay hatırlanabilir hem de defterde çok hızlı sürelerde bulunabilir. Anlatılan bu sebepler defter kullanımının her zaman önemli olmasını sağlar.
Kullanıcılar Tarafından Sıklıkla Tercih Edilen Defter Çeşitleri
Teknolojinin gelişimi, ihtiyaçların değişmesi gibi durumlar defterlerde de bazı değişiklikler olmasına neden olur. Değişen ihtiyaçlara yönelik olarak defterlerde bazı farklılıklar meydana gelir. Bu nedenle defter çeşitleri oldukça geniş bir alan oluşturur. Defterler çeşitleri incelendiğinde; sayfa tasarımları, boyut, kapak dizaynları, kenar şekilleri gibi farklı kriterlere bağlı olarak değişim yaşandığı görülür. Sayfa tasarımı açısından defter çeşitleri olarak çizgili, çizgisiz, kareli gibi türlere ayrılır. Bu türler özellikle okul çağındaki çocuklar için çok önemli farklılıklar içerir. Derse, ödeve ya da projeye göre farklı sayfa tasarımları tercih edilebilir. Boyutlarına göre defter çeşitleri A3, A4, A5 ve B serileri farklı ebatlara sahip şekilde bulunabilir. Bunların her birinin genişlik ve yükseklik ölçüleri farklılık gösterir. Bunlar arasında en çok kullanılan defter boyut A4 boyutlu modellerdir. Öğrenciler tarafından derslerde en yoğun kullanıma sahip defter boyutu olmasıyla tüketimin en yüksek olduğu grup olarak gösterilir. Defter çeşitleri birleşim yerlerinde bulunan sırt tasarımlarına göre de farklılık gösterir. Düz, spiralli ya da telli olmak üzere üç çeşide ayrılan bu tasarımlar içerisinde kullanımı en basit olan spiralli defter çeşitleridir. Bu kriterlere göre çeşitlendirilen tasarımların tamamı diğer kriterlere ait çeşitler ile kombinasyonlar yapılarak üretilebilir. Spiralli çizgili, çizgisiz ya da düz kareli, çizgili gibi farklı tasarımlar kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda piyasadaki yerini alır. Sayfa dizaynlarına göre ayrılan defterler arasında en sık kullanıma sahip olanlar ise çizgili ve kareli defterlerdir. Bunlar yine okullarda en fazla kullanılan defter çeşitleri olmaları sayesinde en sık tercih edilenler arasında yerini alır. Bu tarz defterler sayfa sayılarına göre de tercih edilebilir. Sayfa sayıları kırktan başlayarak yukarıya doğru çıkar. Bu noktada asıl ihtiyaç işin içine girer. Deftere yazılacak yazı ya da not için daha az sayıda sayfa yeterli olacak ise kırk sayfalı model uygun bir ürün olabilir. Ancak daha çok yazı ve not tutulacak ise daha fazla sayfa sayısına sahip modeller incelenmelidir. Çizgili defterler arasında yer alan ayrı bir defter çeşidi de kılavuz çizgili modellerdir. Bunlar okuma ve yazmayı yeni öğrenen kişiler için özel olarak üretilen modellerdir. Bu defter modelleri ile yazma işlemi daha yeni öğrenen kişilerin daha rahat ve hızlı şekilde yazabilmesi hedeflenir. Kılavuz çizgileri yardımıyla harfler daha düzgün ve belli bir disiplin içerisinde yazılır. Kareli defterler ise genellikle çizim gerektiren durumlarda tercih edilir. Okullarda en fazla matematik ve geometri gibi bol çizim içeren derslerde kullanılır. Kareli defterler de diğer defter çeşitleri gibi farklı boyutlar ve sayfa sayılarındaki çeşitleri ile kullanıcılarına sunulur. Kişilerin kullanımına ve ihtiyacına göre bu modeller içerisinden en uygun olanı seçilebilir.
Defterler açısından çeşitlilik içeren bir detay da kapak tasarımlarıdır. Kapak tasarımları oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Renk ve desen açısından farklılık bulunan kapaklar aynı zamanda farklı çizim ve resim baskılarına da sahiptir. Bu farklı dizaynlar kullanıcı profiline uygun şekilde tasarlanır. Her kullanıcı kullanımı ve beğenisine uygun olan ürünü satın alabilir. Defter çeşitleri arasında özellikle üniversiteye devam eden öğrencilerin talep gösterdiği bir model de çoklu defter seçenekleridir. Çoklu defterler ayrı bölmeler şeklinde ayrılmış kısımlar içerir. Aynı anda birden fazla konu ile alakalı not tutmanın mümkün olması anlamına gelir. Ürün bu yönü ile oldukça başarılı bir modeldir. Ancak birkaç tane defterin bir arada bulunması dolayısıyla ağırlık bakımından çok kullanışlı olduğu söylenemez. Özellikle çanta olmadan, elde taşınması kolay olmaz. Bu tarz defterlerin tam anlamı ile fonksiyonel olması ofis, okul ya da evde sabit şekilde kullanılmasıyla mümkün olur. Öğrenciler için üretilen bir defter çeşidi de akıllı defter modelidir. Bu defter modelleri kitaplardan esinlenerek ortaya çıkarılmıştır. Spesifik olarak bazı ders ya dersler için ayrı ayrı üretilir. Defterin içeriğinde bu dersler ile alakalı konu anlatım ve soru bölümleri bulunur. Sonrasında ise boş bırakılmış sayfalar gelir. Boş sayfalar öğrencinin önemli notları buraya aktarması için eklenmiştir. Defterin bu tarz bir tasarıma sahip olması gereksiz vakit kaybından kurtularak öğrencinin dersi daha hızlı ve pratik bir şekilde öğrenmesi içindir. Bu defterler tek ders halinde bulunabildiği gibi aynı zamanda yıl içerisinde işlenen tüm derslerin yer aldığı tasarımlar ile de sunulabilir.
Defter Çeşitleri ile Daha Düzenli Bir İş Hayatı
İnsan hayatında planlı ve programlı olmak başarıya ulaşmanın en büyük adımıdır. İstenen hedefe ulaşmak en hızlı ve kolay biçimde ulaşmak için düzenli bir şekilde yaşamaya özen göstermek gerekir. Bu nedenle ister okul ister iş hayatında düzen sağlamak oldukça önemlidir. Bunu yaparken defter çeşitleri kullanıcılara destek sağlar. Özellikle ajandalar her bir kullanıcının hayatını planlı şekilde yaşamasına destek olur. Günlük ya da daha uzun aralıklar ile eklenen notlar vasıtasıyla planlanan her şey eksiksiz şekilde tamamlanabilir. Bu da kişinin ulaşmak istediği başarıya daha sağlam adımlar ile ilerlemesi anlamına gelir. Ajandaların farklı türlerini bulmak da mümkündür. Standart defter çeşitleri gibi farklı kriterlere bağlı olarak değişik tasarımlar ortaya konulur. Sayfa yapısı öncelikli olarak göz çarpan detaydır. Yazı yazma konusu bazı kişiler için özel bir zevktir. Bu kişiler yazı yazacakları kağıt ve defterleri özenle seçerler. Kağıtların farklı yapılarda olabilmesi ajandaların da farklı sayfalara sahip olmasını sağlar. Birbirinden farklı sayfa seçenekleri içerisinden istenen ürün seçilebilir. Dış kısımda bulunan kapak çeşitleri de ajandanın çeşitliliğini arttıran bir özelliktir. Ajanda çeşitliliğinin artmasına en büyük etkiyi kapak farklılıkları yaratır. Renk ve malzeme açısından birbirinden farklı onlarca ürüne rastlamak mümkündür. Boyut bakımından ise alternatifler çok fazla değildir. En büyük ajanda boyutu olarak A4 ebatları belirlenmiştir. Bundan daha küçük ebatlara sahip olan orta ve küçük boyutlarda da ajandalar bulunur. Ajandaların seçiminde rol oynayan bir ayrıntı da tarih tasarımlarıdır. Ajandalar içerisinde gün gün tarihlerin yazılı olduğu türler olduğu gibi tarih kısmının boş bırakıldığı çeşitler de bulunur. Ajanda kullanmaktan hoşlanmayan farklı alternatifler arayan kişiler için de çeşitli ürünler bulmak mümkündür. Ajanda gibi düzen sağlamak için tasarlanan ancak ajandadan çok daha fazla kullanışlı olan planlayıcı defter çeşitleri bu ürünlerden biridir. Ajandanın tasarımı gereği fazla olan ağırlığına oranla bu ürün çok daha hafiftir. Daha farklı desen ve renklerde tasarımları bulunur. Ajanda seçeneklerinin resmi havasından kurtulmak ancak düzenli yaşamak isteyenler için makul alternatiflerdendir.
Defterler ev, iş ya da okul hayatında büyük öneme sahip gereçlerdir. Bulunulan her ortamda ilk kullanım amacı unutulabilecek olan bilgilerin not edilmesidir. Ancak bunun dışında farklı amaçlar ile de kullanılabilir. Bundan dolayı defter seçimi yaparken dikkatli olmak ve kullanıcılar için en uygun seçimleri yapmak çok önemlidir. İlk olarak defterin kullanım amacı doğru belirlenmelidir. Amacına uygun olmayan defter seçimlerinden beklenen performansı almak mümkün olmaz. Bunu belirlerken defterin hangi ortamdaki bir kullanım için istendiği önemlidir. Okulda, evde ya da işte farklı kullanımlara tabii olan defterler her alanda aynı verimle kullanılmaz. Evde yazılacak yazılara genellikle daha rahat ve konforlu şekilde yazılabildiği için görsellik en mühim kriter olur. Diğer detaylar bu kriter kadar önemli olmaz. İş ya da okul söz konusu olduğunda ise daha hızlı ve pratik şekilde not tutmak gerekebilir. Okulda öğretmenin ders anlattığı sırada hızlıca not almak, eğitim videoları izlerken önemli olan yerleri yakalamak gibi durumlarda yazı yazmanın daha kolay olduğu ürünler tercih edilmelidir. Türkçe gibi sözel dersler için çizgili defterler uygun olurken bu tarz defterlerin sayısal veriler ağırlıklı olduğu yerlerde kullanılması mümkün değildir. Matematik, geometri gibi çizim ve sayısal işlemlerin yer aldığı dersler çizgili defter çeşitleri yerine kareli seçenekler kullanılması çok daha uygun olur. İş yerlerinde kullanım için ise gerek toplantılar gerekse kısıtlı zamanlarda yapılması gereken işler söz konusu olur. Bu durumlarda yapılması gereken işlerin kaçırılmaması için ajanda gibi tarihlerin not alınabileceği defter çeşitleri değerlendirilmelidir.
Defter Sayfaları Hangi Kriterlere Göre Seçilir?
Defterlerin çeşitlendirilmesinde sayfalarda yapılan değişiklikler de yer alır. Farklı malzemeler kullanılarak defter sayfaları seçilebilir. Ancak bunların seçiminde ilk olarak kullanım amacına uygunluk kriteri göz önüne alınmalıdır. Ayrıca sayfalar değiştikçe göz ile aralarında kurulan bağ da değişir. Bazı ürünler gözü daha fazla yorabilir. Bu durum ile karşılaşmak istemeyen veya göz hassasiyeti bulunan kişiler için buna uygun ürünler seçmeleri doğru bir karar olur.
Okuldaki Kullanımlar İçin Hangi Tür Defterler Seçilmelidir?
Okul hayatı öğrencinin ana sınıfına yaptırdığı kayıt ile başlar. Defter ve kalem gibi araç gereçler ile burada tanışır. Yaşı ilerledikçe üst sınıflarda daha farklı ihtiyaçlar ile karşılaşır. Bu nedenle defter seçiminde temel kriter çocuğu yaşına bağlı olarak duyulabilecek ihtiyaçlar olur. İlkokul, ortaokul ve lisede sayısal dersler için kareli sözel dersler için çizgili defterler seçmek uygun tercihler olurken üniversite çağında çoklu defter seçenekleri doğru seçim haline gelebilir. Çoklu defterler üniversite öğrencilerinin aynı anda pek çok dersin notunu bir arada tutmasını sağlar.
Planlı Bir İş Hayatı İçin Defter Seçimi Nasıl Olmalı?
İş hayatında başarılı olmanın yolu düzenli ve planlı olmaktan geçer. Bunun için yapılan ve yapılması planların işleri düzenli şekilde takip etmesi ve özellikle toplantı gibi kısa süreli süreçlerde gerekli olan tüm notların tutulmasıdır. İş yerinde not tutmanın en kısa ve uygun yolu ise ajanda ya da planlayıcı deftere sahip olmaktır. Bu defterler tarih ve zaman kavramı ile bağlı şekilde iş hayatının düzenlenmesine katkıda bulunur. Kullanıcının tercihine göre farklı boyutlarda seçilebilen bu defterler ile sadece ofiste değil dış ortamdaki çalışmalarda da verimli şekilde not almak mümkün olur.