Flipchart ya da yazı tahtası modelleri sunum, toplantı, beyin fırtınası ya da eğitim amaçlı kullanılabilen basit ve düşük maliyetli bir pano seçeneğidir. Hem kağıda hem tahtaya yazı yazabilme esnekliği ve kolay taşınma özelliği sayesinde beyaz tahtalarda kullanışlı bir alternatiftir. Basit 'A' çerçeveli tasarımlardan, uzatılabilir teleskopik bacaklı veya tekerlekleri ile kolay hareket olanağı sağlayan modellere kadar çeşitli flipchartlar bulunabilir. Flipchart ile kullanılan kağıtlar, standart olarak A1 boyutunda üretilir. Bununla birlikte farklı çerçevelere uyum sağlayabilecek farklı ölçülerde pano kağıdı bulunabilir.
FlipChart Modelleri Nelerdir?
Flipchart modelleri tasarım ve kullanılan malzeme bakımından geniş bir fiyat seçeneğine sahiptir. Temel tasarıma tasarıma sahip uygun fiyatlı flipchart pano modelleri, kağıtları tutabilen 'A' çerçeveden oluşur. En çok tercih edilen modeller ek kağıt sayfalarını görüntülemek için ayarlanabilen teleskobik kollara ve kolay hareket ettirebilme için tekerlekli bacaklara sahiptir. Flipchart panoların büyük bölümü 3 ayaklı olmakla birlikte, daha serbest hareket etmeye olanak tanıyan 4 ve 5 ayaklı modeller de bulunabilir. Hemen hemen tüm modeller hafif yapıları sayesinde kolayca taşınabilir. Yazı tahtasında cetveller ve kalemleri saklamak için yerleşik bölmeler de bulunabilir. Tahta yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak flipchart modelleri laminat, manyetik ya da emaye olarak satışa sunulur. Laminat yüzeyler uygun fiyatlı olup, kolay yazılabilme ve silinebilme özelliğine sahiptir. Manyetik flipchart modelleri mıknatıs ile çeşitli dokümanların ve görsellerin tahtaya tutturulabilmesini sağlar. Emayeye göre daha uygun fiyatlıdır. Emayeye flipchart modelleri çelik emaye ya da seramik olarak da bilinir. En pahalı seçenek olmakla birlikte, en uzun kullanım olanağına sahiptir. Yarı mat görünümüyle, projeksiyon cihazlarıyla birlikte kullanılabilir.
Flipchart Pano Kağıdı Nedir?
Sunum kağıtları olarak da bilinen pano kağıtları, genellikle A1 ölçüsünde 20 veya 40 yapraklık paketler halinde satışa sunulur. Kağıtlarda hemen hemen her yüzeye yapıştırılmalarını sağlayan yapışkan bir bölüm bulunur. Masa başında yapılan toplantılar için bağlantısız masaüstü kağıt seçenekleri tercih edilebilir. Flipchart kağıtlarına yazı yazmak ya da çizim yapmak için flipchart kalemleri kullanılır. Kalemlerin ortak özelliği sunum kağıdı üzerinde yazmak için özel olarak formüle edilmiş olmasıdır. Pano kağıtlarında standart marker kalemler kullanıldığında lekelenme kaçınılmazdır. Parlak renklere sahip özel mürekkepleri sayesinde filipchart kalemleri ile sayfanın arkasına sızma olmadan yazı yazılabilir. Özel kapak teknolojisine sahip pano kalemleri, kapak haftalarca açık unutulsa bile hiçbir kuruma olmaksızın, ilk günkü gibi yazabilmeye olanak tanır. Pano kalemlerinin büyük bölümü yeniden doldurulabilir özelliktedir.
Flipchart Nasıl Kullanılır?
Bazı temel ipuçları ile panoyu verimli bir şekilde kullanabilir, düşüncelerinizi en iyi şekilde yansıtabilirsiniz. Yazı tahtası önünde dururken harcanan zamanı en aza indirin. Yazıların okunmasına engel olmamak için yazı yazmadığınız ya da çizim yapmadığınız zamanlarda, panonun diğer tarafına geçin. Yazdırdığınız her kelimenin odanın arka sırasında oturan kişiler tarafından okunabildiğinden emin olun. Aynı sunumda hem slayt hem de yazı tahtası kullanıyorsanız, ikisinin aynı anda gerekli olup olmadığını düşünün. Uzun cümleler için yazı tahtası kullanmayın. Tek kelimelere veya kısa ifadelere odaklanın. Flipchart planlanmış diyagramlar için iyi bir seçenektir. Öte yandan renkleri doğru şekilde kullanırsanız doğaçlama çizimler de yapabilirsiniz. Genel sunum planınıza bağlı olarak sayfaların bir kısmını veya tamamını önceden yazmak ya da çizmek mantıklı olabilir. Beyin fırtınası amaçlı sayfalarda, genellikle sütun başlıklarını önceden yazabilirsiniz. Diyagramları kullanırken, çoğunlukla ana blokları oturumdan önce siyah kalemle çizebilir, sunum sırasında renkli etiketler ve vurgular ekleyebilirsiniz.