Anne ve babalar, bebekleri başlarına gelebilecek tehlikelere karşı koruyabilmek adına uyanık oldukları her an takip ediyor. Fakat her ne kadar dikkatli olsalar da gündüz ve gece uykularında bebeklerini bir başına bırakmak durumunda kalıyor. Bir yaşına kadar olan bebekler, fiziksel becerileri henüz kendini koruyacak denli gelişmediği için ani bebek ölümü sendromu ve boğulma temelli ölümlere açık halde oluyor. Bu sebeple, bebeğin sağlıklı bir şekilde nefes almasını garanti altına almak için güvenli yatış yastıkları tasarlanıyor.
Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir?
Ani bebek ölümü sendromu, genellikle bebeğin dünyaya geldiği ilk birkaç yıl içerisinde görülüyor. Özellikle bebeğin bir yaşına kadar olan dönemi, ani bebek ölümü sendromu açısından büyük risk gösteriyor. Sendrom, görüşte sağlıklı olan bebeklerin açıklanamayan nedenlerle genellikle uykuda hayatını kaybetmelerine deniyor. Uzmanlar, gerçekleşen ani bebek ölümünü çoğunlukla iç ya da dış etmenler sebebiyle bebeğin sağlıklı bir şekilde nefes alamamasına bağlıyor. Risk faktörlerini azaltmak için çocuğun nefes yollarını tıkayarak solunumunun kesilmesine neden olabilecek durumlardan uzak kalınması tavsiye ediliyor.
Güvenli Yatış Yastığı Nedir?
Formu, sertliği ve yapısıyla bebeklerin sağlıklı bir şekilde nefes almaları düşünülerek üretilen yastık modellerine güvenli yatış yastıkları deniyor. Güvenli yatış yastığı çeşitleri, farklı şekillerde ve boyutlarda olabiliyor. Genellikle hava deliklerine sahip sert bir sünger görünümünde olan yastıklar, nefes alabilen ve yıkanabilen astarları ile pratik bir şekilde kullanılabiliyor. Diğer taraftan, bebeğin istifra ettiği durumlarda kusmuğunun hava yolunu kapamasına engel olmak için bebeği yan yatmaya teşvik eden güvenli yatış yastığı modelleri de bulunuyor. Gece boyunca sürekli yatış pozisyonu değiştiren bebeklerde de kullanabileceğiniz model, bebeğin sırt ve önünü destekleyen iki blok yastıktan oluşuyor. Boğulma önleyici yastık olarak da bilinen modeller, anne ve bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda çeşitlendirilebiliyor.
Güvenli Yatış Yastığı Ne Zaman Kullanılmalı?
Bebeklerin boyun yapıları, yetişkin bir insanla kıyaslandığında çok daha kısa olduğu için genellikle bebekler uyurken yastığa ihtiyaç duymuyor. Boğulma önleyici yastık ya da güvenli yatış yastığı adı altında üretilen modeller, bebeğin rahatlığından ziyade sağlıklı nefes alabilmeleri için tasarlanıyor. Sert dokuları ile öne çıkan yastıklar, modelleri üstünde yazan aydan itibaren kullanılabiliyor. Yeni doğan bebeklerde kullanılabilecek modeller olduğu gibi 5 aylıktan itibaren tercih edilebilen yastık modelleri de bulunuyor. Özellikle sırt üstü yatmayı seven bebeklerde doktor tavsiyesiyle kullanıma başlanabiliyor. Diğer taraftan, bebeği yan yatma pozisyonuna alıştırmak ya da yatış pozisyonu değişimi gibi durumlarda kendine zarar vermesini engellemek amaçlı tasarlanan modeller, dilendiği an kullanılabiliyor.
Her ne olursa olsun, bebeklerin bir yaşına kadar olan sürede fazla yumuşak yastıklarda yatması önerilmiyor. Yastıklarda kopabilecek ve bebeğin hava yoluna kaçabilecek süs ve benzeri parçalar varsa kesinlikle kullanmamak gerekiyor. Güvenli yatış yastığı ya da standart bir yastık olsa da bebeğin nefes almasını engellemeyecek denli sert olduğundan emin olmak gerekiyor.
Güvenli Yatış Yastığı Nasıl Bebeğin Sağlıklı Nefes Almasını Sağlıyor?
Delikli sünger formuna sahip güvenli yatış yastığı modelleri, nefes alan dokuları sebebiyle bebek yüzüstü yatsa dahi nefes yollarının herhangi bir engelle karşı karşıya kalmamasını sağlıyor. Sahip olduğu geniş delikler, istifra ettiğinde kusmuğunun diğer tarafa geçerek bebeğin nefes kanallarını tıkamasına engel oluyor. Set formundaki modellerse, bebeğin kendini tehlikeye atacak yatış pozisyonlarına dönememesini sağlıyor. Çoğunlukla yan yatış yastığı olarak kullanılan modeller, bebek herhangi bir şekilde yediklerini çıkardığında sırtüstü yatar pozisyondaki gibi kusmuğun bebeğin nefes kanalını tıkamasına engel oluyor. Yüzüstü dönmesini engelleyerek beşik ya da diğer eşyalar yüzünden soluğunun kesilmesinin önüne geçiyor.