Bulunduğumuz coğrafyada dört mevsimi de yaşıyoruz. Yazın hem kendi insanımız hem de turistler akın akın plajlara, sahillere, denizlere gider. Ülkemizdeki her sahil, plaj ve deniz temiz değil. Artan nüfus ve göçlerin etkisi yüzünden denize girilecek alanlar pisleniyor. Bu yüzden de halkın bazı kesimi herkese açık olan yerlere gitmek istemiyor. Bunun yerine kapalı havuzlara gidiyor ya da imkanı var ise kendisine ait bir alana havuz yaptırma yolunu tercih ediyor. Kendi havuzunuz ya da ortak girilen havuzlar olsun, havuz pompasının kalitesi ve işleyişi çok önemli bir husustur. Havuzlarda mikrop ve bakteri çok kısa sürede birikir ve bunların temizlenmesi görevini havuz pompası üstlenir. Havuz pompası, suyun içindeki sirkülasyonu meydana getiren aletlere denir. Alandaki suyu emerek pompanın ağız kısmındaki filtre aracılığıyla havuzun içinde bulunan sinek, yaprak ve böcek gibi insanların görmek istemediği ve havuzda bulunmaması gereken şeylerden suyu arındırarak suyun temiz bir şekilde kalmasına olanak sağlar. Bu pompa durmaksızın suda sürekli oluşan devir daim ile havuzda istenmeyen bakterilere karşı kullanılan havuz kimyasalları havuza orantılı bir ölçüde dağılır. Havuz için önem arz eden maddelerden bir tanesi olan klor ise bu şekilde havuz eşit olarak yayılır. Bu pompaların havuzun temizliği için edinilmesi gereken en önemli şeylerden biri olduğu kesin. Havuzu kullanan insanların sağlığı için havuz su pompasının kesinlikle temin edilmesi gerekiyor.
Mekanizmanın Tarihçesi
Tarihte ilk tasarlanan pompa milattan önce Arşimet tarafından tasarlandı. Sistemin yarattığı mekanik kuvvetin fiziksel kaldırma ya da sıkıştırma kuvveti ile maddeyi ilerletme veya itmesi kuralını kullanarak çalışır. Zaman içerisinde havuzun icat edilmesi ile havuz suyunda karşılaşılan kirlenme durumunun önüne geçilmesi için havuz su pompaları icat edildi. Arşimet tarafından bulunan pompa ilk olarak Arşimet’in suyun kaldırma kuvveti olayını keşfettikten sonra gerçekleşmiştir. Zaman içinde kullanılan bu icat bilim insanları ve mucitler tarafından geliştirilerek günümüzdeki halini kazanmıştır.
Çalışma Prensibi
Havuz devirdaim pompaların çalışma prensibi aslında düşünüldüğü gibi kafa karıştırıcı değil. Havuz pompa sisteminde bulunan elektrik motoru, pompanın gövdesinin içinde pervane gibi dönmektedir. Bu dönen pervane suyu farklı kanallardan ve filtreden geçirir ve sonrasında sirkülasyonu sağlar, suyu girişlerine geri gönderir. Havuz pompaları, suyu pompalar ve filtreye geri gönderir, filtreden geçtikten sonra yabancı maddeler ayıklanır. Bu devir daim işlemi ile temizlik yapılmış olur. Arındırma, temizleme ve filtreleme işlemleri gerçeklemiş olur. Yakalanan tüm bakteri ve kiri temizlemenizi sağlar.
Havuz Su Pompası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Havuz su pompaları kullanımı esnasında dikkat etmek gereken belirli durumlar vardır. İlk olarak pompayı kullandığınız esnada pompanın basma ve emme güçlerini, filtre kapasitesine uygun olup olmadığını tespit etmelisiniz. Eğer uygun değilse bu durumu dengelemelisiniz. Havuz pompasını koyacağınız yerde nem olmaması gerekiyor. Her ihtimale karşı havuz pompasının motor bölümünü de suya karşı dirençli olacak şekilde korunmaya alınmalıdır. Pompanın konumu, yani yüksekliği havuzun şartlarına uyacak bir şekilde ayarlanmalıdır. Diğer kilit olaylardan birisi ise pompanın motorudur. Pompa motoruna su kaçması veya pervanenin yeteri kadar iyi yerleştirilmediği durumlar meydana gelirse eğer havuz pompasının yanma olasılığı olabilir. Bu sıralanan sebeplerden dolayı havuz pompası ve motoru için konumlandırma yapılması her türlü çok önemlidir. Özellikle havuzların daha sık kullanıldığı yaz aylarında ise havuz pompasının 12 saat boyunca çalışmasının ardından havuz pompasının dinlenmesi için 2 saatlik bir mola vermeniz pompanın ömrü için faydalı bir eylem olabilir. Bu hareket ile çok fazla kimyasal madde kullanmazsınız ve havuzun suyu berrak olarak kalır. Havuz pompaları su olmadan çalıştırılmamalıdır, bu makineye zarar verir. Pompayı mutlaka su ile çalıştırmalısınız. Eğer çok yollu vanaların konumları değişecek ise havuz pompası kapatılmalıdır, aksi takdirde sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Her pompayı çalıştırdığınız esnada pompanın çıkış vanasını kapatmayı asla unutmayın. Havuz pompası çalışırken ön filtrede hava kabarcıkları görülüyor ise o an bir sorun mevcut demektir. Havuz pompası çalışırken hava boşluğu veya hava kabarcığının gözükmemesi gerekiyor. Ozon, bromin ve klor türevinde kimyasallar suyun temizliği için kullanılmaktadır. Havuz için kullanılan filtreler havuzun ölçüsüne göre arttırılabilir. Havuz suyunun pH değer 6,8 – 7,2 arasında olmalıdır.
Karşılaşabileceğiniz Durumlar
Havuz su pompası her ne kadar faydalı bir alet olsa dahi sonuçta mekanik bir alet. Elbette yaratabileceği sorunlar mevcut. Karşılaşabileceğiniz durumlar şunlardır: Pompanın rulmanlarından yüksek ses ya da gürültü çıkabilir. Bu durum havuz sahibi ya da havuzun çevresinde yaşayan insanlar için rahatsızlık oluşturabilir. Bu durumda rahatsızlığı ve sorunu ortadan kaldırmak için pompayı kontrol etmelisiniz. Su emme sorunu yaşıyor iseniz bu durumda gürültü durumunu meydana getirebilir, pompanın gürültülü çalışmaması için su emme işlemini iyi yapması gerek. Emme hattı vanası çok sıkı bir şekilde kapalı olmamalı, aynı şekilde yine gürültü yaratabilir. Temizleme işlemi ve havuz kontrolü yapılması gerekmektedir bu durumda. Havuz su pompasında gıcırdama sesi duyuyorsanız buna neden olan şey aşınmış olan yataklardır. Bu durumu çözmek için rulman değişimi yapılabilir ama genel olarak havuz pompası kullanıcıları daha çok eski motorun yerine yeni motor alıp kullanmayı tercih ediyor. Havuz su pompası 380 volt ile çalışıyorsa faz uçlarında değişim yapılmış olabilir ve bu değişim sonrasında pompa ses çıkararak, gürültülü bir biçimde çalışabilir. Bunu fark etmenin yöntemi pervanenin dönüş yönünü kontrol etmektir. Pervane saat yönünde dönmelidir ancak tam tersi yönde, yani saat yönünün tersinde dönüyor ise 2 faz ucunun yeri değiştirilerek havuz su pompası olduğu gibi normal bir şekilde çalışma faaliyetine devam eder, gürültü durumu ortadan kalkar. Pompanın düzgün bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için hava geçirmemesi gerekiyor, eğer havuz pompası hava geçiriyor ise önce pompanın kapağını kontrol etmelisiniz. Kapak düzgün takılmaz ise pompa hava geçirmeye devam edecek ve mekanizma olması gerektiği gibi çalışamayacaktır. Bu sorun için ise tüm emme bağlantı borulunu kontrol ederek sorunlu olan vanayı bularak onarmanız gerekmektedir. Sızıntı, gevşeme ya da kullanılmış bağ parçalarını tespit ederek havuz su pompasının düzgün bir şekilde çalışabilmesi için yenisi ile değiştirmelisiniz.
Havuz su pompasının çalışmadığı diğer durumlarda ise ilk olarak pompaya güç gidip gitmediğini kontrol edebilirsiniz. Pompanız 380 volt ile çalışıyorsa termik şalterleri kontrol etmelisiniz. Aşırı ısınma olayında ise pompa termik açar ve sonrasında bobin sargısını yanmaması için elektrik motorunu otomatik olarak korumaya alır. Havuz pompasının bobin sargıları soğuduktan sonra ancak pompa tekrar çalışmaya devam edebilir. Havuz su pompasının akış hızında düşüş var ise filtre ve pompanın akışı engelleyecek maddelerin veya durumların olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İlk olarak kum filtresinden başlayın. Fabrika çıkışlı olarak çalışma basıncı genel olarak 1,0 – 1,5 değerleri arasında olması gerekmektedir. Havuz su pompası turizm ve eğlence sektöründe kilit malzemelerden biridir. Çünkü ülkemizde çok fazla turistik yapılar bulunduğu için insanlar genel olarak otellerde kalmayı tercih ediyor ve daha çok yaz mevsiminde ülkemiz turist ağırladığı için gelen insanların çoğu deniz, deniz olmasa da havuza girmeyi tercih ediyor ve havuza girdikleri zaman temiz bir havuzla karşılaşmak istiyorlar. Bundan dolayı her zaman kaliteli ve son model havuz su pompaları tercih edilmelidir. Hem turizm alanında gelir sağlamak için hem de havuzu kullanan insanların sağlığı açısından iyi kalitede pompalar seçilmelidir.
Ne Sıklıkla Çalıştırılmalı
Enerji maliyeti ve havuzda kullanılan kimyasallara göre havuz su pompası kullanım durumu değişebilir. Ses ya da gürültü yapma ihtimaline karşı gündüz çalıştırılması daha sağlıklı bir seçenektir. Suda bulunan klorun genel olarak gece vaktinde eklendiğini düşünecek olursak, filtrelemenin güneş ışığının fazla olduğu vakit aralığında yapılması daha uygundur. Havuzunuz büyükse havuz su pompasını gece de çalıştırabilirsiniz. Tabi maliyeti tutarlı tutmak içinde gece çalıştırabilirsiniz. Genellikle yaz aylarında bu işlemler daha sık yapılır, yaz aylarında havuzlar daha çok tercih edilir. Havanın sıcaklık durumuna göre de kullanım aralığı değişebilmektedir. En az 4 saat, en fazla 112 saat kadar çalıştırmalısınız. Sıcak havalarda havuz su pompasını her gün çalıştırmanızda fayda vardır. Büyük ve sürekli kullanıma açık havuzlar için güçlü havuz pompaları tercih edilmelidir. Genel olarak tekrar edecek olursak havuzun hacmine, kirlenme sıklığına, motorun sağlamlık durumuna, havuzun kullanım sıklığına, mevsime ve hava sıcaklığına dikkat ederek havuz su pompaları çalıştırılmalıdır.
Havuz Pompa Çeşitleri
Piyasada çok fazla havuz pompası modeli ve markası olmasına rağmen seçebileceğiniz üç tipte model vardır: Tek hızlı, iki hızlı ve değişken hızlı pompalar.
Tek Hızlı Pompalar: Bu tipteki havuz su pompaları sabit debile sahiptir. Markaya ve güce göre ve m3 hacmine göre sabit su sirkülasyonu oluşturur. Diğer pompalar gibi iki modu yoktur, tek bir moda sahiptir.
İki Hızlı Pompalar: Bu tipteki havuz su pompaları ise düşük ve yüksek modu olmak üzere iki sabit ve değişken debiye sahiptir. Bu iki hız sistemi arasında ayarlamalar yapabilmek için otomasyon sistemine benzer bir cihaz kullanılmalıdır. İki hızı da kullanabileceğiniz için yerine göre pompanın enerji kullanımını düşecektir. Bu tipteki pompayı kullanmak faturanız açısından size %80’e kadar bir tasarruf sağlayabilir.
Değişken Hızlı Pompalar: Bu pompaların verdiği performans diğer tiplere göre daha fazladır ve kullanımı daha tasarrufludur. Tabi havuz pompaları fiyatları da seçeceğiniz tipe göre artmak da ya da azalmaktadır. Bu pompa türü daha komplike havuz uygulamalarını kullanabilir ve yaptıkları işe göre hızları otomatik olarak ayarlanabilir. Bu yüzden akıllı pompa olarak geçer. Diğer pompa türlerine göre çok sessiz çalışırlar. Daha işlevsel ve kullanımı daha kaliteli olduğu için malzeme ömrü de uzundur. Bu pompalar ile gelişmiş filtrelerde kullanabilirsiniz. Kimyasalları havuza dağıtma konusunda daha iyidirler.
Havuz Su Pompası Fiyatları
Genel olarak havuzların temiz tutulması için kullanılan bu pompaların farklı tipleri, modelleri ve markaları mevcut. Aradığınız modelin özelliklerine göre havuz su pompası fiyatları da değişiyor. Tabi kullanacağınız havuzun hacmi için ve diğer parametrelerle bu fiyatlar değişebiliyor. Genel olarak büyük ve herkesin ortak olarak kullandığı havuzlar için daha kalitelisi tercih edilir. Diğer türlü, bir eve bağlı olan havuzlarda ise yeterli olacak bir su pompası kullanılır ya da kişinin tercihine göre kullanılmayabilir. Havuzunuzun hacminden fazlası bir kapasiteye sahip bir havuz su pompasını sırf kaliteli ya da pahalı diye tercih etmemelisiniz. Her zaman yetecek ölçeğe sahip bir havuz su pompası kullanmalısınız.