İçten yanmalı motorlarda kullanılan kimyasal bir sıvı olan antifriz, araçların radyatör ve soğutma sistemlerinde kullanılır. Soğuk hava ve ortamlarda suyun donma derecesini sıfırın altına düşürür. Buz oluşumunu önleyerek motor içinde yer alan sıvıların düşük sıcaklıkta kalmasını sağlar. Özellikle otomobillerde kış aylarında sıklıkla tercih edilen antifriz ayrıca soğutma sistemini pas ve aşınma gibi korozyondan korur. Radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal bir madde olarak soğutma sıvısının motorda rahat dolaşmasını sağlar. Donmaya karşı etkili bir madde olarak kullanılsa da motorda oluşabilecek aşırı ısınmayı da engelleyerek sıcaklığı dengeler. Su ile karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklığı sağlayan antifrizin donma noktası türüne göre değişir. Normal suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donduğu için motor ve bağlantılarının donmasını ya da kaynamasını engeller. Antifrizi doğru miktarda su ile karıştırmak önemlidir. Su oranının %70’i aşmaması gerekir. Eğer su belirtilen düzeyi geçerse donma oranı %30 altına düşer ve motor hararet yapar. Karışım yapılırken sert sular kullanımından kaçınılması gerekir. Çünkü sert su, antifriz içinde yer alan koruyucu katkıların etkisini azaltır. Bu nedenle karışım yaparken musluk suyu yerine distile edilmiş ve yumuşatılmış su kullanılması önemlidir.
Antifrizin Özellikleri
Antifrizler içerik olarak farklı bir yapıya sahiptir. Birbirinden faklı kaliteye sahip olan antifrizler işlevsel olarak hem suyun donma derecesini düşürür hem de sıcaklığı dengeleyerek kaynama derecesini artırır. Ayrıca organik asit teknolojisi ile üretilen antifrizler uzun ömürlü bir kullanım sunarken, içeriğinde yer alan katkı maddeleri sayesinde korozyona karşı güçlü bir koruma sağlar. Normal şartlarda antifrizlerin yılda bir defa ölçülmesi gerekir. Geliştirilen bazı antifrizler ise daha uzun ömürlü oldukları için 5 yıla kadar kullanılabilir. Antifrizler değiştirilmeden önce bomometre ile ölçüm yapılır ve çıkan değere göre ya üzerine eklenir ya da değiştirilir. Karışımdaki etilen glikol miktarını ölçen bomometre, antifriz içinde yer alan koruyucuların durumu hakkında bilgi verir. Dolayısıyla bomometre, antifrizin soğutma gücünü ölçmez, sıvı yoğunluğunu hakkında bilgi verir. Antifriz eklemeden önce motorun soğuk olması önemlidir. İlk olarak araç kaputu kaldırılır ve radyatör ile yedek su kapağı açılır. Radyatörün altında yer alan tahliye vanası açılarak içindeki tüm su boşaltılır ve vana tekrardan kapatılır. Daha sonra antifriz yavaşça radyatörün içine dökülür. Döktükten sonra üzerine saf su eklenir. Radyatör tamamen dolduğunda araç çalıştırılır. Motorun çalışması ile su miktarı azalır. Son olarak su normal seviyeye gelene kadar tekrar ekleme yapılır ve kapaklar kapatılır.
Antifriz Çeşitleri
Bir çeşit alkol çeşidi olan antifriz renksizdir. Ancak herhangi bir sızıntı durumunda sudan ayırt edilebilmesini kolaylaştırmak için bazı antifrizler renklidir. Bu nedenle antifriz alırken rengine değil özelliklerine dikkat etmeniz gerekir. İçerisinde yer alan maddelere göre birçok antifriz çeşidi bulunur. İnorganik antifriz, organik antifriz, hibrit antifriz ve nitritli organik antifriz gibi çeşitlere sahiptir. İnorganik antifriz, açık parlak yeşil olarak üretilir. İçerisinde fosfat ve silikat bulunur. Ortalama ömrü 2 yıl olan bu antifriz çeşidi alüminyum sirkülasyon pompası, demir motor bloğu ve soğutma sıvısının geçtiği parçalarda korozyon oluşumunu engeller. Organik antifriz; pembe, turuncu ve koyu yeşil gibi birçok renkte üretilir. 2-EHA ile bazı organik asitler içerir. Motora geç nüfuz eder ve uzun süre koruma sağlar. Ortalama ömrü 5 yıldır. Hibrit antifriz, inorganik ve organik antifrizlerin karışımıdır. Sarı, turuncu ve kırmızı renkte üretilir. Nitritli organik antifriz ise organik antifrize nitrit ve molibden gibi kimyasal bileşenlerin eklenmesiyle üretilir. Genel olarak iş makinelerinde kullanılır. Koyu pembe ve kırmızı renkte üretilir.