Geleneksel açık sistemli mangallara kıyasla kapaklı olarak tasarlanan barbekü modelleri, piknik alanı, bahçe ve teras gibi açık alanlara et ve sebze pişirmek için tasarlanmıştır. Klasik bir mangal gibi kapağı açık şekilde de kullanılabilen bahçe barbekü modelleri, farklı çalışma prensiplerine sahiptir. “Barbekü nedir?” sorusuna verilebilecek en sade yanıt ise ayaklı ve kapaklı mangal olur. Klasik Amerikan veya İspanyol barbeküsü gibi farklı tasarımlar ile kullanıcıların beğenisine sunulan söz konusu pişirme gereçleri, fiyat açısından oldukça geniş bir aralığa sahiptir. Başka bir ifadeyle, değişen özellikleri ve ekstra fonksiyonları sayesinde bahçe barbekü fiyatları hemen her bütçeye uygun seçenekler sunar.
Barbekü Özellikleri
Geleneksel Türk mangalına kıyasla daha büyük ve kapaklı olarak tasarlanan barbekü mangal modellerinde işitme alanı başka bir ifadeyle ızgara kısmı döküm demir veya, emaye kaplı pres çelik gibi farklı malzemelerden üretilir. Bununla birlikte barbekünün dış kaplamasında ise genellikle emaye veya alüminyum kullanılıp ısıya dayanıklı boya ile son kat uygulaması yapılır. Bazı modeller sadece pişirme yüzeyi ve kapaktan oluşurken bazılarında ise katlanabilir ahşap sehpalar ve çekmece gibi detaylar bulunur. Düz dört adet ayağı bulunan, tamamı tekerlekli ayak kullanılan veya sadece iki ön ayakta tekerlek bulunan tasarımları ile farklı seçenekler sunan söz konusu pişirme gereçleri, elektrik, doğalgaz ve mangal kömürü ile çalışır. Çalışma prensibi fark etmeksizin tüm barbeküler çok yüksek olmayan ısıda ağır ağır pişirmek için tasarlanmıştır.
Kendiliğinden termometreye sahip olan büyük mangal çeşitleri, ideal pişirme ısısını ayarlamak için kolaylık sunarken harici bir mangal/barbekü termometresi ile de ısı ayarı yapılabilir. Aksesuar asma çekmecesi, alt sepet gibi farklı aksesuarlar da kullanılan barbeküler, tek seferde pişirebileceği yiyeceğe göre farklı kapasite seçenekleri sunar. Dolayısıyla satın alma aşamasında barbekü ölçüleri de dikkate alınmalıdır. Örneğin, 4 kişilik bir aile için 45x32 cm pişirme alanına yeterli iken kalabalık arkadaş toplantıları, misafirli piknikler gibi etkinliklerde 78x45 cm gibi daha geniş pişirme alanına ihtiyaç duyulur. Tüm bunların yanı sıra kullanım alanının dekoratif temasına uygun renkte barbekü bulmak da mümkündür. Klasik siyah renkli tasarımın dışında yeşil, kırmızı, kahverengi, gümüş gibi seçenekler sunan barbekü renkleri, farklı alternatifleri ile dikkat çeker.
Barbekü Çeşitleri
Hafta sonu, tatil ve piknik gibi etkinliklerin vazgeçilmezi olan ateşte ızgara için en ideal pişirme gerecini bulmak oldukça önemlidir. Bunun için de pişirme yüzeyinin malzemesinden ölçüsüne kadar pek çok detay dikkate alınır. Pişirme gerecinin çalışma prensibi ise hem kullanım kolaylığı hem de pişirilecek gıdaların lezzeti açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle kullanıcılara elektrikle, gazla ve kömür ile çalışan barbekü çeşitleri sunulur. Bu çeşitler arasında ise sabit ve katlanabilen tasarımlar öne çıkar. Bahçe veya teras kullanımında sabit mangal çeşitleri ideal iken piknik etkinliklerinde araç içinde taşıma kolaylığı sunduğu için katlanabilir mangal çeşitleri tercih edilir. Bununla birlikte çok kişi için pişirme yapılacak ise büyük çaplı bahçe mangal çeşitleri öne çıkar. Bunlar hem daha geniş pişirme alanına sahip olur hem de pişirilecek et/balık/sebze gibi gıdaları hazırlamak için ahşap sehpalara sahiptir. Ayrıca büyük, küçük mangal tasarımlarının büyük bir kısmında hareketli ızgara kullanılır. Pişirilen yiyeceklerin ateşe olan mesafesini kullanıcının ayarlamasına olanak tanıyan bu hareketli ızgaralar, sabit ızgaralarda karşılaşılan çok pişirme ve içinin çiğ kalması gibi sorunları da ortadan kaldırır.
Barbekü Mangal Modelleri
Modern üretim teknolojileri kullanılarak hayata geçirilen ve pek çok donatıya sahip olan modern barbekü modelleri, mangal yapma ve ateşte ızgara yapma gibi pişirme çeşitlerini herkes için pratik hale getirir. Boyut, pişirme alanı, ızgara çeşitleri, taşıma seçenekleri, portable olup olmama, aksesuarları, termometreli kapak, sıcak tutma tepsisi/çekmecesi gibi özellikleri ile birbirinden ayrılan barbekü mangal modelleri, kullanıcılara beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda doğru ürünü bulma kolaylığı da sunar. Örneğin, popüler barbekü modelleri arasında yer alan termometreli kapağı ve ahşap katlanır sehpaları bulunan modeller, çok kişi için pişirme yapanlara hitap eden barbekü modelleri arasında yer alır. Bununla birlikte söz konusu büyük boy mangal modellerinin bazılarında aksesuar paketi de gelir. Söz konusu paket içinde döküm ızgara, taş ızgara, tel ızgara, tutuşturma bacası, şef önlüğü ve mangal koruyucu kılıf gibi çeşitli gereçler/aksesuarlar bulunur.
Klasik mangal tasarımına kıyasla yüksek ayakları olduğu için kullanıcılara ayakta da pişirme yapabilme olanağı tanıyan mangal modelleri, farklı ayak tasarımları ile dikkat çeker. Söz konusu ayaklı barbekü modelleri arasında katlanır ayaklı, tekerlekli gibi farklı tasarımlar bulunur.Tamamı kapaklı olan barbekülerin yanı sıra kapaksız olan ayaklı mangal modelleri de vardır. Bu modellerde de mangal kömürü, kürek, yelleme aparatı gibi çeşitli aksesuardan oluşan setlere rastlamak mümkündür. Bu tarz setlerin yer aldığı barbekü veya mangal takımları, fiyat açısından da avantajlıdır. Genel olarak model ve ürün içeriğine göre farklılık gösteren mangal fiyatları, aksesuarların da bulunduğu tam set almak isteyen kullanıcılara cazip seçenekler sunar.
Barbekü Kullanımı
Klasik mangala kıyasla biraz daha farklı bir pişirme süreci vadeden bahçe barbekü modelleri, etleri ağır pişirmesi ile fark yaratır. Ateşte ızgara lezzetine ulaşabilmek için belirli bir ısıya ulaştıktan sonra pişirme sürecinin başlatıldığı barbekü ızgara çeşitleri, kömürlü, gazlı ve elektrikli modellerin tamamında hemen hemen aynı şekilde kullanılır. “Barbekü nasıl kullanılır?” sorusunun da yanıtı olan pişirme öncesi hazırlık, pişirme ve pişirme sonrası temizlik süreçlerinde dikkat edilmesi gereken püf noktaları şunlardır:
- Barbekü kömürlü ise tıpkı mangalda olduğu gibi kömür ve çıra kullanarak ateş yakmak ve kömürlerin tutuşmasını belemek gerekir. Bu aşamada ara ara yelleme yapılır.
- Gazlı modellerde gazı atıp ateşlemek yeterli iken elektrikli modellerde ise barbeküyü fişe takarak ulaşılmak istenilen ısı seçilir.
- Izgara ısısının 300oC’ye ulaşması beklenir ve ardından pişirilecek olan etler ızgaraya dizilir ve kapak kapatılır. Sebze pişirilecek ise daha düşük ısılar tercih edilmelidir.
- Ara ara kontrol edilir ve pişmekte olan yiyeceklerin her iki tarafının da pişmesi için ters çevrilir.
- Pişen yiyecekler var ise sıcak tutma tepsisine alınır. Ateş söndürülür. Yiyeceklerin tamamı piştiğinde servis yapılır. Bunun için pratik piknik seti kullanılabilir.
- Barbekünün soğuması beklenir. Izgara bulaşık makinesinde yıkanabilir ise makineye yerleştirilir veya elde mangal temizleyici deterjanlar ile yıkanır.
- Mangalın dış kısmı ise sert olmayan bir sünger veya bez ile sabunlu su kullanılarak silinir.
Barbekü Fiyatları
Et, balık ve sebzeleri benzersiz ateşte ızgara lezzetinde pişirmek isteyen kullanıcılara zahmetsiz ve kontrollü bir süreç sunan modern barbeküler, fiyat açısından da farklı seçenekler sunar. Hem yerli hem de yabancı markalar tarafından geliştirilen ve farklı avantajlar ile donatılan söz konusu pişirme gereçleri özellikleri baz alınarak fiyatlandırılır. Dolayısıyla, pişirme sürecinde ihtiyaç duyulan aksesuarları da içeren hazır barbekü fiyatları ile aksesuar içermeyen barbekü mangal fiyatları birbirinden farklıdır. Bununla birlikte klasik barbekü fiyatları ile katlanır sehpalı ve ayaklı barbekü fiyatları arasında da fark bulunur. Tıpkı bahçe mobilyası ve bahçe çiti fiyatları gibi marka ve modele göre değişen barbekü fiyatları, ulaşılabilir düzeyde olup hemen her bütçeye uygun seçenekler sunar.
Barbekü alırken nelere dikkat edilmeli?
Izgara ve mangal yapabilmek için yeni bir pişirme gerecine ihtiyaç duyuluyor ise ilk olarak cihazın çalışma şeklinin belirlenmesi gerekir. Bu noktada, elektrikli, gazlı veya kömürlü modeller arasından tercih yapılmalıdır. Ardından kapasitesi, şekli, ağırlığı, nerede kullanılacağı ve tezgahlı olup olmaması gibi seçenekler değerlendirilerek karar verilmesi önerilir.
Barbekü nasıl temizlenir?
Dış kısmı sabunlu su veya bulaşık deterjanı ile kolaylıkla temizlenen barbekülerin ızgarasının ve kapak içinin temizlenmesi için mangal temizleyici veya yağ çözücü deterjanlar kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, barbekünün iç, dış ve ızgarasını temizlerken çizmemeye özen göstermektir. Bu sebeple ovma telleri ve sert yüzeyli gereçleri kullanmaktan kaçınılması tavsiye edilir.
Kapaklı barbekü mangal nasıl kullanılır?
Kömürü tutuşturulan, gazı açılan veya fişe takılan kapaklı barbekü mangalların kapak kısmı kapatılır ve iç ısının 300oC'ye ulaşması beklenir. Bunun için 20 dakika kadar beklemek yeterlidir. Izgara yapılacak etler veya sebzeler hazırlandıktan sonra, ısı pişirilecek malzemeye göre yeniden ayarlanır ve ızgara süreci başlar. Pişirilen yiyeceklerin soğumaması için kapağın hemen altında konumlandırılan sıcak tutma ızgarasından faydalanılabilir.