Tarihin İhtimaller Sahnesi - Hakan Sökmen
Karşılaştıklarında Ne Konuştular?
Mimar Sinan - William Shakespeare
Osman Hamdi Bey - Friedrich Nietzsche
II. Abdülhamid - Oscar Wilde
Barbaros Hayreddin Paşa - Niccolo Machiavelli
Yirmisekiz Mehmed Çelebi - Voltaire
William Shakespeare doğduğunda Mimar Sinan Süleymaniye’de Kanuni Sultan Süleyman için türbe inşa ediyordu. Mimar Sinan öldüğünde ise William Shakespeare Romeo ve Juliet’i yazıyordu. Bu iki önemli dâhi, yaşamlarının yirmi dört yılında aynı güne uyanıp aynı güneşe baktılar... Peki ya karşılaşmış olsaydılar…
Osman Hamdi Bey ile Nietzche Paris’te, bir gece yarısı kapanmakta olan bir sergide, bir tablonun başında karşılaşsaydı ya da II. Abdülhamid ve Oscar Wilde İngiltere’de bir baloda, herkesten uzakta baş başa sohbet etseydi… Peki Barbaros Hayreddin Paşa ile Machiavelli’i bir mağaranın girişinde savaş planları yaparken görseniz ne düşünürdünüz?
Bu kitap önemli tarihsel kişilikleri yine onların eserleri üzerinden bir araya getiriyor ve tadına doyulmaz, çok farklı bir popüler tarih okuması çıkıyor ortaya. Osmanlı ve dünya tarihinin sayfalarına bir de bu gözle bakın.
(Arka Kapaktan)
Yazar Hakkında:
Hakan Sökmen
Kariyerine, işletme okuyarak başlayan Hakan Sökmen, 10 yıl Türk Alman Perakende Şirketi’nde Yöneticilik yaptı. Sonrasında, Aydın Üniversitesi Mimarlık ve Restorasyon Bölümü’nden “Yüksek Onur Belgesi” ile mezun oldu. Bir yıl, Ayasofya restorasyonunda çalıştı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “Resim Okuma ve Üslup” eğitimi aldı. Roma’da ve Floransa’da, resim, mimari ve heykeller üzerinde incelemeler yapmak için bulundu. Dinler Tarihi araştırmaları için Kudüs’e giden Hakan Sökmen, burada Osmanlı Eserleri üzerinde araştırmalar yaptı. Tarih, mimarlık ve sanat üzerine yaptığı araştırmalar ve söyleşiler halen devam etmektedir.