ABS ya da uzun adıyla “kilitlenmeye karşı fren sistemi”, ani frenleme esnasında, tekerleklerin yol yüzeyi ile temasını sürdürerek en kısa mesafede durmasını sağlamak için geliştirilen otomobil emniyet mekanizmalarıdır. Temel olarak tekerleklerin kilitlenmesini önler ve kayma eğilimini azaltarak aracın kontrollü bir şekilde durmasını kolaylaştırır. Özellikle, kaygan ve gevşek zeminlerde durma mesafesini önemli ölçüde azaltır. Aracın kızaklamasını önleyerek kademeli bir şekilde frenleme olanağı sağlar. Eski dönemlerde usta sürücüler tarafından uygulanan eşik frenleme ve ritmik frenleme tekniklerinden ilham alınarak geliştirilen otomatik ABS fren sistemleri, günümüzde hemen hemen tüm araçlar üzerinde yer alır. Kullanıcı tecrübesiz olsa dahi, ABS yardımıyla etkili bir şekilde aracını durdurabilir.
Anti blokaj fren sistemi, en beklenmedik anlarda kontrolün sizden çıkmasına mani olur. Kar, yağmur, çamur, buz, toprak ve çakıl gibi yol tutuşunu olumsuz etkileyen zeminlerde üst düzey frenleme olanağı sunar. Frenleme esnasında yön değişimine müsaade etmesi, ABS sistemlerinin bir diğer önemli avantajı arasında gösterilebilir. Disk veya balatalar üzerine mili saniyelik aralıklarla güç uygulandığı için, acil fren durumunda dahi lastikler kilitlenmez. Bu sayede, önünüzdeki araç, kişi veya nesneye çarpmadan direksiyonu kırarak daha uygun boşluk alanlara doğru kaçış yapabilmek mümkün olur. Kazaya sebebiyet verebilecek birçok durum, anti blokaj sistemi sayesinde önlenebilir..
ABS fren sistemleri; tekerlek hız sensörleri, valf, pompa ve kontrol ünitesi olmak üzere dört ana bileşenden oluşur. algılayıcı sensör, ABS işletim sisteminin en önemli parçaları arasında yer alır. Sensör, tekerleklerin dönüş hızını ve karakteristiğini kaydeder. Frenleme esnasında oluşacak direnç ve kayma eğilimleri, algılayıcılar vasıtasıyla iletilir. Sensörler, sinyal üretmek için manyetik dişli tekerlek ya da bir elektromanyetik mıknatıs bobin kullanır. Tekerlek veya diferansiyel, rotasyon sensörünün çevresinde bir manyetik alan oluşturur. Manyetik alan içindeki dalgalanmalar ve titreşimler, sensör vasıtasıyla kontrol mekanizmasına uyarı sinyalleri gönderir. Elde edilen sinyaller, acil durumlarda tekerleklerin kilitlenmeden yavaşlaması ve aracın kısa mesafelerde durdurulabilmesi için gerekli olan bilgileri taşır.
Eski tip araçlarda daha çok pasif indüktif algılayıcılar kullanılır. Modern otomobillerde ise, arka aks üzerine monte edilen aktif sensörler sayesinde daha etkili frenleme sağlanır. Farklı parçalara ve komplike bir yapıya sahip olan yeni nesil ABS sensörlerinin arızalı olup olmadığını belirlemek çok kolay olmayabilir. Düzgün çalışmayan ABS sisteminin arızası, başka bir bileşenden kaynaklanabilir. Eğer yeterli tecrübeniz ve aracınızın fren sistemi hakkında detaylı bilginiz yoksa; valf, pompa, sensörler, borular, kontrol ünitesi ve rotor gibi ana parçalar üzerinde tadilat yapmaktan kaçınılmalıdır. Aracınızın gösterge paneli üzerinde fren ikaz lambası ya da ABS sorun uyarı ışığı yanması durumunda, aracınızı en yakın servise götürmeniz tavsiye edilir. Yetkili servisler, kısa bir süre içinde, yeni bir sensörün gerekli olup olmadığını belirleyecektir.
ABS Sensörü Fiyatları
ABS sensörü fiyatları; ürünün markasına, türüne, kalitesine ve sahip olduğu donanımlara göre değişiklik gösterebilir. Zaman içinde komplike bir yapı kazanan anti blokaj fren mekanizmaları, önemli oranda iyileştirilmiştir. Otomobil firmaları, aynı modele sahip araçlarda bile farklı fren sistemleri geliştirebildikleri için, fren ekipmanları satın alırken, doğru modeli seçtiğinize emin olmakta fayda vardır. Yeni nesil fren donanımları, tekerleklerin kaymasını ve bloke olmasını engellemenin yanı sıra, çok daha farklı güvenlik ve performans seçenekleri de sunar. Aracın viraj içinde daha rahat ve güvenli ilerleyebilmesini sağlayan Elektronik Stabilite Programı (ESP), acil fren desteği ve otomatik fren gücü dengeleyicisi olan EBD gibi donanımlar, araçların farklı hava ve yol koşullarında maksimum performans ile hareket edebilmesine olanak tanır.