Dünya klasikleri her yaştan insanın ömrü boyunca yalnızca bir defa değil; defalarca okuması gereken, kişiyi ve dilini zenginleştiren kitaplardır. Dünya çapında değer gören ve geniş kitleler tarafından okunan dünya klasiklerini doğru bir programlama yaparak sırayla okumaya başlayabilirsiniz.
Hangi Dünya Klasikleri Okunmalı?
Dünya klasikleri arasından kitap seçerken eğer yetişkinseniz önceliğiniz tavsiyeler değil, okuma alışkanlıklarınız olmalıdır. Bunun için sevdiğiniz yazarların kitaplarını sırayla okuyarak işe başlayabilirsiniz. Sevdiğiniz yazarların kitaplarını bitirdiyseniz sevdiğiniz kitap türlerini sırayla okumaya devam edebilirsiniz. Çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tavsiye edilen ve hem ilköğretim için hem de ortaöğretim için ayrı ayrı hazırlanmış 100 Temel Eser listesi içerisindeki dünya klasiklerinden başlamak uygun olabilir.
Kaç Tane Dünya Klasiği Kitabı Var?
Dünya klasikleri dünya çapında kabul edilmiş, herkes tarafından okunan ve sanat eseri olarak görülen yazarların kitaplarından oluştuğu için liste oldukça geniştir. İlk etapta araştırdığınızda okuyabileceğiniz 200 dünya klasiği kitaba ulaşabilirsiniz. Listeyi biraz daha genişletmek istediğinizde ise liste 800 kitaba kadar çıkabilir. Bu nedenle en çok tavsiye edilenler ve en çok okunanlar arasından bir liste yapıp sırayla okumaya başlayabilirsiniz.
Dünya Klasiklerini Okuma Yaşı Kaçtır?
Bazı ülke edebiyatları dillerinin ağırlığı nedeniyle her dünya klasiği her yaş grubu için uygun olmayabilir. Özellikle kitaplarda işlenen konular da bazı yaş grubundaki çocukların psikolojik gelişimleri ile uyumlu olmayabilir. Bu nedenle ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocukların dünya klasikleri okurken Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 100 Temel Eser arasından seçim yapmasında fayda vardır. Ayrıca bazı yayınevleri dünya klasiklerinin küçük çocuklar için yeniden düzenlenmiş versiyonlarını da hazırlar. Bunlar çocukların anlayabileceği bir dile, içeriğe ve görsellere sahip olduğu için daha caziptir. Bu nedenle küçük çocuğunuzun dünya klasiklerinden olan kitapları okumasını istiyorsanız 100 Temel Eser dışında bu kitaplara da yönelebilirsiniz.
Dünya Klasikleri Neden Okunmalı?
Her bir dünya klasiği kitabının içerisinde kendine özgü kelimeler bulunur. Bu kelimeler sürekli okuma yaptıkça kelime dağarcığına yerleşir ve kişinin günlük hayatta kullandığı kelimelerin arasına dahil olarak dili zenginleştirir. Dünya klasiklerinde anlatılan olaylar, verilen örnekler, sınıflandırmalar ya da çeşitli karşılaştırmalar siz farkında olmasanız da kültürel birikiminizin bir parçası haline gelir. Bu sayede çevrenizde karşılaştığınız olayları ya da duyduğunuz haberleri değerlendirme biçiminiz de zenginleşir. Dolayısıyla dünya klasiklerini okumanın kişinin kültürel dünyasına yaptığı bir yatırım olacağını söylemek mümkündür. Özellikle dünya klasiklerini genç yaşta, hatta üniversiteye başlamadan önce okumanın kişinin yapacağı meslekten sosyal statüsüne kadar pek çok değere katkısı büyük olur.
Dünya Klasikleri Hangi Yayınevinden Okunmalı?
Dünya klasiklerini yayınlayan pek çok yayınevi bulunsa da her yayınevinin çevirisinin birbirinden oldukça farklılaştığını bilmek gerekir. Bu nedenle yayınevi seçerken aynı zamanda çevirmen de seçmek gerekir. Dünya klasiklerini Türkçeye başarıyla çeviren pek çok seçkin çevirmen bulunur. Size en uygun yayınevini ve çevirmeni bulmak için birkaç farklı kitabı okuyup bunlar arasından en çok beğendiğinizi seçebilir ve geri kalan tüm dünya klasiklerini aynı yayınevi ve çevirmenden okuyabilirsiniz. Yine de her yayınevi bütün dünya klasiklerini çevirmiş ve basmış olamayacağı için cebinizde alternatif yayınevi ve çevirmen seçenekleri bulunmasının faydası olur. Bunun yanı sıra dünya klasikleri kitaplarını satın alırken önceliği uygun fiyatlı alternatiflere vermek de okumaktan hoşlanmayacağınız yayınevleri ve çevirmenler ile karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yüzden dünya klasikleri okurken keyif almak istiyorsanız önceliği size uygun bir yayınevi ve çevirmen seçmeye vermelisiniz.