Aracınızın hareketi, pek çok parçanın birlikte dönmesiyle gerçekleşiyor. Temel olarak motorda başlayan ivmelenme, aksamlar arasında geçiş yaparak ilerliyor. Son olarak tekere ulaşan güç, dönme işlevinin nihai amacını gerçekleştirerek aracınızın ilerlemesini sağlıyor. Büyüklü küçüklü pek çok parçadan oluşan aracınızın, en küçük vidası dahi bu devinimin gerçekleşmesinde önem taşıyor.
Parçaların hazırlanması ve montesi sırasında pek çok ayrıntı gözden geçiriliyor. İki aksam arasındaki uzaklıktan, vidaların yeterince sıkılıp sıkılmadığına kadar, bir çok kontrol aracınızın performansını etkiliyor. Aynı zamanda, aksamların durumu, gerekli zamanlarda değişim ve bakımlarının yapılması da sürüş güvenliğinizin önemli etkenlerini oluşturuyor. Aracınızın şoför koltuğuna oturup marşa bastığınızda size seslenen motorunuz, ne durumda olduğunu da iletiyor. Beklenmeyen ve alışık olunmayan sesler, bazı parçaların değişmesi gerektiği çağrısında bulunuyor.
Marşa bastığınız anda aracınızın motorunda başlayan canlılık, gazın verilmesiyle tekerin bağlı olduğu aksamları harekete geçiriyor. Aks milinin içinden geçerek momentum sağladığı porya, tekerin dönmesinde temel etkeni oluşturuyor. Böylece, ileri ya da geri doğru aracınızın ilerlediğini görüyorsunuz. Vites değişimiyle oluşan anlık devir değişiklikleri algılanarak yine porya aracılığıyla tekere iletiliyor.
Aracınızın tekerine dışarıdan baktığınızda jantınızı görüyorsunuz. Bunun arkasında, jant kapağından başlayarak disk ve disk frene kadar uzanan bir sistem bulunuyor. Tüm bu sistemin merkezinde de porya yer alıyor. Pek çok vidanın ve bilyenin birleşiminden meydana gelen ekipman toplamı, tekerin hareket etmesine ya da durmasına karar veriyor.
Tekerin merkezinde bulunarak tüm aksamların bir arada durmasına yardımcı olan porya, kendi içinde de özel bir sistem barındırıyor. Bİr koruma aksamı içerisinde bağlantı vidaları ve rulman bulunuyor. Poryanın merkezinde bulunarak aks milini kavrayan rulman, birbiriyle bağlantılı bilyelerden oluşuyor. Hem kendi ekseni etrafında, hem de milin etrafında dönen bilyeler, aks milini harekete geçiriyor.
Sürücü koltuğunda iken frene basmaya karar verdiğinizde kavrama mekanizması, tekerin bağlı bulunduğu diski yavaş yavaş sıkıyor. İvmenin karşısında duran bu harekete direnen aks milinin stresi, porya tarafından azaltılarak tekerin güvenli bir şekilde durması sağlanıyor. Duran aksamlar, yeniden gaz verildiğinde uyum içinde hareket etmeye hazır durumda bekliyor.
Porya Fiyatları
Porya fiyatları, kullanmakta olduğunuz aracın marka ve modeline göre değişiklik gösteriyor. Her marka ve model aracın ihtiyaç duyduğu özelliklerde porya üretiliyor. Büyüklükleri, taşıt büyüklüğüyle orantılı olarak değişen aksamların fiyatları da bu oranda farklılaşıyor. Kullanılan kalıbın şekli, maliyete yansırken ürün fiyatları üzerinde de etkili oluyor.
Porya fiyatları, satın alınan ürünün içeriğinde de değişkenliğini ortaya koyuyor. Porya sistemine dahil olan tüm parça, vida ve bilyeleri ayrı ayrı almanız mümkün oluyor. Aksam içerisinde hareketin en çok gerçekleştiği rulman kısmının bilyeleri, diğerlerinden daha fazla değişim gerektiriyor. Bazı durumlarda, yalnız rulmanı değiştirerek poryanın ömrünü uzatabiliyorsunuz. Tüm parçaların sağlam olduğu bir tekerde, çarpma ya da darbelerden oluşan hasarı önlemek için aşınan poryanın bir tek taşıyıcı kısmını değiştirmeniz de mümkün oluyor.
Markaların üretim şekline göre, araçların ön ve arka teker sistemleri değişkenlik gösteriyor. Bu durumda, aracınızın ön ve arka poryası birbirinden farklı şekillere sahip oluyor. Kullanılan kalıpların çeşitliliğiyle orantılı olarak ağırlıkları da değişkenlik gösteriyor. Bazı modeller, diğerine göre ince ya da kalın profile sahip oluyor. Bu da, kullanım ve değişim sürelerinin birbiriyle aynı olmasını engelliyor. Marka ve modele göre torku değişen araçlarda, porya için kullanılan malzemeler de aracın ihtiyacına yönelik olarak belirleniyor. Sahip olduğunuz aracın ihtiyacına en uygun ürünü, seçenekler arasından kolaylıkla bularak hızla sahip olabilirsiniz.