Yürüyen Aksam & Direksiyon

Araçlarınızın performansı üzerinde doğrudan etki eden Yürüyen Aksam ve Direksiyon Ürünleri geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Güvenli ve konforlu bir yolculuk yapmak için son derece önemli olan ürünler arasında seçim yaparken aracınızın modeliyle beraber ihtiyaç ve beklentilerinizi göz önünde bulundurabilirsiniz.

Rot Başı ve Kolu

Direksiyonun hareketini tekerlere aktaran parçalardan olan rot başı, rot koluna bağlı bir ekipmandır. Zaman içerisinde kullanım nedeniyle ortaya çıkan sürtünmelere bağlı olarak yıpranabilen rot kolu ile başı, aracınızın dengeli bir şekilde hareket etmesini sağlayıp yolculuk güvenliğiniz üzerinde son derece önemlidir.

Engebeli yollarda sürüş yaparken araçta hissettiğiniz ses ve direksiyon titremesi ile yıprandığını hissettiğiniz parçaları yenilemeniz gerekir. Genellikle çelikten üretin rot mili ve başı seçiminde mümkün oldukça dayanıklı ürünlere öncelik vermenizde fayda vardır.

Aks Körük ve Kafası

Aks, aktarıcı araç ekipmanlarından birisi olup şafttan aldığı gücü lastiklere aktarmakla görevlidir. Tercih edeceğiniz aks körüğü ve kafasına karar verirken bazı ipuçlarına dikkat edebilirsiniz.

  • Uzun süre sıkıntısız bir şekilde kullanabilmek için önceliğinizi sürtünmelere karşı dayanıklı malzemelerden üretilen modellere verebilirsiniz.
  • Aks körüğünün farklı büyüklük ve modellerde seçenekleri mevcut olup satın alacağınız ürünün aracınıza uyumlu olup olmadığınızı kontrol etmeniz gerekir.
  • Aks körünü tek başına alabileceğiniz gibi set olarak alma imkânınız da bulunur. Mevcut aks körüğünüzle beraber parçalarını da kontrol edebilir ve yıpranma varsa komple değişim yapabilirsiniz.

Direksiyon Ekipmanları

Sürüş deneyiminize keyif ve konfor katan ürünler arasında yer alan direksiyon ekipmanlarının pek çok farklı model ile seçeneği mevcuttur. Tercih edeceğiniz direksiyon ekipmanlarına karar verirken ürünlerin işlevlerine hâkim olmanızda fayda vardır.

  • Direksiyon kılıfları, direksiyonu daha rahat kavramanızı sağlarken elinizin kaymasını önler. Farklı araç tipleri için değişik modelleri bulunan ürünlerin deri, vinil, pamuk gibi kumaşlardan üretilen seçenekleri mevcuttur.
  • Direksiyon pompaları, motordan aldığı gücü yağ basıncı aracılığı ile direksiyona iletir. Direksiyonun hareket etmesini sağlayan ürünler direksiyonun hareketi için ihtiyaç duyulan hidrolik enerjiyi üretir.
  • Direksiyon hava yastıkları hayati öneme sahip ürünler arasında yer alır. Direksiyona monte edilen hava yastıkları yaşanabilecek kazalarda göğsünüze alacağınız darbenin şiddetini azaltır.
  • Direksiyon kumandaları, sürüş konforunuzu artıran parçalardan olup sinyal verme, park lambalarını çalıştırma, farları açıp kapama gibi komutları direksiyon üzerinden gerçekleştirmenize imkân tanır.

Teker Rulmanı Modelleri

Yolculuk esnasında lastiklere uygulanan sürtünmeyi azaltan teker rulmanları lastiklerinizin ömrünü uzatırken araç performansınızı da artırır. Deforme teker rulmanlarıyla seyahat etmemek son derece önemli olup yıpranan rulmanlar tekerlere zarar vermenin yanı sıra aracın fren sistemini de etkileyebilir. Tekerlek mili ile contasının da yıpranmasına neden olabilecek parçaların ömrü ürünün kalitesi ve kullanılan malzemelere göre değişebilmekle beraber 2 yılda bir kontrol edilmesinde fayda vardır.

Viraj Demiri ve Lastikleri

Aracın yol tutuşunu artıran ve özellikle virajlı rotalarda seyahat güvenliğinizi arttırmayı amaçlayan viraj demiri, yol ile araç arasındaki eğimi azaltır. Karşılıklı 2 lastik arasında bağlantı kuran ürünler iç tarafta kalan tekere daha fazla basınç uygulanmasını sağlayarak virajda oluşacak savrulmayı en aza indirir.

Viraj demiri araçların birçoğunda yalnızca ön tekerlerde bulunmakla beraber kimi modellerde sürüş konforunu artırmak amacıyla arka tekelere de takılabilir. Uzun süre rahatlıkla kullanabileceğiniz bir viraj demiri almak istiyorsanız dayanıklılığı ve esnekliği yüksek modellere göz atabilir çelik, krom gibi malzemeler kullanılan ürünlere öncelik verebilirsiniz.

Viraj demiri lastikleri, viraj demirleri ile araç arasında bağlantı sağlayan parçalar olup büyük kısmında kauçuk malzeme kullanılır. Oluşan sürtünme nedeniyle yıpranan ve viraj demiri lastiklerini tekli ya da çiftli değiştirme imkânınız mevcuttur. Alacağınız ürünün aracınız ve kullandığınız lastiklere uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir


Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Yürüyen Aksam ve Direksiyon Ürünleri

10.000+ ürün listeleniyor
Yapı Market / Bahçe / Oto
Yapı Market / Bahçe / Oto
Oto Aksesuar
Oto Aksesuar
Oto Yedek Parça
Oto Yedek Parça
Yürüyen Aksam & Direksiyon
Yürüyen Aksam & Direksiyon
Rotil
Rotil
Rot Başı
Rot Başı
Rot Kolu
Rot Kolu
Salıncak
Salıncak
Z Rot
Z Rot
Aks Körük & Kafası
Aks Körük & Kafası
Kontak Kilidi
Kontak Kilidi
Şanzıman Takozu
Şanzıman Takozu
Vites Ekipmanları
Vites Ekipmanları
Kastel Kol Lastiği
Kastel Kol Lastiği
Kilometre Saati
Kilometre Saati
Makas Lastiği
Makas Lastiği
Viraj Demiri & Lastikleri
Viraj Demiri & Lastikleri
Direksiyon Ekipmanları
Direksiyon Ekipmanları
Şaft Takozları
Şaft Takozları
Porya
Porya
Torsiyon
Torsiyon
Ara Mil
Ara Mil
Avara Kolu
Avara Kolu
Burç
Burç
Diferansiyel Burcu
Diferansiyel Burcu
Diferansiyel Yataklama
Diferansiyel Yataklama
Havalı Süspansiyon
Havalı Süspansiyon
Teker Rulmanı
Teker Rulmanı
Teker Yatak
Teker Yatak
Viraj Demir Lastiği
Viraj Demir Lastiği
Viraj Denge Sensörü
Viraj Denge Sensörü
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Sepette Kampanyalı Ürünler
Konumunuzu seçerek hızlı teslimattan faydalanın
Toplam 24 / 10000+ ürün
Yürüyen Aksam ve Direksiyon Kategorisinde En Çok Merak Edilenler
Rotil Rotil, oynar yapısı ile amortisör sistemini birbirine adapte ederek, farklı pozisyonlarda yer alan tekerleklerin bağlantısını sağlayan bir pim vazifesi görür. Lastiklerin dikey olarak kendi ekseninde dönmesine yardımcı olarak araca yön verebilmesini sağlar. Dinamik yapısı ile farklı yol koşullarında direksiyon kanalından gelen hareketi rot kolundan alarak direksiyon mafsalına iletir. Ayrıca amortisör salıncaklarının pitman koluna bağlanması için kullanılan rotil, küre şeklinde her yöne dönebilen bir yapıya sahiptir. Rotillerin iç kısmı, kaygan yüzeylerin daha rahat hareket edebilmesi için gres yağı ile doldurulur. Direksiyon mafsalının alt ve üst kısmında yer alan salıncaklara monte edilen rotil, aracın bütün süspansiyon sistemini birbirine bağlar. Ayarlanabilir uç yapısı sayesinde boy oranı kolaylıkla değiştirilebilir. Otomobil parçaları arasında önemli bir pozisyonda yer alan rotiller, aracın tümseklerde daha rahat hareket edebilmesi için üretilmiştir. Tamir edilemeyen bir yapıya sahip olan rotiller, herhangi bir arıza durumunda değiştirilmesi gerekir. Zamanla aşınarak korozyona uğrayan rotil, boşluk yapabilir. Oluşan boşluk, araçta ses yapmasına neden olur. Zamanla tekerleğin denge açısı bozulur; araç dikey olarak orantılı durmaz ve yolda çekme yapar. Bu durumda rotilleri değiştirmezseniz zamanla tekerlekler yıpranır ve aşınma meydana gelir. Bu nedenle rotilin arızalı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Arıza durumu kontrol edilirken araç lifte kaldırılır ve tekerlekler sağa sola, ileri geri hareket ettirilerek boşluğun derecesi tespit edilir. Bu hareket esnasında eğer boşluk derecesi fazla ise rotil bağlantılarının sıkılığı kontrol edilir. Boşluk derecesi fazla olan rotiller sökülerek incelenir. Kontrol sırasında değişik yönlerde hareket ettirilerek herhangi bir sıkışma, tutukluk, sürtünme olup olmadığına bakılır. Eğer bir zorlama, sıkışma, tutukluk, sürtünme varsa rotil değiştirilir. Eğer bu tür sorunlar yoksa rotil greslenir ve geri takılır. Ayrıca fiber yataklı rotil tiplerinin greslenmesine gerek yoktur.
Z Rot Araçların süspansiyon kısımlarında yer alan ve her araçta ikisi önde, ikisi arkada olmak üzere toplam 4 adet bulunan z rot isimli parça, teknik donanım içerisinde oldukça önemli işleve sahip parçalardan biridir. Hareket iletiminin temel bileşenlerinden biri olan z rot, "denge rotu" gibi isimlerle de anılır. Sürüşün gerçekleştirildiği anlarda aracın yol tutuş niteliğini artırmada görev alan parça, zor zemin şartlarında dahi güvenli bir sürüş sağlar. Şehir içi asfalt yollardaki kasislerin yanı sıra dağ ve tepe gibi engebeli yollarda, keskin virajlarda ve şehirlerarası yollarda sürüş güvenliğinin sağlanmasında rol alan z rot, temel denge bileşenlerinden kabul edilir. Araç tekerleri arasındaki hareket iletim süreci, denge rotları aracılığıyla gerçekleşir.  Süspansiyon üzerinde yer alan z rotlarının işlevi, süspansiyonlar ile sınırlı değildir. Şartlar ne olursa olsun tekerler ile dingiller arasındaki bağlantının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi de z rotlarına bağlıdır. Z rotların sağladığı tek bağlantı, teker ve dingil arasındaki bağlantı değildir. Aynı zamanda denge kolu ve amortisör arasındaki bağlantı da z rot ile sağlanır. Bu iki bileşenin bir arada tutulması ve askı görevinin görülmesi z rotları aracılığı ile yapılırken, araç ve insan güvenliği de bu bağlantılar sayesinde korunur. Bağlantı noktalarında oluşabilecek problemler, sürüş sırasında duyulacak anormal sesler aracılığı ile fark edilebilir. Plastik malzemenin zamanla aşınması sebebi ile meydana gelebilecek kopma gibi durumlar, yine benzer seslere sebep olacaktır. Z rotların aşınması, kopması ya da zarar görmesi, virajlı yollar başta olmak üzere tüm yollarda kazaya sebebiyet verebileceğinden dolayı bakımlarının ve değişimlerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Araç modeli ve markasına bağlı olarak değişen periyodik bakım takvimine uyulmalı; z rotlarının değişimi yapıl
Rot Başı Rot kolu, direksiyondan çıkan hareketin, aracın tekerleklerine ulaşmasına yardımcı olan teknik bir parçadır. Rot başı ise çelik malzemeden üretilen rot kolunun ucuna vidalanarak takılır. Rot başı, direksiyon dişli kutusundan çıkan hareketi rot koluna, deveboynuna ve son olarak da aracın tekerleklerine iletir. Rot başlarında yer alan mafsal, itme hareketinin hareketli bir şekilde iletilmesini sağlar. Küresel mafsallarda koruma amacıyla lastik takoz bulunur. Rot başları, aşınma nedeniye arızalanabilir. Kullanıldıkça deforme olan rot başları, zaman içerisinde boşluk yaptığından belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Değişimi oldukça kolay olan rot başları, yenileriyle değiştirildiklerinde sorun da sona erer. Rot başlarının tamir edildiği durumlar da söz konusudur; ancak, uzmanlar, rot başının hayati bir parça olması nedeniyle mutlaka yenisiyle değiştirilmesi gerektiğini vurgular. Araçlarda sık yaşanan direksiyon boşluğu sorunu, genellikle rot başıyla ilgilidir ve direksiyon simidinin sağa ve sola çevrilmesiyle anlaşılabilir. Direksiyon çevrildiği hâlde tekerlekler geç tepki veriyorsa, direksiyon boşluğunun olduğu söylenebilir. Bu da araçta rot boşluğu sorununa işarettir. Rot başının değişimi, aracın kullanım koşullarıyla ilgilidir. Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır. Bunun yanı sıra sert araç kullanımı ve direksiyon sisteminin zorlanması da rot başlarının aşınmasına ve ömrünün kısalmasına yol açabilir. Direksiyon boşluğu olan, yolda gezinme yapan araçlarda rot başlarının değişim zamanının geldiği anlaşılır. Rot başı değişiminde hem sağ hem de sol rot başı birlikte değiştirilmelidir. Bozuk rot başı ile araba kullanmak, son derece tehlikelidir. Araca yön veren rot başı parçasının bozuk olması, kazaya sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra değiştirilmeyen rot başı, etrafındaki parçaların da bozulmasına neden olur. Bu gibi nedenlerle, oldukça basit ve masrafsız bir işlem olan rot başı değişiminin, uzman tarafından yapılması şarttır.
DSACategoryId/60002705/2147483631/20003812/60002130