Oto salıncak parçaları, araçların sağ ve sol tekerleklerinde birer adet bulunan ve ön tekerlekleri rotil aracılığı ile aracın şasesine bağlayan temel parçalardır. Amortisörleri de içeren süspansiyon siteminin önemli parçaları arasında yer alır. Ön takımın dikey darbelere ve yüklere karşı korunmasına yardımcı olur. Salıncak arızasına kıyasla, salıncakların uçlarına takılan burçlar daha fazla aşınmaya maruz kaldığından burçlar daha sık değiştirilir. Uygun fiyatlı bir yedek parça olarak, tamiri genellikle yüksek bütçeler gerektirmez.
Oto Salıncak (Alt Tabla)
Oto salıncakları alt tabla olarak da bilinir. Şaseye 3 farklı noktadan bağlanan salıncağın en önemli işlevi ön takımları herhangi bir darbe ya da sarsıntı durumunda hasardan korumak ve takımların kontrolünü sağlamaktır. Örneğin aracınızla bir çukura girdiğinizde, salıncak mekanizması olası hasarı önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte sürüş tekniklerinden kaynaklanan kötü kullanım nedeniyle ön takımları korumakla görevli olan salıncaklar da hasar görebilir. Bu nedenle alt salıncak ya da alt tablanın rutin kontrollerle düzenli olarak incelenmesi gerekir. Salıncak sistemi, tek bir parça olmayıp salıncak burcu ya da salıncak fişeği adı verilen çeşitli parçalardan meydana gelir. Salıncak burcu ya da fişeği, salıncak bağlantılarına takılan ve diğer parçalarla temas sonucunda meydana gelebilecek aşınmayı önleyen bağlantı parçasıdır. Her bir salıncakta sağ ve sol olmak üzere iki adet burç bulunur. Salıncak burcu sayesinde, daha yüksek fiyatlı bir ekipman olan salıncağın hasar görmesi önlenir. Bununla birlikte burçlar maruz kaldığı sürtünmeye bağlı olarak zaman içinde aşınır. Burç aşınmasının en önemli belirtisi çukur ve tümseklerden geçişte meydana gelen ses ve direksiyonda titremedir. Uygun fiyatlı bir yedek parça olarak, aşınan burçlar yenileriyle kolayca değiştirilebilir ve tablanın zarar görmesi önlenebilir.
Salıncak Arızası Belirtileri
Salıncak tekerleklerle paralel hareket eden ve sürüş sırasında yoldan gelen şoku şasiye azaltarak iletmekle görevli bir parça olduğundan, salıncak arızası sıklıkla direksiyon, fren ve süspansiyon ile ilgili sorunlar şeklinde kendini gösterir. Arızanın ya da hasarın bulunduğu parçaya bağlı olarak farklı belirtiler meydana gelebilir. Oldukça güçlü metal malzemelerden yapılan salıncaklar, deformasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle salıncak arızası sıklıkla salıncağın ucuna takılan burçların aşınması ile meydana gelir. Öte yandan kötü yol koşulları ve sürüş teknikleri salıncak gövdesinde deformasyona neden olabilir. Genel olarak alt tablada herhangi bir sorun olması durumunda karşılaşılan en sık belirti, ön takımda meydana gelen düzensizlik nedeniyle aracın sağa ya da sola kayması ve fren verimliliğinin düşmesidir. Ön tekerlek ya da takımlarda meydana gelen gıcırdama şeklindeki anormal sesler, amortisörlerde sertlik, fren yapıldığında titreme, çukur ve tümsek geçişlerinde direksiyonda titreme alt salıncak sorunlarına işaret edebilir. Salıncak arızası lastiklerin iç kısımlarında aşınma meydana gelmesine neden olabilir. Ayrıca hızlı kalkış ya da ani fren gibi durumlarda anormal seslerin gelmesi tipik bir belirtidir.
Oto Salıncak Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Salıncak ya da salıncak burcunda meydana gelebilecek kısmi hasarlar, zamanında önlem alınmazsa ciddi parçalarda hasara neden olabilir ve bu durum sürüş güvenliğinizi tehlikeye atabilir.
- Başlangıçta uygun fiyatlı birkaç parçanın değişimiyle önlenebilecek küçük arızalar, değişim yapılmadığında, yüksek maliyetlerle sonuçlanabilen kapsamlı tamir işlemlerini beraberinde getirebilir.
- Salıncak hasarı sıklıkla ön takımın yol açısının bozulmasına neden olur. Ön takımın ideal pozisyonunda olmaması, lastiğin yer yüzeyi ile temas eden kısmında daralmayla sonuçlanabilir.
- Lastik yüzeyinin yola olması gerektiği gibi temas edememesi, ciddi tutuş sorunlarının yanı sıra lastiklerde düzensiz aşınmaya neden olur. İlerlemiş hasarda rot ayarı bozulabilir.