Rot Başı

Rot başı, rot koluna vidalanan ve direksiyonu her bir ön tekerleğin direksiyon mafsalına bağlayan basit ancak önemli bir parçadır. Rot kolu, rot başı ile bir bütün olarak direksiyonu çevirdiğinizde meydana gelen hareketin tekerleklere iletilmesini sağlar. Bu nedenle herhangi bir aracın güvenliğinde büyük bir rol oynar. Rot başı aşındığında aracın yola hizalanmasını bozabilir. Bu durum erken lastik aşınması gibi fiziksel hasarlardan ve direksiyon kontrol kaybı gibi önemli tehlikelere kadar önemli performans sorunlarına neden olabilir. Rot başı fiyatları ve modelleri, her bir araç markası için geniş bir yelpazede kullanıcılara sunulur. Direksiyon sisteminin en uygun fiyatlı bileşenlerinden biri olan rot başına bütçe dostu fiyatlarla sahip olabilir, küçük bir değişimle aracınızı daha büyük hasarlardan ve onarım masraflarından koruyabilirsiniz.

Rot Başı Ne Zaman Değiştirilir?

Rot kolu ve başı direksiyon sisteminin önemli bir parçasıdır. Bazı büyük ‌‌SUV'lerde, kamyonetlerde ve eski araçlarda, devridaim ‌bilya direksiyon sistemi bulunur. Modern otomobiller ‌kremayer direksiyon sistemi ile gelir. Her iki sistemde rot aynı işleve sahiptir. Rot kolu iç ve dış bağlantı çubukları olmak üzere her uçta yer alan ‌bilyalı iki bileşenden oluşur. Her iki rot başı ile ilgili en yaygın problem aşınma ve gevşeme durumlarıdır. Bu duruma genellikle rot başının içine nem girmesi sonucunda meydana gelen korozyon neden olur. Dış uçlar iç uca kıyasla yıpranmaya daha açıktır. Rot başıyla ilgili sorunlar, daha ağır yüklerin taşınması nedeniyle binek araçlara kıyasla ‌jip ve ‌SUV gibi daha ağır araçlarda daha yaygındır. Rot başlarının sürüş sırasında alınan darbe ve ortam koşulları nedeniyle zamanla aşınması kaçınılmazdır. Bu nedenle rot başı aşınmasının araca hasar verecek boyutlara gelmemesi için aracınızın direksiyon sistemini düzenli olarak kontrol ettirmeniz önemlidir. 

Rot Başı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Rot kolunun yanı sıra direksiyon ve süspansiyon bileşenlerindeki herhangi bir sorunu kesin olarak belirlemenin ve bağlantıları düzgün bir şekilde kontrol etmenin tek yolu, aracın bir asansörle kaldırılmasıdır. Öte yandan, fiziki muayene dışında araçta gözlenen bazı belirtiler, rot kolu ve başı arızaları hakkında önemli ipuçları sunabilir. Örneğin arabanızın ön ucundan aniden garip bir vurma sesi duyuyor ya da sürüş sırasında bir tarafa çekildiğini hissediyorsanız rot başı değişim zamanı gelmiş demektir. Aşınmış ya da hasar görmüş rot başının en önemli belirtisi eşit olmayan lastik aşınmasıdır. Ön lastiklerinizin iç veya dış lastik sırtının, diğer lastik sırtıyla karşılaştırıldığında daha erken aşınması rotun aşındığına ve değiştirilmesi gerektiğine dair bir işaret olabilir. Aşınmış rot başı direksiyonda gürültüye neden olabilir. Rot başı kaynaklı sesler, hidrolik direksiyonun sıvı seviyesi düştüğünde çıkardığı gıcırtı sesinden farklıdır. Duyulan ses daha kısa ve daha tizdir. Gevşek direksiyon hissi rot aşınmasında en sık görülen diğer belirtilerden biridir. Titreşen direksiyon, tipik olarak tekerlek ve lastikler arasındaki bağlantı kopmuş gibi hissedilmesine neden olur. Aracınızın rot kolu tamamen arızalanırsa, direksiyon yeteneklerinizi tamamen kaybedebilirsiniz. Gevşek bir rot kolu araçtan ayrılabileceğinden önemli bir güvenlik sorunu oluşturabilir. Kol ayrıldığında aracın direksiyon kontrolünü kaybedilirsiniz. 

Rot Bakımında Bunlara Dikkat Edin

  • Her yağ değişiminde rot başlarına da gerekli bakımı yapmayı ihmal etmeyin.
  • Kalıntıları gidermek ve kullanım ömrünü uzatmak için rot başlarını temizlediğinizden ve greslediğinizden emin olun.
  • Aracınızı asla kırık ya da arızalı bir rot ile çalıştırmaya çalışmamalısınız.
  • Aracınızdaki rot çubuklarını ve başlarını düzenli olarak temizleyerek ve yağlayarak bakım yapmak, aniden meydana gelebilecek sorunları önlemeye yardımcı olur.
  • Aynı zamanda bu bileşenlerin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Rot Başı Fiyatları ve Modelleri

10.000+ ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Sepette Kampanyalı Ürünler
Toplam 24 / 10000+ ürün
Rot Başları Kategorisinde En Çok Merak Edilenler
Rotil Rotil, oynar yapısı ile amortisör sistemini birbirine adapte ederek, farklı pozisyonlarda yer alan tekerleklerin bağlantısını sağlayan bir pim vazifesi görür. Lastiklerin dikey olarak kendi ekseninde dönmesine yardımcı olarak araca yön verebilmesini sağlar. Dinamik yapısı ile farklı yol koşullarında direksiyon kanalından gelen hareketi rot kolundan alarak direksiyon mafsalına iletir. Ayrıca amortisör salıncaklarının pitman koluna bağlanması için kullanılan rotil, küre şeklinde her yöne dönebilen bir yapıya sahiptir. Rotillerin iç kısmı, kaygan yüzeylerin daha rahat hareket edebilmesi için gres yağı ile doldurulur. Direksiyon mafsalının alt ve üst kısmında yer alan salıncaklara monte edilen rotil, aracın bütün süspansiyon sistemini birbirine bağlar. Ayarlanabilir uç yapısı sayesinde boy oranı kolaylıkla değiştirilebilir. Otomobil parçaları arasında önemli bir pozisyonda yer alan rotiller, aracın tümseklerde daha rahat hareket edebilmesi için üretilmiştir. Tamir edilemeyen bir yapıya sahip olan rotiller, herhangi bir arıza durumunda değiştirilmesi gerekir. Zamanla aşınarak korozyona uğrayan rotil, boşluk yapabilir. Oluşan boşluk, araçta ses yapmasına neden olur. Zamanla tekerleğin denge açısı bozulur; araç dikey olarak orantılı durmaz ve yolda çekme yapar. Bu durumda rotilleri değiştirmezseniz zamanla tekerlekler yıpranır ve aşınma meydana gelir. Bu nedenle rotilin arızalı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Arıza durumu kontrol edilirken araç lifte kaldırılır ve tekerlekler sağa sola, ileri geri hareket ettirilerek boşluğun derecesi tespit edilir. Bu hareket esnasında eğer boşluk derecesi fazla ise rotil bağlantılarının sıkılığı kontrol edilir. Boşluk derecesi fazla olan rotiller sökülerek incelenir. Kontrol sırasında değişik yönlerde hareket ettirilerek herhangi bir sıkışma, tutukluk, sürtünme olup olmadığına bakılır. Eğer bir zorlama, sıkışma, tutukluk, sürtünme varsa rotil değiştirilir. Eğer bu tür sorunlar yoksa rotil greslenir ve geri takılır. Ayrıca fiber yataklı rotil tiplerinin greslenmesine gerek yoktur.
Rot Başı Rot kolu, direksiyondan çıkan hareketin, aracın tekerleklerine ulaşmasına yardımcı olan teknik bir parçadır. Rot başı ise çelik malzemeden üretilen rot kolunun ucuna vidalanarak takılır. Rot başı, direksiyon dişli kutusundan çıkan hareketi rot koluna, deveboynuna ve son olarak da aracın tekerleklerine iletir. Rot başlarında yer alan mafsal, itme hareketinin hareketli bir şekilde iletilmesini sağlar. Küresel mafsallarda koruma amacıyla lastik takoz bulunur. Rot başları, aşınma nedeniye arızalanabilir. Kullanıldıkça deforme olan rot başları, zaman içerisinde boşluk yaptığından belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Değişimi oldukça kolay olan rot başları, yenileriyle değiştirildiklerinde sorun da sona erer. Rot başlarının tamir edildiği durumlar da söz konusudur; ancak, uzmanlar, rot başının hayati bir parça olması nedeniyle mutlaka yenisiyle değiştirilmesi gerektiğini vurgular. Araçlarda sık yaşanan direksiyon boşluğu sorunu, genellikle rot başıyla ilgilidir ve direksiyon simidinin sağa ve sola çevrilmesiyle anlaşılabilir. Direksiyon çevrildiği hâlde tekerlekler geç tepki veriyorsa, direksiyon boşluğunun olduğu söylenebilir. Bu da araçta rot boşluğu sorununa işarettir. Rot başının değişimi, aracın kullanım koşullarıyla ilgilidir. Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır. Bunun yanı sıra sert araç kullanımı ve direksiyon sisteminin zorlanması da rot başlarının aşınmasına ve ömrünün kısalmasına yol açabilir. Direksiyon boşluğu olan, yolda gezinme yapan araçlarda rot başlarının değişim zamanının geldiği anlaşılır. Rot başı değişiminde hem sağ hem de sol rot başı birlikte değiştirilmelidir. Bozuk rot başı ile araba kullanmak, son derece tehlikelidir. Araca yön veren rot başı parçasının bozuk olması, kazaya sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra değiştirilmeyen rot başı, etrafındaki parçaların da bozulmasına neden olur. Bu gibi nedenlerle, oldukça basit ve masrafsız bir işlem olan rot başı değişiminin, uzman tarafından yapılması şarttır.
Rot Başı Rot kolu, direksiyondan çıkan hareketin, aracın tekerleklerine ulaşmasına yardımcı olan teknik bir parçadır. Rot başı ise çelik malzemeden üretilen rot kolunun ucuna vidalanarak takılır. Rot başı, direksiyon dişli kutusundan çıkan hareketi rot koluna, deveboynuna ve son olarak da aracın tekerleklerine iletir. Rot başlarında yer alan mafsal, itme hareketinin hareketli bir şekilde iletilmesini sağlar. Küresel mafsallarda koruma amacıyla lastik takoz bulunur. Rot başları, aşınma nedeniye arızalanabilir. Kullanıldıkça deforme olan rot başları, zaman içerisinde boşluk yaptığından belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Değişimi oldukça kolay olan rot başları, yenileriyle değiştirildiklerinde sorun da sona erer. Rot başlarının tamir edildiği durumlar da söz konusudur; ancak, uzmanlar, rot başının hayati bir parça olması nedeniyle mutlaka yenisiyle değiştirilmesi gerektiğini vurgular. Araçlarda sık yaşanan direksiyon boşluğu sorunu, genellikle rot başıyla ilgilidir ve direksiyon simidinin sağa ve sola çevrilmesiyle anlaşılabilir. Direksiyon çevrildiği hâlde tekerlekler geç tepki veriyorsa, direksiyon boşluğunun olduğu söylenebilir. Bu da araçta rot boşluğu sorununa işarettir. Rot başının değişimi, aracın kullanım koşullarıyla ilgilidir. Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır. Bunun yanı sıra sert araç kullanımı ve direksiyon sisteminin zorlanması da rot başlarının aşınmasına ve ömrünün kısalmasına yol açabilir. Direksiyon boşluğu olan, yolda gezinme yapan araçlarda rot başlarının değişim zamanının geldiği anlaşılır. Rot başı değişiminde hem sağ hem de sol rot başı birlikte değiştirilmelidir. Bozuk rot başı ile araba kullanmak, son derece tehlikelidir. Araca yön veren rot başı parçasının bozuk olması, kazaya sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra değiştirilmeyen rot başı, etrafındaki parçaların da bozulmasına neden olur. Bu gibi nedenlerle, oldukça basit ve masrafsız bir işlem olan rot başı değişiminin, uzman tarafından yapılması şarttır.
DSACategoryId/60002705/2147483631/20003812/60002130/60002132