Otomobil, SUV, kamyon ve minibüs gibi araçlarda kullanılan viraj denge sistemleri, hızla girilen viraj dönüşlerinde ya da eğimli ve düzensiz yollarda aracın savrulma eğilimlerini azaltmaya yardımcı olur. Özellikle yerden yüksek olan ve konfor donanımları ile öne çıkan modellerde denge sensörleri sıklıkla kullanılır. Süspansiyonların önemli parçaları arasında yer alan denge mekanizmaları, burulma yayı ve bağlantılı kısa kolu aracılığı ile, ters tekerleklere bağlanır. Aracın modeline ve süspansiyon yapısına uygun olarak, sol ön ve sağ arka ya da sağ ön ve sol arka tekerleklere denge çubuğu eklenebilir. Tekerleklere dikey yönde konumlandırılan denge çubukları, araç hızından bağımsız olarak, yol direncini artır
Süspansiyon sistemi, kullanım kolaylığı ve güvenlik açısından ortak bir hedefe sahiptir. Sürücünün ve yolcuların araç içinde güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat etmesini sağlar. Araç denge mekanizmaları, stabilizasyonu en üst seviyede tutarak, otomobilin ideal denge profilinde ilerlemesine olanak tanır. Tüm taşıtlar viraja girerken merkezkaç kuvveti etkisi ile sağa ya da sola doğru kayma eğilimi gösterir. Sert süspansiyon yapısı ve geniş aks mesafesi bu durumu azaltmaya yardımcı olur. Viraj denge sensörü ile donatılan, ASR ve ESP gibi donanımlar ile zenginleştirilen araçlar ise, dönüş esnasında yaşanan kuvvet aktarımını otomatik olarak dengeleyerek güvenli sürüş olanağı sunar.
Araba viraj denge sensörü, sürüş esnasında aracın tekerlek açısı ve dikey tekerlek hızı gibi verileri anlık olarak kontrol ünitesine gönderir. ESP beyni olarak da adlandırılan kontrol mekanizması, gerekli gördüğü durumlarda aktif hale gelir. Keskin viraj dönüşleri, performanslı kullanımlar ve ani yön değişimleri esnasında, ESP sistemi denge sensörü üzerinden gelen verileri işleyerek tekerlekler üzerinde müdahalelerde bulunur. Viraj denge sensörü, aracın ağırlık merkezi ve suratına göre hangi tekerleğin hızını azaltacağını ve hangisinin hızını artıracağına karar verir. Bu süreç mili saniyelik bir zaman içinde gerçekleştiği için, sistem viraj içerisinden uzaklaşan taşıtı kolaylıkla rayına sokar. Esp sistemleri şasinin merkez ağırlığını dengelediği için, aracın takla atma riskini de önemli ölçüde azaltır.
Yaklaşık yirmi yıldan bugüne kadar kullanılan ESP (Elektronik Stabilite Programı), kullanıcılara güvenli sürüş olanağı sağlar. ABS fren sistemi ile birlikte güvenlik donanımları arasında başı çeken ESP, kontrolü kaybettiğiniz birçok durumda yardımınıza yetişir. Hızlı dönüşlerde yaşanan önden veya arkadan kayma eğilimleri stabilite programı sayesinde büyük oranda önlenir. Araç kaymaya başladığı andan itibaren, tekerleklere sinyaller gönderen denge sensörleri, işini başarıyla yerine getirir. Yağmur, kar ve su birikintisi gibi ıslak zeminlerde de üstün yol tutuşu için ESP sistemi devreye girer. Araç dengeleme sistemleri, bazı araçlarda tek bir tuş üzerinden devre dışı bırakılabildiği gibi; bazı modellerde de tıpkı ABS sisteminde olduğu gibi, kapatılamaz bir yapıya sahip olabilir.
Araba Viraj Denge Sensörü Fiyatları
Araba viraj denge sensörü, karmaşık algoritmalardan faydalanarak aracın gövdesi ile tekerlekleri arasındaki uyumu sağlar. Şasiden başlayarak tüm gövdeyi etkileyen salınımlar ve dikey hızlanmalar, tekerlekler ve süspansiyon sistemi üzerinden dengelenir. SUV tarzı arazi taşıtlarında ve premium klasmanda yer alan bazı otomobillerde çeşitli stabilizasyon donanımları da bulunabilir. Geleneksel süspansiyon sistemlerinden farklı olarak, bağımsız süspansiyon sistemleri ve hidrolik güç ile desteklenen ekipmanlar da yer alır. Süspansiyon kontrol ünitesi bileşenleri ve güvenlik donanımları arasında gösterilen sensörler, farklı yapı ve işlevlere sahip olabilir. Araba viraj denge sensörü fiyatları ise; parçanın markasına, türüne, sahip olduğu özelliklere ve fonksiyonlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.