Gökyüzüne ilgisi olan veya çocuğunun hem eğlenileceği hem de yeni bilgiler edinebileceği bir hobiye sahip olmasını isteyen kullanıcılara hitap eden teleskop, çok yönlü bir araç olarak dikkat çeker. "Teleskop nedir?" sorusuna verilebilecek en sade yanıt ise "uzayı gözlemlemeye yarayan bir optik aygıt" olur. Uzaydaki cisim ve olayların gerçek görüntülerini, içbükey ayna formundaki merceği sayesinde görünür kılan teleskoplar hem amatör gökyüzü gözlemcilerine hem de profesyonel gökbilimcilere hitap eden pek çok seçenek sunar. 1608 yılına Hans Lippershey tarafından icat edilen teleskoplar, takımyıldızı, gezegenler, ölü yıldızlar ve ay gibi gök cisimlerini gözlemlemenin yanı sıra meteor yağmuru, güneş ve ay tutulması gibi olayları detaylı ve net olarak seyretme avantajı sağlar. Farklı yakınlaştırma oranlarına ve mercek türlerine sahip onlarca çeşidi bulunan teleskop türleri özellikleri ile farklı ihtiyaç ve beklentilere yanıt verir. Radyo, optik, profesyonel, çocuk, kızılötesi teleskop gibi farklı türleri bulunan söz konusu aygıtlar sayesinde gök cisimleri ve gökyüzü olaylarını fotoğraflamak da mümkündür. Yerli ve yabancı teleskop markaları tarafından kullanıcıların beğenisine sunulan birbirinden farklı teleskop modelleri, hemen her seviye kullanıcıya evinin konforunda gökyüzünü daha yakından tanıma olanağı sunar. Pratik kullanım sağlayan ve miniklerin gezegenler ile yıldızları tanımasını sağlayan çocuk teleskoplarının yanı sıra gerçek teleskop olarak da bilinen büyük teleskoplara kadar onlarca alternatif sunan teleskop modelleri, özelliklerine göre değişen fiyat seçenekleri ile kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır.
Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri
Teleskop çeşitlerini yakından tanımak için ilk olarak “Teleskop ne işe yarar?” sorusuna yanıt vermek gerekir. Çünkü teleskoplar, gökyüzü gözlemciliği hobisinin yanı sıra profesyonel gök bilimciler tarafından kullanılan ve uzay hakkında bilgi edinilmesini sağlayan özel araçlardır. Yansıtmalı, dijital, kaliteli, reflektör, dekoratif, uzun menzilli, taşınabilir teleskop gibi farklı türleri bulunan söz konusu aygıtların, kullanım alanlarından mercek türlerine, fiziksel görünümlerinden görüntüleme seçeneklerine kadar pek çok konuda farklılık gösteren türleri vardır. Profesyonel kullanım için üretilen ve devasa boyutlarda olan teleskop türleri kızılötesi, radyo, optik, katadioptrik ve X ışını teleskobu olarak sıralanır. Gökyüzü teleskobu olarak da bilinen bu aygıtlar, çok uzaklarda bulunan nesne ve olayları gözlemleyecek kapasitede olup bireysel kullanıma uygun değildir.
Ev tipi olarak da adlandırılan ve mini, büyük, küçük teleskop gibi farklı seçenekler sunan söz konusu aygıtlar, aynalı ve mercekli modelleri ile dikkat çeker. Bireysel kullanıma uygun modelleri bulunan aynalı, mercekli teleskop modelleri, ay ve gezegen gözlemleri için uygundur. 28 metre uzunluğunda aynası olan dev versiyonları da bulunan aynalı teleskoplar, ışığı ayna vasıtası ile yansıtarak uzak cisimleri gözlemlemeye yarar. Taşınabilir pek çok boyut seçeneği sunan aynalı teleskop modellerinin bazılarında mercek bulunmaz. Refraktör olarak da adlandırılan mercekli teleskoplar ise en bilinen teleskop türleri arasında yer alır. Klasik teleskop formunda olan ve ön kısmında bulunan mercek vasıtası ile ışığı kırarak uzak cisimleri yakınmış gibi gösteren söz konusu aygıtlarda hem ince kenarlı hem de kalın kenarlı mercekler yer alır. Mercek teleskop özellikleri açısından bireysel kullanıma en uygun teleskoplardır.
Amatör kullanıcılar ve çocuklar için tasarlanan teleskop modelleri genellikle aynalıdır. Aynalı teleskoplar daha pratik bir kullanım sağladığı, daha küçük ve hafif olduğu için özellikle gökyüzü gözlemlerine yeni başlayan kullanıcılar için yeterlidir. Bu teleskop modelleri arasında çocuklara hitap eden mavi ve pembe teleskop gibi renkli modeller de yer alır. Profesyonel kullanıcılar ise daha çok mercekli teleskop modellerini tercih eder. Işığı kırarak görüntü elde eden mercekli profesyonel teleskoplar, daha fazla yakınlaştırma olanağı sunar. Öte yandan gökyüzü gözlemciliği hobisi olanlara uzun vadede daha ayrıntılı gözlem yapabilmeleri için hem aynalı hem de merceğe sahip teleskop tavsiye edilir. Bu sebeple teleskop alırken fiyatından önce kullanıcının beklenti ve ihtiyaçlarına uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir.
Avantajları ile Teleskop Modelleri
Diyafram, odak uzaklığı, vizör, mercek-ayna, çalışma prensibi, boyutları, ağırlığı hatta ek fonksiyonları ile onlarca farklı model seçeneği sunan teleskoplar, gelişen teknoloji sayesinde çok uzak gök cisimlerini dahi gözlemleyebilme olanağı tanır. Bireysel kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen teleskop modelleri ise şunlardır:
El Teleskobu: Dürbün olarak da kullanılan el teleskobu, aynı zamanda tripod ile de kullanılabilen bir aygıttır. Bireysel kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen modeller arasında yer alan el teleskopları ortalama 30 kat yakınlaştırma olanağı sunar.
Pirinç Teleskop: Mercekli görüntüleme yapan teleskoplar arasında yer alan ve retro görünümü ile dekoratif açıdan da öne çıkan pirinç teleskop modelleri, 189 kata kadar yakınlaştırma yapabilecek kapasitededir.
Teleskop Kamera: USB kablo ile bilgisayara bağlanarak gözlemlenen gökyüzü olaylarının video kaydını alma ayrıcalığı sunan bu teleskop modelleri, minyatür tasarımları ile dikkat çeker. Dijital zoom özelliğine de sahip olan bu modeller bilgisayara bağlandığında ise sıradan bir teleskop gibi gözlem yapma imkânı tanır.
Elektrikli Teleskop: Kendisi elektrik enerjisi ile çalışmayan ancak elektrik ile çalışan bir odaklayıcıya sahip olan bu teleskoplar, çok daha uzak mesafedeki gökyüzü cisimlerinin net olarak görüntülenmesini sağlar.
Teleskop Setleri: Teleskoplar, çeşitli aksesuarlar ile birlikte set olarak da kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. Farklı yakınlaştırma seçenekleri sunan teleskop seti modellerinin hem çocuklar için hem de yetişkinler için olanları bulunur.
Öte yandan teleskop modeli ne olursa olsun uygun aksesuarlar ile çok daha işlevsel hale getirmek mümkündür. Elektrikli odaklayıcı, farklı ölçekli mercekler, tripodlar, akıllı telefon adaptörü, güneş filtresi ve ay filtresi en çok tercih edilen ve teleskop setlerinde yer alan aksesuarlar arasındadır. Teleskoplar düşük yakınlaştırma oranına sahip olsa da güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mutlaka güneş ve ay filtresi ile kullanılmalıdır. Özellikle çocuklar için filtreli teleskop önerisinde bulunan uzmanlar, güneş ışınlarını yansıtan ayı gözlemlerken de ay filtresi kullanılmasını tavsiye eder.
Bütçe Dostu Teleskop Fiyatları
Ev konforunda pencereden, balkondan, bahçeden veya terastan gökyüzü olaylarını gözlemlemek, gök cisimlerini yakından tanımak ve yüzlerce yılda bir meydana gelen özel gökyüzü aktivitelerine şahit olmak isteyenler için üretilen teleskop modelleri, çocuklardan yetişkinlere, amatörlerden profesyonellere kadar farklı kullanıcılar için farklı alternatifler sunar. Özellikle miniklere araştırma ve öğrenme alışkanlığı kazandırmak, bilimi sevdirmek isteyen anne ve babalara eğlenceli bir alternatif sunan teleskoplar, içinde farklı aksesuarların da yer aldığı teleskop setleri olarak da kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. Mercekli, aynalı, bilgisayarlı gibi farklı modelleri bulunan teleskoplar, marka ve modele göre değişen fiyat seçenekleri sunar. Her bir teleskop modeli ise farklı avantajlar sağlar. Örneğin el teleskop modelleri, ortalama 1000 metre menzili ile özellikle vahşi hayvan gözlemciliği gibi farklı amaçlarla da kullanılırken el teleskobu boyutlarında olan teleskop kameralar ise modelden modele değişen yakınlaştırma seviyeleri ile farklı alternatifler sunar. Dekoratif yönü ağır bastığı için sık tercih edilen pirinç teleskoplar ise kendi standları ile birlikte geldiği için pencereden gökyüzünü gözlemleme olanağı tanır.
Siz de çıplak gözle görülemeyecek kadar uzak nesneleri gözlemlemenize ve gezegenlerden yıldızlara kadar tüm gök cisimlerini yakından tanımanıza yardımcı olacak bir teleskop sahibi olmak istiyorsanız, “Teleskop nerede satılır?” sorusunun yanıtı olan Hepsiburada’nın zengin ürün yelpazesi sayesinde teleskop modellerini keşfedebilir, kullanıcılar tarafından yazılan teleskop yorumlarını da okuyarak kendiniz veya çocuğunuz için ideal olan bir teleskop satın alabilirsiniz.