Terebentin

Çeşitli hastalıkların tedavisinden cilt ve saç bakımına, boya inceltmeden fırça temizliğine kadar pek çok konuda fayda sağlayan terebentin, tıp, sanat ve endüstride sık kullanılan bir üründür. “Terebentin nedir?” sorusuna verilebilecek en sade yanıt “çam reçinesinin damıtılması ile elde edilen uçucu bir yağ" olur. Peki, terebentin nerede bulunur? Terebentin adı verilen yağ, pinus olarak adlandırılan çamgiller ailesindeki ağaçlardan veya narenciye ağaçlarından sağlanan reçineden elde edilir. Pek çok yanıtı olan “Terebentin ne işe yarar?” sorusu ile tüm kullanıcıların aklındadır. Geleneksel tıptan modern tıbba kadar çeşitli tedavi uygulamalarında kullanılan terebentin yağı, ressamların da yoğun olarak kullandığı bir malzemedir. Birbirinden alakasız gibi görünen kullanım alanlarının bu kadar çeşitli olmasının nedeni, terebentinin çok yönlü bir madde olmasıdır. Kokulu ve kokusuz olan farklı çeşitleri ile dikkat çeken söz konusu uçucu yağ, kişisel bakım uygulamalarında da sıkça yer alır. Saç bakımından cilt bakımına kadar çeşitli uygulamalarda faydalanılan terebentin yağı, yerli ve yabancı onlarca marka tarafından farklı gramajlarda ambalajlanarak kullanıcıların beğenisine sunulur. Tüm bu kullanım alanlarının yanı sıra parfüm, oda kokusu ve tütsü yapımında da kullanılan terebentin yağı, tıpkı çam ağaçlarının meyveleri gibi ferahlatıcı bir kokuya sahiptir. Bu özelliği sebebiyle solunum yolları rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan nefes açıcı etkiye sahip ilaçlarda da yer alır. Bu kadar çok alanda kullanılmasına kıyasla ulaşılabilir bir ürün olan terebentin fiyat uygunluğu ile de dikkat çeker.

Terebentin Özellikleri ve Faydaları

Uçucu bir yağ olması sebebiyle hızla buharlaşabilen terebentin, kokulu ve yanıcıdır. Doğal olabildiği gibi sentetik de olabilen alkid içerikli yağlı boyaların inceltilmesi veya silinmesi için kullanılır. Özellikle sanat alanında ressamlar tarafından kullanılan terebentin, genellikle sentetik ve kokusuz olur. Sentetik terebentin, başka bir ifadeyle ressamların kullandığı terebentin yağı nedir? Tinere kıyasla daha uçucu olduğu için boya inceltici ve boya çıkarıcı olarak kullanılan sentetik terebentin, su gibi kıvamsız, kokusuz ve renksizdir. Ancak sentetik terebentin, doğal terebentin ile aynı faydalı özelliklere sahip olmadığı için tıp ve kişisel bakım uygulamalarında tercih edilmez. Sanat çalışmalarında kullanılan doğal terebentin ise ev tipi çam terebentin, damıtılmış çam terebentin, karaçam terebentin ve narenciye terebentini olmak üzere 4 çeşittir. Her bir terebentin türünün kokusu, rengi, kıvamı ve faydalı özellikleri farklıdır. Bazı ressamlar boya inceltici olarak doğal terebentin yağlarını tercih ederken bazıları ise kokusuz olduğu için sentetik terebentin yağı kullanır.

Doğal terebentin yağının faydalarını açıklamak için “Terebentin yağı ne işe yarar? sorusuna yanıt vermek gerekir. Terebentin, antibiyotik, ağrı kesici, idrar söktürücü, enerji verici gibi etkileri sebebiyle ilaçlarda yer almasının yanı sıra kaşıntı, kızarıklık gibi cilt sorunlarının giderilmesinde yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarından romatizmal hastalıklara kadar pek çok sağlık sorununun tedavisinde yer verilen çam terebentin, birçok kozmetik üründe de yer alır. Özellikle saç bakım maskelerinde ve şampuanlarda sıklıkla kullanılan çam terebentin yağı, saç dökülmesinden saç uzamasına kadar pek çok konuda faydalanılan bir üründür. Ev yapımı cilt maskeleri ve saç maskelerinde birkaç damla olarak yer alan söz konusu yağ, akne giderici cilt bakım ürünlerinde de etken maddeyi desteklemek amacıyla kullanılır. Ferah çam kokusu sayesinde oda kokularında da yer alır ve nefes açmaya yardımcı olur. Bu özelliği sebebiyle de solunum rahatsızlıkları olan ve nefes alma güçlüğü çeken kişilerin tedavisinde yardımcı olarak kullanılır. Sağlık ve güzellik üzerindeki etkileri ile dikkat çeken terebentin, ruj lekesi gibi yağ bazlı lekelerin çıkarılmasında da etkilidir.

Terebentin Yağı Kullanım Alanları

Çam terebentin farklı sektörlerde oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olduğu için “Çam terebentin nasıl kullanılır?” sorusuna bir çok yanıt verilebilir. Kokusuz,saf terebentin gibi farklı çeşitleri bulunan söz konusu ürünün farklı türleri farklı alanlarda kullanılır. Örneğin, damıtılmış çam terebentin yağı, yoğun kokusu ile en çok parfüm ve oda kokusu yapımında kullanılır. Yağlı boya incelticisi olarak kullanıma da uygundur. Narenciye terebentin adı verilen ve narenciye ağaçlarından elde edilen uçucu yağ ise hafif ve hoş bir kokuya sahip olduğu için kozmetikten parfüme kadar pek çok alanda kullanılır. Yoğun terebentin kokusunu tercih etmeyen ressamların yoğun ilgi gösterdiği bu yağ, iyi bir boya incelticidir. Nadir olan bir terebentin türü olan karaçam terebentin akrilik, yağlı boya inceltmeden ilaç yapımına pek çok alanda kullanılırken yoğun kıvamı ve koyu rengi sebebiyle fırça temizlemek veya yağlı boya tabloların hızlı kurumasını sağlamak için uygun değildir.

Terebentin boya çıkarıcı, inceltici, koku kaynağı ve etken madde olarak kullanımının dışında, cilt ve saç bakım uygulamalarında da kullanılır. Ancak kişisel bakım karışımları hazırlanırken direkt olarak kullanılmamakla birlikte ceviz yağı, fındık yağı, badem yağı gibi farklı yağlar ile karıştırılarak veya su ile seyreltilerek kullanılır. Örneğin, cilt bakım uygulamalarında kullanılacak ise 150 ml suya 2 damla çam terebentin konularak seyreltildikten sonra uygulama yapılır. Terebentin yağının direkt olarak cilde veya saça uygulanması, özellikle hassas veya alerjik cilte sahip olanlarda çeşitli reaksiyonlara neden olabileceği için önerilmemektedir. Dekorasyon sektöründe de yer verilen terebentin yağı, mum ve tütsü yapımında sık kullanılan bir üründür. Evinin her zaman çam ormanı gibi kokmasını isteyen kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği terebentin yağı, su ile seyreltilerek ev yapımı oda kokusu haline de getirilebilir.

Bütçe Dostu Terebentin Fiyatları

Resimde yağlı boyayı inceltmek, boya lekelerini çıkarmak, yağlı boyanın hızlı kurumasını sağlamak, reçine eritmek, fırça temizlemek ve mediumları hazırlamak için kullanılan terebentin tiner ile hemen hemen aynı etkiye sahiptir. Bununla birlikte geleneksel ve modern tıpta çeşitli ilaçların yapımında yer alırken kozmetik ve kişisel bakım alanlarında da sıkça başvurulan bir üründür. Saf terebentin, terebentin ruhu veya terebentin esansı adı verilen bu uçucu yağ, elde edildiği ağaç türüne veya elde ediliş şekline göre farklı renk, kıvam ve koku yoğunluğuna sahip olabilir. Terebentin faydaları sebebiyle tamamlayıcı tıp olarak da adlandırılan geleneksel tıbbın vazgeçilmez ürünleri arasında yer alır. Modern tıpta ise daha çok ilaç yapımında etken maddeyi destekleyici olarak kullanılır.

Onlarca yerli ve yabancı marka tarafından üretilerek, 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 150 ml gibi ambalaj seçenekleri ile kullanıcıların beğenisine sunulan terebentin yağı, markadan markaya değişen fiyatı ile dikkat çeker. Genel olarak hemen her bütçeye uygun fiyat seçenekleri ile sahip olmanın mümkün olduğu çam terebentin yağının fiyatı, terebentinin doğal veya sentetik olmasına, hangi ağaçtan elde edildiğine ve saflık oranına göre farklılık gösterir. Küçük şişelerde satılmasına rağmen direkt olarak kullanılmadığı için oldukça uzun bir kullanım süreci vadeden terebentin yağı, ulaşılabilir bitkisel yağlar arasındadır. Siz de, cilt ve saç bakım uygulamalarında faydalanabileceğiniz, oda kokusu yapabileceğiniz, leke çıkarıcı veya boya inceltici olarak kullanabileceğiniz bütçe dostu bir çam terebentin yağı satın almak istiyorsanız Hepsiburada’nın zengin ürün yelpazesi sayesinde onlarca terebentin çeşidine ulaşabilir, farklı içeriklere ve farklı gramajlara sahip çam terebentin yağları ile tanışabilirsiniz.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Terebentin Fiyatları

56 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Sepette Kampanyalı Ürünler
Toplam 24 / 56 ürün
DSACategoryId/2147483643/21027386/21028264/292988