Yeni bir dil öğrenirken; o dile ait sözcük ve deyimleri öğrenmek, dilin mantığını kavramak ve o dille düşünmek için temel teşkil etmektedir. Sözcük ve deyimlerin doğru olarak öğrenilmesi ve kullanılabilmesi için ana başvuru kaynakları olan sözlükler, dilin matematiğinin öğrenilebileceği dil bilgisi kitapları ve öğrenilen bilgilerin pratik edilebilmesi için oluşturulmuş, temel cümle ve ifadelerin yer aldığı konuşma ve seyahat kılavuzları yabancı dil öğreniminde başvurulan yaygın kaynakları oluşturmaktadırlar.
Yabancı Dillerde Ne Tür Sözlükler Mevcuttur?
Yabancı bir dil öğrenenler için düzenlenen sözlükler; alfabetik sırayla dilin kavramlarını öğreten temel yahut mini sözlükler, konuşma kılavuzu yahut temel dil bilgisi kurallarını öğreten kaynakların içerisine ilave edilen sözlükler, atasözleri, deyimler ve deyimsel fiiller sözlükleri, edat ve bağlaç sözlükleri, dili yeni öğrenen çocukların çabuk kavraması amacıyla düzenlenmiş resimli sözlükler ve basit cümleleri içeren sözlükler, argo sözlükleri ve günlük hayatta yaygın olarak kullanılan kelimelerden oluşan kelime kartları şeklindeki sözlükler gibi sözlük çeşitlerinden oluşmaktadır.
Bir Alana Özel Olarak Hazırlanmış Sözlükler Nelerdir?
Spesifik olarak, belli bir alana ait kelimelerin öğrenilmesi için hazırlanmış bir takım sözlükler de mevcuttur. Bu sözlükleri; Elektronik Sözlüğü, İşletme Sözlüğü, Mimarlık ve Yapı Sözlüğü, Sanat Terimleri ve Kavramları Sözlüğü, Biyoloji Sözlüğü, Kimyasal Terimler Sözlüğü, Teknik Terimler Sözlüğü, Sağlık Terimleri Sözlüğü, Tıp Sözlüğü, Muhasebe Bilim Sözlüğü, Eğitim Terimleri Sözlüğü, Dil Bilgisi ve Çeviri Sözlüğü, Hukuk Terimleri Sözlüğü, Ticari Terimler Sözlüğü, Sinema, Televizyon ve Video Terimleri Sözlüğü gibi farklı alanlara göre yazılmış sözlükler olarak örneklendirmemiz mümkündür. Belli bir alan için hazırlanmış sözlükler, bu alana ait terimlerin başka bir dildeki karşılıklarını belirten sözlükler olabildiği gibi Türkçe olduğu halde mesleki alanda kullanılan terimler olmaları sebebiyle anlamları bilinmeyen sözcükleri açıklayan Türkçe sözlükler de olabilirler.
Dil Öğreniminde Sözlükler Dışında Başvurulan Kitaplar Nelerdir?
Dil öğreniminde yaygın olarak kullanılan kitapları; konuşma kılavuzu ve seyahat rehberleri, dil bilgisi kitapları, yabancı bir dilde yazılmış ticari yazışma kılavuzları, uluslararası yazışma teknikleri ve terminoloji kitapları, yabancı dilde okuma ve yazmayı geliştirmeye yönelik kitaplar, yabancı dilde konuşma pratiği kitapları ve dil kartları olarak sıralamak mümkündür. Bunların dışında dil ile mesleki ve profesyonel olarak ilgilenenler için teknik çeviri ve imla kuralları kılavuzları da temel başvuru kaynakları arasında bulunmaktadır.
Dil Öğreniminde Tercih Edilen Yaygın Diller Hangileridir?
Dil öğreniminde tercih edilen dillerin başında, lingua franca yahut ortak dil/köprü dil olarak isimlendirebileceğimiz İngilizce yer almaktadır. İngilizce’den sonra ise en çok konuşulan diller arasında bulunan Çince, İspanyolca, Arapça, Rusça, Japonca, Almanca ve Fransızca yer almaktadır. Bu dilleri öğrenmek isteyen kişilere yönelik hazırlanmış pek çok kaynak bulunmaktadır. Bunlar dışında; Türkçe’nin Arap alfabesi ile yazılmış hali olan Osmanlı Türkçesi ve aynı coğrafyada yaşadığımız için ortak kültür bağımız bulunan diller olan Farsça, Kürtçe, Gürcüce, İbranice, Bulgarca, Yunanca ve Türk Lehçeleri de öğrenilmesi tercih edilen diller arasında bulunmaktadırlar.
Yabancı Dil Başvuru Kaynakları Arasında En Çok Satanlar Nelerdir?
Bu alanda en çok satılan kaynakları; Rusça-Türkçe/Türkçe-Rusça konuşma ve seyahat kılavuzu, dil bilgisi kitapları ve sözlükler oluşturmaktadır. Rusçadan sonra sırasıyla İngilizce ve Fransızca gelmektedir.
Uygun Fiyatlı Yabancı Dil Başvuru Kaynakları Nereden Alınır?
Sözlükler, dil bilgisi kitapları, konuşma ve seyahat kılavuzları gibi yabancı dil öğreniminde başvurulan yaygın kaynakları, zengin yazar ve ürün çeşitliliği ile internet üzerinden online olarak hızlı ve kolay bir şekilde satın alabilir; yeni bir dil öğrenmek için sağlam adımlar atabilirsiniz.