Basın yayın; gazete, radyo, televizyon, internet ve sinema gibi platformlar üzerinde yapılan her türlü yayın faaliyetini kapsayan kitle iletişim araçlarını ifade eden genel bir kavramdır. Bu tür iletişim araçlarının uygun ve yararlı bir şekilde işleyebilmesi için çeşitli kriterler ve yönler göz önünde bulundurularak belirli bir düzene sokulması gerekir. Ekonomik, sosyal veya kültürel açıdan yapılan düzenleme gereksinimi hukuk alanında da kendini gösterir. Basın yayın hukuku olarak temel hak ve özgürlükler çerçevesinde belirli kurallara uygun olarak yapılan düzenlemeler; kitle iletişim araçlarının, iletişim özgürlüğü kapsamında güvenceye alınmasını sağlarken toplumun ve bireyin çıkarlarına uygun biçimde kullanılmasına yardımcı olur. Gazete, televizyon ve radyo gibi iletişim araçlarını birtakım sorumluluklar çerçevesinde özgürlüğünü koruma altına alan, düzenleyen ve sınırlayan basın yayın hukuku alanında pek çok kitap ve makale kaleme yayımlanır. Kitle iletişim araçları ile işlenen suçlara ilişkin birçok örneğin yer aldığı basın yayın hukuku kitapları ayrıca basın alanına yönelik tüm kavramların bütün özelliklerini ortaya koyar. Sorumluluktan yargılanma aşamasına kadar ele alınan özel hükümler ve bu süreçte ortaya çıkan problemlere karşı sunulan çözümler üzerine kaleme alınan birçok basın yayın hukuku kitapları hem teorik hem de uygulama açısından pek çok incelemeler sunar.
Basın Yayın Hukukunun Önemi Nedir?
Teorik olarak diğer hukuki alanların yanı sıra farklı ülkelerde yer alan basın yayın hukuku ile ilgili karşılaştırmaların da yer aldığı pek çok basın yayın hukuku kitabı, çeşitli örneklerle konuları teorik temellere oturtarak açıklayıcı ve bilgilendirici bir kaynak niteliği taşır. Basın yayın alanında yer alan tüm sorun ve sorulara yönelik bilgilendirici ve açıklayıcı bir nitelik taşıyan kitaplar, kitle iletişim araçları ile ilgili tüm ayrıntı ve düzenlemeleri içerir. Bu alanda yer alan ilgili kanunları tüm yönleri ile ele alan kitaplar ayrıca içtihatlı, uygulamalı ve teorik olarak okuyucuya sunulur. Yazılı ve sözlü basının ceza hukuku ve özel hukuk karşısındaki sorumluluklarını açıklama, kişilik hakkının ihlali ve kişiliğin korunması, basın iş hukuku genel esasları ve uygulama sorunları ile gazete, radyo ve televizyon yayınlarında cevap ve düzeltme hakkı üzerine pek çok konuda hem basın yayın görevlilerini hem de kullanıcıları bilgilendirir.
Basın Yayın Hukuku Kitaplarının Kapsamı Nedir?
Basın yayın araçlarının her birinin kendine özgü birtakım özelliklerinin bulunması ve teorik olarak diğer hukuk alanlarının kapsamına girmesi nedeniyle basın yayın hukuku, tek bir kanun çatısı altında değildir. Bu nedenle radyo ve televizyon, gazetecilik veya sinema gibi farklı alanlar üzerine bilgilendirici ve açıklayıcı birçok basın yayın hukuku kitabı bulunur. Özellikle radyo ve televizyon alanı, diğer kitle iletişim araçlarından farklı ve karmaşık bir çalışma biçimine sahip olması nedeniyle diğer iletişim araçlarından farklı olarak kendi özelliklerine uygun hukuk normlarına sahiptir. Basın Kanunları, sinema, radyo ve televizyon ile ilgili kanunların yanı sıra Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku ve Vergi Hukuku gibi diğer hukuk dallarında da uygulama yeri bulurlar. Bu tür ayrıntıların uygulamalı olarak yer aldığı basın yayın hukuku kitapları, alanında uzman teorisyenlerin ve uygulamacıların yoğun ve özenli bir şekilde araştırması sonucunda hukuk alanında önemli bir pozitif kaynak olarak yer alır. Basın Yayın Kanunu ve ilgili mevzuatın ayrıntılı olarak yer aldığı kitaplar, yayım tarihine bağlı olarak yeni eklenen ve değişen tüm yasal gelişmeleri içerir. Özellikle hukukçular ve iletişimciler için kaleme alınan pek çok kitap, basın yayın alanına ilgi ve merak duyan kişiler için de yararlı bir kaynak olarak merak edilen birçok konu ve soruyu açıklar.