Keson

En popüler ofis mobilyaları arasında yer alan ve kullanıcılara bir çok farklı tasarım seçeneği sunan kesonlar, evlerde, okullarda kısacası tüm çalışma alanlarında kullanılır. "Keson dolap nedir?" sorusuna verilebilecek en sade yanıt ise "masa altı dosya dolabı" olur. Fransızcadan dilimize girmiş olan ve malzeme arabası anlamına gelen keson, metal ve ahşap gibi malzemelerden üretilen çekmeceli bir dolaptır. Çekmeceleri veya dolap kapakları kilitlenebilen kesonlar arasında raflı, çekmece+raf ve kapaklı dolap+çekmece gibi birçok model bulunur. Ofis ve iş yerlerinde kullanım için tasarlanması sebebiyle alt kısmında hareket etmesini sağlayan tekerlekler bulunan söz konusu dolaplar, geleneksel keson olarak adlandırılan ve tamamen açık raflardan meydana gelen dolap şeklinde de olabilir. Modern tasarımlar sayesinde evlerdeki çalışma alanlarında da yer bulan keson sehpa modelleri, özellikle çalışma masasının altında konumlandırılır. Bu sayede kullanıcı çalışırken sık kullandığı eşyalarına daha kolay ulaşır. Öte yandan imalathanelerde, marangoz atölyelerinde ve bakım-onarım servislerinde çalışma tezgahlarının bir parçası olarak yer alır. Yerden fazla yüksek olmayan boyu ile bilinen kesonlar, minimal tasarımları sayesinde masa altı ve tezgah altı kullanımı için oldukça uygun mobilyalardır. Öte yandan çok uzun ve ince sık çekmeceli keson modelleri de vardır.

Keson Çeşitleri ve Özellikleri

Keson denildiğinde ilk olarak akla geleneksel veya açık keson modelleri gelir. İki raflı ve kısa boylu bir dolap formunda olan bu dolap, ahşap veya metalden üretilir. Ancak modern tasarımlar sayesinde klasik kesonlar 2 veya 3 çekmeceli, kilit sistemi bulunan kısa boylu bir dolap görünümündedir. Ofis masası modellerine alternatif olarak çalışma alanı bulunan yaşam alanlarında da kullanılan kesonlar, çekmece sayısından ölçülerine, renk-desen seçeneklerinden yapım malzemesine kadar değişen modellerle kullanıcıların beğenisine sunulur. Bu modeller arasında en çok talep gören, ofis keson olarak da adlandırılan metal veya çelik dolaplardır. Genellikle klasik modellerde 2, 3, 4 çekmece bulunurken daha modern tasarımlarda çekmece sayısı 8’e kadar ulaşır. Kesonlarda çekmece sayısı arttıkça en daralır. Bunun nedeni ofislerde daha az yer kaplayan bir depolama alanı sağlamasıdır. Birçok modelinde alt kısımda bulunan tekerlekler, ofis, atölye gibi aktif iş alanlarında hareket özgürlüğü sağlaması ve kolay taşınması açısından avantaj sağlar.

Keson ölçüleri için belirli bir standart bulunmamakla birlikte dar kısa, dar yüksek, geniş kısa gibi farklı keson tasarımları söz konusudur. 43x55x58 cm, 43x55x70 cm veya 44x40x44 cm gibi ölçülere sahip olan keson dolaplarının yapımında ise farklı malzemeler kullanılır. En sık rastlanan kesonlar genellikle çelik, metal ve ahşaptan üretilenlerdir. Ancak gelişen üretim teknolojileri sayesinde akrilik ve plastik gibi malzemelerden üretilen kesonlar da vardır. Tüm bunların yanı sıra özel tasarım olmakla birlikte cam kapaklı ve üst kısmında epoksi uygulamaları bulunan ve daha çok dekoratif amaçlı üretilen kesonlar da vardır. Siyah, beyaz keson gibi klasik modellerin yanı sıra farklı renk ve desen seçeneklerine sahip tasarımlar ile öne çıkan yeni nesil keson modelleri hem ofislerde hem de evlerdeki çalışma odalarında gene dekorasyona uyum sağlayacak şekilde kullanılır. Öte yandan çekmece ve dolap ünitelerinin yer aldığı kısa ve uzun pek çok dolap, keson olarak adlandırıldığı için kullanıcılara sunulan model seçenekleri çok zengindir. Fakat söz konusu dolapların büyük bir kısmı keson özellikleri taşımadığı için sadece çekmeceli dolap olarak kabul edilir.

Yatay dosya dolapları olarak da bilinen kesonlar arasında tekerleksiz olarak tasarlanan ve yanal keson adı verilen modeller de bulunur. Bu modeller hem masa altlarında hem de masa yanlarında kullanılmak için idealdir. Öte yandan bazı yanal kesonlarda tekerlek veya ayak bulunabilir. En sık tercih edilen ve düz keson olarak adlandırılan modeller ise yatay saklama alanı sağlayan ve uzun olmayan dolaplardır. Söz konusu dolaplarda çekmecenin yanı sıra raf veya dolap gözü de bulunabilir. Her an ulaşılabilir depolama alanı sağlamalarının yanı sıra dayanıklı ve kilitlenebilir olmaları ile de güvenli kullanım sunan kesonların özellikle çelik olanları kişisel eşyaların ve önemli evrakların muhafaza edilmesi için de idealdir.

Keson Dolap Kullanım Alanları

Ofis mobilyaları üreten markaların yanı sıra ev mobilyaları üreten markalar tarafından da yeniden yorumlanarak kullanıcılara sunulan kesonlar, özellikle yaşam alanlarında pek çok dolabın yerine tercih edilir. Örneğin, etejer keson olarak ifade edilen ve altında tekerlek bulunmayan modeller daha çok çocuk ve genç odalarında komodin olarak kullanılır. Kısa boylu minimal ölçülere sahip olanları ise çocuk ve gençlerin çalışma masası altında konumlandırılır. Evlerdeki çalışma odalarında da bu şekilde kullanılan kesonlar, kullanıcıların çalışırken ihtiyaç duyabileceği kağıt, kalem ve diğer kırtasiye ürünlerini depolamak ve onlara zahmetsizce ulaşmak için ideal bir alan sunar. Ressamların boya dolabı olarak kullandığı kesonlar, ev veya atölye ortamlarında ise takı, punch, amigurumi, nakış, kumaş boyama gibi farklı hobilere ait malzemelerin düzenli olarak depolanması için kullanılır. Metal, ahşap, çelik keson olmak üzere genellikle 3 farklı malzemeden üretilen ve son derece dayanıklı olan keson dolaplar, mimarlık ve avukatlık ofislerinin vazgeçilmez mobilyaları arasında yer alır. Bu gibi kağıt işlerinin yoğun olduğu çalışma alanlarında masa altına konumlandırılan 3'lü keson modellerinin yanı sıra uzun ve dar yapıdaki çok çekmeceli keson modelleri de tercih edilir.

Genel korunaklı yapısı, düzenli depolama alanı sağlaması ve farklı tasarımları bulunması ile hemen her yerde kullanıma uygun olan kesonlar, kullanım amacına bağlı olarak mutfaktan yatak odasına, garajdan kilere pek çok alanda da kullanılabilen dolaplardır. Örneğin, pastacılık hobisi bulunan veya evinde çalışarak bundan gelir elde eden ev hanımları için pasta süsleri ve pasta gereçlerini saklamak için uygun bir dolaba dönüşebilen kesonlar, seramik atölyelerinde araç-gereç ve sırların saklanabileceği bir depolama alanı sunar. Genel yapısı sebebiyle ihtiyaç duyulan her alanda kullanıma uygun olan kesonlar, özellikle bakım-onarım yapan servisler, elektrikçiler, oto tamirhaneleri gibi yerlerde de çalışma tezgahlarına monte edilerek veya tezgah altlarında kullanılır. Tüm bunların yanı sıra kendine özel kilitlenebilir bir depolama alanı olmasını isteyen kullanıcılara farklı renk ve desenler ile dekoratif seçenekler de sunan söz konusu dolapların ahşap desenlilerinden pop-art baskılı olanlarına kadar pek çok modeli vardır.

Keson Dolap Parçaları

Onlarca farklı tasarım ile kullanıcılara sunulan kesonların parçaları da modelden modele farklılık gösterir. Geleneksel tasarıma sahip klasik bir kesonda kasa, çekmeceler, çekmece kulpları ve tekerlekler bulunurken sadece raflardan oluşan bir kesonda kasa, raflar ve tekerlekler yer alır. Dolap gözü ve çekmecesi bulunan modeller de ise dolap kapağı, çekmece, kasa, kulplar, tekerlekler veya mobilya ayakları bulunur. Tekerlek veya mobilya ayakları, kesonun alt kısmında dört köşeye sabitlenerek kullanılır ve kesonun hareket etmesini/yerden yüksekte durmasını sağlar. Keson tekerlekleri silikon kaplı sert plastikten üretilebildiği gibi silikon kaplı çelikten de üretilir. Üretim malzemesine ve boyutlarına bağlı olarak ağırlığı değişebilen kesonlarda maksimum taşıyabileceği malzeme ile birlikte toplam ağırlığa uygun tekerlekler kullanılır.

Ofis mobilyalarının tamamlayıcısı olarak tasarlanan kesonlar metal, ahşap, çelik, masif ve plastik malzemeler kullanılarak üretilir. Kilitli modellerinde yer alan anahtar yuvası, paslanmaz çelik malzemeden yapılmış olup özel bir anahtar ile birlikte gelir. Bazı modellerde ise elektronik kilitler yer alır. Çalışma alanlarında depolama amacıyla kullanılan bazı keson modellerinde çekmecelerin ön kısmında kartlık alan bulunur. Bu alana çekmece içinde ne olduğu yazılan bir kağıt yerleştirilerek pratik bir kullanım sağlanır. Keson dolaplarında kullanım ömrü dolan veya zarar gören kulp, tekerlek, dolap kapağı, çekmece, çekmece sürgüsü, çekmece tekerleri gibi parçalar, yenileri ile değiştirilebilir özelliktedir. Bunların yanı sıra tekerleksiz bir keson, sonradan tekerlekli hale getirilebilir veya mobilya ayağı monte edilerek kullanılabilir. Ayrıca dolap ve çekmece kapakları da yedek parçalar sayesinde sonradan kilitli veya kilitsiz hale getirilebilir. Dayanıklı yapıları ve arızalanan parçalarının değiştirilebilmesi ile uzun bir kullanım ömrü vadeden kesonlar, birkaç aksesuar ile kullanım amacına göre kişiselleştirme imkânı da sunar.

Ofisler için Keson Modelleri

Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olmasına rağmen ofisler için hala vazgeçilmez mobilyalar arasında yer alan kesonlar, çalışma alanlarında derli toplu bir görünüm sağlamasının yanı sıra önemli kağıt ve evrakları güvenle muhafaza edecek alan da sağlar. Her bir çalışma masasının altında veya yanında konumlandırılan söz konusu dosya dolapları, kilitlenebilen çekmeceleri ile ofis çalışanlarına kişisel depolama alanı da sunar. Metal veya masif ahşaptan üretilen ofis kesonları genellikle siyah, beyaz, kahverengi, gri veya ahşap görünümlü olur. Gerektiğinde ofis içinde rahat taşınması için alt kısmında tekerlekler bulunan bu modeller, 2 veya 3 çekmeceli olabildiği gibi 5-6 çekmeceli de olabilir. Çekmeceli olmayan modellerde ise dolap gözleri veya açık raflar yer alır. Açık raflı kesonlar daha çok dosya dizilimi için tercih edilir. Dolap gözleri bulunan kesonlar ise daha çok büyük ebatlı eşya ve malzemelerin düzenli olarak saklanmasına olanak tanır. Ofis kesonları hem çekmece hem de dolap gözlü gibi farklı tasarımlara da sahip olabilen mobilyalardır.

Ofis kullanımı için kesonlarda çekmece, raf ve dolap gözü yüksekliğine dikkat edilmelidir. Kullanım amacına uygun olarak tercih edilmesi önerilen kesonlardan maksimum fayda sağlamak için maksimum eşya depolama alanları göz önünde bulundurularak uygun modellerin seçilmesi hem daha düzenli bir görünüm sunar hem de daha fazla depolama alanı ihtiyacını ortadan kaldırır. Kesonların tekerleksiz olan modelleri ofislerde masa, dolap veya tezgah üstlerinde de kullanım olanağı tanır. Özellikle minimal tasarıma sahip olan kesonlar bu tür kullanımlarda avantajlı bir seçenek olarak öne çıkar. Ofislerde kullanılabilecek ve farklı özellikleri bulunan pek çok keson tasarımı vardır. Bu sebeple ofis için keson satın almadan önce hangi amaçla kullanılacağının göz önünde bulundurulması ve ofis dekorasyonuna uyum sağlayacak modeller arasından seçim yapılması tavsiye edilir.

Keson Çekmece Avantajları

3, 4 çekmeceli keson modeli en sık rastlanan ve kullanıcılar tarafından en çok rağbet gören model olsa da farklı çekmece sayılarına sahip kesonlar da üretilmektedir. Bazı markalar, kullanıcıların özel isteği üzerine çok sayıda çekmecenin yer aldığı yüksek kesonlar üretebildiği gibi dosya boyutunda olan ve masa üstü kullanım olanağı sunan minimal kesonlar da tasarlar. Geleneksel keson modeli olarak adlandırılan çekmeceli kesonlar, kilitli veya kilitsiz tasarımlar ile kullanıcılara sunulurken ofis, atölye ve iş yerlerinin yanı sıra evlerde de komodin, etajer, erzak dolabı, banyo dolabı, kiler dolabı gibi farklı amaçlar ile de kullanılır. Genel yapısı itibarıyla büyük mobilyaların tamamlayıcısı olarak kullanılan kesonlar, çekmeceleri sayesinde pek çok eşya ve malzemenin düzenli, temiz ve ulaşılabilir olmasını sağlar. Özellikle küçük boyutlu kırtasiye ve hobi malzemelerini muhafaza etmek için mümkün olan en uygun depolama alanını sunan söz konusu dolaplar, çekmece içi düzenleyicisi ile birlikte kullanıldığında çok daha küçük malzemelerin birbirine karşılaşmadan ve kaybolmadan saklanmasına olanak tanır.

Kesonların her bir çekmecesi aynı yüksekliğe sahip olmayabilir. Başka bir ifadeyle bir kesonda yer alan üst çekmece oldukça alçak iken alt çekmece yüksek olabilir. Bu tasarım şekli, kullanım çeşitliliği açısından büyük bir avantaj sağlar. Örneğin, alt kısımdaki çekmeceye büyük ebatlı malzemeler konulurken üstte bulunan ve yüksek olmayan çekmece ise evraklar için kullanılabilir. Kesonlarda çekmecelerin taşıyabileceği maksimum ağırlıklar da çekmece boyutlarına ve üretim malzemelerine göre farklılık gösterebilir. Bu noktada dar çekmeceli ahşap bir keson ile çelikten üretilen orta yükseklikteki kesonun çekmece başına taşıyabileceği maksimum yük tamamen farklıdır. Örneğin, çelikten veya metalden üretilen kesonlarda daha ağır malzemeler saklanabilirken masif veya plastik kesonlarda evrak ve kırtasiye malzemeleri gibi daha hafif eşyalar depolanabilir.

Şık ve Kaliteli Keson Fiyatları

Verimli bir çalışma alanı oluşturabilmek için masa üstünde, masa altında veya hemen masanın yanında yeteri kadar çekmeceye veya rafa sahip dolaplar bulunması gerekir. Bu tür dolaplar hem düzenli bir depolama alanı sağlarken hem de önemli eşyalara kolay ulaşım avantajı sağlar Tam bu noktada devreye giren kesonlar, ilk etapta sadece ofis ve iş yerlerinde kullanım için üretilmiş olsa da günümüzde çalışma odalarından çocuk odalarına, hobi atölyelerinden mimarlık ofislerine kadar pek çok yerde kullanılır. Tekerlekli, kilitli, çekmeceli, hareketli keson formunda olanlar daha çok ofis ve atölye kullanımı için uygun iken tekerleksiz olanları ise yaşam alanlarındaki çalışma bölümleri için idealdir. Yerli ve yabancı onlarca marka tarafından farklı özelliklere sahip, farklı modeller ile kullanıcılara sunulan keson fiyat açısından da oldukça geniş bir yelpaze sunar.

Siz de tekerlekli klasik kesondan ayaklı pop-art baskılı kesona kadar farklı modelleri bulunan kesonlar ile tanışmak istiyorsanız yerli ve yabancı onlarca farklı mobilya markasının yer aldığı ürün yelpazesini inceleyebilir, keson modelleri hakkında merak ettiklerinizi öğrenerek ev veya ofis dekorasyonuna uygun bir keson satın alabilirsiniz.

1.Keson alırken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Kesonlar çekmeceli, dolap gözlü, raflı, tekerlekli, kilitli, ahşap, çelik, ayaklı, uzun, kısa, geniş ve dar gibi farklı tasarımları bulunan dolaplardır. Bu sebeple keson almadan önce ihtiyaç ve beklentilere en uygun modelin tercih edilmesi önerilir. Ayrıca kullanım alanının genel dekorasyonuna uygun görünüme sahip keson modellerini tercih etmek görsel bütünlüğün sağlanması açısından önemlidir.

2.Keson temizliği ve bakımı nasıl yapılmalıdır?

Ahşap, metal veya çelikten üretilen kesonların temizliğinde dikkat edilmesi gereken nokta, ıslak temizlik yapılmamasıdır. Başka bir ifadeyle çekmece, raf veya dolap içleri elektrikli süpürge ile çekildikten sonra nemli bir bez ile silinmesi yeterlidir.

3.Keson dolap kurulumu nasıl yapılır?

Kesonların kurulumu da tıpkı diğer demonte mobilyalar gibi marka ve modele göre farklılık gösterir. Ancak 3 çekmeceli klasik bir kesonun kurulumuna yan, alt ve üst plakaların vida, kavela ve pinler ile sabitlenmesi başlanır. Daha sonra yan iç kısımlara çekmecelerin sürgü aparatları vidalar ile monte edilip arka kısmı oluşturan kontrplak ince çiviler ile sabitlenir. Son olarak da çekmecelerin kurulumu gerçekleştirilerek montaj tamamlanır.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Keson Fiyatları ve Modelleri

159 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
İndirimli Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Güvenle Kapında
Toplam 24 / 159 ürün
DSACategoryId/2147483643/15312/60001664/60001816