Bilgisayarın çalışabilmesini sağlayan ve verim düzeyini belirleyen oldukça önemli bilgisayar parçaları vardır. Elektrik gücünü bilgisayar parçalarına ihtiyaç duydukları miktarda ve doğru şekilde verilmesini sağlayan PSU (Power Supply Unit) olarak adlandırılan bilgisayar güç kaynakları, her bilgisayarda bulunan böylesi parçalardan biridir.
Power Supply Fiyatları
Birkaç senelik bir bilgisayarınız varsa ve bu bilgisayardaki donanımlarınız çok yüksek elektrik tüketecek kadar güçlü değilse edineceğiniz power supply psu; düşük watt değerli ve normal soğutma çözümlü bir ürün olabilir. Eğer yeni ve güçlü bir bilgisayar topluyorsanız ya da daha önce aldığınız yüksek donanım gücüne sahip bir bilgisayarınız varsa; modüler kablo düzenine sahip, donanımlarınızın güç ihtiyacına uygun, arzunuza göre verimlilik sertifikasına sahip olan ve kaliteli soğutma çözümüyle gelen ürünler tercihiniz olabilir.
Bilgisayarınızın donanım konfigürasyonuna bağlı olarak tercih edebileceğiniz power supply fiyatları; markaları, sahip oldukları soğutma çözümleri, sağladıkları güç ve verimlilikleriyle ilgili sahip olabilecekleri sertifikalara göre değişiklik arz edebilir. Sertifikalarda yer alan Gold, Silver, Bronze ve Platinum gibi değerler; ürünlerin verimlilik seviyelerini göstermekle birlikte sıralamada yüksek verimliliğe sahip güç kaynaklarının fiyatları düşük verimliliğe sahip olan ürünlere göre daha fazla olabilir.
Power Supply Nedir?
Power supply güç kaynakları; içerisinde çeşitli devre bileşenleri olan, iç kısmında ve kapak gerisinde kalan pasif ve aktif soğutma çözümleri bulunduran aygıtlardır. Bilgisayar parçalarının elektrik girişleriyle uyumlu çok sayıda kabloyla gelen, şehir şebekesinden aldığı elektriği bilgisayarın parçalarına uygun olacak şekilde vermeyi sağlayan aygıt; PSU, güç kaynağı ya da power supply olarak adlandırılır. Günümüzde her çeşit bilgisayara uygun power supply psu bulunabilir. Bazı kasalar güç kaynaklarıyla gelebildikleri gibi çeşitli oyuncu kasaları, güç kaynaksız olarak bulunabilir. Bu kasalara haricen alınabilecek güç kaynakları, donanım gereksinimleri göz önünde bulundurularak tercih edilmelidir. Aksi halde bilgisayarın sağlıklı bir şekilde çalışması mümkün olmayabilir. Bu noktada, alınacak donanımların her birinin tükettiği elektrik değerleri, üreticilerin web siteleri ya da ürün kılavuzlarından öğrenilerek bu doğrultuda güç kaynağı seçimi yapılmalıdır.
Gelişmiş donanımlar için dizayn edilen bazı güç kaynakları, verimlilik derecelendirme sertifikalarına sahip olabilir. 80+ (Bronze, Silver, Gold, Platinum) sertifikası bulunan ürünler, sertifikanın derecesine göre, sağladıkları elektrik enerjisini optimum biçimde verdiklerini resmileştirmişlerdir. Özellikle profesyonel olarak tasarım, video düzenleme işleriyle uğraşıyor ya da bilgisayar oyunlarıyla ilgileniyorsanız; sahip olduğunuz bilgisayarda 80+ sertifikalı ürünler kullanmanız, hem donanımlarınız hem de elektrik faturanız bakımından olumlu sonuçlar doğurabilir.
Power Supply Gerekli Midir?
Bilgisayarın düzgün çalışması için olmazsa olmaz donanım parçaları vardır. Ancak power supply olmadan bilgisayar kesinlikle çalışamaz. Elektrik enerjisiyle çalışan bilgisayarlar, donanımları ölçüsünde power supply psu ürünlerine gereksinim duyarlar. Bilgisayarınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını arzu ediyorsanız, edindiğiniz güç kaynağının bilgisayar parçalarınıza doğru bir şekilde takıldığından emin olmalısınız. Özellikle gözden kaçabilen anakart ve işlemci güç girişleri dolayısıyla bilgisayarınızı çalıştıramayabilirsiniz.
Ayrıca kasa içerisinde kablo karmaşasından hoşlanmıyorsanız ya da bu kablo yoğunluğu; kasanızın içerisindeki hava akışını engelleyerek bilgisayar parçalarınızın normalden daha fazla ısınmasına sebep oluyorsa, normal güç kaynakları yerine kabloları çıkabilen modüler ürünlere yönelmeniz doğru olabilir. Böylelikle gerekli olmayan güç kablolarını, güç kaynağı üzerinden kolaylıkla sökebilir, kasa içinde fazladan yer açabilirsiniz. Power supply psu’lardan kaynaklanabilecek kasa içi kablo karmaşasına bir başka çözüm de ilgili kabloların, kasanın diğer tarafından geçirilerek anakart üzerinde yer alan bilgisayar parçalarına takılması şeklinde olabilir.Siz de bilgisayarınızın gereksinim duyduğu güç değerlerine sahip güç kaynaklarını kategori içerisinden değerlendirebilir, arzu ettiğiniz ürünleri edinebilirsiniz.