Kitap okumak hem kişisel gelişim için hem de eğitim hayatı için gerekli ve önemlidir. Kitaplardaki öğretiler ve çıkarılan dersler hayatta pek çok alanda yol gösterirken aynı zamanda içinde geçen karakterler ve olaylar yaşamı daha yakından tanımaya vesile olur. Aynı zamanda daha hızlı okuma yapabilmeyi, hızlı anlayabilmeyi ve ifade yeteneğini güçlendirmeyi sağlayan en önemli etmendir. Kişisel gelişime sağladığı bu katkıların yanı sıra bilgi birikimine ve eğitim hayatına da çokça katkıları bulunur. Röportaj ve söyleşi tarzı kitaplar hem kişisel gelişime hem de eğitim hayatına katkı sağlayan kitaplar arasında yer alır.
Söyleşi - Röportaj Kitap Türü Nedir?
Yaşadığı dönemin ve toplumun önemli isimleri olan, insanlar tarafından merak edilen, topluma yön vermiş ve adını sıkça duyurmuş kişiler seçilerek, bazı gazeteci veya yazarlar ile söyleşi - röportaj yaparlar. Bunun sonucunda hem kendi özel hayatları ile ilgili hem de uzman olduğu alan ile ilgili veya yalnızca tek bir konu üzerinden ilerleyerek uzunca bir sohbet gerçekleştirilir. Bu noktada söyleşi yapan yazarın/ gazetecinin objektif olması ve gerekli bütün soruları sorması ve derinlere inebilme yeteneğine sahip olması oldukça önemlidir. Sohbet söyleşi kitapları hem okuyucuyu merak ettirecek bir yönde ilerlemeli hem de yazım dili iyi olmalıdır.
Neden Söyleşi - Röportaj Kitapları Okunmalıdır?
Öncelikle söyleşiye konu olan kişi mutlaka halkın merak ettiği ve topluma mal olmuş, önemli bir isim olacaktır. Bu nedenle döneminde önemli bir isim olan kişiyi en yakınından yani kendisinin ağzından dinlemek çok daha özeldir. Aynı zamanda röportaj kitapları bir yazar tarafından yönlendirildiği için merak edilen noktalara da temas eder. Bunun yanı sıra tarih hakkında bilgi edinebilmeyi, bazı özel ve yaşanmış olayları birinci ağızdan dinleyebilmeyi, farklı perspektiflerden olay ve olguları değerlendirebilmeyi sağlar. Yani söyleşi kitap örnekleri sosyolojik açıdan son derece özel ve önemli bir türdür.
Söyleşi - Röportaj Kitapları Nasıl Seçilir?
Kitap seçerken konu ve yazar seçimi okuyucuya hitap etmelidir. Kitap zevki çoğu zaman bireysel olduğundan, kitaplar satın alınmadan önce mutlaka kitabı açıklayan özet kısmı okunmalıdır. Bunun yanı sıra değerlendirmeler ve yorumlar da gerektiği noktada dikkate alınabilir. Ancak söyleşi - röportaj kitaplarında en önemli nokta kitaba konu edilen kişinin veya olayın okuyucunun ilgisini çekmesidir. Daha sonra röportaj tarzı yazılmış olan kitapların yazarlarının kim olduğuna ve yayıncı firmaya dikkat edilmelidir. Ülkemizin çok önemli bir yazarı olan Yaşar Kemal röportaj kitapları da yayınlamıştır. Bu noktada iyi bir Türk yazarın elinden söyleşi röportaj örnekleri görebilmek için Yaşar Kemal eserleri tercih edilebilir.
Söyleşi Kitapları Nasıl Farklılaşır?
Öncelikle söyleşiler zamanının değerli insanları ile yapılan fikir alışverişine dayanan kitaplardır. Ancak bunun dışında röportaj tarzında farklı içeriğe sahip olan kitap seçenekleri de yer alır. Sanat alanında bilir kişiler ile yapılan söyleşiler, tarih alanında yapılan sohbetler veya herhangi bir bilim alanında yapılan röportajlar bulunur. Bunlar söyleşi kitaplarının zengin konu içeriğine sahip olduğunu gösterir. Spesifik bir alanda çok daha derin bilgiler edinmeyi sağlar. Özellikle tarihte yaşanan büyük /küçük fark etmeksizin siyasal ya da toplumsal bir olaya şahit olan kişilerle yapılan sohbetler akademik anlamda da önemlidir. Bunun yanı sıra edebiyatı konu alan, yemek alanında yazılan, müzik türlerini araştıran, yazarların hayatlarını ve eserlerini tartışan, siyaset, şiir, yazı yazmak üzerine odaklanan pek çok farklı türde söyleşi yer alır. Aynı zamanda röportaj teknikleri kitap türleri de bu alanda ilerlemek isteyenlere yol gösterir.