Tablet Nedir, Ne İşe Yarar?
Tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlarla notebook bilgisayarlar arasında, yerleşik bir klavye ve mouse ihtiyacı olmadan, tüm işlemlerin dokunmatik ekran üzerinden yapıldığı segmentlerdir. Tasarım ve donanım yanıyla notebook bilgisayardan daha çok akıllı telefona benzeyen tabletler, kullanım amacı açısından notebook bilgisayarlara daha yakındır.
Tablet bilgisayarınız ile Wi-fi bulunan her yerde internete bağlanabilir, sosyal ağ hesaplarınızı yönetebilir, maillerinizi yanıtlayabilir, dosya gönderip alabilir, e-kitap okuyabilir, oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir, film izleyebilirsiniz. İş ortamında ve bire bir görüşmelerde doğrudan tablet ekranı üzerinden görsel sunumlar yapabilir, kişisel ajandanıza notlar alabilir, iş planlamanızı yapabilirsiniz. Okulda, kursta, seminerde not tutabilir, notlarınız üzerinde düzeltmeler ve geliştirmeler yapabilirsiniz. Kamerasıyla fotoğraf ve video çekebilir, çekimleriniz üzerinde düzenlemeler yapıp sosyal ağlarınızda paylaşabilirsiniz.
Sim kart yuvası bulunan marka ve modelleriyle Wi-fi olmayan yerlerden de mobil veri aracılığıyla internete bağlanabilirsiniz. Özetle, bir akıllı telefonla yapılabilecek tüm işleri, daha geniş ekran, daha işlevsel ekran klavyesi, daha hassas dokunmatik ekran ve daha uzun şarj ömrü avantajlarıyla tabletle yapabilirsiniz.
Tablet PC
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte normal bilgisayarların kullanım oranları da yavaş yavaş düşmeye başladı. Birçok kişi normal bilgisayar yerine mobil cihazlara ve tabletlere yöneldi. Eğer sizde bir tablete ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız önerilerimizi göz önüne alarak seçiminizi yapabilirsiniz. Tablet seçiminde bazı hususlar üzerinde durarak verdiğiniz paranın hakkını tam anlamıyla alabileceksiniz.
Nasıl Bir Tablet Almalıyım Tablet Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Tablet alırken ilk düşünülmesi gereken detay, işletim sistemidir. Yaygın olarak android işletim sistemini kullanan tabletler, android dışında ios ve windows işletim sistemlerine de sahip olabilir. Tableti, yalnızca eğlence ve internete bağlanma amacıyla alacaksanız, android işletim sistemine sahip bir tablet, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Ancak tableti bunların yanında iş için de kullanacaksanız, evinizdeki ve ofisinizdeki işletim sistemleriyle uyumlu olacak şekilde, bir windows ya da ios işletim sistemli tablet almanız daha işlevsel bir kullanım sağlayacaktır. İşletim sisteminden sonra ikinci önemli detay, ekran boyutudur. Tabletin ekran boyutu, tabletin genel boyutunu, ağırlığını, şarj ömrünü ve işlevselliğini doğrudan etkiler. Bu nedenle ihtiyaçlarınızı net olarak belirlemeli ve bu ihtiyaçlara cevap verebilecek en küçük ekranlı tableti almalısınız. İhtiyacınızdan daha büyük bir tablet, hem taşıma güçlüğü nedeniyle hem de daha hızlı şarj tüketmesiyle işlevselliğinden kaybedecektir.
Bu sorunun cevabını mutlaka kendinize tablet almaya karar verdikten sonra sormuşsunuzdur. Şimdi biz sizlere nasıl bir tablet alacağınızı adım adım anlatacağız. Tablet fiyatları oldukça değişkenlik göstermektedir. Bu değişimlerin nedeni de, cihazda yer alan işlemci ve hafıza gibi çeşitli donanımlardır. Normal bir bilgisayar alırken donanımlarına nasıl dikkat ediyorsanız tablet alırken de dikkat etmeniz büyük önem taşır. Seçiminizi gerçekleştireceğiniz sırada mutlaka oyun için mi, yoksa iş amacıyla mı kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Eğer oyun amacıyla bir tablet alıyorsanız grafik özelliklerinin üzerinde durmanız gerekir. Oyun fazla oynamayacak, iş amacıyla alacaksanız da işlemci ve bellek boyutlarına önem veriniz. Cep telefonlarının en büyük sorunu olan şarj problemi tabletlerde de bulunmaktadır. Tablet ekranının cep telefonuna göre biraz daha büyük olması, bu problemi biraz daha ön plana çıkartmaktadır.
Adım 1: Tablet Pc için uygun işletim Sistemi Seçimi : Bu adımda vereceğiniz karar aslında alacağınız tabletin ne olacağı konusunda net bilgileri ortaya çıkartıyor olacaktır. Tabletler Android, iOS, Windows gibi çeşitli işletim sistemleriyle sunulmaktadır. iOS cihazları kullanmayı seviyorsanız, iOS tercih yapmayı da düşünüyorsanız iPad almak zorundasınız. iOS işletim sistemi yalnızca Apple markasının üretmiş olduğu cihazlarda bulunmaktadır.iOS tarafında seçim alanınız çok kısıtlı iken Windows seçmeniz halinde seçim şansı biraz daha genişliyor. Windows’un pek fazla popüler olmayışı seçenek sayısını beklentilerinizin altında kalabilir. Windows üretici markalardan seçim yapmaya kesin kararlıysanız, diğer Windows işletim sistemli tabletler ile özelliklerini kıyaslayarak seçiminize devam etmelisiniz.İşletim sisteminde belki de en fazla seçenek hakkını size Android tanıyacaktır. Ülkemizde satışa sunulan tabletlerin büyük çoğunluğu Android işletim sistemiyle gelmektedir. Popüler birçok marka bu işletim sistemini kullanıyor. Android Google tarafından geliştirilmiş olan açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Bundan dolayı da markaların kullanım oranı artıyor.Bahsetmiş olduğumuz 3 işletim sistemi dışında Ubuntu gibi çeşitli işletim sistemleri de bulunmaktadır. Bu işletim sistemlerinin kullanım kitlesi çok düşük olması sebebiyle pek fazla bahsetmeyeceğiz.
Adım 2: Tablet Pc'de Uygulama İmkanı: İşletim sisteminin kullanım imkanlarına bir şekilde alışırsınız, burada en önemli nokta uygulama imkanıdır. iOS ve Android bu konuda sizi tatmin edecektir diye düşünüyoruz. Bahsetmiş olduğumuz iki işletim sisteminin App Store ve Google Play olarak mağazalarında sunduğu uygulamalar, sizin çok fazla ihtiyacınızı bol seçenek ile çözecektir. App Store’da uygulama yayınlamak Google Play’e oranla biraz daha zordur. Bundan dolayı da kalite olarak App Store’un biraz daha üst düzey uygulamalar yayınladığını açıkça belirtebiliriz. Uygulama problemleriyle uğraşmak istemiyorsanız, fazla seçeneğe ihtiyaç duymadan işinizi görecek uygulamayı keşfetmeyi düşünüyorsanız iOS en doğru tercih haline gelecektir.Unutmayınız ki iOS işletim sistemi size Android’in sunmuş olduğu esnek kullanımı sağlamayacaktır.
Adım 3: Boyutlara Karar Vermek: Tablet seçeneği sırasında oldukça fazla boyut seçeneği göreceksiniz. Bu seçenekler arasından size en uygun olanı belirlemeniz gerekiyor. Taşıma sırasında büyük boyutlu tabletlerde sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız biraz daha ufak tabletlere yönelmeniz en doğru karar olacaktır. Taşıma sorun değilse de, büyük bir tablet seçebilirsiniz. 7 inç, 10.1 inç, 8 inç gibi çeşitli boyutlardan size uygun tablet tercihinizi yapınız.Ekran boyutunun batarya süresine büyük etki sağladığını aklınızdan çıkartmayınız. Bataryanın boyutunu ve ekranın boyutunu kıyaslayıp doğru tercih yapmaya çalışınız. Bunları göz önüne almanız sonradan pişmanlık yaşamanızın önüne geçecektir.
Adım 4: Performans ve Hafıza Seçimi: Tabletlerde çok farklı birçok işletim sistemi kullanılıyor. Bundan dolayı da kafanız karışmaya başlayabilir. Eğer performans sizin için vazgeçilmezler arasında yer alıyorsa, çoklu işlemciye sahip modellere yoğunlaşıp tercihinizi yapınız. İş için kullanılacak olan tabletlerde genellikle 1 Ghz. Üzerindeki işlemci yeterli performansı sergiliyor. Tutacağınız veri oranına göre hafızaya da dikkat etmeyi ihmal etmeyiniz. Dahili hafızanız ne kadar büyük olursa, o kadar fazla veriyi depolayabilirsiniz. Cihazınızın belleğinizin bir kısmını sistem için alacağını da göz önüne alınız. Onu da hesaba katarak tercihinizi yapmalısınız. Eğer cihazınız harici hafıza kartı destekliyorsa biraz daha şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Harici hafıza kartı sayesinde cihazın hafızasını genişletme imkanını elde edersiniz.
Adım 5: Bağlantı İmkanları: Tablet seçiminde çoğu kişi bağlantı imkanlarına pek fazla önem vermemektedir. Eğer siz de bunların arasında yer alıyorsanız hatanızdan hızlıca dönüş yapmanız gerekiyor. Tabletleri incelediğinizde çoğunluğunun Wi-Fi desteği sunduğunu görürsünüz. Ama siz gene de cihazınızın Wi-Fi özelliği barındırdığına dikkat ediniz. Eğer cihazınızda Wi-Fi imkanı olmazsa modemlerden internete bağlanma imkanı elde edemezsiniz. Wi-Fi sizi sınırlı bir şekilde internete bağlayacaktır. Her an internetinizin bulunması gerektiğini düşünüyorsanız da, 3G özelliği barındıran tabletlere yönelebilirsiniz. Bu tabletler normal tabletlere oranla biraz daha fiyat farkı barındırmaktadır. Bu fiyat farkını göz ardı edip 3G özelliğine sahip tablet alırsanız, mobil hattınızı takarak mobil veri ile internet bağlantısı sağlayabilirsiniz. Mobil veri sayesinde yolda, evde, işte her yerde internete kolayca girebileceksiniz. Wi-Fi ağı arama derdi yaşamayacaksınız.
Adım 6: Tablet Pc için Kamera Performansı ne olmalı?: Bazı insanlar fotoğraf çekmeyi çok severken, bazıları da fotoğraf çekmeyi sevmezler. Sizin bu konuda hangi grupta yer aldığınız önem taşıyor. Eğer fotoğrafsız yaşayamam, sürekli fotoğraf çekmek istiyorum diyorsanız tabletinizin kamerasına dikkat ediniz. Tabletinizde bulunan kameranın kalitesini de göz önüne alırsanız çektiğiniz resimlerde pişmanlık yaşamazsınız. 720p ve 1080p kalitesinde çekim yapabilen tabletlere de göz atarsanız, oldukça kaliteli görüntülere sahip olabilirsiniz.Tabletin fiyatına aslına bakıldığında kameranın çok fazla etki etmediğini söyleyebiliriz. Doğru seçimler yapmanız yüksek kamera kalitesine sahip bir tableti çok uyguna satın almanız sonucunu ortaya çıkartabilir.
Sonuç: Tablet Pc Fiyatları: Tüm bu adımlardan bahsederken fiyat konusuna değinmedik. Çünkü fiyatlar işlemci, hafıza, 3G gibi çeşitli özelliklere göre oldukça fazla değişkenlik gösteriyor. Seçiminiz sırasında sizlere bazı fiyat belirleme tavsiyeleri sunacağız. Bu tavsiyelere uyarak bütçenizi belirlerseniz tercihiniz sizi uzun süre mutlu edecektir.Bütçenize uygun tabletler seçmeye özen gösterin. Bütçenizden fazla fiyata sahip cihazlar satın almanız halinde, borcunu öderken pişmanlık duygusu yaşayabilirsiniz. Bunu yaşamamak için her zaman bütçenize uygun seçimler önem taşır. Cihazı uzun süre kullanacağınızı unutmayınız. Yalnızca birkaç günü değil, birkaç yılı planlayarak özellik seçiminizi yapınız. Bir süre geçtikten sonra ortaya çıkacak özellik yetersizliği sorununu da ortadan kaldırmış olacaksınız. Yazımızda en fazla üstünde durduğumuz konulardan bir tanesi batarya olmuştu. Biliyoruz ki bir çok kişinin probleminin en başında batarya geliyor. Sizin de probleminizin batarya olmaması için seçiminizi yaparken batarya boyutuna dikkat ediniz. Bataryanız ne kadar büyük olursa o kadar fazla kullanım süresi alırsınız. Bataryanın büyüklüğüne dikkat ederken, ekranın büyüklüğünü de göz ardı etmeyiniz. Ekran büyüdükçe batarya kullanım oranı artacaktır.
Tabletin Notebook Bilgisayarlara Göre Avantajları Nelerdir?
Tablet bilgisayarların, notebook bilgisayarlara göre en büyük avantajı, kuşkusuz inceliği ve hafifliğidir. Klasör görünümünde koruyucu bir kılıfla, ince bir dosya gibi elde taşınabilmesi sayesinde evde, okulda, işte, tatilde; ağırlığını ve varlığını hissetmeden yanınızda bulundurabilirsiniz.
Şarjının notebook bilgisayarlara göre çok daha fazla dayanması diğer bir avantajıdır. Bekleme sırasında 24 saate kadar dayanan şarjlı modelleriyle, mobil kullanıma çok uygundur.
İşin ekonomik yanı söz konusu olduğunda da tabletler, dizüstü bilgisayarlara göre kayda değer bir avantaj sağlar.
Tablet Kullanmak Çocuklar İçin Zararlı mı?
Çocuklar arasında giderek yaygınlaşan tablet kullanımına bağlı olarak, yetişkinlerin endişeleri de artmaya başladı. Tabletin çocuklar için zararlı olup olmadığı ya da zararlarının ne olduğu dilden dile dolaşan klişeler yarattı. Tabletin çocuk gelişimini olumsuz etkileyip etkilemediği sorusunun yanıtını gerçekçi bir şekilde verebilmek için çocuğun bulunduğu yaş aralığı, tableti kullanma sıklığı ve süresi, tableti kullanırken aldığı oturma pozisyonu, tableti tuttuğu göz mesafesi, tableti kullandığı ortamın ışıklandırma seviyesi gibi onlarca sorunun yanıtını bilmek gerekir.
Tablet kullanımı çocuklarda zihinsel gelişimi olumlu yönde etkilerken, uzun süreli tablet kullanımı sırasında yanlış oturma pozisyonları nedeniyle bedensel gelişimi olumsuz etkileyebilir. Çocuklarda kafa ağırlığının yaklaşık 5 kilo olduğu ve tablet kullanırken bu ağırlığın öne eğilerek sürekli aşağı baskı yapmasının boyun fıtığına sebep olacağı iddiası tümüyle yanlış değildir. Ancak bunun çözümü çocuğa tablet kullanımını yasaklamak değil, tablet kullanırken daha uygun bir oturma pozisyonunda olmasını sağlamak ve uzun süreli kullanımın sakıncalarını anlatıp ikna etmeye çalışarak, tablet kullanımına güvenli bir zaman sınırı koymaktır.
Diğer tüm sakıncalar da küçük önlemlerle aşılarak, çocukların güvenli bir şekilde tablet kullanması sağlanabilir.