Yağlı boya, yüzyıllardır sanatçılar tarafından kullanılan oldukça popüler bir malzemedir. Ressamların, içsel ifadelerinin dışavurumu olan tabloları yaparken yağlı boya seçmelerinin sebepleri çok yönlülüğü, renk kalitesi ve çalışmasının kolay olmasıdır. Yağlı boya resim yapmaya başlamak son derece kolaydır. Fakat tinerler, toksik çözücüler gibi maddelerle çalıştığınız için yağlı boya ile çalışırken dikkat etmeniz gereken çok şey var. Yağlı boya resim yapmaya yeni başlıyorsanız ve hangi malzemeleri seçeceğinizi bilmiyorsanız sizin için hazırladığımız rehberi inceleyebilirsiniz.
Yağlı Boya Nasıl Yapılır?
Yağlı boya resim yaparken ilk dikkat etmeniz gereken şey küçük tuvallerde resim yapmaktır. Böylece çok fazla zaman veya malzeme harcamadan teknikleri deneme ve renkle deneme şansı verir. 20x30 boyutunda küçük tuvaller veya kanvas tuvaller satın alabilir veya hatta kağıt üzerine yağlı boyamayı deneyebilirsiniz. Aslında bu iş için tuval olarak hayal gücünüzü ve her türlü zemini de kullanabilirsiniz fakat işe yine de tuvallerden başlamakta fayda var.
Paletlerinizi, sarf malzemelerinizi ve resimlerinizi görünür halde tutabileceğiniz iyi havalandırılan bir alanda kendinize yer oluşturmalısınız. Bu size aslında resim yapmasanız bile işinizi görme ve düşünme şansı verecektir. Ayrıca, mümkünse her gün daha sık resim yapmaya meyilli olabilmeniz için üretim sürecini kolaylaştıracaktır. Çok fazla resim yaparsanız işiniz hızla gelişecektir. Bu durumun adı tam olarak sanat yapma pratiğidir. Tıpkı bir enstrüman çalmak gibi; ne kadar fazla tekrar ve alıştırma yaparsanız o kadar fazla yol aldığınızı göreceksiniz.
Kalitesiz yağlı boyaları yerine alabildiğiniz en iyi profesyonel kalitede boyalar satın almalısınız. Profesyonel sınıf yağlı boyalar, daha yüksek bir pigment ve bağlayıcı oranına sahiptir. Yalnızca birkaç tane daha yüksek kaliteli fırça satın almalısınız. Üç farklı boyutta fırça ile başlamak iyi olacaktır. Daha fazla resim yaptıkça daha fazla satın alabilir ve farklı şekiller deneyebilirsiniz. Yağlı boyalar için, sentetik fırçaları kullanabilirsiniz ancak yağ ile kullanılabilen bir dizi doğal saç fırçası da vardır. Kıl fırçalar bu konuda en yaygın kullanılanlar arasındadır.
Kanvas, ahşap, kağıt gibi birçok farklı yüzeylerde resim yapabilirsiniz ancak hangisini seçerseniz seçin, yağın yüzeye sızmasını önlemek, yüzeyi asitlerden korumak için boyama yüzeyine gesso adı verilen bir astar uygulamak önemlidir. Bu durum yağlı boyanın daha kolay yapışacağı bir yüzey sağlar. Ayrıca önceden astarlanmış tahtalar veya kanvaslar kullanabilirsiniz ve daha pürüzsüz bir yüzey istiyorsanız bunlara ekstra bir veya iki kat gesso uygulayabilirsiniz.
Birincil boya renkleri saf değildir ancak sarı veya maviye doğru meyillidir. Bu da onları sarıya doğru ise sıcak, maviye doğru ise soğuk yapar. Hayalinizdeki resmin ne olduğu tam da bu noktada önem kazanır. Eğer bol güneşli bir günü resmetmek planında iseniz tuvale bolca sıcaklık katacak renkleri seçmeniz önemlidir. Planlarınız biraz daha karanlık ve soğuk bir resim yaratmaksa mavi tonları size aradığınız ambiyansı yaratacaktır.
Yağlı boya resim yapmaya ilk başladığınızda tüm renkleri aynı anda kullanmanız gerektiğini düşünmemelisiniz. Tek renkli bir resimle işe başlayabilirsiniz yalnızca bir renk tonuna siyah ekleyerek koyulaştırabilir ve beyaz ekleyerek açabilirsiniz. Soğuk veya sıcak bir resim isteyip istemediğinize bağlı olarak istediğiniz herhangi bir rengi kullanabilirsiniz. Bu, boyayı hissetmenizi sağlayacaktır. Hazır olduğunuzda, seçtiğiniz tek bir ana rengin sıcak ve soğuk tonlarını kullanabilirsiniz. Böylece resminizi hayal gücünüzü kullanarak zenginleştirmeniz mümkündür.
Yağlı boyadan önce işe eskizle işe başlamak en doğrusu. Bu, bir renk ve terebentin içeren ince bir alt boyamadır. Resim yaparken boyama sırasını takip etmelisiniz. İnce üzerine kalın rengi, yağsız üzerine yağlı ve hızlı kuruyan üzerine yavaş kuruyan boyayı kullanmalısınız.
Boya bittiğinde fırçalarınızı sabun ve suyla temizlemek önemlidir. Yağlı boya dağınık olabilir. Fırçalarınızdaki fazla boya ve terebentini silmek için elinizin altında kağıt havlu ve bezler bulundurmalısınız. Boyama sırasında iki kap bulundurmalısınız. Birisini fırçanızı terebentin ile boyalardan temizlemek, diğerini ise renkleri karıştırmak için kullanabilirsiniz.
Yağlı Boya Seti
Sanatsal yönünüzden yararlanmak veya kendinizi ifade etmek istiyorsanız, yağlı boyayı yeni bir hobi olarak düşünebilirsiniz. Uzun zamandır kendinizi, içinizden geçenleri veya sadece olan biteni anlatmak için beklediğiniz fırsat yağlı boya olabilir.
Yağlı boyalar, solmaya dayanıklı, yüksek pigmentli renkleriyle bilinir. Bir yağlı boya seti için alışveriş yapmak söz konusu olduğunda, altı ila yaklaşık kırk renk içeren geniş bir renk yelpazesi bulursunuz. Ayrıca yağlı boya setinde canvas tuval, boya fırçaları, palet, şövale, inceltici terebentin ve tigel boya temizleyici olur. Eğer yağlı boya resim yapmaya yeni başlıyorsanız, yağlı boya setinde bulunması gereken temel materyalleri ve onları nasıl kullanacağınızı burada bulabilirsiniz.
Pigmentler
Yağlı boyaların iki ana bileşeni pigmentler ve kurutma yağıdır. İşlenmiş tuvale uygulandığında, yağlı boyalar yavaşça kurur ve sanatçılara çalışmalarını yeniden şekillendirme ve iyileştirme şansı verir. Sanatçıların yağlı boyaların kuruma süresini veya kıvamını ayarlamaları gerekiyorsa yağlı boyaya medium denilen sabitleştirici bir madde eklenebilir.
Pigment, yağlı boyalara rengini veren şeydir. Pigmentin kalitesi ne kadar yüksekse, sahip oldukları sentetik dolgu o kadar az olacaktır. Yüksek kaliteli pigmentler, tuvali daha iyi kaplayan ve yayılan daha canlı, uzun ömürlü bir renge sahip olacaktır.
Yağlar
Yağlı boyalardaki yağ, onlara benzersiz özellikler veren maddedir. Örneğin keten tohumu yağı, yağlı boyaya daha yüksek bir parlaklık verir ve renklere biraz sarımsı bir ton verebilir. Kuruması yaklaşık üç ila beş gün sürer.
Ceviz yağı boyaya akışkanlık katar ve renkleri keten tohumu yağı kadar sarartmaz. Kuruması yaklaşık dört ila beş gün sürer. Haşhaş tohumu yağı, yaklaşık yedi günde kuruduğu için en uzun sürer, yoğun bir kıvama sahiptir ve sararma olasılığı daha düşüktür. Aspir yağı, yağlı boyalar üzerinde haşhaş tohumu yağı ile benzer bir etkiye sahiptir ancak biraz daha hızlı kurur.
Tutarlılık
Yağlı boyalar arasındaki tutarlılığı karşılaştırmak söz konusu olduğunda, tercih olduğu kadar teknik de önemlidir. Bazı sanatçıların yağlı boyalarının kıvamını ayarlamaları gerekir, bu durumda uygun medium eklenmelidir.
Bitiş
Yağlı boyalar ayrıca çeşitli yüzeyler sunar. Mat bir yüzey daha düz, yumuşak bir parlaklığa sahipken, çok parlak bir yüzey biraz camsı bir görünüme sahip olacaktır. Tutarlılık gibi, bir bitiş seçimi de büyük ölçüde tercih ve teknikle belirlenir.
Boya tüpü boyutu
Tüp boyutu yağlı boya setleri arasında önemli ölçüde değişir. Üst düzey setlerde yağlı boyalar daha küçük tüplere sahipken genellikle mütevazı kalitede başlangıç setleri genellikle daha büyük tüplerle birlikte gelir.
Renkler
Yağlı boya setleri yalnızca çeşitli renkler içermekle kalmaz aynı zamanda koordineli paletler halinde gelir. Portre ve figür resmine yönelik setler, ten rengi renklerden oluşan bir koleksiyona sahip olur. Doğal manzaraları boyamak için tasarlananlar, toprak tonlarından ilham alan bir ürün yelpazesine sahip olabilir.
Yağlı boya konusunda yeniyseniz, temel renklere yatırım yapmak iyi bir fikirdir. Setler, kendi başlarına kullanılabilen veya istenen tonu elde etmek için diğer renklerle harmanlanabilen, lacivert veya sarı gibi ortak, çok yönlü renklere sahip olur.
Işık ve renk
Işık, dalgalar halinde hareket eden enerji parçacıkları (fotonlar) topluluğudur. İnsan gözündeki sensörler bazı dalga boylarını algılayabilir ve insan beyni farklı dalga boylarını farklı renkler olarak çevirir. Algılanabilir tüm dalga boylarından oluşan ışık, güneşe veya lambaya bakarken göze ulaştığında, insan beyni bunu beyaz veya sarımsı beyaz olarak çevirecektir. Bu nedenle renkler, insan görüşünün bir özelliğidir yani farklı dalga boylarının farklı renklere çevrilmesi anlamına gelir.
Sıcak ve soğuk renkler
Kırmızı, turuncu ve sarı sıcak renk grubunda yer alır. Akla, güneş veya ateş gibi sıcak şeyler getirirler. Yeşil, mavi ve mor soğuk renk grubunda yer alır. Akla, okyanus veya ıslak çimen gibi harika şeyler getirirler. Yağlı boyaların çoğu saf renkler değildir. Ya biraz sıcak renklerdir ya da biraz soğuk renklerdir. Örneğin, kadmiyum sarısı biraz turuncu olduğu için daha sıcak bir sarıdır, limon sarısı ise biraz yeşilimsi olduğu için daha soğuk bir sarıdır. Özünde, örneğin sarı her zaman sıcak olacaktır ancak bazı sarı renkler daha sıcak, diğer sarı renkler ise daha az sıcak olacaktır.
Ana renkler
Renk tekerleğinde mavi, kırmızı ve sarı olmak üzere üç ana renk vardır. Ana renk, diğer renklerle karıştırılamayan bir renktir. Bu nedenle, üç ana rengin tümünü satın almak gerekir.
Ara renkler
Renk tekerleğinde mor, yeşil ve turuncu ara renklerdir. Mavi ve kırmızıyı karıştırmak moru oluşturur. Mavi ve sarının karıştırılması yeşili oluşturur. Kırmızı ve sarının karıştırılması turuncuyu oluşturur.
Yağlı Boya Fırçası Nasıl Seçilmelidir?
İster yeni başlayan bir ressam, ister sadece tazelenmeye ihtiyacı olan deneyimli bir sanatçı olun, resim malzemelerindeki en önemli araç olan yağlı boya fırçalarını seçmek çok önemlidir.
Her şey fiyatla ilgili olmasa da, karşılayabileceğiniz en iyi kaliteyi elde etmek iyi bir fikirdir. Profesyonel malzemeler, profesyonel bir marka değildir ancak iyi performans gösteren malzemeler hayal kırıklığı seviyenizi azaltacaktır.
Her yağlı boya fırçasında aranacak iki özellik yay ve şekil direncidir. Bir fırça, vuruş yaptığınızda elinize iyi yanıt verecek kadar iyi bir yaya sahip olmalıdır. Daha yüksek kaliteli bir fırça şeklini korur. Bu da tüylerin yağlı boyaya batırıldığı zaman çok fazla yayılmaması veya kullanımdan sonra dağınık kalmaması anlamına gelir. Temellerden başlayarak, bir boya fırçasının kıllar, yüksük ve sap olmak üzere üç parçası vardır.
Yağlı boyayı taşıyan tüyler, fırçanın kıllarını oluşturur. Kıllar, sert domuz kılı veya daha yumuşak samur kılı veya sentetik olabilir. Kaliteli bir fırçada, uçlar ince bir kenara doğru sivrilerek daha fazla kontrole izin verir.
Yüksük, kılları sabitleyen ve sapa bağlayan metal banttır. Fırçanızı yüksüğe kadar boya ile doldurmaktan kaçınmalısınız. Boya yüksük bağlantısında kurursa, temizlemek daha zordur ve kılları yayarak fırçanın noktasını kaybetmesine neden olur.
Fırça sapı uzun veya kısadır, ahşap veya plastiktir. Uzun saplı fırçalar klasiktir ve kompozisyonunuzu perspektifte tutmak için daha uzak bir görüşe sahip olmanızı sağlar. Fırçanızı uzun bir sapın ucuna doğru tuttuğunuzda, tuvale daha hassas bir şekilde dokunarak daha lirik bir resim oluşturabilirsiniz. Fırçanızı bir yazı malzemesi yerine kolunuzun ve parmak uçlarınızın bir uzantısı olarak düşünmelisiniz.
Yelpaze fırça, kelimenin tam anlamıyla yelpaze şeklinde bir kıl düzenlemesidir. Harmanlama ve ince doku için kullanılması amaçlanan, tatlı görünümlü küçük bir fırçadır. Tüylerin yayılması genel olarak çok idealdir.
Yuvarlak fırçaların daha az çok yönlü olduğu söylenir çünkü kontur değişmez ancak ayrıntıları boyarken tam olarak gereken özellik budur! Bu nedenle, daha küçük turlar ve ayrıntılar için harikadır.
Fındık fırça, düz gibi ancak yuvarlak kenarları vardır bu nedenle daha yumuşak bir kenar oluşturur ve düzden daha iyi karışır.
Parlak fırçalar, düz bir fırçaya benzer ancak parlak kısımlardaki tüyler daha kısadır. Bu, daha uzun düz fırçadan biraz daha fazla kontrol sağlar. İster ağaçları ister kumaşı boyayın, daha küçük parlak kıllı fırçalar doku oluşturmayı sağlar.
Yağlı Boya Modelleri
Yağlı boya modelleri ve yağlı boya tekniklerini öğrenmek istiyorsanız bu bölümde sizler için anlattık.
Hepsi olmasa da çoğu ressam, yağlı boya ile ince çizgiler elde etmeye çalışırken, özellikle boya hala ıslak olduğunda, iyi seyreltme eğiliminde olmayan bitkisel yağlar nedeniyle hayal kırıklığına uğramışlardır. İnce çizgiler elde etmenin bir yolu, onları tasvir etmeden önce boyanın kurumasını beklemektir. Bir kartvizit kullanabilir ve bunları resme dokundurabilirsiniz. İster inanın ister inanmayın, çizgiler çok ince ise kuru yağların üzerine akrilik kullanabilirsiniz.
Yağlı boyaların büyük bir avantajı, üç boyutlu bir görünüm aktarmaya yardımcı olacak yoğun bir koyu renk boya oluşturabilmenizdir. Suluboya ve pastel gibi diğer boyalar bu kaliteden yoksundur. Bu yüzden ön plana kalın bir tabaka boya sürmekle işe başlamalısınız ve düzlem çekildikçe boya ile giderek incelir, en uzak arka planda sadece ince bir tabaka kalır. Ağaç gövdelerine, kayalara, çiçeklere ve çıkıntılı yaprak kümelerine boya lekeleri ekleyebilirsiniz.
Kuru fırçalama, fırçayı sıçratmak ve yağlı boyanın soyulmasına izin vermekle ilgili olarak kullanılan bir terimdir. Fırçayı yatay olarak tutmalısınız ve farklı yönlere sürüklerken alt yüzeyi hafifçe boyamalısınız. Bu yöntem ahşabın yıpranmış görünmesini sağlayacak, bir dizi küçük yaprak oluşturacak, su köpüğünün kabarcıklı görünmesini sağlayacak ve çimenlere yabani ot ekleyecektir.
Alla Prima veya ıslak üzerine ıslak, popüler bir yağlı boya tekniğidir. Ancak, zaman ve resmin boyutu, resmi bir oturuşta tamamlamanıza izin vermeyebilir. Kuru bir boya üzerinde çalışmak, bu karıştırma etkisini vermez. Bu, bulanık formlar gerektiren su yansımaları yaparken bir sorun olabilir. Kuru bir boya üzerinde çalışmak için, arabayı cilalar gibi cilaladıktan sonra önce ince bir liquin tabakası eklemeniz gerekir. Yeni boya erir ancak önceki katmanla birleşmez. Bu şekilde, tablonun kenarlarını yumuşatabilirsiniz.
Yağlı Boya Nasıl Çıkar?
Eğer yağlı boya, pamuklu, keten ya da yünlü kumaşlara bulaşmışsa pudrayla çıkarmanız mümkün. Lekenin üzerine pudra serpmelisiniz. Daha sonra lekeli olan bölgeyi etere batırılmış bir bezle sildikten sonra bekletin. Son olarak soğuk suyla lekeli kumaşı yıkamalısınız. Eğer bir giysiden ya da kumaştan kurumuş yağlı boya lekesini çıkarmak isterseniz, lekenin üzerine amonyak dökün ve en az 15 dakika bırakın. Ardından etere batırılmış bir bezle, lekeli bölgeyi silin ve bol soğuk suyla kumaşı yıkamalısınız.
Yağlı Boya Markaları Nelerdir?
Bu kategoride bulunan dünyaca ünlü yağlı boya markaları Winsor & Newton, Daler Rowney, Bigpoint, Pebeo, Van Gogh, Lefranc&Bourgeois, Rembrandt, Williamsburg, Talens, Lukas, Daniel Smith, Maimeri, Royal Talens, Maries, Colortone, Cobra, Mona Lisa ve Ponart'dır.
Yağlı Boya Malzemeleri Nelerdir?
Yağlı boya malzemeleri arasında kardinal kırmızı, hardal sarısı, kardinal sarı, viridian yeşili, yanık kırmızı, yanık kahverengi, titanyum beyazı ve fildişi siyahı renk tüpleri, tiner ya da terebentin gibi boya çözücü maddeler, keten tohumu yağı, boya fırçaları, spatüller, canvas tuvaller ve şövale vardır.