Sanatsal Boya

Keyifli vakit geçirmek ve günlük hayatın stresinden uzaklaşmak amacıyla ilgilenilen sanatsal hobilerin içerisinde resim, heykel, geleneksel sanatlar, seramik ve cam gibi pek çok sanat dalı bulunmaktadır. Bu sanatlar kendi içlerinde dallara ayrılmakta ve her bir sanat dalı için ayrı malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Kaliteli malzemeyi temin ve bu malzemenin nasıl kullanılacağının bilinmesi, yeni bir hobiye başlayacak yahut var olan hobisini geliştirecek kişiler için büyük önem teşkil etmektedir. Sanat malzemelerinin başında ise boyalar yer almaktadır. Hobi boyaları nasıl kullanılacağını öğrenmeden önce boya türlerini tanımak önemlidir.

Boya Çeşitleri Nelerdir?

Boyalar temelde iki ögeden oluşur: Renk verici (pigment) ve bağlayıcı (binder). Bu bağlayıcıların türlerine göreyse boyalar temelde üç gruba ayrılırlar: kuru, sulu ve yağlı. Günümüzde hobi boyaları, ilgilenilen hobinin türüne göre pek çok farklı kategoriye ayrılmış ve bu kategorilere göre satışa sunulmaktadırlar. Bunları; akrilik, guaj, yağlı, pastel ve kuru boya, cam, seramik ve porselen boyaları, boncuk boya, ebru boyası ve tekstil boyaları olarak gruplandırmak mümkündür.

Akrilik Ve Guaj Boya Arasındaki Fark Nedir?

Akrilik, guaj ve yağlı boya, resim sanatında kullanılan boyaların başında yer almaktadırlar. Akrilik ve guaj boyanın bağlayıcısı su, yağlı boyanın ise yağdır. Her iki boya türü de su bazlı olmasına rağmen, aralarında geçirgenlik farkı bulunmaktadır. Her iki boya da tuval, cam, ahşap, seramik gibi pek çok farklı yüzey üzerinde uygulanabilir özelliktedir. Ancak guaj boya akriliğe kıyasla daha mat ve kapatıcıdır. Bu sebeple ahşap, mdf gibi materyallerle kullanıma daha uygundur.

Pastel Boya Nedir, Diğer Boyalardan Farkları Nelerdir?

Renk verici pigmentlerin, arapzamkı, kitre veya metil selüloz gibi bağlayıcı maddelerle belli oranda birleştirilerek hamur haline getirilmesiyle oluşturulan kuru boya türüne pastel boya adı verilmektedir. Bu boya türü kağıdın dokusuna işlemediği için kolayca silinip bozulabilir ancak kuru bir teknik olduğu için renk yoğunluğu fazladır. Bütün boya çeşitleri aynı şekilde boya pigmenti içerirler. Ancak bağlayıcı maddelerin farklı olması uygulanma tekniği ve kalıcılık oranını değiştirir. Kuru boya, bağlayıcı olarak yağ veya vernik içermediği için, yağlı boya ve suluboyaya kıyasla renkler bozulmadan daha uzun süre kalıcıdır.

Cam, Seramik Ve Porselen Boyalarının Özelliği Nedir?

Cam, seramik ve porselen üretme ve desenleme eğitimleri revaçta olan hobi ve sanat dalları arasında bulunmaktadır. Bu hobi ile ilgilenenlere yönelik boyalar, geçirgenlik ve örtücülük gibi farklı özelliklerine göre çeşitlendirilerek ayrı bir kategori halinde üretilmektedirler. Bu boyaların en önemli özelliği fırınlanmaya uygun yapıda olmaları ve boyadıkları malzemenin süs ve mutfak eşyası olarak kullanılabilir olma özelliğidir.

  • Boncuk Boya Nedir?

Tuval, ahşap, mdf, cam, seramik ve tekstil gibi farklı yüzeyler üzerinde dokulu bir yüzey oluşturarak desen vermek amaçlı kullanılan boya türüne boncuk boya denir. Boncuk boyalar ucu sivri şişeler içerisinde olup, sıkarak kullanılırlar. Opak, metalik gibi farklı renklerde üretilirler.

  • Ebru Boyası Nedir?

Geleneksel ebru yapımında tamamen doğal boyalar kullanılmaktadır. Bu boyalar kaya ve topraklardan yahut bitkilerden elde edilir ve kitre adı verilen bitkisel kıvam arttırıcı ile karıştırılarak boyanın suyun dibine çökmesi engellenir. Ancak günümüzde, ebru sanatının modernleşmesi ile beraber renk çeşitliliği artmış ve sentetik boyalar da kullanılmaya başlanmıştır. Bu sanatla ilgilenenlere yönelik olarak hazırlanan özel boyalar ve ebru setleri vasıtasıyla, ebru sanatı her yaştan meraklısına uygun hale getirilmiştir.

  • Tekstil Boyaları Nelerdir?

Farklı tekstil malzemelerinin renklendirilmesi ve bu kumaşlar üzerinde desen çalışmaları yapılabilmesi amacıyla üretilmiş suya dayanıklı, kalıcı boyalar bulunmaktadır. Batik, ipek ve kumaş boyaları bu kategoriye girmektedir.


Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Hobi Boyaları