Çim Havalandırma Makinesi
Hem bahçelerimizde hem de diğer alanlarda sağlıklı ve yoğun bir çim bahçesi oluşturmak son derece önemlidir. Özellikle spor faaliyetlerinin yapıldığı çim kaplı alanlarda toprağın yeterince havalandırılması ve üzerinde yetişen çim alanının sağlıklı olması için çim havalandırma makinesi kullanılır. Küçük çim alanlarında havalandırma için yine basit el aletleri kullanılsa da geniş çim alanlarında çim havalandırma makinesi çeşitleri kullanılır.
Çim Havalandırma Makinesinin Önemi
Çimler büyümeye başladığında toprağı havalandırmak için tasarlanmış bahçe araçlarından biri de çim havalandırma makineleridir. Bu tür makinelerden amatör olanları insan gücü ile kullanılabilirken, elektrikli olan modelleri daha profesyonel kullanım için idealdir. Çim havalandırma makinelerinin temel amacı çimlerin ölü bitki örtüsü tabakasından mekanik olarak uzaklaştırılmasının sağlanmasıdır.
Yabanî otlar arasında sıkışan çim tabakası havalandırma ile bu tür yabancı otlardan ayıklanabilir ve toprak drenajı da artacağından çim kaplı alanlar daha sağlıklı hale gelir. Bununla birlikte havalanan toprak içerisinde yer alan mikrofaunayı ve mikroflorayı besleyerek, gereken oksijenin temin edilmesini sağlar. Öte yandan yabancı otlar ile birlikte kuruyan çimler de havalandırma işlemi sonrasında uzaklaştırılacağı için besleyici ögeler ve yağmur suyu çim köklerine daha iyi nüfuz edebilir.
Çim Havalandırma Makinesi Özellikleri
Çim havalandırma makinesi kullanımı uzun vadede yarar sağlayan bahçe araçlarından biridir. Makineler arasında benzinle ve elektrikle çalışan modeller kısa sürede daha yüksek performans alındığı için daha çok tercih edilir. Pek çok makineye benzer şekilde benzinle çalışan çim havalandırma makineleri daha gürültülü çalışır. Buna karşın elektrikli modeller daha sessiz ve hafif kullanım imkânı sunar. Özellikle geniş alanlarda zaman tasarrufu sağlayan bu tür modeller ile kısa sürede tüm toprağı havalandırabilirsiniz.
Çim havalandırma makinelerinin genelinin çalışma mantığı, toprağı yerden koparmak ve çim tohumlarına ait çekirdekleri yeniden sahaya bırakmak üzerine kurulur. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için çim havalandırma işlemi için en uygun zaman tespit edilmelidir. Aksi halde çimlerin gelişim sürecine zarar verilebilir. Çimler büyüme aşamasındayken ve toprak nemli iken havalandırma işlemi yapılmamalıdır. Çim havalandırma işlemi için en uygun zaman toprağın canlanmaya başladığı ilkbahar mevsimi başları ve sonbahar mevsimi başlangıcıdır.
Çim Havalandırma Makineleri Kullanımı
Küçük alanlarda toprağı havalandırmak için manuel kullanım sunan tırmıklar kullanılabilir. Çim havalandırma makineleri de temelde motorlu bir tırmık gibi çalışır. Keskin uçlara sahip olduğu için kısa sürede maksimum fayda alınabilir. Ancak çim kaplı alanlarda çalışmaya başlamadan önce boru hatlarını, kabloları ve fıskiye başlıklarını tespit ederek, bu alanlarda meydana gelecek hasara karşı havalandırma makinesini kullanmamanız önerilir. Bununla birlikte çim havalandırma makinesinin tırmıklarına zarar vermemesi için çukur alanlarda da kullanmanız tavsiye edilmez.
Çimleri, bitki kalıntıları, keçe katmanları, yosun ve yabanî otlardan ayıran çim havalandırma makinelerinin farklı genişlikte toplama sepetleri mevcuttur. Küçük modellerde 30 litre olan toplama sepetleri, daha profesyonel modellerde uzun süreli kesintisiz çalışma için 50 litre büyüklüğe sahiptir. Çimlerin bakımı için temel ihtiyaçlardan biri olan çim havalandırma makinesi modellerini bahçenizin uzun vadede sağlıklı görünmesi için her daim kullanabilirsiniz.
Soru 1: Çim havalandırma makinesi bıçaklarının ideal derinliği nedir?
Cevap 1: Toprağı çok derinden kesmemesi için çim havalandırma makinesi bıçaklarının derinliği 1 ila 1,5 cm olarak ayarlanmalıdır.
Soru 2: Elektrikli çim havalandırma makinelerinin gücü nedir?
Cevap 2: Elektrikle çalışan çim havalandırma makinelerinin motor gücü 900 ile 1500 Watt arasında değişir.
Soru 3: Profesyonel benzinli çim havalandırma makineleri kaç litre yakıt alır?
Cevap 3: Uzun süreli kullanım sağlayan benzinli profesyonel çim havalandırma makineleri 3,1 litreye kadar yakıt kapasitesine sahiptir.