Biyografiler, tarihin insanla buluşup, edebiyatla yorumlandığı kitaplardır. Sanat, spor, edebiyat, siyaset, ticaret gibi alanlarda, hak ederek ün kazanmış insanların hayatlarının anlatıldığı bir türdür. Biyografiler yoruma açık olmamaları sebebiyle yazarlarının iç dünyasından esintiler taşımasa da yazılı bir eser oldukları için anlatımı önem arz eden yapıtlardır. Akıcı bir anlatım ile okuması keyifle hale gelebilir, hatta güzel kaleme alındıklarında baş yapıt niteliği dahi taşıyabilir.
Biyografilerin Özellikleri Nelerdir?
- Alında tanınmış kişilerin hayatlarının anlatıldığı yazılardır. Biyografilere yaşam öyküsü adı da verilir.
- Kişinin hayatı doğumdan itibaren, kronolojik sıraya göre anlatılır.
- Girişte kişinin temel bilgilerine yer verilir. Nerede, ne zaman doğduğu, soy ağacı, kökeni...
- Gelişme kısmında ise hangi okulla gittiği, nasıl bir ortamda yetiştiği, olgunlaşma dönemi anlatılır.
- Sonuç bölümü ise asıl olayların anlatıldığı kısımdır. Kaleme alınan ünlünün başarıları, yaşadığı aşkları, başarısızlıkları, hayatının kırılım noktalarından bahsedilir.
- Biyografiler objektif metinlerdir. Yoruma kapalıdır. Kişi eğer hayattaysa kendi anlattıkları beyan alınır. Çevresi ve resmi kaynaklardan faydalanılır.
- Açık, net ve anlaşılır bir dille yazılır.
Devlet Adamı Kime Denir?
Devlet adamı, devlet yönetimine doğrudan veya dolaylı yoldan katkıda bulunan, fikir beyan eden veya karar mekanizması konumunda bulunan kişilere denir. Genelde devlet adamı ifadesi, siyasetçiler ile karıştırılır. Her siyasetçi devlet adamı olmak zorunda değildir. Siyasete katılan herkesin kariyeri devlet adamlığı mertebesinden geçmez. Fakat her devlet adamı siyasetçi olmak zorundadır. Devlet, siyasi bir yönetim şeklinin sonucu oluşan yapının adıdır. Bir meslek olarak görülen devlet adamlığı mertebesindeki kişilerden beklenen bazı meziyetler vardır. Devlet adamlarının fikir beyanında bulunduğu konular hakkında uzmanlık sahibi olması beklenir. Devlet işlerini, diğer tüm her şeyin önüne koymaları gerektiği düşünülür. Analitik düşünce yapısına sahip, temsil yeteneği yüksek olmalıdır. Bulunduğu konumda devlete ve halka mutlak yarar sağlaması beklenir.
Hangi Devlet Adamlarının Biyografisi Yazılır?
Bulunduğu döneme damga vurmuş; yaptığı siyaset, aldığı kararlarla ülkesinin gidişatına yön vermiş kişilerin biyografileri yazılır. Haklı ün kazanan bu kişilerin aldığı kararlar kötü sonuçlar da doğurabilir. Bu kişiler de eğer ülkenin tarihini değiştirecek güçte kararlar alacak yetkiye sahipseler, etkileri uluslararası çaptaysa biyografileri yazılmaya değer bulunur. Biyografiler elde edilen bilgiyi olduğu gibi aktaran kaynaklar olduğu için aynı kişiyle ilgili iyi ve kötü bilgileri de tek kaynakta okumanız mümkün olabilir. Biyografilerde genellikle hikayesi anlatılan kişi hakkında salt bilgi verilir ve yorum okuyucuya bırakılır.
Devlet Adamı Biyografilerinde Neler Anlatılır?
Devlet adamı biyografilerinin bir özelliği de tarihte aldıkları siyasi kararlarla anılan kişilerin kişisel hayatlarıyla ilgili bilgiler de içeriyor olmasıdır. Nerede doğduğu, hangi okullara gittiği, aşkları, evlilikleri ve hatta ne yiyip içtiğine kadar detaylı bilgiyi biyografilerde bulabilirsiniz. Devlet adamları siyasi bir figür olsalar da biyografilerinde bir insan olarak ele alınır ve giriş, gelişme kısımlarında genellikle insani yönleriyle anlatılırlar. Bazı biyografiler ise roman türünde yazılır. Kişinin hayatı kronolojik olarak bir kurgu içerisinde, hikayeleştirilerek anlatılır. Yine gerçek bilgi ve belgelere dayandırılan bu tür kitaplarda farklı olan tek şey anlatım şeklidir. İçerikte mübalağa sanatı göze batmayacak şekilde kullanılır ve öznel anlatımdan olabildiğince kaçınılır.
Biyografi ve Anı Kitabı Arasındaki Farklar Nelerdir?
İki tür birbirine çok karıştırılsa da bariz olarak farklı türlerdir. Biyografiler daha detaylı, anı kitapları ise daha yüzeysel anlatımcıdır. Biyografi kitaplarının içerisinde anılara da yer verilebilir. Anı kitapları sadece olayları anlatırken biyografilerde olgular da yer bulur. Biyografiler kronolojik sırayla giderken anılar için tarihi bir sıralama gerekmez. Biyografilerde yaşanılan dönemle ilgili daha fazla ayrıntı vardır. Anı kitabı ise dönemle ilgili bilgi verme endişesi taşımaz. Fakat iki kitap da konu aldığı kişi ve içerdiği bilgilere göre tarihi nitelik taşımaya adaydır.