Dünya üzerindeki yaygın bir ekonomik sistem olan kapitalizmi anlatan ve bununla ilgili değerlendirmelere yer veren birbirinden farklı eser sizleri bekliyor. Ekonomik sistemler, ücretli emek, özel mülkiyet gibi kavramları konu alan onlarca kitap seçeneği Hepsiburada.com farkı ve kalitesi ile birlikte geliyor. Ülkeleri yöneten ekonomik güçleri, sistemleri, siyaseti değiştiren para mekanizmalarını değerlendiren ve bu konular üzerine bazı eleştirel yaklaşımlarda bulunan onlarca eser, kapitalizmi anlamanıza ve bu konuyla ilgili ekonomik kavramları yorumlayabilmenize yardımcı oluyor. Arz talep dengesi ve toplum refahını temel alan eserler, özel mülkiyet ve kişisel sermayeye dayalı bu sistemi derinlemesine incelemenize ve günümüz ekonomi dünyasını anlayabilmenize olanak sağlıyor.
Kapitalizm Kitapları Nedir?
Üretim araçlarının kişilere ve kişisel aktörlere bağlı bir şekilde işletilmesine ve kâr amacı güdülerek serbest piyasada hareket edilmesine dayalı sisteme kapitalizm adı veriliyor. Özellikle özel mülkiyet, kişisel sermaye birikimi, ücret karşılığı emek, gönüllü yatırım ve takas, rekabete dayalı piyasa gibi konuları kapsayan bu sistem, dünya piyasalarındaki en yaygın sistemlerden biri olarak kendine yer buluyor. Özel ve bireysel girişimlerin olduğu sistem üzerinde devlet baskısı ve hegemonyası sınırlı bir şekilde görülüyor. Bireylerin ekonomik özgürlüklerine dayalı olan bu sistem çoğu zaman eleştirilere maruz kalmış olsa da dünya devletleri tarafından serbest piyasa ekonomisi gereği kabul gören bir sistem olarak ortaya çıkıyor. Temelinde arz talep dengesine dayalı olan bu sistem kendi işleyişini sağlıyor ve devlet müdahalesi gerektirmeksizin işlemeye devam ediyor. Kapitalizm kitapları ise bu alanda çalışan ya da araştırma yapan sistem teorisyenlerinin eserlerini okuyucuyla buluşturan kitaplardır.
Kapitalizm Kavramı Ne Zaman ve Neden Ortaya Çıkmıştır?
Serbest piyasa ekonomisi olarak bilinen bu sistem 16. yüzyılda sahneye çıkıyor. Avrupa'da feodal sistemin zarar görmesi ile birlikte ortaya çıkan bu sistem özellikle 19. yüzyıl İngiltere'sinde ortaya çıkarak tarih sahnesindeki yerini alıyor. Soylu sınıfların elinde bulunan toprak ve mülkiyetin işlenmesi ve işlendiği kadar kâr elde edilmesine dayalı olan feodalitenin çöküşü ile birlikte serbest piyasa ekonomisi olarak kendine yer buluyor. Ünlü ekonomist Adam Smith'in yazdığı "Ulusların Zenginliği" isimli eserdeki ekonomi anlayışından temel alarak ortaya çıkan kapitalizm, sonraki dönemlerde devletlerin ve güç sahibi zenginlerin de desteklemesi ile birlikte güçlenerek kendisini dünya piyasalarında hissettiriyor. Devlet müdahalesi olmadan kendi içerisinde ilerleyen, büyüyen ve devam eden bir sistem olan kapitalizm, her ne kadar kişisel ve bireysel bir özgürlük olarak görülse de pek çok ekonomist, politikacı ve filozof tarafından eleştiriler olarak ele alınıyor.
Kapitalizm Nasıl Bir Sistemdir? Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Kapitalizm kendi içerisinde güçlenen bir sistem olarak görülüyor. Şirketleri rekabete sürüklemesi, bireylere özgürce hareket etme imkanı sağlaması, istenilen her türlü yatırımın yapılabilmesi, rekabetin getirdiği yenilikçi yöntemler ve yatırımlar ve özellikle ekonomik büyümenin artmasına katkı sağlaması kapitalizmin olumlu yönleri arasında gösteriliyor. Bireysel sermaye ve serbest piyasa ekonomisinin bir getirisi olarak bireylerin ya da kurumların dilediği işe yatırım yapabilmesine olanak sağlaması ve yatırım yapılan bölgedeki istihdamı arttırması da bir diğer olum özelliği olarak görülüyor. Zenginlik dağılımındaki eşitsizlik, tekelleşmeye ortam hazırlaması, sağlıksız ve güvensiz iş ortamları ve emek karşılığında daha az ücret vererek emek sömürüsü yapılması ise kapitalizmin olumsuz yönleri olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda kapitalizm için getirilen bir diğer eleştiri de derneklerin, kurumların ya da örgütlerin güçlenerek siyasete yön vermeye çalışmasına temel oluşturması oluyor. Bu sebeple, serbest piyasa çoğu zaman olumlu bir hamle ya da atılım olarak belirtilse de politika ve hukuka müdahale etme temelinin bulunması yüzünden eleştirilere maruz kalıyor.