İçten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımı ateşleyen bujiler, yüksek gerilimli elektrikten kıvılcım oluşturur. Silindir içinde yanma noktasına ulaşmış yakıt bu kıvılcım ile ateşlenir. Küçük bir yıldırıma benzeyen kıvılcımlar üreten bujiler, motosikletin ilk hareketinin gerçekleşmesini sağlayan benzini harekete geçirir.
Bujiler, motor sistemin en önemli parçalarının başında gelir. En ufak bir buji arızası motosikletin performansında düşüşler ortaya çıkartırken yakıt sarfiyatında da artışlara sebep olur. Bujinin iyi çalışıp çalışmadığı ise kıvılcım boyutundan anlaşılır. Araçlarda gerçekleşen teklemeler, yakıt sarfiyatı, geç hızlanma gibi bujiden kaynaklanan sorunlarla karşılaşılmaması temizliğine ve bakımına önem verilmelidir.
Motosiklet Neden Buji Yakar?
Araçlardaki ana ateşleme sistemi olan bujilerde meydana gelen bir problem, motorun düzgün ya da tamamen çalışmamasına neden olur. Motor sistemi fakir karışımla çalışıyor ise çok ısınır ve bujinin yanmasına ya da erimesine neden olur. Bujilere en çok zarar veren nedenlerden biri ise fazla batarya voltajıdır. Yüksek voltaj, üzerinden fazla akımın geçmesine neden olarak bujinin, yanmasına veya ömrünün kısa olmasına yol açar. Havadan veya yakıttan gelen maddeler, zamanla aşınma sonucu ortaya çıkan metal parçacıklar ve yanma sonrasında motorda oluşan karbon, buji üzerinde birikerek bozulmasına neden olur. Ayrıca eskimiş ve yıpranmış bujiler bakımı yapılmadığı takdirde pek çok arızanın meydana gelmesini sağlar. Kaliteli ve yeni bir buji, uzun süreli kullanımlarda hiç sorun çıkarmaz ve motosiklet performansının yükselmesine yardımcı olur.
Buji Arızaları Nelerdir?
Buji, motor sisteminin tam performans çalışmasında büyük etkiye sahip bir parçadır. Motor sistemindeki arızaların pek çoğu da bujilere bakılarak tespit edilebilir. Bujiler arızasız çalışıyor ise motosikletten istenilen performansı sağlamak mümkün hale gelir. Bujilerde pek çok arıza meydana gelebilirken en çok karşılaşılanlarından birisi tırnak aralığının ideal olmamasıdır. Tırnak aralığı ideal konumda olmadığı zamanlarda yanma odasındaki patlamanın etkisi azalır ve motorun gücü negatif yönde etkilenir. Ayrıca yakıtın çoğu, yanmadan dışarı atılır ve yakıt sarfiyatı yüksek oranda artar. Bir diğer arıza ise bujilerin üzerinde yağ birikintilerinin oluşmasıdır. Bujiler, sökülüp kontrol edildiğinde üzerlerinde yağ birikintileri varsa ateşleme gücü zayıflar ve motor performansında hissedilir derecede düşüşler meydana getirir. Bujinin üzerinde kurumlar oluştuysa da motorun ateşleme sisteminde kesiklikler ortaya çıkar ve soğuk havalarda aracın zor çalışmasına sebep olur. Kalitesiz yakıt kullanımı, supap ayarlarının bozuk olması gibi durumlar ise buji elektrotlarında arızalara yol açabilir.
Buji Nasıl Temizlenir ve Değiştirilir?
Bujilerin, ideal ateşlemeyi gerçekleştirebilmesi için belli periyotlarda bakımı mutlaka yapılmalıdır. Motosiklet normalin üzerinde yakıt tüketiyorsa, ateşleme kaçağı varsa veya motor sisteminin performansında düşüşler meydana geliyorsa bujiler kontrol edilmelidir. Her 10.000 km’lik kullanımda bir bujinin değiştirilmesi tavsiye edilir. Buji değişiminin belirlenen kullanım sürelerinden önce gerçekleştirilmesi ani bir arıza yaşanması sonucu yolda kalınması gibi durumların önüne geçer. Motosiklerin avans ayarı ve motor testi yapıldığı zamanlarda da bujilere dikkat edilmelidir.
Buji değişimi sırasında basınçlı hava ve fırça ile bujinin etrafının temizlenmesi gerekir. Temizleme işlemi sırasında bujinin aşağıya bakması içinde biriken tortu ve kirin dökülmesini sağlar. Sökülen bujiden düşen parça, kir veya tortuların ise kalıp silindirin içine düşmesi engellenmelidir. Buji sıkışmış durumda ise yağ ve pas çözücü yardımıyla söküm işlemi gerçekleştirilir. Yeni buji ile motorun birbirine temas eden kısımları temiz olmalı ve tork anahtarı gibi araçlarla kullanılmalıdır. Monte edilirken diş atmaması için özen gösterilmelidir. Buji, doğru monte edilmediği takdirde motor sistemi çalışmaz veya istenilen performans düzeyinin altında kalır.