Network Aksesuarları
Networkün Tanımı ve Hayatımızdaki Yeri Nedir?
Bilgisayarlar artık yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Birden fazla bilgisayar aralarında iletişim kurabilmektedir. Bunun temeli 1960’lı yıllara kadar dayanmaktadır. Günümüzde ise yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bilgisayarların birbirleriyle haberleşerek veri paylaşımı imkanı sağlayan yapıya ‘network’ adı verilmektedir. Kısaca network (ağ) bilgisayarlarda bulunan yazılım ve donanım kaynaklarının kullanıcılar tarafından paylaşıma sunulmasını sağlayan sistem bütünüdür. Bilinen en büyük network (ağ) ise tahmin edildiği üzere internettir.
Network hayatın her alanında kullanılan önemli bir parçasıdır. Network yapısını daha anlaşılır kılmak için örneklemek gerekirse iş yerinizde bir yazıcıya bağlı onlarca farklı bilgisayar üzerinden çıktı alabilir. Evinizde yetiştirmeniz gereken bir dosya üzerinde çalışırken iş yeri bilgisayarına bağlanabilir ve ihtiyaç duyduğunuz belgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bilgisayar üzerinde yaşadığınız bir aksaklık için konuya yetkin kişi uzaktan network sayesinde cihazınıza bağlanabilir ve sorunu çözebilirsiniz. Eve gitmeden evde bulunan klimanızı açabilir, beyaz eşyalarınızı çalıştırabilir. Cep telefonlarınız ile uzaktan evdeki güvenlik kameralarınız aracılığı ile evinizi izleme ve kontrolünü yapabilirsiniz.
Network Aksesuarları
Network aksesuarları çeşitlilik göstermektedir. İlk etapta şunu bilmek gerekir. İki bilgisayarın veri alışverişinde bulunmasını sağlamak için kablolu veya kablosuz bir şekilde bağlanması gerekir. Bilgisayarlar, sunucular, IP kameralar, IP telefonlar üzerindeki kablolar sayesinde Ethernet bağlantı ara yüzleri aracılığı ile bağlantıyı sağlamaktadır. En yaygın şekilde kullanılan bağlantı ya da devre sistemi Ethernet teknolojisidir. Ethernet teknolojileri ikiye ayrılır: birincisi Fast Ethernet 100 Mbps hıza kadar desteklemektedir. İkincisi ise Gigabit Ethernet 1Gbps hıza kadar desteklemektedir. Network aksesuar grubunda ihtiyaç duyulabilen ürünlere yakından bakalım:
Network Aksesuar Ürünleri
Wi-fi adaptör; wireless adaptörler bilgisayarların kablosuz ağlara bağlanmasına olanak sağlayan araçlardır. Dahili bir adaptör taşımayan bilgisayarlarda internete bağlanmak için wi-fi adaptöre ihtiyaç vardır. Wireless wi fi adaptör seçenekleri birçok marka aracılığı ile tüketiciyle buluşuyor. Wireless wi-fi adaptör seçenekleri dahili, harici, sökülebilen anten ve dual bant olmasına göre değişkenlik göstermektedir. Modelleri birbirinden ayıran önemli özelliklerden biri ise bağlantı hızıdır. 150 Mbps’a kadar olan bir kablosuz ağ adaptörüne sahipseniz şayet, online yani çevrimiçi oyunları duraklama olmadan oynayabilir, videoları izlerken kesinti veya hızlarda sorun yaşamazsınız. Wireless adaptör fiyatları merak edilen konulardan biridir. Mpbs değeri, markası, çekim gücü mod desteğine göre wireless adaptör fiyatları değişkenlik göstermektedir. Fiyatlarını etkileyen en önemli etken Mpbs değeridir. Kullandığınız bilgisayara ve ihtiyaç duyduğunuz hıza göre siz de wireless adaptörünüzü seçebilirsiniz.
USB wi-fi adaptör harici kablosuz ağ adaptörlerinden biridir. Avantajları ergonomik ve taşınmasının kolay olmasıdır. Harici kablosuz ağ adaptörlerinin kullanılması için yazılım ihtiyacı vardır. Yazılım usb wi-fi adaptör cihazının sorunsuz çalışmasını sağlar. Bu nedenle bu tür bir cihaz kullanılmadan önce dikkat edilmesi gereken husus yazılımının olup olmamasıdır. Eğer yazılımı yoksa wireless adaptör driver cihaza yüklenerek kurulur. Bu sayede artık cihazınız kablosuz ağ adaptörünü tanır. Wireless ağ adaptörünüz USB yoluyla cihazınıza takabilir. Daha sonrasında adaptörünüzün üzerindeki WPS wi-fi protected setup düğmesine basarak güvenli bir şekilde kablosuz ağ bağlantınızı kurabilirsiniz. Bu sayede kablosuz internetin keyfini çıkarabilirsiniz.
Ethernet ağ adaptörü kablolu ağ sağlayan bir üründür. Masaüstü, PC veya notebookunuzla USB portundan network sağlayan çeşitleri mevcuttur. Kablolu ve kablosuz olarak bağlantı sunulan kablosuz ağ ürünleri günümüzde daha sık tercih edilmektedir. Bu durum eski tip kablolu cihazlarla uyumu zorlaştırdığı için konuyu çözüme kavuşturmak amacıyla üretilen cihazlar mevcuttur. Bunlardan biri ethernet dönüştürücülerdir. En yaygın kullanılanı ise USB ethernet dönüştürücü internet adaptörü olmaktadır. Güvenli haberleşme ağına ihtiyaç duyan şirketler, bankalar ve fabrikalarda kablolu ağ kullanılmaktadır. Bu yerel ağlara sadece kablolu erişim sağlanmaktadır. Bu yerel ağlara katılım sağlanması için ethernet kartının bulunması gerekir. Bilgisayarın ethernet portunun bulunmadığı durumlarda ise USB ethernet dönüştürücü internet adaptörü kullanılmaktadır.
Ethernet kart üzerinden sağlanan kablolu ağ düzeneğinde bilgisayarınıza uzatma aparatı ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Network aksesuarlarından biri olan bu ürün, kablosunun esnek olduğu modellerle sert kablolardan bilgisayar ya da notebookunuza daha rahat kullanım olanağı sunmaktadır. Uzatma aparatı kısa gelen kabloyu uzatmanıza olanak sağlar. Cihazı alırken uyumlu olduğu kablo çeşitlerine dikkat etmenizde fayda vardır.
İnternetinizi kullandığınız ağ kablolu ise LAN kablosuz ise WLAN olarak isimlendirilmektedir. Netwrok aksesuarlarından bu ağ noktalarına uzak kalan bilgisayarlar için de çözüm bulabilirsiniz. Örneğin WLAN ağına sahip bir iş yerinde erişim noktalarının kenarlarında veya menzili dışında kalan bilgisayarlar için internet erişimi sağlamak isteyebilirsiniz. Bu durumda kullanmanız gereken ürün dağıtıcı adaptör olur. Bu ürün grubu sayesinde internet erişimi sağlayabilir ve kullanım hızını arttırabilirsiniz.
Metal konnektör yaygın kullanılan network aksesuarlarından biridir. Kablo boyunca taşınan bilgiler bilgisayara konnektör geçiş sağlar. Konnektörün iç kısmı metal dış kısmı ise plastikten yapılmaktadır. Metal konnektör alırken dikkat edilmesi gereken husus kabloya olan uyumudur. Dilerseniz önce metal konnektörünüzü alıp daha sonrasında konnektörünüze uyumlu seçeceğiniz kablo ile bağlantı kurabilirsiniz.
Ethernet Network Çeviriciler
Ethernet network çevirici ürünler network aksesuarları arasında sık tercih edilenlerden biridir. Bu grup ürünler tak çalıştır özelliğiyle kullanım kolaylığı sunmaktadır. USB Ethernet adaptörünüz ile bilgisayar, notebook, masaüstünüzün internete bağlanmasına olanak sağlarlar. Kablolu ağa olanak sağlayan bu ürün grubu ile veri akışını hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Network dünyasının altyapısının basit ve anlaşılır yönetimi için tercih edilen ürünlerden bir diğeri ise network kablo ürünleridir. Günümüzde network kablo bağlantıları ‘fiber optik kablo’ ve ‘bakır kablo’ olarak iki tip kablo ile yapılmaktadır. Fiber optik kablolar bakır kabloların sinyal gücünün yetmediği uzak noktalara da iletim sağlar. Kullanımınızda tek fiber kablo var ve kablo tasarrufu yapmak istiyorsanız WDM teknolojilerine sahip medya dönüştürücü kullanmalısınız.
Wireless Adaptör Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Wireless adaptörlerde sinyal alım kuvveti dBi ile ifade edilmektedir. En önemli husus ise sinyal alım kuvvetinin yüksek olmasıdır. dBi değeri yüksekse kesintisiz bir internet keyfi sürebilirsiniz. dBi düştükçe de modemden uzaklaştığınızda internet çekim hızı düşer ve kesintiler yaşayabilirsiniz.
Adaptörün çekim hızını etkileyen bir diğer faktör dBm yani adaptörün çıkış hızıdır. Yüksek güce sahip bir adaptörün en az 20 dBm güce sahip olması gerekir. Unutulmamalıdır ki sinyallerin duvar gibi engellerle karşılaşması çekim hızını düşürür.
Son olarak dikkat edilmesi gereken husus adaptör modudur. AD-HOC modu internet dağıtmak için kullanılır. AP modu ise internet almaya yaramaktadır.
Mbps Değeri Nedir?
Açılımı mega bit er second’dır. Mbps değeri saniyede aktarılan veriyi ifade eden değerdir. İnternetin hızını ifade etmektedir.
Poe Nedir? Poe Kullanan Cihazlar Nelerdir?
Ethernet üzerinden enerji veri yanında elektrik gücünün de taşındığı teknolojidir. Açılımı power of energy’dir. PoE sayesinde ikinci bir elektrik kablosu ve priz ihtiyacı olmaksızın netwrok cihazlarına veri kablosu üzerinden elektrik de aktarılmış olmaktadır. Kablosuz erişim noktaları, hublar, webcamler, IP telefonlar PoE kullanan cihazlardır. PoE splitter yani ayırıcı ve PoE enjektör yani birleştirici olarak çeşitleri mevcuttur.