Araçların en önemli donanımları arasında yer alan lastikler, güvenli bir yolculuk için büyük önem taşır. Sürüş güvenliğini ve konforunu doğrudan etkileyen lastiklerin bakımına her zaman dikkat edilmelidir. Aşınan lastikler, tutunma ve çekiş gücünü önemli ölçüde etkiler. Bu yüzden araç lastiklerinin kondisyonunu korumak, hava basıncını kontrol etmek ve aşınma durumunu gözlemlemek gerekir. Rot ve balans ayarındaki dengesizlikler, bir lastiğin diğerinden daha hızlı aşınmasına yol açabilir. Normalden hızlı aşınan ya da sadece belli noktalardan eriyen lastikler, aracın diğer lastiklerine göre daha fazla sorun çıkarma eğilimi gösterir. Düzenli lastik bakımları ise bu sorunların önüne geçerek aracınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilmenize yardımcı olur.
Oto Lastik Bakım Ürünleri Nelerdir?
Araç lastiklerini korumaya, patlayan lastikleri onarmaya ve kauçuk yüzeylerin daha estetik bir görünüme kavuşmasına yardımcı olan çok sayıda lastik bakım ürünü bulunur. Lastik yüzeylerinin üzerine uygulanan kauçuk bakım ürünleri hem lastikleri su ve çamur gibi dış etkenlere karşı korur hem de tekerleklerin görünümüne estetik bir dokunuş kazandırır. Lastiklerin basınç değerini ayarlamak ve havası inen lastikleri şişirmek için ise oto pompasına ihtiyaç duyulur. Kompresörlü, elektronik göstergeli, ayaktan basmalı ve tek kullanımlık gibi araç pompa modelleri mevcuttur. Delinme veya yırtılma sonucu havası inen lastiği onararak şişiren yeni nesil tamir kitleri de her araçta mutlaka bulunması gereken donanımlar arasında yer alır.
Lastik Değişimi Nasıl Yapılır?
- Araç lastiğini değiştirirken temel kaldıraç ekipmanları içinde bulunan kriko ve bijon anahtarına ihtiyaç duyulur. Tekerlek kriko üzerinde boşa çıktıktan sonra bijonların gevşetilmesi zorlayıcı olabilir.
- Patlayan lastiği değiştirirken ilk olarak bijon anahtarı ile bijonları gevşetmek gerekir. Bu esnada bijonları yerinden çıkarmamak veya çok fazla gevşetmemek önemlidir. Aksi halde tekerlek yerinden çıkabilir.
- Bijon gevşetme işleminin ardından kriko araç altına yerleştirilir ve tekerlek yerden yaklaşık 5 cm kadar yükselecek şekilde yukarı kaldırılır.
- Süspansiyon benzeri esnek ve hareketli parçalar aracı kaldırmak için uygun yüzeyler değildir. Bu nedenle, kriko yerleşimini yaparken sadece şasinin sağlam ve düz yüzeyleri tercih edilmelidir.
- Araç yerden kaldırıldıktan sonra bijonlar tamamen sökülerek tekerlek alınır ve yerine yedek tekerlek takılır.
- Değişim işleminin ardından, bijonları ilk olarak elle sıkıp ardından bijon anahtarı ile sağlamlaştırabilirsiniz. Son aşamada kriko kolunu çevirerek aracı yere indirebilirsiniz.
Oto Lastik Değişimi ve Bakımı Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Oto lastik değişimi esnasında aracın güvenli bir yere park edilmesi önerilir. Yol kenarında değişim yapılması gerekiyorsa mutlaka uyarı levhası yerleştirilmeli ve aracın dörtlü lambaları yakılmalıdır. Lastik değişimi yaparken araç ağırlığının önemli bir bölümünü taşıyan krikoyu hareket ettirmemek gerekir. Lastikleri şişirirken ise ön ve arka tekerleklerinden birbirinden ayrı basınç değerlerine sahip olabileceği unutulmamalıdır. Pompa hortumu sibop üzerine bağlandıktan sonra istenilen basınç aralığında şişirme yapılabilir. Ayak pompaları, lastikleri pratik bir şekilde şişirmek için idealdir. Elektronik kompresörler ise hızlı uygulamalar için rahatlıkla tercih edilebilir.
Patlayan Lastik Nasıl Tamir Edilir?
Patlayan lastikler araç üzerinde veya araçtan sökülerek tamir edilebilir. Yol üzerinde bulunan çivi ve benzeri materyaller, lastiklerin patlamasına yol açabilir. En işlevsel oto lastik bakım ürünleri arasında yer alan tamir kitleri, lastiği yerinden sökmeden hızlıca onarır. Lastiği hem şişiren hem de tamir eden havalı lastik kitlerini kullanmak için ürünü siboba sabitleyip uygulamanız yeterlidir. Patlak lastik yüzeylerindeki delikler, kit içinde bulunan dolgu maddesi sayesinde kapanır ve lastik saniyeler içinde onarılmış olur. Fitil, yapıştırıcı, macun ve törpü gibi parçaları içerisinde bulunduran mekanik tamir setleri de kendi imkânlarınızla aracınızın lastiğini onarabilmenizi sağlar.