Ruhçuluk Kitapları; spiritüalizm, din, öteki alem, sezgisel boyut, ruh çağırma ve benzeri konuları ele alan konulardan oluşuyor. Bu kitaplar ruhlar, sonsuzluk, melekler gibi manevi kavramları ve bu doğrultuda tinselcilik ve Tanrı yolu olarak ifade edilen bilgiler ve inançlar bütününü kapsıyor. Ruhçuluk, bir diğer deyişle spiritüalizm kitapları evrenin ötesini merak eden ve güçlü ama farklı inançlara sahip kişilere hitap ediyor. Kitaplar, kişilerin benliklerini zorlayan sanal gerçeklikler ile maddesel olmayan, ruhsal, Tanrı, varlık, büyük güç, uyanış, anlayış, tanıma gibi konuları ele alıyor.
Ruhçuluk Nedir?
Ruhçuluk diğer adıyla spiritüalizm kimi psikologlar tarafından varoluşun ayrıcalıklarını bilmek, kişilerin varoluşlarını kendi güçlerindeki farkındalıkla yaşamaları gibi ifadelerle tanımlanıyor. Ruhçuluk geniş anlamda tinselcilik anlamına da geliyor ve ruhani, maddesel olmayan tüm konuları kapsıyor. Dar açıdan bakan kişiler ruhçuluğu din olarak algılıyor ancak bu düşünce pek de doğru kabul edilmiyor. Ruhçuluğu öteki dünya, sonsuzluk gibi manevi kavramlarla bağdaştırmak daha doğru bir tanımlama oluyor. Ruhçuluk olgusunun, ilk olarak Fransa ve Avrupa'da ruhlarla iletişim, ruh çağırma gibi olgular üzerinden ortaya çıktığı ifade ediliyor.
Ruhçuluk Kitapları Ne Anlatıyor?
Günümüzde dinsel, mistik ve felsefi alanlarda pek çok akım, ekol ve grup, kendilerine genel anlamda spiritüalist adını verseler de aralarında ilke, görüş ve kavram bakımından önemli farklılıklar bulunuyor. Bu grupların temel ortak noktalarının, ruh denilen manevi bir unsurun varlığını kabul etmeleri olduğu görülüyor. Fakat bunlardan bir kısmı ruhun orijinal ve kendine özgü olduğunu kabul etmiyor; bir kısmı ruhun sürekli gelişim içinde olduğu görüşüne karşı çıkıyor; bir kısmı ise ruhun sürekli olarak tekrar bedenlendiğini kabul ediyor. Bu yüzden kitap ve ansiklopedilerde, spiritüalizm denen ruhçuluk farklı açılardan ele alınıyor.
Ruhçuluk ve İslam Arasında Bağlantı Var Mı?
Ruhçuluk akımı Batı kökenli olup, İslami gelenek ve anlayışlarla bek bağdaşmıyor. Bu anlayışta ruh, tevhit dışında anlamlandırılarak, kendi istediğini yapan, kendinden var olan bir varlık gibi telaffuz ediliyor. İslam anlayışına değinen bazı kitaplarda ruhun Allah’ın emrinde olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla ruhun halk alemi denilen bu alemden değil emir alemi olarak Kur'an’da isimlendirilen başka bir alemden olduğu dile getirilen görüşler arasında.
Türkiye'de Ruhçuluk Ne Durumda?
Türkiye'de ruhçuluk kavramı çok eski devirlere dayanıyor. Eskiden ruh çağırma seansları, medyumluk ve benzeri konular halk arasında yaygınken ve hoş karşılanmazken günümüzde bu konulara akademik destek verilerek ruhçuluk diğer adıyla spirütüalizm bambaşka bakış açılarıyla yorumlanıyor. Ötesi alemleri merak eden, araştıran ve okurlara sunan bugünün bilim insanları ruhçuluk konusunda da dünyayla aynı bilgileri araştırıp sunmaya gayret gösteriyor. İslamiyet ve Ruhçuluk, Spirütüalizm, öteki alemler ve benzeri konu başlıkları şimdiki zamanda hem yazarlar hem de okurlar arasında önemli bir gündem oluşturuyor.
Ruhçuluk Animizm ile Nasıl Bir Bağlantıya Sahip?
İlkel dinler ruhçuluğu animizm olarak tanımlıyor. Animizm vahşi hayvan ve insanlardan bugünün modern insanına ulaşan din felsefesinin temelini oluşturuyor. Zira yaklaşık olarak 3.000 yıl önce beş kıtada doğmuş olan bu dinlerin büyük çoğunluğu “canlıcılık” olarak ortaya çıkıyor. İlk dinler hayvanlar, bitkiler, kayalar, dağlar, ırmaklar, yıldızlar gibi çevrelerinde bulunan her şeyin ruh olduğuna inanıyor. Animizm, insanoğlunun en altındaki kabilelerden bugünün modern toplumlarına kadar varlığını bir şekilde devam etmeyi başarıyor. Bazı araştırmacılar; eğer eski inançlar radikal bir şekilde reddedilirse ancak o zaman animizmden tam anlamıyla kopma sağlanabileceği görüşünü savunuyor.
Sizin de ruhçuluk, öteki alem ve benzeri konulara ilgi ve merakınız varsa ruhçuluk üzerine yazılmış kitaplara Hepsiburada.com üzerinden göz atabilir ve ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.