Siyasetin ve siyasi değişimlerin toplum üzerindeki etkilerini inceleyen, toplumun yapısını, kültürünü, güç dengesini araştıran bilim dalına siyaset sosyolojisi ismi veriliyor. Geçmişten günümüze olan tüm değişiklikleri ele alarak, farklı toplumların siyasal hareketlerden nasıl etkilendiğini ve ne gibi reaksiyonlar gösterdiğini anlatan çeşitli eserler, bu alanda çalışma yapmak isteyenlerin sınırlarını genişletmelerine yardımcı oluyor. Siyaseti, iktidarı, güç dengesi ve dağılımı insan üzerinden değerlendiren ve toplumsal bilinci ve bakış açısını nasıl etkilediğini gösteren onlarca kitap seçeneği, farklı fiyat ve avantajlar ile sunuluyor.
Siyaset Sosyolojisi Nedir?
Sosyoloji alanının bir alt dalı olan siyaset sosyolojisi; siyasal olguların sosyolojik etkilerini, toplumsal kültür, ideoloji ve yapılar üzerinde ne gibi değişikliklere sebep olduğunu inceleyen bir bilim alanı olarak isimlendiriliyor. Siyaset biliminden ayrı olarak kurumlardan çok insan ilişkilerini ve siyasetin insan üzerindeki etkilerini inceliyor. Siyasetin toplum üzerindeki etkilerini incelerken toplumların da siyaset ve mevcut iktidar üzerindeki etkilerini ele alıyor. Kısacası siyaset ile toplum arasındaki karşılıklı ilişkiyi ve etkileşimi inceleyen, yıllar boyunca ne gibi değişiklikler olduğunu ve bu değişikliklerin toplum açısından nasıl algılandığını gözler önüne seren bilim dalına siyaset sosyolojisi adı veriliyor. İdeolojileri, kültürel hareketleri, toplumsal bakış açısını ve siyasetin toplumda ne kadar yer edindiğini inceliyor.
Siyaset Sosyolojisi Hangi Konuları İnceler?
Toplum ve siyaset arasındaki bağı ele alan siyaset sosyolojisi; kültürel değişiklikler, ideolojik yapılar, insan psikolojisi, toplumsal bakış açısı ve toplumsal etki gibi konuları ele alıyor. Bürokrasinin, baskılayıcı mekanizmaların, güç sahiplerinin ve iktidarın toplumsal kültür çerçevesinde nasıl şekillendiğini, yönetim sırasında ortaya çıkan yasaları ve bu yasaların altındaki düşünceleri, aynı şekilde toplumun bu yasalara ve kurallara ne gibi reaksiyonlar gösterdiğini inceliyor. Toplumsal benlik ve tarihsel sürecin, hukuk, ekonomi, askeri politikalar ve uluslararası ilişkileri şekillendirmedeki rolünü ve bunun getirilerini güç ve iktidar kavramı ile birlikte araştırıyor. Aynı zamanda katılım siyaseti konusunu da inceleyen bu alan, söz konusu olan ülkedeki halkın siyasete, seçimlere ve iktidara bakışını, nasıl bir katılım sağladığını ve sonucunda ne beklentiler içerisine girdiğini de konu alıyor.
Siyaset Sosyolojisi Hangi Akımlardan Yardım Alır?
Sosyoloji disiplini ve siyaset biliminin kesişme noktası olan bu alan, post-modernizm, post-yapısalcılık, rasyonalizm ve disiplinlerarası çalışmalardan yardım alıyor. Post-yapısalcı felsefedeki disiplinlerarası tüm kavramların çözülüp, iç içe geçmiş yeni bir söylem geliştirme düşüncesini temel alan siyaset sosyolojisi, yeni bir anlam ve yeni bir dil oluşturmayı amaçlıyor. Aynı zamanda post-modernist felsefenin de temelini oluşturan yerelleşme, özgünlük ve kendine özgü bir dil geliştirme düşüncesini de temel edinerek her bölgede oluşan siyasi hareketlerin o bölgedeki kültüre ve tarihi benliğe bağlı olduğunu savunuyor. Kendine has inceleme nesneleri bulunan ve ulusa, bölgeye, ülkeye ya da topluma ait endemik hareketleri ele alan bu disiplin, toplumların nasıl değiştiğini ve bu değişim ile birlikte siyasetin de nasıl şekillendiğini inceliyor.
Hangi Siyaset Sosyolojisi Kitapları Okunmalı?
Siyaseti, toplumsal hareketleri ve kültürü inceleyen siyaset sosyolojisi alanında pek çok önemli filozof ve siyasetçi eserler ortaya koyuyor. Gizli dünya örgütlerinin politikadaki rolünü anlatan, antik dönemlerden bugüne kadar gelmiş yasaları ve hukuki hareketleri ortaya koyan eserler bu alanda okunması gereken kitaplar olarak gösteriliyor. Andy Merrifield, Jim Marrs, Daniel Guerin, Huan Angang gibi yabancı yazarlar ve Funda Rana Adaçay, Harika Ebru Kalkan, Alparslan Durmuş, Vedat Demiröz gibi yerli yazarlar okunması gereken yazarların arasında yer alıyor. Toplum-siyaset ilişkisini inceleyen, siyasi söylemleri ve nasıl şekillendiklerini konu alan siyaset sosyolojisi kitapları, günümüz dünyasını ve siyasi olayların arkasındaki fikirleri anlamanız için yardımcı olmaya geliyor.