Müzik, hayatın pek çok alanında bulunur ve farklı tarzları ile geniş bir kitleye hitap eder. Toplumların kültürel hazineleri arasında gelir. İlkel çağlardan itibaren farklı materyallerin birbiri ile teması sonucu üretilen sesler kullanılır. Bu sesler, çeşitlendirilerek müziği oluşturur. Pek çok kişi tarafından müzik, bir iletişim şekli ve kendini ifade etme biçimi olarak görülür. Müzik üretimi için birbirinden farklı enstrümanlar bulunur. Her birinin çıkardığı sesler ve çalma şekli farklıdır. Bu müzik aletleri arasında kullanımı karmaşık olan ama oluşturduğu sesler ile kendine hayran bırakan akordiyon bulunur. Akordiyon çalmak, emek isteyen bir öğrenme sürecidir. Fakat bir kez çalmaya başlayanların bırakamadığı bir keyfe de sahiptir. Türkiye’de kullanımı, diğer müzik aletlerine oranla çok yaygın değildir. Bu müzik aletinin akordiyon, akordeon, akordion gibi farklı yazım şekilleri bulunur. Her bir kullanım şekli de doğru olarak kabul edilir. Bu müzik aletini bulan kişinin; ağız armonikası buluşu ile öne çıkan Alman kökenli Christian Friedrich Ludwig Buschmann olduğu kabul edilir. İlk üretimler günümüzdeki halinden epey uzak, tek klavyeli ve boyut olarak daha küçük bir şekle sahiptir. Bu enstrümanlar bas ve tiz sesleri oluşturamaz. Zaman içerisinde farklı kişilerin ve kültürlerin katkıları ile son şeklini alır. Akordiyon genel olarak körük ve tuş kısımlardan oluşur. Sağ taraf klavye bölümü iken sol tarafta bas tuşları yer alır. Körük kısım ise seslerin oluşmasını sağlaması için hareketli yapıya sahiptir. Akordiyon çalmak zahmetli bir iş olduğundan öğrenmek isteyen kişilerin eğitim alması önemlidir. Akordiyon çalgısının pek çok farklı özelliğinin bir arada kullanılması ancak bu yolla öğrenilebilir. Pek bilinen bir müzik aleti olmadığı için kullanım alanı da azdır. Bu sebeple farklılık yaratmak isteyen müzikseverler tarafından tercih edilir hale gelir. Kullanım alanının az olması, enstrümanın boyutları ile de doğru orantılıdır. Taşıma zorluğu nedeni ile klasik gitar ve org gibi müzik aletleri kadar popüler değildir. Ancak öğrenen kişilerin ürettiği müzikler dinleyenleri kendine hayran bırakmaya yeter.
Müziğe Ahenk Katan Akordiyonlar
Akordeon çalmayı öğrenmek zorlu bir süreç olsa da bir o kadar da keyifli bir hobidir. Akordiyon müzik aletinde ses, körük içindeki hava akımı ile iletilir. Bu çalgı, metal dil kısma ve açılıp kapanan bir körüğe sahiptir. Körüğün hareketi ile hava akımı oluşur. Bu akım metal dil kısma çarparak titreşir ve sesleri oluşturur. Havalı çalgılar kategorisinde bulunan akordeon müzik aleti, üzerinde aynı zamanda klavye kısmı da bulundurur. Bu çalgıyı bir bütün olarak çalmak için koordinasyon ve manevra kabiliyeti gerekir. Hem tuşlara basmak hem de körük kısma yön vermek, sürekli hareket halinde olmayı gerektirir. Bu nedenle diğer müzik aletlerine oranla akordiyon çalan kişilerin oldukça hareketli olduğu gözlemlenir. Bu koordinasyonu etkili bir şekilde sağlamak için profesyonel bir destek alarak öğrenmek hem daha iyi çalmanızı hem de sıkılmadan bu sürece devam etmenizi sağlar. Emek gerektiren bu süreci, keyifli bir hobiye dönüştürmek de mümkündür. Çalma sürecinin tüm aşamalarını bu hobiye dahil olarak düşünürseniz öğrenme sürecini de daha hızlı bir şekilde geçebilirsiniz. Akordiyon çalgısı ile çok farklı müzik türlerine uyum sağlamak da mümkündür. Arap kültürü, dünya müzikleri, folk dışında klasik müzik ve caz gibi türlere de uyumludur. Bu müzik aleti ile tüm duygularınızı ifade edebilir, dilediğiniz melodiyi oluşturabilirsiniz. Akordeon kullanımını öğrenmek için doğru ürünü seçmek de önem taşır. Bu noktada seçilebilecek elektronik, tuşlu ya da düğmeli gibi farklı seçenekler ortaya çıkar. Bu özellikler arasından kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Boyut olarak ise dikkat edilmesi gereken nokta her iki elin parmaklarının klavyeye rahatça erişiyor olmasıdır. Aynı zamanda körük kısmı hareket ettirirken vücutta herhangi bir zorlanma ve ağrı hissi olmaması gerekir.
Akordiyon Çalmanın Püf Noktaları
Akordeon çalmak zahmetli ve emek gerektiren bir uğraş olsa da çalgının özelliklerine hakim olmak ve püf noktalarını öğrenmekle kolaylık elde edilebilir. Doğru akordeon seçimi kadar duruş şekli de çalgıyı doğru çalmak için önemli bir maddedir. Bu açıdan, akordiyon enstrümanını tutarken rahat ve dik bir pozisyonda durmak önerilir. Elleriniz klavyeye rahatça uzanırken esnetme hareketini de zorlanmadan yapıyorsanız doğru duruş şekline sahipsiniz demektir. Akordiyon üzerindeki klavyede bulunan her bir tuş, ayrı bir notaya denk gelir. Bu nedenle tüm müzik aletlerinde olduğu gibi ilk öğrenilmesi gerekenlerden biri nota bilgisidir. Akordeon çeşitleri genellikle bir kayış yardımı ile omuz ve boyun kısmından geçirilerek iki elle çalınır. Vücudun rahat bir pozisyonda olması için askı kısmın doğru ayarlanması ve bu şekilde, ağırlığın vücuda doğru dağıtılması da önemli bir noktadır. Sonrasında öğrenilmesi gereken şey iki elin birbiri ile uyumlu bir şekilde hareket etmesi, başka bir ifade ile koordinasyondur. Her ne kadar karmaşık bir sistem gibi görünse de, işinin ehli eğitmenlerin verdiği pek çok kurs yardımı ile iyi bir müzisyen olabilirsiniz. Ayrıca gelişiminize katkı yapmak için eğitici videolardan da destek alabilirsiniz. Böylece öğrenme sürecinizi daha aktif geçirmeniz de mümkün hale gelir.
Her Yaştan Müziksevere Uygun Akordiyon Çeşitleri
Akordiyon almaya karar verdiğinizde önünüzde pek çok farklı seçenek olduğunu fark edersiniz. Bu seçenekler müzik aletinin taşıdığı özelliklere ve boyutlarına göre şekillenir. Ülkemizde diğer müzik aletlerine oranla popülerliği az gibi görünse de özellikle bazı illerimizde ve kültürlerde geçmişten de gelen bir etkiyle popülerliğini korur. Ayrıca, farklılık yaratmak isteyenlerin de rahatlıkla tercih edebileceği bir müzik aleti olarak ön plana çıkar. Üretimde bulunan akordiyon çeşitleri arasında hem yeni başlayanlar için uygun olan ürünler bulunurken hem de profesyonel kullanım amaçlı üretimler de mevcuttur. Böylece ilk kez öğrenmeye karar veren kişilerin daha az karmaşık olan ve daha hafif modeller ile başlangıç yapmasına olanak tanınmış olur. Ruhun gıdası olan müziği kendi çaldığı bir enstrüman ile üretmek herkese keyif verir. Bu noktada aileler çocuklarını küçük yaşta sanatla buluşturmayı tercih ederler. Müziğe ve sanata eğilimi olan çocuklar için üretilen çocuk akordiyon modelleri ile siz de çocuğunuzun kişisel gelişimine destek verebilirsiniz. Çocuklar için üretilen modeller daha hafif yapıda olmalarının yanında oldukça canlı renk seçeneklerine de sahiptir. Böylece çocukların severek kullanmaları mümkün olur. Bu modellerde çok daha az bas düğmesi ve basit bir klavye bulunur. Küçük yaştaki bireylerin öğrenmesi böylece daha kolay hale getirilir. Bir müzik aleti çalmanın küçük, büyük herkes için pek çok faydası bulunduğu bilinir. Akordiyon çalmanın yararlarını ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- El ve göz koordinasyonunu geliştirir. Çocuklar açısından bu gelişim yazı yazma aşamasında da destekleyici rol oynar.
- Nota takibi yapmak ve ritmi tutturmaya çalışmak kişilerin konsantrasyon süresini uzatır.
- Özellikle çocuk yaşlarda başlandığında işitsel ve sözel alandaki becerilerin artmasına fayda sağlar.
- Beyindeki dil merkezinin gelişimi için önemlidir. Bunun yanı sıra sayısal zekaya da etkisi olduğu bilinir. Sağ ve sol beyni aynı anda kullanmak zeka gelişimini doğru yönde destekler.
- Kişiye çalışma disiplini sağlar ve hafıza üzerinde olumlu etkileri bulunur.
- Sosyalleşme açısından bir müzik aleti çalmanın olumlu etkisi bulunur.
Müzik Kültürüne Yön Veren Akordiyon Tasarımları
Müzik toplumların kültürünü yansıttığı gibi bu müziğin oluşmasını sağlayan müzik aletleri de farklı kültürlerin izlerini taşır. Akordiyon modelleri arasında tasarım olarak hem kullanımı hem de görselliği etkileyen pek çok farklı detay bulunur. Akordiyonun körük kısmı havayı sıkıştırıp hareket ettirerek sesin oluşumunu sağladığı için üretimde kullanılan malzeme kalitesi doğru sese ulaşma noktasında oldukça önem taşır. Bu kısım üretilirken karton, kumaş, metal ya da deri gibi materyaller kullanılabilir. Bu müzik aletinin diğer kısımlarında olduğu gibi bu alanda da farklı renk kombinasyonlarına rastlamak mümkündür. Her bir materyalin ses üzerinde farklı etkileri bulunur. Amatör ya da profesyonel kullanıma bağlı olarak akordiyon modelleri arasından seçim yapılabilir. Çıkan sesin kusursuz bir netlikte olması için kaliteli malzeme kullanılması önemli bir husustur. Ayrıca akordiyon modelleri arasında klavye ve düğme kısımlarında da hem görseli hem çalışı etkileyen farklılıklar bulunur. Bu alandaki seçim de akordiyonun taşıması istenen özelliklere göre değişkenlik gösterebilir. Klavye kısmını koruyan ve körükle birleştiren alanda kullanılan malzemeler hem müzik aletini korumaya hem de şık bir görünüme ulaştırmaya yarar. Bu kısım için de farklı malzemeler kullanıldığı görülür. Fiyatları normale göre daha yüksek olsa da bazı kişiler tarafından tercih edilen yüksek kalite el işçiliği ile tasarlanan ürünler de bulunur. Akordeon hakkında bilgilere ulaşıldığında bu ürünün her bir parçasının müzik üretiminde ne kadar önemli olduğu gözler önüne serilir. Bu sebeple kaliteli markalardan alınan ürünler öğrenme aşamasında da büyük bir kolaylık oluşturur. Kullanılan materyallerin ayrıca ürün ağırlığı üzerinde de doğrudan bir etkisi bulunur. Çocuklar ya da amatörler için plastik ve hafif aksamlı ürünler tercih edilirken profesyoneller için metal aksamlı ürünler seçilebilir. Bu ürünlerde taşımayı kolaylaştırmak ve uygun saklama koşulları sağlamak için özel çantaları da bulunur. Bu çantalar genellikle müzik aleti ile birlikte satılır. Tasarımları ile kişiye kendini özel hissettiren pek çok akordiyon modeline kolaylıkla erişebilirsiniz.
Akordiyon Modellerine Ait Özellikler
Akordeonların özellikleri farklı modeller açısından değişkenlik gösterir. Her bir modelde farklı sayıda tuş bulunabilir. Bas sistemi de aynı şekilde değişkenlik gösterir. Bu konudaki seçim tamamen kişinin kendisine ve öğrenme düzeyine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Akordiyon satın almadan önce farklı akordeon türleri arasında araştırma yapmakta fayda bulunur. Çocuklar için ideal olan mini akerdeon türleri yetişkin amatör kişilerin de öğrenme sürecinde destek alınabilecek ürünler arasında bulunur. Bu ürünler hem karmaşık olmayan yapıları hem de hafif ve kolay taşınabilir özellikleri ile ön plana çıkar ve sıkça tercih edilir. Küçük akordeon modelleri aynı zamanda fiyat açısından da oldukça avantajlı bir aralığa sahiptir. Farklı model ve çeşide sahip bu özel enstrüman tercih edilmek istendiğinde pek çok kişinin aklında akordeon alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusu şekillenir. Klasikleşen müzik aletlerinin yanında toplumda genel olarak detaylı şekilde bilinmeyen bu çalgının seçimi etkileyen bazı unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- Akordiyon alırken kullanacak kişiye uygun boyutlar seçilmesi en önemli maddelerden biridir. Çocuklar için daha hafif ve küçük boylar, yetişkinler için daha büyük boydaki enstrümanlar önerilir.
- Akordiyonun büyüklüğü sol taraftaki bas düğmeleri ile ifade edilir. 32, 40, 48, 60, 80 ve 90 baslık gibi ayrımlara sahiptir. Yeni öğrenenler için 60 ve 80 baslık ürünler ideal olanlardır.
- Bas ve tiz sesler akordiyonda önem taşıdığı için bu sesleri iyi veren kaliteli bir akordiyon seçimi önerilir.
- Körük kısmı sesi oluşturmada birinci etken olduğu için bu kısmın kaliteli materyalden üretilmiş olması da önemli bir başka öğedir.
- Ayrıca bu müzik aleti, omuza asılarak kullanıldığından kemer kısmınında sağlam malzemeden üretilmiş olması ve ayarlanarak kilitlenebilmesi kullanımda kolaylık sağlar.
Farklı Bütçelere Hitap Eden Akordiyon Fiyatları
Müziğin içinde olmanın huzur veren bir yanı bulunur. Bir enstrüman çalmayı öğrenmek popüler olan hobiler arasında gelir. Bir müzik aletini öğrenmek için çoğunlukla eğitim alınması gerekir. Bu durum akordiyon gibi zorluk seviyesi yüksek çalgılarda neredeyse zorunlu bir hal alır. Tüm bunlar bütçe açısından ekstra masraf anlamına gelse de sonucu tatmin edici düzeydedir. Üretimde bulunan farklı çeşitleri ile akordiyon fiyatının aralığı ulaşılabilir seviyelere getirilir. Eklenen özellik ve detaylar bu çalgının fiyatının oldukça geniş bir aralıkta hareketlenmesine neden olur. Tasarımında kullanılan malzemeler ve özel kaplama gibi detaylarla fiyat aralığı yükselebilir. El yapımı müzik aletleri işçiliğin eklenmesi ile yüksek fiyatlara çıkabilir. Bunun yanı sıra amatör ve profesyonel kullanıma uygun olarak da üretilen pek çok model bulmak mümkündür. Akordiyon satın alınırken tüm bu detayların doğru seçilmesi hem kullanış hem de bütçe ayarlaması açısından önem taşır. Eski zamanlara oranla geliştirilen farklı malzeme yapısına ve boyuta sahip akordeon seçenekleri ile dileyen herkes bu enstrümanı çalmayı öğrenebilir. Bazı kişiler bu müzik aletini tamamen bir hobi olarak öğrense de bazı kişiler için bu durum bir geçim kaynağı şekline de dönüştürülebilir. Özellikle bazı kültürlerde akordiyon çalmak bir gelenek haline gelerek de ön plana çıkar. Bu enstrümanın çeşitli özelliklerinin, satın alma işlemi öncesinde detaylı olarak araştırılması doğru bir seçim yapmak için idealdir. Üretim aşamasında yerli ve yabancı pek çok farklı firma bulmak da mümkündür. Geniş ürün yelpazesine sahip Hepsiburada ile hem bu ürünlerin sahip olduğu detayları karşılaştırabilir hem de bütçenize uygun akordeon fiyatlarına kolayca ulaşabilirsiniz.
Akordiyon Kullanımının Tarihçesi Nedir?
Akordeonun ilk patentinin alınması 1839'da bir org yapımcısı olan Cyrillus Demian tarafından olur. Zamanla pek çok firma ve kişi tarafından eklemeler yapılarak enstrüman geliştirilir. İlk üretilen çalgıda diyez ve bemol sesler bulunmaz. 1880 yılında bu sesleri de çıkarabilecek şekilde geliştirilen bu müzik aleti kısa sürede pek çok kişinin ilgisini çeker. Bir çok bestecinin akordiyon ile ürettiği besteler bulunur. Zamanla bu enstrüman gelişerek günümüze dek popülerliğini korumayı başarır.
Akordiyonda Ses Nasıl Oluşur?
Akordiyon üstünde bulunan körüğün hareketlendirilmesi ile oluşan hava akımı, enstrüman içinde bulunan metallerin titreşimine sebep olur. Bu metal dillerin titreşim yapması, akordiyon üzerinde bulunan klavyenin tuşlarına basılması ile sesleri oluşturur. Böylece notalar ve müzik ortaya çıkar. Akordiyon yardımı ile farklı pek çok tarza ait besteyi çalmak mümkün hale gelir.
Akordiyon Nasıl Çalınır?
Akordiyon; havalı çalgılardan biridir. Askıları yardımı ile omuza asılarak çalınır. Akordiyonun iki tarafında notaları ve basları oluşturmak için tuşlar bulunur. Her iki el ile bu tuşlara belli bir ritim ile basarken aynı zamanda körük kısmın hareket ettirilmesi ile oluşan ses dışarıya verilir. Klavye kısımları, parmak uçları ile temas halindedir. Ve parmaklar dik konumda basılarak ses oluşturulur.