Yenidoğan bebeğinizin ilk saçları, oldukça seyrek ve ince yapılı olur. İlk saçlar, bebeğiniz bir yaşına gelene kadar tamamen dökülür. Bu dökülme normal kabul edilir. Dökülen saçlarının yerine, zamanla yapı ve renk bakımından daha farklı olan normal saçları çıkar. Saçları, ayda 1 cm kadar uzayabilir, ancak bazı bebeklerin 12 aylık olduğunda dahi saçları olmayabilir ya da yalnızca başının yastığa değen kısmında saç bulunmayabilir. İlerleyen süreçte bu durum düzelir. Bebeğinizin saçları çıktıktan sonra, sağlıklı şekilde uzaması ve saç derisinin tahriş olmaması için saç bakımı yapmak oldukça önemlidir. Ayrıca, saçları uzamaya başlayan bebeğinizin saç derisinde, konak ismi verilen deri döküntüleri görülebilir. Bebek saç bakımı, düzenli şekilde yapıldığında, bu sorun en aza indirilir. Oldukça hassas bir cilde sahip olan bebeğiniz için onun yaş grubuna uygun olarak tasarlanmış bebek saç bakım ürünleri kullanarak, baş derisini havalandırıp, tahriş olmasını önleyebilir; sağlıklı saçlara sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Yeni doğmuş bebeğinizin saç bakımı için ona özel organik şampuanlar ve yumuşak kıllı fırçalar kullanabilirsiniz. Alerjen içermeyen, katkısız şampuanlar, temizliği sağlarken; yumuşak kıllı fırçalar, bebeğinizin narin baş derisine masaj yaparak, canlandırır. Bebek saç bakımı ürünlerini kullanmanız, bebeğinizin hem saç sağlığı hem de genel sağlığı için gereklidir.
Bebek Saç Bakım Ürünleri Nelerdir?
Bebek saç bakım ürünleri içinde genellikle, saç temizliği ve beslenmesi için doğal içerikli şampuanlar, kremler, yağlar; saç taramak için ise yuvarlak uçlu tarak, doğal kıllı fırça gibi ürünler bulunur. Bebeğinizin yaşına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak bu ürünleri kullanabilirsiniz. Dilerseniz bebek saç bakım ürünlerini tek tek, dilerseniz içinde pek çok ürünün bulunduğu set halinde alabilirsiniz.
Bebek Saç Bakım Ürünleri Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Bebeğiniz için alacağınız bebek saç bakım ürünlerinin yaşına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin hassas cildinde alerji yapmayan, saçlarına ipeksi parlaklık veren, katkı maddesiz şampuan ya da kremleri tercih edebilirsiniz. Paraben, sentetik parfüm ve boya gibi sağlığı tehdit edebilecek maddeler içermediğinden emin olunuz. Bu özellikteki ürünler ile bebeğinizin hassas baş derisinin kurumasının ve tahriş olmasının önüne geçebilirsiniz. Organik özellikteki bebek şampuanları, bebeğinizin cildini, içerdiği yağlar ile besler ve bakımını yapar. Yuvarlak uçlu tarak ve doğal kıllı fırça, bebeğinizin kafa derisini zedelememesi için yumuşak yapılı olmalıdır. Tarak ya da fırçanın geniş saplı ve kaymaz oluşu, güvenli kullanım olanağı sağlar. Ayrıca bu ürünler, suya dayanıklı ve hızlı kuruyan özellikte ise, bebeğinizin saç bakımını daha rahat yapabilirsiniz.
Saç bakımını, bebeğinizin saçları çıkmaya başladıktan sonra yapabilirsiniz. Bebek saç bakımı, kimi bebekler için ilk aydan, kimisi için ise 12. aydan itibaren uygulanabilir.
Bebek İçin Saç Bakımı Nasıl Yapılır?
Özenli bir bebek saç bakımı için bebeğinizin saçlarını ona özel üretilmiş şampuanla yıkayarak, kremleyiniz. Bebeğiniz daha fazla banyoda kalmak istemiyorsa, kremli bebek şampuanı kullanınız. Böylece saçlarını taramanız kolaylaşır. Banyo sonrasında, saçlarını, çok sıcak üflemeyecek şekilde ayarladığınız kurutma makinesiyle güzelce kurutunuz. Geniş dişli bir tarak ya da fırça yardımıyla bebeğinizin saçlarını yumuşak hareketlerle tarayınız. Eğer bebeğinizin saçları kıvırcık ve gür ise, saçlarını ikiye ayırarak, tarayınız. Bebeğinizin saçına, erken dönemde, kurdele ya da toka takmanız bölgesel dökülmelere neden olabilir. Eğer atkuyruğu yapacaksanız, saçlarını gevşek şekilde bağladığınızdan emin olunuz. Bebeğiniz banyoda sıkılıyorsa, oyuncaklarla işi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Bebek İçin Saç Bakımı Hangi Sıklıkta Yapılır?
Bebek saç bakımı, haftada bir ya da iki kez yapılmalıdır. Bebeğinizin saçlarını her gün yıkamamalı ve sık sık taramamalısınız. Aksi halde tahrişe neden olabilir, cildinin doğal dengesini bozabilirsiniz. Zaman zaman nemli bir bez ile silebilir, yumuşak bebek fırçası yardımıyla saç derisine masaj yaparak, fırçalayabilirsiniz.