Gübre

Bitkinin beslenmesine ve gelişmesine katkı sağlayan maddeye gübre denir. Bitkinin ihtiyacı olan kimyasalları ona sağlar ve toprağa ilave edilerek kullanılır. Bitkilerin yaşayabilmesi için gerekli olan bazı elementler vardır. Bu elementlerden bazıları azot, potasyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, demir, magnezyum ve bordur. Bu elementler arasında bitkilerin en ihtiyaç duydukları potasyum ve azottur. Gübreler bitkilerin bu element ihtiyaçlarını karşılar. Her ne kadar su ve toprak bu gıdaların bazılarını karşılasa da tam olarak etkili olmayabilirler. Bu yüzden takviyeler bitkilerin daha sağlıklı büyümesini sağlarlar. Bazı durumlarda kullanılan toprak bu mineraller açısından fakir olabilir. Böyle zamanlarda ise toprağa gübre takviyesi yapılması gerekir. Bitkilerin birçok ihtiyacını karşılayan farklı türleri bulunur. Bu türlerden biri potasyum gübredir. Bitkilerin potasyum ihtiyaçlarını oldukça karşılayan bu tür granül veya toz yapıda bulunabilir. Potasyum eksikliği yüzünden bitkilerin yaprak uçları sararır ve zayıflar. Meyve veren ağaçlarda meyve çekirdekleri kurur ve kötüleşir. Potasyum gübre bitki tarafından direk alınabilir formu sayesinde bu yan etkileri kolayca ortadan kaldırır. Klor ve benzeri maddeler içermez ve bu sayede her tür tarımda kullanılabilir. Oldukça tercih edilen bir diğer tür ise doğal gübredir. Hayvan pislikleri, saman ve bitki artıklarından oluşur ve bu maddeye doğal gübre denir. Doğal olan maddeler yavaş tesir ederler ve suda kolayca çözülmezler. Bu sayede yeni dikilmiş bitki köklerine zarar vermezler. Sebze ve çiçek yetiştiriciliğinde oldukça tercih edilir. Topraktaki organik madde oranını arttırır. Doğal gübre suda kolaylıkla eriyen maddelerin yağmur suları yüzünden kayıp gitmesine engel olur. Doğal gübrelerin birkaç farklı çeşidi vardır. Bu çeşitlilik sayesinde kendi bitkilerinize en uygun olan doğal takviyeyi bulabilir ve tercih edebilirsiniz

Doğal ve Organik Gübre Çeşitleri

Doğal olarak üretilen ve içerisinde karbon içeren maddeye organik gübre denir. Organik ve doğal gübrelerin birkaç farklı özellik taşıyan çeşitleri bulunur. Organik gübre çeşitlerinden ilki hayvan gübreleridir. Bunun içerisinde hayvanların dışkıları ve diğer hayvansal maddeler bulunur. Hayvan bitkileri toprağı mineral yönünden zenginleştirir. Toprağa humus katar ve onu ıslah eder. Toprağın işlenmesini önemli ölçüde kolaylaştırdığı için oldukça tercih edilir. Toprağın havalanmasını sağlar ve bu sayede bitkilerin gelişimini hızlandırır. Aynı zamanda toprağın su tutma kabiliyetini arttırır. Üretilen mahsul oranını arttırır ve malzemenin iyi muhafaza edilmesi gerekir. Gübreyi hava almayacak şekilde sıkıştırıp saklamak en iyi koruma yöntemlerinden biridir. Organik gübre çeşitleri arasında olan bir diğer isim yeşil gübredir. Ekilmiş ürünün hasat edilmeden önce toprağa gömülmesine yeşil gübreleme denir. Yeşil gübre ise bu iş amacıyla kullanılan bitkilerin genel adıdır. Yapımında çoğunlukla baklagiller kullanılır. Bitkiler toprakta çürür ve toprağın mineral açısından zenginleşmesini sağlar. Bitkiler, bünyesinde bulunan mineralleri toprağa aktarır. Bu çeşit toprağa en çok azot desteği sunar. Toprağın yapısını oldukça düzeltirler. Verimliliği arttırırlar ve en çok tercih edilen çeşitler arasında yerlerini alırlar. Organik gübre çeşitlerinin en sonuncusu kompostlardır. Bitkisel ve hayvani artıkların bir araya toplanmasıyla oluşan bir çeşittir. Bunu elde edebilmek için kompost yığını yapılması gerekir. Bu yığının ilk aşamasında bitki ve hayvan artıklarını 30 cm yüksekliğe kadar yığmanız gerekir. Üzerine su serpilir, ıslatılır ve son olarak malzemeler sıkıştırılır. Bunun üzerine en son aşama olarak ahır gübresi eklenir ve yığın oluşturulur. Yığının her tarafı 3 veya 4 hafta boyunca çürümeye bırakılır. Bu çürüme sonucunda kompost gübresi elde edilir ve yapılış olarak en zahmetli ürünler arasındadır. Kompost toprağın su tutma havalanma derecesini oldukça arttırır. Toprağı patojenlere karşı dirençli kılar. Bitkiye doğal büyüme ve gelişme hormonları sağlar. Bitkinizin büyüme hızını ve direncini arttırır. Bu çeşitlilik bitkinize en uygun gübreyi seçmenize olanak sağlar.

Farklı Gübre Türleri

Farklı türlerdeki gübreler içeriğinde bulunan farklı özellikler sayesinde beklentileri karşılar. Gübre markaları kaliteli ürünleri sayesinde birçok farklı tarım ürününün vazgeçilmezleri arasındadır. Bu türleri üreten farklı markalar ve şirketler bulunur. Markaların genel olarak üretiminde bulunduğu türlerden biri azotlu gübrelerdir. Bitkilerin hem gövde hem de yaprak gelişimi üzerinde önemli etkileri vardır. Eğer bir bitkide yeterli miktarda azot yoksa yetişme durur. Bitkinin rengi sararır ve bitki kahverengine dönmeye başlar. Bu yan etkileri ortadan kaldırmak için bitkiye azot takviyesi yapılması gerekir. Bitki özellikle yetişme döneminde oldukça azot kullanır. Bu ihtiyacı azot gübreleri bitkilere sağlar. Azot gübrelerinin birkaç farklı çeşidi vardır. Bu çeşitlerden ilki amonyaklı olanlardır. Rengi çoğunlukla beyazdır ve bu yapısı sayesinde şekere benzetilir. Bazı yerlerde adı şeker gübre olarak geçebilir. Beyaz dışında mavi ve gri renkleri de bulunabilir. Çoğunlukla kumlu ve kireçli topraklarda tercih edilir. Toprağın pH değerini düşürmeye destek olur. İçerisinde saf azot bulundurur ve bitkiyi geliştirir. Bu çeşitlerden bir diğeri üre gübredir. Beyaz ve kokusuzdur. Suda kolaylıkla çözünebilen bir yapıya sahiptir. En çok azot içeren tür olarak bilinir. Bitkinin gelişimine hızlıca etki etmesi ve kolayca kullanılabilir yapısı, üreyi diğer türlerden daha ayrıcalıklı kılar. Bitkinizin azot ihtiyacı fazla ise üre türünü tercih edebilir ve kullanabilirsiniz. Azotlu çeşitlerin sonuncusu nitrat gübredir. Azot desteği yüksektir ve özellikle domates yetiştiriciliğinde oldukça tercih edilir. Domatesler dışında da olabildiğince geniş bir kullanım sahası vardır. Pek çok ürün için faydalıdır. Pirinç yetiştiriciliği hariç birçok farklı tarım ürününde kullanılır. Çünkü su miktarı baskın olan tarım ürünlerinde nitrat buharlaşır ve kaybolur. Bu gübre türünün dikkatli kullanılmasında fayda bulunur.

Gübre Kullanımının Avantajları

Gübreler birçok farklı tür toprağa ve bitkilere avantajlar sağlar. Bu avantajları sağlayan türlerden biri sıvı gübredir. Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin veya besinler toprağa sıvı şekilde verilir. Bu yöntemi kullanan ve kendisi de sıvı olan malzemeye bu isim verilir. Sıvı bitkiler tarafından daha kolay ve hızlı emildiği için sıvı ürünler daha hızlı etki gösterir. Hızlı etki göstermesi sayesinde oldukça tercih edilen türler arasındadır. Birçok avantajı olan gübre çeşitleri arasında fosforlu gübreler de bulunur. Günlük hayatta yediğiniz meyvelerin çoğu fosfor sayesinde gelişir ve büyür. Meyvenin tadını etkileyen önemli unsurlardan biri içinde bulunan fosfor oranıdır. Fosfor bitkinin ilk gelişimi için oldukça önemlidir. Genellikle meyve veren ağaçlarda, bitkilerde ve çiçek veren bitkilerde oldukça tercih edilir. Bitkinizin gelişimi için gübre dışında birkaç yan ürün tercihinde de bulunabilirsiniz. Toprak için mineraller veya toprağı havalandırmak için üretilen ürünlerden faydalanabilirsiniz. Bitki büyütmek için geliştirilen tarım ürünü çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Birçok malzemenin farklı avantajları olabileceği gibi genel olarak gübre özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Erozyon tehlikesini azaltmada önemli rol oynarlar.
  • Toprakların havalanma, su tutma gibi kapasitelerini yükselterek bitkinin gelişmesini sağlarlar.
  • Bitki besin maddelerinin toprakta tutulmasına yardımcı olurlar.
  • Toprağı ekstrem tuzluluk veya pH değişikliği gibi olaylara karşı korurlar.
  • Toprakların rahat işlenmesine katkı sunar ve bitkileri zarar görmekten korumuş olurlar.
  • Yüzeydeki kabuklanma oluşumunu en az seviyeye indirmeye katkı sunarlar. Bu sayede toprak kolayca kurumaz.
  • Olumsuz çevresel etkileri topraktan azaltırlar.
  • Azot, kükürt ve fosfor başta olmak üzere toprağın besin ihtiyaçlarını karşılar ve bitkinin gelişimini hızlandırır.
  • Bitkiler ve toprak için vitamin, hormon ve antibiyotik kaynaklarıdır.
Gübre Türü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ürünler birçok farklı tarımsal faaliyette kullanılabilir. Evinizde yetiştirdiğiniz sebze meyvelerinizde veya çiçeklerinizde kullanabileceğiniz gibi geniş tarım alanlarında da kullanabilirsiniz. Bu kullanım alanı genişliği sayesinde birçok marka gübre satışlarını arttırmıştır. Ürünün türünü seçerken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bunları şu şekilde özetlemek mümkündür;

  • Eğer mümkünse toprak analizi yapabilir ve analizden sonra toprağa en uyumlu olan malzemeyi tercih edebilirsiniz.
  • Gübrenin içeriğinde yer alan bileşenlere ve markanın güvenilirliğine dikkat etmeniz gerekir.
  • Sadece ucuz diye menşei belli olmayan ucuz gübreler tercih etmemeye özen gösterebilirsiniz.
  • Taklidi yapılan ürünlere dikkat ederek ve orjinal ürünler kullanabilirsiniz.
  • Kullanım alanına göre farklı miktarlarda farklı malzemeler tercih edebilirsiniz.

Malzemenin türünü seçerken dikkat edilmesi gerekenler dışında kullanılırken göz önüne alınması gereken birtakım kriterler vardır. Kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları ise şunlardır;

  • Ürünlerden iyi yararlanılabilmesi için gübrenin toprağa verilme zamanına ve şekline dikkat edilmesi gerekir.
  • Bazı bitkilerde malzemenin bir kısmının ekimde bir kısmının büyüme döneminde verilmesi önemlidir. Meyve veren bitkiler bu duruma örnek olabilir.
  • Fosforlu malzemeler serpme olarak verilmemelidir. Yaklaşık ekim zamanında derinlemesine toprağa gömülmesi tavsiye edilir.
  • Bazı bitkilerde bant usulü gübreleme tercih edilebilir ve çapalama işlemini yaparken bitki köklerine zarar verilmemesi önemlidir.
  • Kullanım zamanını geçirmemeye özen gösterebilirsiniz. Bazı bitkilere tek seferde bütün malzemenin verilmemesi gerekir.
  • Bitkiye ve bulunduğunuz bölgeye göre kullanım zamanları değişiklik gösterebilir.

Bazı ürünlerin verilme zamanları, içinde ağırlıklı bulunan malzemeye göre belirlenir. Fosforlu gübre çeşitlerinin ekim ya da dikim işlemleri öncesinde uygulanması ve toprağa gömülerek uygulanması tavsiye edilir. Çok erken veya çok geç verilmesi bitkiye uzun süreli bir yarar sağlamaz. Potasyumlu gübreler fosforlu olanlar gibi toprağa verilebilir. Topraklar genel itibari ile potasyum açısından zengindir ancak bazı topraklar bu miktarı karşılamayabilir. Toprak analizi yapıldıktan sonra potasyum eksikliği görülen yerlere uygulanabilir. Azotlu gübreler hareketli ürünler arasındadır ve verilme zamanları değişikliklere uğrayabilir. Yağmur suyu ve sulama suyu ile fazla yıkanarak kayıplara uğrayabilirler. Bu yüzden azotlu malzeme tek bir seferde değil bitkinin ihtiyacı olan zamanlara bölünerek verilmelidir.

Gübre Saklama Koşulları

Doğal ürünler veya yapay ürünler birçok farklı müşterinin kendi bitki türlerine göre tercih ettiği ürünler arasındadır. Kısa bir araştırma yaptıktan sonra seçilen malzeme rahatlıkla kullanılabilir. Bitkinize uygun malzeme çeşidini bulmak oldukça kolaydır. Bunun için gübre yorumlarından yararlanabilirsiniz. Ürünü kullanan diğer müşterilerin yorumları sayesinde kararınızdan emin olabilirsiniz veya bitkinizle uyumlu olup olmadığını okuyabilirsiniz. Yorumlar bitkinize uygun malzemeyi seçmenize oldukça yardım ederler. Müşteriler ürünü kullandıktan sonra bitkilerinde gördükleri değişimleri incelerler ve yorumlar sayesinde bu görüşlerini dile getirirler. Siz de kullandıktan sonra bitkinizde görebileceğiniz değişimi öğrenmiş olabilir ve tercihinizi yapabilirsiniz. Yorumlar sayesinde fiyatlar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sıvı gübre fiyatlarını araştırabilir ve inceleyebilirsiniz. Nitrat gübre fiyatları hakkında oldukça bilgi sahibi olabilir tercihinizi bu yönde yapabilirsiniz. Bitkinize uygun binlerce farklı çeşidi güvenle kullanabilirsiniz. Ürünlerin kutulu modelleri sayesinde tekrar kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Kutulu modeller dışında paket halinde satılan modellerde sıkıca ve hava almaz şekilde kapatıldığında saklamaya oldukça uygun hale gelir. Sıvı modeller de saklanmaya oldukça uygundur ve kullanımları kolaydır. İhtiyacınıza göre farklı kilogramlarda ürünler bulunur. Bu sayede tam ihtiyacınız olan miktarı satın alabilirsiniz. Bazı markalar birçok farklı modelleri bir arada satabilirler. İhtiyacınız olan farklı malzemeleri paket halinde toplu olarak bulabilirsiniz. Gübrelerin hava almadan özenle saklanması gerekir. Usulüne uygun olarak sakladığınız ürünleri uzun süre kullanabilirsiniz. Bitkinizi geliştirecek diğer yan ürünlerin ve vitaminlerin bilgilerine yorumlar sayesinde ulaşabilirsiniz. Ürünü doğru bir şekilde ekmek için çapalar ve aletler satın alabilirsiniz. Çiçeklerinizin daha canlı ve sağlıklı açması için mineralli sulara göz atabilirsiniz. Çoğu bitkilerin düşmanı olan bazı böcek türleri vardır. Çiçeklerin meyveleri ve yaprakları ile beslenirler. Bu yüzden meyve ağaçlarınızı böcek istilalarından korumak için bazı ilaç tercihlerinde bulunabilirsiniz. Bu ilaçlar sayesinde meyvelerin çürümesini önleyebilir çiçeklerinizin solmasını engelleyebilirsiniz. Bitkilerinizi sağlıklı ve iyi bir şekilde büyütebilirsiniz.

Gübre Fiyatları

Gübre fiyatları, malzemenin çeşidine veya miktarına uygun olarak farklı segmentlerde yer alır. Fiyat aralıklarını belirleyen en önemli unsurlardan biri kullanılan malzemedir. Fındık gübre fiyatları ile üre fiyatları arasında farklılıklar olabilir. Bazı farklı ürünler birlikte set halinde sunulabilir. Azotlu takviyeler ve fosfor oranı yüksek olan ürünler beraber satılabilir ve uygun fiyat alternatifleriyle karşınıza çıkarlar. Kutulu modelleri tercih ederek yerden tasarruf edebilirsiniz. Bitkilerinizi büyütmek ve sağlıklı bir şekilde geliştirmek için gübreleri seçebilirsiniz. Geniş ürün yelpazesi olan farklı çeşitler her bütçeye uygun seviyededir. Gübre ne kadar diye merak edenler kısa bir araştırma sayesinde istedikleri sonuca ulaşabilirler. Bilinen markaların kaliteli malzemelerle üretilen gübrelerine sahip olabilmek için fiyat avantajlarını takip edebilirsiniz. Fiyatlara etki eden bir başka nokta ise ürünün miktarıdır. Ürünün kilogramı arttıkça fiyatlarda yukarı doğru bir değişim görülebilir. Ancak aynı kilogramdaki aynı ürünlerin farklı markalarda fiyatları değişiklik gösterebilir. Bu yüzden net bir fiyat aralığı vermek mümkün değildir. Kalitesiz malzemelerden üretilen ürünler uygun fiyatlı gibi görünse de bitkilerinize zarar verebilir ve size yarar sağlamaz. Almak istediğiniz ürünün fiyatından önce malzeme kalitesine ve bitkinizle uyumuna bakmanız size oldukça fayda sağlar. Kaliteli ürünleri uygun fiyatlara alabilmek için indirim fırsatlarını takip etmeniz yeterlidir. Birbirinden farklı ve kullanışlı malzemeler ile üretilen gübre çeşitlerine Hepsiburada’dan ulaşabilirsiniz.

Gübreler Toprağa Nasıl Uygulanır?

Gübreler toprağa serpme usulü olarak veya bant usulü olarak uygulanır. Serpme usulü gübreleme işlemi malzemenin toprak yüzeyine serpiştirilmesi ile yapılır. Sonra da toprak işleme aletlerinin yardımıyla gömülmesi sağlanır. Bant usulü gübrelemede ise bitkinin henüz büyümemiş olan kökleri banta konulan gübreler yardımı ile bitkinin yanına ulaştırılır. Hangi gübreleme yönteminin yapılacağı bulunduğunuz aya veya bitkinin türüne göre değişiklik gösterir.

Gübreler Ne Zaman Uygulanır?

Ürünlerin mahsül artışına oranla uygulandığı zaman değişiklik gösterir. Bu zaman kesin olmamakla birlikte birçok farklı unsura bağlıdır. Bu unsurlar bölgenin iklimi, toprağın karakteri ve bitkinin cinsidir. Yapmanız gereken bitkinin ihtiyacı olan zamanı anlayıp gübreleme yapmaktır.

En İyi Gübre Çeşidi Hangisidir?

Her bitkinin ihtiyaçları farklıdır ve bu bitkinin türüne göre değişkenlik gösterir. Sizin için en iyi malzeme bitkinizin o anki ihtiyaçlarına cevap verebilen malzemedir. Örneğin; bitkinizde azot eksikliği var ise üre gübreler sizin için en iyi ürünler arasında olabilir. Bitkinizde fosfor eksikliği var ise başka malzemeler sizin için en iyi olabilir.

Gübreler Hangi Malzemelerden Üretilir?

Doğal gübreler hayvan dışkıları ve bitki artıkları yoluyla elde edilirken kimyasal gübreler daha farklı şekilde elde edilir. Kimyasal ürünlerde kullanılan ana malzemeler arasında amonyak, nitrik asit ve fosforik asit kullanılır.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Gübreler

4246 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
İndirimli Ürünler
Toplam 24 / 4246 ürün
DSACategoryId/60002705/2147483601/460347/34001279