İşlemciler

Bilgisayarlarda olmazsa olmaz bazı donanım ürünleri yer alır. İşlemci de bunlardan biri ve hatta oek çoklarına göre en önemlisidir. Adeta bilgisayarın beyni olan işlemcilerin, gelişen teknolojiyle boyutları giderek azalmasına rağmen, performansları sürekli artmaktadır. Bilgisayarlardaki bu küçük dev parçalar, insanların hesaplayamayacağı veya takip edemeyeceği kadar karışık işlemleri ve olayları çözümleyerek hayatınızı kolaylaştırmaya devam ediyor.

İşlemci Fiyatları

Hangi tür işlemciye ne amaçla ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz, edineceğiniz işlemciye ödeyeceğiniz tutarı doğrudan değiştirecektir. Ortalama bir bilgisayar kullanıcısıysanız ve ofis programlarıyla ilgilenmek, internet gezintileri yapmak, müzik dinlemek ve video izlemekten daha fazlasını yapmıyorsanız, çok güçlü, yüksek sayıda çekirdeğe sahip olan bir işlemciye ihtiyacınız olmayabilir. Bu noktada giriş seviyesi olarak adlandırılabilecek ürünlere yönelebilirsiniz.

Eğer sıkı bir oyun tutkunuysanız, sahip olduğunuz hızlı ekran kartı ve belleklerle uyum içerisinde çalışabilecek hızlı bir işlemciye ihtiyacınız var demektir. Gelişen grafik ve fizik teknolojilerini beraberinde getiren yeni nesil oyunlarla baş edebilecek çok sayıda çekirdeğe ve yüksek saat hızlarına sahip işlemciler, size göre olabilir.

Bilgisayarınızla grafik tasarım, simülasyon işlemleri ya da video düzenleme gibi faaliyetlerle uğraşıyorsanız, en yüksek hızdaki işlemciler günlük iş kapasitenizi arttırmanızı ve render işlemleriyle geçireceğiniz süreyi azaltmanıza yardımcı olur. Bundan dolayı en yüksek çekirdek sayısı, saat hızı, en fazla işlem birimi ve tampon bellek miktarına sahip işlemcilere yönelerek yoğun işlerinizin daha hızlı bir biçimde tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

Dünyanın en önemli işlemci üreticileri olan Intel ve AMD markalarının işlemci fiyatları, barındırdıkları özelliklere, çekirdek sayılarına, saat hızlarına ve markalarına göre değişiklik arz edebilir.

İşlemci Nedir?

Bilgisayarın içerisinde bulunan anakartlara takılan işlemciler, donanımların görev tayinini yapar. Aynı zamanda, kullanıcıların işletim sistemi aracılığıyla gönderdikleri komutları işleyerek kullanıcının, işlenmiş olan bu komutların sonuçlarını farklı donanımlar üzerinden görmesini ya da duymasını sağlar. Örneğin kullandığınız işletim sisteminde bir müzik açtığınızda, bu komutlar silsilesini yöneten başlıca birim CPU (merkezi işlem birimi) yani işlemcidir. İşlemcinin müzik çalmayla ilgili komutu müziğin olduğu sabit diske, belleğe ve ses kartına yönlendirmesi, siz fark etmeden gerçekleşir ve ekranda açılan müzik programıyla hoparlör ya da kulaklık aracılığıyla duyduğunuz ses işlemcinin yönetiminde gerçekleşen birer komut sonucudur.

Bu tarz, göreceli olarak basit işlemlerin yanı sıra, mühendislik hesaplamaları, ağır simülasyonlar ve video düzenleme gibi karmaşık işlemlerle birlikte, birçok kişinin vazgeçilmezi haline gelen bilgisayar oyunlarının da ana verileri, işlemcilerden gelen detaylı yorumlamalar neticesinde anlamlı birer sonuca dönüşür.

İşlemci Hızı Önemli Midir?

Günlük yaptığınız işe göre işlemci hızının önemi değişebilir. Bilgisayarınızı fotoğraf görüntülemek ve zaman zaman yazı yazmak için kullanıyorsanız, işlemci hızı sizin için hayatî bir önem arz etmez. Ancak çok sayıda sekme kullanarak internet gezintisi yapıyorsanız, yüksek çözünürlüklü videolar izliyorsanız işlemci hızının bu rutinleri gerçekleştirmeniz üzerinde gözle görülür bir etkisi olabilir.

Hobi ya da iş amaçlı grafik tasarım, fotoğraf ve video düzenleme işleriyle ilgileniyorsanız, aynı zamanda bilgisayar oyunlarına da meraklıysanız işlemci hızı sizin için oldukça önemli bir hale gelir. İşlemci hızının yanı sıra çekirdek sayısı da bu sayılan işlemlerin daha verimli ve etkili bir biçimde gerçekleştirilmesinde önemli bir etkendir.

Kendi kurduğunuz bir web sitesi varsa ve yayın donanımı olarak da kendi bilgisayarınızı kullanıyorsanız işlemci hızı, her gün onlarca kez tıklanan web sitesi içeriğinizin ziyaretçilerinize daha hızlı bir şekilde yansıtılabilmesi açısından büyük önem arz eder. Aksi halde siteye uğrayan ziyaretçileriniz, tıkladıkları linklerden yeterince hızlı yanıt alamazlar ve belki de site ziyaretlerini olması gerekenden daha kısa süre tutarlar. Eğer kendinize ait bilgisayarınızdan internet yayını yapmayı planlıyorsanız, bu iş için özel tasarlanan yüksek hızlı AMD veya Intel marka işlemcileri kullanmanız uygun olabilir.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

İşlemci Fiyatları

470 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
İndirimli Ürünler
Marka
Toplam 24 / 470 ürün
İşlemciler Kategorisinde En Çok Merak Edilenler
PCI-Express Bilgisayarda bulunan dahili aygıtlar için standart bir bağlantı türü olan PCI Express, harici ekran kartının takılması için genişleme yuvası görevi görür ve anakart üzerinde yer alır. Günümüzde piyasaya yeni çıkan ve son teknoloji ile üretilen tüm bilgisayarların ana kartlarında PCI Express yuvaları bulunur. PCI Express Slot Sayesinde Kullanılabilen Ek Donanımlar ve Avantajları Bilgisayarlarda harici ekran kartının takılmasına yardımcı olan PCI Express Slot, aynı zamanda farklı donanımların takılması için de kullanılır. Bunların arasında harici Wi-Fi kartları, Hard Disk ve SSD’ler, Ethernet Kartları ve daha birçok donanım yer alır. Bant genişliği fazla olan ve güncel işletim sistemleri ile %100 uyumluluk sağlayan PCI Express, bilgisayarın hızını gözle görülür bir şekilde artırır ve işlem sırasında yaşanabilecek olası gecikmeleri ortadan kaldırır. Bunun yanı sıra bilgisayarda güç tüketimini daha düşük tutmak ve sistem belleğini verimli kullanabilmek için ek harcama yapmak gerekir. PSI Express sayesinde bunları gerçekleştirmek çok daha az maliyet anlamına gelir. Daha Hızlı Veri İşleme ve Etkin Kullanım Yıllar içerisinde geliştirilen ve son olarak PCI Express olarak piyasaya sunulan slotlar ile daha önceki PCI slotlardaki mevcut eksiklikleri giderilmiştir. Grafik kalitesi konusunda gözle görülür bir değişim yaratan, bunun yanı sıra veri işleme hızı konusunda daha olumlu sonuçlar veren PCI Express ile grafik kalitesinde de gözle görülür bir artış meydana gelmiştir. Hemen hemen tüm yapılandırmaları destekleyen PCI Express’de bant genişliğinin artması sonucunda cihaz yüksek performans ortaya koyar. Bu sebeple ana kartın desteklediği en son sürümdeki bilgisayarı seçmek oldukça önemlidir. Bilgisayardaki bağlantı ve tanımlama protokolleri ise PCI sayesinde değişmeden kalır. Bunun sonucunda PCI Express kullanılan bilgisayarlarda işlem sistemine veya yazılım değişikliğine ihtiyaç duyulmaz.
Overclock (OC) Overclock Türkçe’de hız aşırtma anlamına gelir. Teknoloji meraklıları bu yöntem ile bilgisayarlarına yeni parçalar almak yerine mevcut sistemlerini daha performanslı ve hızlı çalıştırmak istemektedirler. Bilgisayar dünyasındaki Overclock terimi ise işlemciyi, bellek veya ekran kartlarını normal saat frekansının daha üstünde bir değerde çalışmaya zorlamak anlamına gelir. Overclock, pahalı donanımınıza zarar verme ihtimalinizden dolayı çok dikkatli yapılması gereken riskli bir işlemdir. Tüm sorumluluk Overclock işlemini yapana aittir. İşlemcilerin FSB (Frontside Bus) değerleri katsayı ile çarpıldığında çalışma hızları MHZ cinsinden bulunabilir. Örneğin; değerler FSB 200 × 15 şeklinde ise bu işlemci 3000 MHZ frekansında çalışıyor demektir. Overclock işlemi için FSB değeri veya yandaki katsayı değeri artırılır. Bazı işlemci markaları için katsayı değerleri değiştirilemediği için FSB değerleri ile oynamak tek seçenek olarak karşınıza çıkabilir. Her iki değer ile de oynanabiliyor ise çok daha esnek Overclock işlemine imkân doğmuş olur. Farklı marka ve model işlemcilerin farklı Overclock performansları gösterebileceği de unutulmamalıdır. Overclock için ana kartın ve işlemcinin bu işleme uygun özelliklere sahip olması gerekir. Ayrıca stabil ve maksimum hız aşımı için bilgisayar belleğinin de kaliteli ve düşük gecikmeli olması gerekir. Ayrıca Overclock işlemi sonrasında daha çok enerji tüketimi yapılacağı için güçlü bir güç kaynağı ve iyi bir soğutma sistemine ihtiyaç duyulur. Tüm bu uygunluklar tespit edildikten sonra bilgisayarın BIOS temel ayarlar menüsünden Overclock işlemi yapılır. BIOS menüsünde FSB, varsayılan olarak görülen işlemci bellek oranı gibi bazı değerler değiştirilir. Overclock işleminin en büyük avantajı bilgisayar sisteminin varsayılan hızından daha yüksek hızlara ulaşılabiliyor olmasıdır. Dezavantajı ise olası ters bir durumda bilgisayar geri dönülmesi imkânsız zararlara maruz kalabilir.
Chipset Chipset terimi Türkçe’de yonga seti anlamına gelmektedir. Chipset ilk olarak 1984 – 1986 yılları arasında Chips and Technologies (C&T) şirketi tarafından üretilmiş ve günümüzde de aktif şekilde geliştirilmeye devam edilmektedir. Üretici firmalar yalnızca kendi işlemcilerine uygun yonga seti üretmektedirler. Yonga seti bilgisayarın ana kartı üzerinde bulunur ve ana kartın beyni olarak nitelendirilir. Entegre elektronik elemanlardan ve devrelerden oluşan Chipset, donanımlar arasında gerçekleşen veri akışını denetler. Yonga seti, bilgisayarın performansını direkt olarak etkileyen birkaç bileşenden biridir. Ayrıca bir bilgisayar için oldukça büyük bir öneme sahip olan yonga seti, sistemde kullanılacak olan bellek ve işlemci türünü de belirler. Tozlanma etkisiyle daha yavaş çalışan fanlar soğutma sistemini olumsuz etkileyebilir. Etkin soğutmadan uzaklaşan bilgisayarlar aşırı ısınmaya başlar ve ardından Chipset üzerinde bulunan ısı ileten macun da özelliğini yitirir. Böylece performansta düşüş ve sonra yonga setinde şişme, çatlama ya da yanma meydana gelebilir. Dolayısıyla Chipset birimin etkili çalışabilmesi adına bilgisayarların temiz tutulması önemlidir. Bilgisayarın ana kartı üzerinde yerleşik halde gelen bir Chipset'te kuzey köprüsü (North Bridge) ve güney köprüsü (South Bridge) denilen iki adet yönetici yonga bulunur. Bu yongalar gelişen teknoloji sayesinde tek bir Chipset üzerinde bulunabilmektedir. Kuzey ve güney yongasının yönettiği birimler üretici markalara göre değişkenlik gösteriyor olsa da genel itibarıyla görevleri bellidir. Kuzey köprüsü genelde CPU, RAM, bilgisayarın ekran kartının takıldığı AGP portu (Accelerated Graphics Port) ve PCI ekspres veri yolları arasındaki veri aktarımı ile ilgilenir. Kuzey köprüsünün işlevler açısından işlemci, RAM ve AGP slotlarına yakın olması gerekir. Böylece veri yolları kısalmış ve performans artmış olur. Güney köprüsü ise genelde Ethernet, ses, USB gibi kartların sisteme ilave edilmesi için kullanılan PCI veri yolundan, BIOS menüsünden, flash bellek, mouse, klavye, kamera gibi çevre birimleri için kullanılan USB portundan, e-sata, VGA, ses ve ağ kartı gibi dahili entegre özelliklerinden sorumludur.
Sıvı Soğutma Sıvı soğutma, elektronik cihazların ısınmasını engellemek amacıyla kullanılan bir sistemdir. Elektrik enerjisiyle çalışan her ürün ısınır. Elektronik cihazların beyni olarak da bilinen işlemci ve grafik işlemci ise en çok ısınan kısımdır. Sürekli yüksek sıcaklıklara maruz kalan parçalar zarar görmeye başlayıp zamanla geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabileceği için elektronik cihazlarda soğutucu kullanımı oldukça önemlidir. Aksi halde işlemcinin üzerinde fazla genleşmeden dolayı oluşan çatlaklar ortaya çıkabilir. Özellikle çok güçlü işlemciler, hava soğutma sistemi yerine sıvı soğutma sistemlerini kullanarak korunabilir. Neredeyse her elektronik cihazda hava soğutma sistemi bulunur. İşlemcinin gücüne göre değişen ısınma hızı ve şiddetinden dolayı bazı cihazları soğutmak için hava soğutma sistemleri (fanlar) yeterli gelmez. Bu yüzden, daha iyi bir seçenek olarak sıvı soğutma sistemleri üretilmiştir. Her iki sistemin de çeşitli avantajları vardır. Bununla birlikte sıvı soğutma sistemleri havaya kıyasla çok daha hızlı ve etkili soğutur. Çünkü suyun ısı iletkenliği havadan 25 kat daha fazladır. Ayrıca suyun sıcaklık kapasitesi de oldukça fazladır. Hava kolayca ısınabilirken suyu ısıtmak için daha fazla enerji gerekir. Sahip oldukları güçlü işlemciler sebebiyle sıvı soğutma sistemleri sadece bilgisayarlarda değil, akıllı telefonlarda da kullanılır. Sıvı soğutma sistemleri genel hatlarıyla su bloğu, pompa ve ısı değiştirici olmak üzere üç farklı bölümden oluşur. Bu sistemde ısıyı taşıma işlemini su üstlenir. Sıcak işlemciyle temas eden su ısınır ve rezervuar bölümüne gider. Buradan pompa yardımıyla radyatörün içinden geçer. Soğutma fanı gibi çalışan bu kısım sayesinde su soğur. Soğuyan su tekrar aynı döngüye katılır. Böylece su, ısıyı dışarı taşımaya ve döngüde ilerlemeye devam eder. Sıvı soğutma sistemleri sanılanın aksine sessizdirler ve düşük güç tüketimi sunarlar.
AMD Açılımı "Advanced Micro Devices" olan AMD, Amerika merkezli bir mikro çip üreticisidir. 1969 yılında Kaliforniya'da kurulan şirket, bilgisayarlar üzerine geliştirdiği pek çok teknoloji ile bugün dünyanın en büyük donanım üreticileri arasına girmeyi başarmıştır. AMD'nin geliştirdiği mevcut ürün grubu arasında merkezi işlem birimi (CPU), grafik işleme ünitesi (GPU), anakart yonga setleri ve bunları uyumlu şekilde çalıştıran yazılımlar yer almaktadır. AMD'nin yönetim kurulu başkanı ve CEO görevlerini Dr. Lisa Su yürütmektedir. İlk dönemlerinde yalnızca yarı iletken ve mikro işlemci üretimine yoğunlaşan AMD, ürünlerini uzun bir süre tersine mühendislik yöntemi ile geliştirmiştir. Genel olarak Intel platformları üzerine işlemciler üreten şirket, 1995 yılından itibaren itibaren AR-GE yatırımlarını artırmış ve kısa süre içerisinde kendi işlemci platformunu oluşturmuştur. Kısa zamanda ikinci büyük işlemci üreticisi haline gelen AMD, grafik alanında çalışan yarı iletken firması ATI'yi 2006 yılında satın alarak GPU pazarına adım atmıştır. AMD'nin mikro işlemci alanında geliştirdiği en önemli ürün, APU adı verilen işlemci serisidir. Açılımı "Hızlandırılmış İşlem Birimi" olan APU, merkezi işlem birimi (CPU) ve grafik işleme ünitesini (GPU) tek üründe birleştirmektedir. İşlemcinin ve ekran kartının aynı ürün altında sunulduğu APU, benzersiz yapısıyla sektörde yeni bir devrin başlangıcını gerçekleştirmiştir. Bu teknoloji markanın Athlon ve Ryzen serisi işlemcilerinin bir bölümünde kullanılmaktadır. AMD'nin en büyük ikinci ürün grubu ise kendi grafik işleme ünitesi üzerine geliştirdiği ekran kartı modelleridir. 2010 yılında satın aldığı ATI şirketini bünyesine katan AMD, Radeon alt markasıyla ekran kartı üretmeye başlamıştır. Radeon 200, Radeon 300, Radeon 400, Radeon 500, Radeon Vega serisi GPU'ları tasarlayıp üreten AMD, tıpkı işlemciler gibi bu pazarda da kısa süre içerisinde ilk iki üretici arasına girmiştir.
İşlemci Hızı Bilgisayarınızın en önemli parçası işlemci, yapacağınız işlemleri doğrudan etkiler. Bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken işlemci tipi ve işlemci hızıdır. Bazı durumlarda işlemcinin performansını belirleyen etken işlemci tipi ve işlemci hızıdır. İşlemci hızı bilgisayarınızda, tabletinizde, telefonunuzda ya da akıllı televizyonlarınızda yapacağınız büyük ve küçük her işlemin hızı ile ilgilidir. İşlemci hızını gösteren birim Gigahertz, kısaca GHz ile gösterilir. İşlemcilerin hızlarının ve kapasitelerinin anlaşılabilmesi için kullanılan bir saat frekans birimi olan GHz, kullanıcılar tarafından Clock Speed ve Clock Rate olarak da adlandırılır. GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır. İşlemcinin yaptığı her bir hesaplama 1 Hertz olarak değerlendirilir. İşlemci hızı tercih edeceğiniz cihazın çekirdek sayısı ile de doğru orantılıdır. Yani, dört çekirdekli işlemciye sahip bilgisayarların işlemci hızı çekirdek sayısı ile çarpılarak saniyede gerçekleştirilen işlem kapasitesi elde edilir. Yüksek işlemci hızına sahip bilgisayarları almanız yapacağınız işlemlerin de hızını artırır ve daha fazla işlem yaptırarak size zamandan kazandırır. Bilgisayarınızın hızı yaptığınız işlemler için yeterli değilse, GHz'ni yükseltebilirsiniz. GHz'i donanımsal ve yazılımsal olarak yükseltme şansınız vardır. Donanımsal açıdan; bilgisayarınızın ana kartı ve diğer bileşenleri ile uyumlu bir işlemci kartı satın alarak işlemcinizi değiştirebilirsiniz. Yazılımsal olarak ise; bilgisayarınızdaki Overclock çalışmalarını gerçekleştirerek işlemcilerden yüksek verim alabilirsiniz. Overclock çalışmalarının bilgisayara konusunda profesyonel kişiler tarafından yapılması cihazınız için son derece önemlidir. Bir diğer yöntem bilgisayarınızın güç tüketim ayarı ile ilgilidir. Güç tüketim ayarını 'Yüksek Performans' seçeneğine almak, GHz hızınızı artırmasa bile yapacağınız işlemler için işlemcinin daha aktif bir şekilde kullanılmasını sağlar. Kısacası, işlemci hızı herhangi bir cihaz satın alırken dikkat etmeniz gereken ilk faktörlerden biridir.
Çekirdek Saat Hızı İşlemcilerin hız ve performansını ölçmek ve tanımlamak için kullanılan saat frekansı birimine verilen isim, Gigahertz'in kısaltması olan GHz terimidir. İşlemcinin herhangi bir işlemi yerine getirmek üzere 1 saniye süre içerisinde yapabileceği maksimum işlem sayısını tanımlar ve kullanıcılar tarafından saat hızı veya saat oranı olarak bilinir. Bir veriyi başka bir kayıt altına taşımak, matematiksel işlem yapmak gibi farklı komutlara ne kadar sürede ve ne kadar hızla cevap verebileceğini hesaplayabilmek için işlemcinin yaptığı her bir tekil işlem 1 hertz olarak kabul edilir. 3 GHz çekirdek saat hızına sahip bir işlemci ile çalıştığınızda, 30.000.000.000 hertz gücünde bir veri işleme kapasitesine sahipsiniz demektir. 1 hertz bir tekil işleme karşılık geldiğinden 1 saniyede 30 milyar işlem yapabilecek güce sahip bir işlemci ile çalıştığınız anlamına gelir. Bu kapasite işlemcinin sadece bir çekirdeği için geçerlidir. Günümüzün modern teknolojileri ile üretilmiş yeni nesil işlemciler 4 veya 8 çekirdekli işlemci versiyonlarını da tüketicilerin kullanımına sunmuştur. Bu durumda çekirdek saat hızı rakamınızı sahip olduğunuz çekirdek sayısı ile çarparak toplam çekirdek saat hızı kapasitenizi hesaplayabilirsiniz. Yukarıdaki örnekte yer alan ve saniyede 30 milyar işlem kapasitesine sahip 3 GHz hızında çalışan işlemci, eğer 4 çekirdekli bir versiyon ise toplam kapasitesi saniyede 120 milyar işleme kadar çıkacaktır. İşlemciniz çekirdek saat hızını yükseltmenin ilk adımı daha hızlı bir işlemci satın almaktır. Bunu yapmadan önce anakartınızın kullanma kılavuzunu inceleyip desteklediği saat hızlarını ve işlemci marka ve modellerini kontrol etmelisiniz. Bir diğer yol ise yazılım yolu ile işlemci saat hızı aşırtma olarak tabir edilen overclock işlemidir. Bu işlem bilgi ve tecrübe gerektirir ve sisteminize geri dönülemez hasarlar vermenize sebep olabilir.
Boost Çekirdek Saat Hızı Boost çekirdek saat hızı, bilgisayarda performansı belirleyen en önemli kriterlerden biridir. Etkin bir bilgisayar kullanımı adına yeni bir cihaz alırken öncelikle çekirdek hızına bakmak gerekir. Çekirdek hızı göstergesi ekran kartı işlemcisinin ne kadar veri işleyebildiğini Hertz birimiyle gösterir. GHz ise bir işlemcinin 1 saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını ifade eder. 1 GHz hızına sahip ilk işlemci modelleri 2000 yılında üretilse de günümüzde kullanılan işlemciler artık çok daha güçlüdür. Ekran kartındaki diğer önemli hız çeşidi ise bellek hızıdır. Ekran kartı seçerken hem çekirdek hem de bellek hızına mutlaka bakılmalıdır. Boost çekirdek saat hızı yüksek bir merkez işlemci ünitesi, düşük saat hızlı bir işlemciden çok daha iyi performans gösterdiği gibi çok daha fazla işlemi bir arada gerçekleştirebilme özelliğine de sahiptir. Örneğin; 2.3 ve 2.5 GHz hızlarına sahip iki farklı işlemciye bakıldığında, mimari teknolojinin aynı olması durumunda yüksek GHz değerine sahip cihazın diğerine kıyasla daha çok işlevi yerine getirebildiği ve daha hızlı olduğu rahatlıkla söylenebilir.  Bilgisayarlarda performansı ve hızı artırmak adına çekirdek saat hızını yükseltme yoluna gidilebilir. Bu amaçla donanımsal bir değişiklik yapılabileceği gibi ufak geliştirmeler de yapılabilir. Donanımsal olarak boost çekirdek saat hızı daha yüksek bir işlemci satın alma yolu tercih edilebilir. İşlemcinin değiştirilmesi hızın da artmasını sağlar. Çekirdek saat hızı amatör şekilde de artırılabilir. Bunun için Windows içerisinde basit bir manuel ayar yapmak yeterlidir. Normalde bilgisayarlarda varsayılan mod güç tasarrufu modudur. Bu da işlemcinin daha yavaş çalışmasına neden olur. Varsayılan güç tüketim ayarı yüksek performans olarak değiştirildiğinde performans artar. Bu değişiklik saat hızı ayarını artırmasa bile işlemcinin daha hızlı ve aktif çalışmasını sağlayacaktır.
Toplama Bilgisayar Toplama bilgisayarlar, bir bilgisayarın sorunsuz çalışması için gerekli olan işlemci, anakart, ekran kartı ve RAM (bellek) gibi parçaların her birinin ayrı ayrı satın alınıp monte edilmesiyle oluşan markasız bilgisayarlardır. Çoğunlukla marka bilgisayarların standart kullanıcılar için ürettiği bilgisayarları kendi ihtiyaçları için yetersiz bulan kullanıcılar tarafından tercih edilir. Çünkü bu yöntemle hazır bilgisayarlardan çok daha güçlü performans sergileyen kasalar oluşturmak mümkündür. Kişisel bilgisayarınızı oluştururken seçtiğiniz parçaların birbiriyle hem performans hem de montaj yönünden uyumu çok önemlidir. Seçtiğiniz parçaların her biri çok güçlü olabilir ancak eğer birlikte çalışamıyorlarsa bu durumda bilgisayarınız ya çalışmaz ya da çok düşük bir performans gösterir. Bilgisayarınızı oluştururken ilk olarak işlemci seçimi yapmanız gerekir. Çünkü diğer tüm parçaları işlemci belirler. Daha sonra anakart seçimi yapılır. Anakartınız kesinlikle işlemcinizle uyumlu olmalı ve ethernet kartıyla ses kartına sahip olmalıdır. Üçüncü aşama ekran kartı seçimidir. Ekran kartı seçilirken GPU (Grafik İşlemci) verileri yani bit, bellek miktarı, çekirdek hızı gibi özellikler dikkate alınmalıdır. Bir sonraki aşama anakartınızın destekleyeceği frekansa sahip bir RAM bellek seçimidir. Eğer anakartınızdan yüksek frekansta bir bellek seçerseniz, anakartınız, kapasitesinin üstündeki bellekleri çalıştırmayacağı gibi altındakilerde de düşük performans gösterir. RAM seçiminden sonra anakartınızın çıkışlarına uyumlu bir SSD (Solid State Drive) seçmelisiniz. SSD diski, okuma ve yazma hızına dikkat ederek seçmek gerekir. Son olarak da hazırladığınız donanımın kullanacağı gücü hesaplayıp bunun %20 fazlasını kaldırabilecek bir güç kaynağı satın aldığınızda bilgisayar toplama işlemini tamamlamış olursunuz. Bu aşamadan sonra anakartınızla uyumlu bir kasa seçimi yaparak montajlama işlemine başlayabilirsiniz. Parçaları satın almadan önce birbirleriyle uyumunu bilgisayar toplama sihirbazı kullanarak test edebilirsiniz. Bu program yanlış parçaları seçmenize izin vermeyerek en doğru şekilde bilgisayarınıza kurmanıza yardım eder. Tüm bunların dışında optik sürücü, mikrofon, kulaklık, hopeüarlör, klavye veya fare gibi donanımları dilediğiniz gibi seçmekte özgürsünüz.
DSACategoryId/2147483646/8/46