Yeni nesil motor sistemleri için geliştirilen enjeksiyonlar, yakıtın içten yanmalı motor bloğu içindeki silindirlere ulaşmasını sağlar. Yakıt tankı ve filtresinden geçen benzini, farklı ayarlara sahip açılır boğaz kelebekleri üzerinden yanma odalarına gönderen geleneksel karbüratör sistemleri, günümüzde hemen hemen hiçbir araçta kullanılmamaktadır. Karbüratör vasıtasıyla aktarılan benzin, akışkan bir şeklide pistonlara ulaştığı için, kelebeklerin açılması ile birlikte tüketilen yakıt miktarının da ciddi oranda artması söz konusu olur. Yeni nesil araçların motor bloğu üzerinde yer alan enjeksiyon sistemleri ise, farklı çalışma düzeni ve yakıt verimliliği ile dikkat çeker. Yakıt enjektörleri, motorların yakıt dağıtım mekanizmasının spesifik fonksiyonlara kavuşmasında çok önemli bir rol oynar.
Dizel ve benzinli otomobillerde kullanılan enjeksiyon sistemleri, benzin veya mazotu farklı noktalardan püskürterek, yakıtın motor içine dengeli bir şekilde ulaşmasını sağlar. Enjeksiyon sistemlerinin en temel ekipmanları arasında olan enjektörler, valf ve nozül parçalarından oluşur. Yakıt pompası, benzin ya da mazotun püskürtülerek motora aktarılması için gerekli olan gücü temin eder. Bu sayede, motor için gerekli olan benzin, eksiksiz olarak teslim edilir. Yakıt enjektöre ulaştığında, kullanılacak benzin ince bir sprey formuna kavuşur. Karbüratörlü sistemlerden farklı olarak enjektörler, yakıtı kelebek ağzından akışkan bir şekilde vermek yerine, atomize ederek nozül iğnesi adı verilen ince bir delikten aktarır. Bu durum, hem performans hem de yakıt tasarrufu konusunda büyük bir önem arz eder.
Daha fazla yakıt tasarrufu sağlayabilmek ve motoru daha verimli kullanabilmek için, elektronik enjektörler geliştirilmiştir. Mekanik sistemler benzini doğrudan püskürtürken, elektronik destekli enjektörler, açılır kapanır bir mekanizma üzerinden yakıtı püskürtür. Elektronik bir enjektör, benzini bilgisayar sisteminden gelen sinyaller doğrultusunda motora aktarır. Yakıt, filtre vasıtasıyla süzülen temiz hava ile birlikte yanma odalarına ulaşır. Elektronik enjeksiyon sistemlerinin en büyük avantajı, yüksek sıvı optimizasyonu ve stabil çalışma düzeni olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra, motordan alınan güç ve tork, daha üst düzeyde tutulur. Benzin maksimum verimlilikte kullanılarak ideal yakıt tüketimi sağlanır. Bu sayede, performans ihtiyacı olmayan durumlarda yakıt akışı otomatik olarak kısıtlanabilir.
Araçların emme manifoldu üzerine bağlanan yakıt enjektörü, tek parça halinde bulunur. İçerisinde bobin, mikro filtre ve iğne olan bir mekanizma barındırır. Motor beyninden gelen sinyaller doğrultusunda, emme manifolduna ortalama 3 bar güç ile yakıt gönderir. Tam enjeksiyonlu mekanizmalar, oldukça hareketli ve çalışkan bir yapıya sahiptir. Motor beyninden gelen komutları, mili saniyelik süreler içinde uygulayabilir. Motor çalıştığı sürece, enjektörler de çok seri ve hızlı bir şekilde çalışmaya devam eder. Aracınızın performansının korunması için, her 25.000 kilometrelik periyot aralığında enjektörlerin temizlenmesi tavsiye edilir. Enjektör bakımı için, enjektörler ve enjektöre bağlı conta ve valf gibi parçalar birbirinden ayrılır. Sökülen enjektör, ayrı bir makineye alınarak özel sıvılar içinde temizlenir.
Araba Enjektörü Fiyatları
Araba enjektörü fiyatları; parçanın markasına, modeline, türüne, kalitesine ve teknik detaylarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tüm motor aksamında olduğu gibi, enjeksiyon sisteminde de markaların kendine özgü teknolojileri ve yapısal farklılıkları bulunur. Buna rağmen; bir enjektör, aynı motor teknolojisini kullanan farklı araç modellerinde de ortak olarak kullanılabilir. Aynı şekilde, enjektör çevresinde yer alan conta setleri ve diğer parçalar da birbiri ile uyum içinde olabilir. Gelişen üretim teknolojilerinin ve inovatif gelişmelerin bir sonucu olarak, motor özellikleri de zaman içinde değişime uğrar. Yedek parça üreten firmalar, karışıklığa neden olmamak ve kullanıcılara kolaylık sağlamak için, enjektörlerin uyumluluğunu gösteren detaylı marka, model ve yıl listesi yaparlar.