Şebeke geriliminde meydana gelen düşme, yükselme ya da düzensizlikleri önleyen ve gerilim regülasyonu yapan cihazlara konjektör adı verilir. Enerjiyi daha verimli kullanmak adına tasarlanan bu cihazlar; meydana gelen dengesizlikleri ve bu yüzden oluşan arızları engeller. Gerilim kısmındaki dengeleme işlemini yerine getiren konjektör; basınç, güç, frekans, gerilim, akım ve hız gibi pek çok fiziksel büyüklüğü sabit tutabilir ya da değerleri değiştirdikten sonra da sabitleyebilir. Konjektör çeşitleri kullanım sahalarına ve yapılışlarına göre farklı şekilde bulunur. En çok bilinen çeşitler arasında: Monofaze tam otomatik voltaj konjektörü, Trifaze tam otomatik voltaj konjektörü, Mikroişlemcili tam otomatik voltaj konjektörü, Servo kontrollü tam otomatik voltaj konjektörü, Mikroişlemcili kombi voltaj konjektörü ve otomatik konjektörler yer alır.
Konjektörlerin başlıca görevleri arasında şunlar yer alır:
- Şebeke basıncının brülörde, beslenme basıncına çevrilmesini sağlamak,
- Giriş kısmında yer alan basıncın değişmesine bakmaksızın konjektör çıkışındaki basıncı sabit bir değerde tutmak,
- Brülörün düzgün çalışmasını sağlamak,
- Çıkış basıncını isteğe göre farklı şekilde ayarlamak,
- Doğal gaz debisini ayarlamak,
- Tesisat bölümünden gelen basıncı gaz armatürlerine uygun şekilde doğal değerine düşürmek,
- Gaz çıkışında meydana gelebilecek olan dalgalanmaları stabilize etmek,
- Shut-off modelleri ile gaz çıkışında limit değerlerini sabit tutmak,
- Gaz çıkışında meydana gelen düzensizliklerden etkilenerek oluşan gereksiz kapatmaları engellemek.
Konjektörler, ihtiyaçlara ve çeşide göre basit ya da karmaşık forma sahiptirler. Genellikle bir bulucu eleman, yayım organı ve sevomotor bulunduran cihazlar, farklı şekilde çalışırlar. Bulucu eleman; ayarlanan büyüklükte meydana gelen değişimleri ölçerken, yayım organı ise; ayarlanan büyüklüğün değişimlerini ve bu değişimdeki büyüklüğün sabit olması gereken değerleri arasındaki farkı düzenler. Servomotor ise tamamen yayın organına bağlıdır. Yayım organı tarafından yansıtılan değişimlerin işlevlerini yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duyulan gücü sağlar. Emniyet elemanları ise konjektörden tamamen ayrıdır ve konjektör bozulup iş yapamaz hale geldiği zaman devreye girer. Konjektör direkt etkili olabileceği gibi elektromanyetik şekilde de olabilir. Elektrikli konjektörler içerisinde en çok bilinenlerin başında; hassas cihazlara takılan gerilim ayarlayıcıları gelir. Elektronik ya da farklı bir türden olabilen bu cihazlar; herhangi bir bölgedeki gerilimi sabit tutmaya yarar.
Araba Konjektör Fiyatları
Şarj dinamosundan gelen AC 10V- 20V elektriği, DC 13-14 Volta çeviren konjektörler, motorun sorunsuz bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmesi için farlara ve bujilere gerekli olan enerjiyi gönderir. Aynı zamanda akünün şarj olabilmesi için de ihtiyaç duyulan elektriği sağlar. Bazı durumlarda konjektörde meydana gelen sorunlar yüzünden enerji ve elektrik iletimi sağlanamaz ve araç çalışmaz. Bu sorunların bazıları yapılacak olan basit işlemler ile çözülürken, bazıları ise yetkili servis bakımı gerektirebilir. Arabalarda sık sık meydana gelen konjektör hataları arasında şunlar yer alır.
- Akü doldurulduğu andan sonra 2 ya da 3 gün içinde tekrar boşalıyorsa konjektörde sorun ya da arıza olduğundan emin olabilirsiniz. Konjektörün aküye, elektrik göndermemesi sonucunda akü yeterli miktarda şarj olmaz ve bu nedenle işlevlerini yerine getiremez.
- Konjektörün giriş bacaklarını motorun çalışır olduğu bir zamanda ölçmeli ve AC 12-20 Volt okunup okunmadığına bakmalısınız. Daha sonra Voltmetreyi DC' ye getirdiğinizde, hala 12 Volt olarak çalışıyorsa akünüzün şarj olmadığını ve konjektörün ise arızalı olduğunu anlayabilirsiniz. Voltmetre 13 Volt gösteriyorsa, cihaz orta seviyede çalışır durumdadır. Fakat ölçüm sırasında hiçbir şey görünmüyorsa tamamen yanmış demektir. Bu durumda yapacağınız tek şey başlı başına bir değişim yapmaktır.
Araba konjektör fiyatları çeşitlerine ve işlevlerine göre farklı fiyatlarda olduğundan aracınız için uygun olan modeli dikkatli şekilde seçerek almalısınız.