RAM Nedir?
RAM (Random Access Memory), bir bilgi işlem aygıtındaki işletim sisteminin, uygulama programlarının ve geçerli kullanımdaki verilerin, aygıtın işlemcisi tarafından hızlı bir şekilde erişebilmesi için saklandığı donanımdır. RAM, bilgisayardaki ya da diğer cihazlardaki ana bellek olarak kabul edilir. RAM'e genellikle dinamik RAM denir. Aktif bellek, bilgisayarınızın aktif olarak çalıştığı ve genellikle o anda çalışmakta olan uygulamalardan veya şu anda bakmakta olduğunuz dosyalardan gelen verilerle doldurulur. Bilgisayarınız aynı anda ne kadar fazla veri kullanıyorsa, o kadar fazla RAM kullanır. Aynı anda birden çok program çalıştırıyorsanız veya çok zorlu uygulamalar kullanıyorsanız, bilgisayarınızın kullanabileceğinden daha fazla bellek kullanabilirsiniz ve bu, yavaşlamalara ve diğer sorunlara yol açabilir. Kullanacağınız çoğu cihaz için RAM, Gigabayt (GB) cinsinden ölçülür ve genellikle 2 GB ile 64 GB (hatta üst düzey sistemlerde 128 GB) arasındadır. RAM, sisteminizin ana kartına lehimlenmiş bellek modülleri veya bir anakarta takılan DIMM adı verilen çıkarılabilir modüller şeklinde gelebilir. Dizüstü bilgisayarlar ve mini PC'ler gibi çoğu kompakt aygıt, sağladığı yerden tasarruf için lehimleme yolunu kullanır, ancak daha büyük dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar gibi daha büyük sistemler, sistem RAM'inin değiştirilmesine ve yükseltilmesine izin veren modüler DIMM'leri tercih eder.
RAM İşlevi
RAM bilgisayardaki geçici bellek olarak tanımlanabilir. Bu bellek verileri uzun süre depolayamaz ve kapasitesi sınırlıdır. Ram kısa ve uzun süreli bellek arasındaki ilişki ile işlevi anlaşılabilir. Örneğin kısa süreli bellek anlık ve geçici işlemlere odaklanır ve çalışır. Kısa süreli bellek aynı zamanda belirli bir zamanda sınırlı sayıda veriyi depolar. Kısa süreli belleği kapasitesi dolduğunda ve maksimum düzeye geldiğinde veriler, uzun süreli bellek ile tazelenip yenilenir. Tıpkı insan beyninde olduğu gibi teknolojik cihazlar ve bilgisayarda aynı bu şekilde çalışır. Bilgisayarın çalışma şekli ve verileri depolama şekli insan beyninin verileri depolama şekline benzetilebilir. Bilgisayardaki Ram maksimum kapasitesine ulaşıp dolarsa bilgisayar eski verileri yenileri ile kaplamak için bilgileri sabit diske gönderir. Genel olarak, RAM ne kadar hızlıysa işlem hızı o kadar hızlı olur. Daha hızlı RAM ile, belleğin bilgileri diğer bileşenlere aktarma hızını artırırsınız. Yani, hızlı işlemciniz artık diğer bileşenlerle aynı hızda iletişim kurarak bilgisayarınızı çok daha verimli hale getiriyor. Bir uygulamayı, oyunu veya sahip olduğunuz her şeyi kullanmaya başladığınızda, sisteminiz verileri depodan alır ve RAM'e yükler. Bellek, depolamadan çok daha hızlıdır, dolayısıyla verilerin burada erişilebilir olması, sistemin hızlı çalışmasına yardımcı olur. Aynı anda birkaç farklı program başlatırsanız, hepsi RAM'e yüklenmeye çalışır. Yine de hepsi uymayabilir. Sisteminiz ara sıra RAM'den bir şeyler atmak zorunda kalacaktır. Çok sayıda program arasında geçiş yapıyorsanız ve birinin yedeklenmesinin biraz daha uzun sürdüğünü fark ederseniz, bunun nedeni programın RAM'inin dışına atılmış olması ve depolamadan veya takas belleğinden (bölgede ayrılmış bir alan) geri çekilmesi gerekmesi olabilir. RAM'den taşan belleği tutmak için depolama). Şimdi, RAM aslında verilerin işlendiği yer değil. Nihayetinde veriler, aslında işlemcinin kendisinde yerleşik olan çok hızlı belleğin küçük bir havuzu (genellikle yalnızca birkaç Megabayt) olan önbelleğe taşındı.
RAM Hangi Amaçlarla Kullanılır?
RAM'iniz, belirli donanıma ve göreve bağlı olarak bilgileri bir sabit diskteki verilerden önemli ölçüde daha hızlı işleyebilir - yirmi ila yüz kat daha hızlı. Bilgisayardaki işletim sistemleri herhangi bir görevi ya da belirli bir görevi yerine getirmek için bilgisayardaki verileri sabit diskten ram kısmına yükler ve işlemleri gerçekleştirir. Ram kısa süreli bellek gibidir. Bilgisayarınız işlettiği veriler ile işini tamamladığında verileri uzun süreli depolamak için dönüştürür. Microsoft Word gibi bir programı açtığınızda, bilgisayarınız uygulamayı RAM'ine yükler. Bilgisayarınıza kaydettiğiniz bir belgeyi açarsanız, işletim sisteminiz dosyayı uzun süreli depolamada bulur ve bilgileri RAM'ine kopyalar. Bilgisayarınızdaki tüm veriler ram kısmına girdikten sonra çok hızlı bir şekilde performans elde edilir. Bir belgeyi sabit sürücünüze kaydetmeyi unutursanız ve güç kesilirse, RAM'in amacı geçici depolama olduğu için tüm bu iş kaybolur. RAM'in başka bir kullanımı, bilgisayarınızın önceden girilen bilgileri daha hızlı yüklemesine yardımcı olmaktır. Bilgisayarınızı ilk açtığınızda ve PowerPoint veya Spotify gibi herhangi bir uygulamayı başlattığınızda, yüklenmesi biraz zaman alır. SuperFetch adlı bir Windows özelliği, kullanım kalıplarınızı kaydederek ve uygulamaları ve dosyaları davranışınıza göre RAM'e otomatik olarak önceden yükleyerek bu erişimi daha da hızlı ve sorunsuz hale getirmeye yardımcı olur.
Ne Kadar Belleğe İhtiyacınız Var?
İhtiyaç duyulan RAM miktarını aslında siz belirlersiniz. Cihazı hangi amaçlarla kullanacağınız RAM miktarını belirlemede büyük önem taşır. Bir örnek vermek gerekirse bilgisayarı daha çok oyun oynamak için kullanacaksanız ihtiyaç duyduğunuz RAM miktarı fazla olacaktır. Bu durum aynı şekilde farklı programları kullanan kişiler içinde geçerlidir. Adobe, Photoshop kullanarak fotoğraf düzenleme için bir sistemin Mac'te Photoshop CC'yi çalıştırmak için en az 3 GB RAM'e sahip olmasını önerir. Bilgisayarınızda fazla miktarda RAM bulunmasının hiçbir zararı yoktur aksine daha fazla veriyi depolama şansına sahip olursunuz ve programlar daha hızlı çalışır. Ancak RAM miktarı her cihazda aynı değildir bu yüzden bilgisayarı daha çok hangi amaçla kullanacağınızı belirtmeniz gerekir. Her açık uygulama (tarayıcı sekmeleri dahil) RAM tüketir. RAM'iniz bittiğinde, bilgisayarınızın sabit diskte yer açmak için nesneleri hareket ettirmesi gerekir, bu da bilgisayarınızı yavaşlatır. İhtiyacınız olan RAM miktarı, kullandığınız uygulama ve programlara, aynı anda kaç tanesini açtığınıza ve ne kadar sabırsız olduğunuza bağlıdır. Cihazlarımızın her zaman komutlarımıza anında yanıt vermesini isteriz, bu nedenle performansın yavaşladığını fark ederseniz, RAM'inizi ve diğer PC özelliklerini kontrol edin ve bilgisayarınızı aşırı yüklemediğinizden emin olun.
Microsoft Word gibi temel programları kullanmak veya internette gezinmek için en az 2 GB RAM'e ihtiyacınız olacak. Ancak, daha yeni uygulamalar kullanmak istiyorsanız en az 4 GB RAM'iniz olmalıdır. Çok sayıda çoklu görev yapıyorsanız veya yoğun programlar kullanıyorsanız, 8-16 GB veya daha fazla RAM'e ihtiyacınız olabilir. Genel bir kural olarak, ne kadar çok RAM'iniz varsa, programlarınız o kadar hızlı çalışır ve aynı anda o kadar çok program çalıştırabilirsiniz. Ancak, belleğiniz denklemin yalnızca bir parçasıdır ve bilgisayarınızın genel performansı diğer donanım ve yazılımlarına da bağlı olacaktır. Bilgisayarınızdan en iyi performansı almak için, bellek çubuklarını her zaman aynı özelliklere sahip çiftler halinde satın almanız önerilir.
DDR3, sistem belleği için kullanılan temel bir 3. nesil SDRAM türüdür. Bu tür RAM, verileri bir konumdan diğerine daha yüksek bir hızda aktarma yeteneğine sahiptir. DDR3 RAM'in tam biçimi Çift Veri Hızıdır.
DDR3'ün Özellikleri
- Veri aktarım hızı: 800 - 1600 MT/s (Saniyede mega aktarım)
- Çalışma voltajı: 1,8 V
- Daha düşük sinyal standardı Azaltılmış güç x8 önceden getirme
- Gelişmiş yazma sinyali için dinamik ODT
- Uçan mimari
- Okuma/Yazma Düzeyi
- Sürücü kalibrasyonu
- Cihaz sıfırlama
- DIMM adresi ikizleme
- Geliştirilmiş cihaz pin çıkışı