Binek, ticari, ağır vasıta fark etmeksizin tüm araçlarda bulunan camlar, aracın dışarısıyla temasını kesmekle birlikte görsel kontağın sürdürülmesini sağlayan organlar olarak görev yapıyor. Özellikle sürücü için trafikte ciddi bir önem taşıyan ön camların sürüş emniyeti açısından temiz, buğusuz ve ışığı kıran özellikte olması gerekiyor. Cam ekipmanları ön, yan ve arka camların temizlenmesi, yalıtımın sağlanması, camların açılıp kapanmasının kontrolü gibi işlevlerin yerine getirilmesine yardımcı oluyor. Cam su bidonları, cam açma kolları, cam rezistans düğmeleri, cam fitilleri, silecek motorları ve cam lastikleri en yaygın cam ekipmanları arasında bulunuyor.
Cam su bidonları; cam temizleyicilerden kaynaklanan artıklar, kireç, toz gibi safsızlıklar nedeniyle kirlenebiliyor, soğuk havalarda uygun olmayan, antifriz özellik taşımayan cam temizleme sularının kullanılması sonucu meydana gelen donma nedeniyle çatlayıp kırılabiliyor. Kirlenme kaynaklı oluşan katmanlanma ve sıcaklık farkı nedeniyle çatlama, kaza, darbe gibi fiziksel deformasyonlar su bidonlarının sızdırmasına sebep olabiliyor. Sızıntılar aracın elektrik aksamına kadar ilerleyerek araç ve kullanıcılar açısından tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Ayrıca çalışma esnasında aşırı ısınan hassas parçalar soğuk suyla temas ettiğinde sıcaklık farkı nedeniyle çatlayabiliyor. Bu nedenle cam su bidonları yıprandığında ve sızdırmaya başladığında en kısa sürede değiştirilmesi gereken cam ekipmanları arasında yer alıyor. Cam su bidonları araçlarda marka ve modele göre farklı şekillerde ve ebatlarda bulunabiliyor. Bu nedenle değişim yapılırken orijinale uygun parçaların kullanılması gerekiyor. Cam su bidonları motorsuz, motorlu ve çift motorlu şekillerde satılıyor. Su bidonlarının hortum, motor gibi parçalarının da gerekli durumlarda değiştirilmesi tavsiye ediliyor.
Silecekler yağışlı havalarda görüşü kolaylaştırması açısından cam ekipmanları arasında hayati öneme sahip parçalardan biri olarak öne çıkıyor. Ön ve arka camlardaki silecekler silgi motorları sayesinde sürücünün belirlediği kademe doğrultusunda otomatik olarak çalışıyor. Bu sayede en yoğun yağışta bile görüş kolaylığı sağlanıyor. Sileceklerin düzenli hareketi silecek motorunun çalışmasıyla mümkün oluyor. Motor hasar gördüğünde ya da çeşitli sebeplerle işlevini yitirdiğinde silecekler de çalışmıyor. Böyle durumlarda hem cam temizliğini yapabilmek hem de yağışlı havalarda sürüş güvenliğini kaybetmemek için silecek motorunun değiştirilmesi gerekiyor.
Cam fitilleri, cam birleşim yerlerinde bulunan boşluklardan araç içerisine toz, yağmur suyu gibi maddelerin girmesini engelleyen; kısmi hava ve ısı yalıtımı sağlayan cam ekipmanları arasında yer alıyor. Ayrıca camların araç kaportasına sabitlenmesini sağlayarak sarsıntıya bağlı titreşimi ve hasarı önleyen cam fitilleri tüm camların birleşim yerlerinde bulunuyor. Zamanla fiziksel hasarlar nedeniyle delinip yırtılabilen fitillerin işlevlerini kaybettiklerinde yenilenmesi gerekiyor. Her cama göre farklı ölçülerde olan fitillerin tüm yüzey boyunca, sızıntıya sebep olmayacak şekilde çekilmesi öneriliyor.
Özellikle yeni nesil araçların çoğunda elektronik kontrol sistemine geçilse de hâlen pek çok araçta manuel cam açma kolları bulunuyor. Çeşitli nedenlerle hasar gören ve işlevini yitiren cam açma kolları kolaylıkla değiştirilebiliyor. Bunun için aracın özelliklerine uygun orijinal nitelikli cam açma kollarının kullanılması gerekiyor.
Cam Ekipmanı Fiyatları
Cam su bidonları, bidonlara bağlı motor, hortum gibi yardımcı malzemeler, cam fitilleri, cam açma kolları ve silecek motorları cam ekipmanları içinde en sık yenilenen parçalar arasında bulunuyor. Cam ekipmanı fiyatları ürün özelliklerine, üretici firmaya, ekipmanın uyumlu olduğu araç modeline, materyal kalitesine göre çeşitlilik gösteriyor. Cam ekipmanları değiştirilirken satın alınan parçaların aracın modeline, ihtiyaçlarına uygun olması gerekiyor. Parça yenilemesi yapılırken güvenilir markaların ürettiği orijinal ya da orijinal muadili, kaliteli yedek parçaların tercih edilmesi öneriliyor.